Užitočné tipy
Základom nápoja sú akékoľvek bobule a ovocie.Ovocný kompot by sa mal pripraviť zo základnej zložky v kombinácii s inými zložkami.Ovocie ako jablko, slivka a jahoda sú vhodné ako základ.Sú dobre kombinované medzi sebou, ako aj s inými plodmi.Sladký základ nápoja sa zriedi koláčom alebo kyslou bobuľou.Čučoriedky, čerešne a tŕne s tým odvádzajú vynikajúcu prácu.Na varenie kompot úplne nevhodný tomel, granátové jablko, kdoule a banány.
Video „Recept na kompot na zimu“
Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť zimu chutný a zdravý kompot z ovocia a bobúľ.
Osvedčené recepty
Tajomstvo neprekonateľného kompótu je jednoduché: tvrdé ovocie sa krája na menšie kúsky, mäkké sú väčšie a bobule sú nedotknuté.Ideálny pomer: 3 litre vody, 500 g ovocia, 500 g cukru.
Kompotpripravené dvoma spôsobmi:
- Dvojitá výplň.Hotové a umyté ovocie zalejeme vriacou vodou, obsah vylejeme späť na panvicu, pridáme cukor a povaríme.Nalejte sirup na ovocie a prevráťte poháre.
- Ovocie a bobule varte v sladkej vode, kým nie sú mäkké.Nalejte nádobu a zrolovať.
Hotový nápoj sa podáva na chladenom stole a ovocie a bobule sa vkladá do malých váz.
Čučoriedky s jahodami
Zrelé a šťavnaté bobule vám pripomínajú letnú jasnú a protizápalovú chuť.Vlastnosti čučoriedok sú oplotené zimnou chladom. Nižšie je uvedený spôsob varenia kompót čučoriedok.
Na varenie budete potrebovať:
- čučoriedky - 150 g;
- jahody - 150 g;
- voda - 3 l;
- granulovaný cukor - 500 g.
Bobule opatrne vytriedte, nechajú iba zrelé a čerstvé.Korodované a pokrčené bobule sa nesmú spracovávať.Jahodový stopka jemne extrahujte.Pripravené bobule umiestnené na dne predsterilizovanej nádoby.
Medzitým nalejte vodu do panvice a zohrejte ju na miernom ohni.Pomaly premiešajte cukor a privarte.Musí sa úplne rozpustiť vo vode.Pripravený sirup nalejte bobule.Nalejte zmes z plechovky späť do hrnca a znova povarte.Znovu nalejte do nádoby.
Rozbaľte plechovky a zakryte ich závojom.Skladujte prípravok na tmavom a chladnom mieste.
Berry „Assorti“
Kompost z čerstvých bobúľ je obľúbený nápoj od detstva.Proces varenia je jednoduchý a v ňom sú bobulekaždá záhrada.
Povinné:
- jahody - 150 g;
- čerešňa - 150 g;
- malina - 150 g;
- cukor - 250 g;
- voda - 2,5 litra.
Čerstvé bobule sa neumývajú v tečúcej vode. Vložte do cedníka a pomaly ponorte na niekoľko sekúnd do misky s čistou studenou vodou. Postup zopakujte niekoľkokrát. Nechajte vodu odtiecť. Ovocie teda nebude váhať a dobre sa umyť.
Poháre sterilizujte a naplňte ich bobuľami. Pri zahrievaní nalejte 500 ml vody do horúcej nádoby a na miernom ohni nalejte cukor a pomaly miešajte, aby sa privaril. Odstráňte z tepla. Horúci sirup sa naleje na nádobu. V kanvici prevarte 2 litre vody a nalejte do pohára.
Zrolujte a vložte do teplej šály, kým vychladne. Pokračujte v spájaní v chladničke.
Čerešňové jablká
Tento recept osloví milovníkov kyslého nápoja. Čas varenia je minimálny, ale chuť je jasná a kyslá, čo poteší aj v zime.
Požadované:
-
79) čerešňa - 200 g;
- jablká - 250 g;
- cukrový piesok - ¾ šálky;
- čistá voda - 2 litre.
Ovocie a bobule opláchnite pod tečúcou vodou a vypustite do cedníka. Nechajte nadbytočnú tekutinu odtiecť. Semenné jamy nie je potrebné čistiť. Pomocou jabĺk odstráňte pokožku a nakrájajte na malé kúsky.
Pridajte cukor na panvicu s teplou vodou a premiešajte. Ohláste ovocie a privarte. Varte štvrť hodiny pri miernom ohni.
Sterilizačné banky. Výsledná zmes sa rozdelí do nádoby. Zrolovať sa Odstráňte pod teplou prikrývkou,predtým otočte viečka nadol. Voňavý uzvar skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Čučoriedky s jablkami
Aromatický čučoriedkový uzvar dokonale doplní kyslé sladké odrody jabĺk. Nápoj zvýši vašu náladu a pomôže vyrovnať sa s jesennými a zimnými blues.
Povinné:
- jablká - 500 g; 95) čučoriedky - 500 g;
- cukor - 1 kg;
- voda - 2,5 litra.
Čerstvé bobule sa zbierajú a prepláchnu pod tečúcou vodou. Po odstránení šupky a odstránení jadra nakrájajte na plátky. Sterilizácia bánk. Ovocie vložte do nádoby a použite metódu dvojitého plnenia.
V panvici zohrejte pol litra vody a pridajte cukor. Miešajte a privarte, aby sa cukor úplne rozpustil. Nalejte sirup do plechovky.
Roll up. Sklopte sklenené viečka, liekovku pevne zabalte a nechajte jeden deň. Skladovanie na tmavom a chladnom mieste.
Ťah s jablkami
Trny sa podobajú malým slivkám, ich chuť je kyslá. Rozpustná adstringencia by mala byť cukrom vo veľkých pomeroch, aby sa jablkový kompot nezvrátil.
Povinné:
- jablká - 0,5 kg;
- otočenie - 0,5 kg;
- granulovaný cukor - 1 kg;
- voda je čistá - 3 litre.
Čerstvé ovocie umyte vo vode a vypusťte v cedníku. Nie je možné oddeliť tŕne od buničiny, takže sa používajú v celej forme. Nezabudnite prepichnúť ovocie špáradlom na rovnomerné varenie. Jablká nakrájané na malé kúsky, vybertejadro.Lúpanie nie je potrebné.
Ovocie dajte do širokého a veľkého hrnca, pridajte vodu a nechajte ohriať na miernu teplotu.Ohláste cukor a varte kompot.Koľko času varíte, záleží od stupňa mäkkosti jabĺk.
Poháre sterilizujte a rovnomerne ich naplňte.Zrolovať saZabalte teplú prikrývku.Spin by sa mal uchovávať na chladnom mieste.
Väčšina domácich výrobkov sa môže ľahko zhoršovať a fermentovať.Aby ste predišli nepríjemným následkom, mali by ste starostlivo vyberať plody a nezanedbávať sterilizáciu.
Čerstvé alebo mrazené kyslé a sladké jablká sú vhodné na výrobu chutných uzvarov.Je lepšie uprednostniť silné a zrelé ovocie.Vyzreté alebo nezrelé plody nie sú povolené.
Kompót uvarený s láskou bude skvelým doplnkom stola.Bon chuť!