Ako a čo správne nabrúsiť lopatu

Na záhrade alebo na záhrade sa pri pestovaní zeleniny a ovocia nezaobíde bez špeciálnej sady náradia. Lopata je jedným z najpopulárnejších nástrojov používaných na najrôznejšie účely: výsadba, presádzanie, uvoľňovanie atď. Okrem toho je dôležité, aby bolo vždy akútne. Brúsenie lopaty sa vykonáva podľa potreby a mnoho záhradníkov kladie niekoľko otázok. Tento článok sa ich pokúsi odpovedať.

Vlastnosti zaostrenia

Určite sa niekto pýtal: „Prečo sú lopaty ostro brúsené“? Tu je potrebné poznamenať, že čím ostrejšia je železná rezná časť rýčového rýpadla, tým ľahšie je používať nástroj na určený účel. Preto je potrebné zaostrenie vykonávať s určitou frekvenciou, aby práca na záhrade alebo na záhrade bola pohodlnejšia a pohodlnejšia.

Ďalej je potrebné vedieť, že ostrenie nástroja má určité vlastnosti. Pozostávajú z fyziky procesu, ktorá je určená kvalitou materiálu výrobku. Lopaty dnes sú vyrobené zo železa rôznej kvality. Drahšie modely sú vyrobené z vysoko kvalitnej legovanej ocele, ktorá udržuje ostrosť dlhšie, ale lacné výrobky sú omnoho častejšie tupé.Fyzika ostrosti, ako ajChemické zloženie zliatiny použitej na výrobu železnej časti rýže určuje spôsob zaostrenia, ktorý je najúčinnejší v každom konkrétnom prípade.

Kvalita a fyzika zaostrenia nie sú determinované iba kvalitou produktu a skúsenosťou osoby, ale aj vybranou metódou.Aby ste lopatke dodali potrebnú ostrosť, použite v súčasnosti tieto nástroje:

  • pilník;
  • brúska alebo uhlová brúska;
  • brúsny papier s brúskou.

Uvažujme každú metódu podrobne z hľadiska vlastností a fyziky procesu mletia.

Súbor

Použitie súboru je najtradičnejšou a štandardnou metódou.Medzi výhody použitia tohto nástroja patrí:

  • súbor je vždy po ruke;
  • má malú veľkosť;
  • prijateľné náklady;
  • ľahké použitie;
  • vynikajúca kvalita zaostrenia.

V dôsledku použitia spisu je možné získať lopatu s vynikajúcou kvalitou.Okrem toho je možné pri procese zaostrenia neustále sledovať hrúbku odstránenej kovovej vrstvy.Takto získame rovnomernú hrúbku kovu v bočných a čelných rovinách.Môžete získať najoptimálnejšiu fyziku pri prevádzke záhradných nástrojov.

Osobitne stojí za zmienku, že počas používania spisu sa kov nezahrieva, v dôsledku čoho sú jeho fyzikálne a mechanické vlastnostisa menia.V prípade použitia iných metód zaostrenia nie je vždy možné tieto parametre uložiť bez zmien a výsledkom môže byť, že lopata sa začne otupovať oveľa častejšie.

Brúsenie pilníka nastáva takto:

  • upevnenie čepele.Mal by byť pevne pripevnený a nemal by sa pohybovať.Veľa na upevnenie používa zverák na kovovýrobu.Ale tu buďte opatrní silou fixácie, inak môžete poškodiť vyrazenú čepeľ;
  • vyberte súbor s veľkým zárezom;
  • manipuluje s predným okrajom nástroja.

Výsledkom bude prvá hrubá manipulácia s lopatou.Pamätajte, že tento proces by sa mal vykonávať iba z prednej strany rezného dielu.Pilník sa pohybuje v smere rezu od okraja čepele.

Po hrubej práci so pilníkom s veľkým zárezom, zbrojíme pilu s jemnou sieťou a vykonáme doostrenie.V tejto fáze je hrúbka čepele nastavená na 0,5 - 0,6 mm.Uhol brúsnych pohybov by mal byť približne 40 - 45 stupňov.Dodržiavanie tohto uhla vám umožní vyhnúť sa predčasnému oderu čepele.Pamätajte, že šírka obrobenej hrany by nemala byť väčšia ako 5 mm.Uistite sa, že hrúbka čepele je po celej svojej dĺžke rovnomerná.V opačnom prípade budú tenšie úseky rýchlejšie otupené, čo bude mať nepriaznivý vplyv na pracovný potenciál lopaty.

Video „Zaostrenie ľudových metód“

bulharčina

V modernom svete veľa ľudí dávapreferencia pre elektrické náradie.To vám umožní automatizovať a zjednodušiť mnoho pracovných postupov vrátane zaostrenia otupených nástrojov.Najväčšia popularita v tejto veci získala bulharčinu.

Medzi výhody použitia brúsky patria nasledujúce body:

  • rýchlosť procesu;
  • jednoduchosť a pohodlie pri používaní brúskok.

Ak strávite nejaký čas so spisom na uvedenie lopaty do prevádzkyschopného stavu, spravíte brúsku za pár minút.Tu je však potrebné dbať na najvyššiu starostlivosť a presnosť, aby sa zabránilo zahrievaniu kovu čepele a zmeneniu jeho fyzikálno-chemických vlastností.V dôsledku zahrievania kov zmäkne a to zase môže viesť k tuposti reznej hrany, ako aj k poškodeniu hlavnej časti nástroja.

Okrem toho predpokladom prehriatia kovov sa postup ostrenia stáva častejším.Výsledkom bude, že opotrebenie bude oveľa rýchlejšie a budete potrebovať novú lopatu na budúcu sezónu.

Pri používaní grilu je však stále viac mínusov ako výhod.Medzi negatívne aspekty jeho uplatňovania patria:

  • vysoké náklady na nástroje;
  • komplexnosť kontroly;
  • potreba skúseností s bulharčinou;
  • možnosť prehriatia kovových hrán;
  • nemožnosť presnej kontroly výslednej hrúbky hrán;
  • výskyt triesok a otrepov na kove.A je to traumatické;
  • možnosť poškodeniafyzikálne a chemické vlastnosti kovu;
  • 83) ťažkosti s ďalšou prevádzkou lopaty, ktorá je v rozpore s procesom mletia.

Pri použití brúsky musíte teda veľmi pozorne monitorovať rýchlosť brúsky. Aj tu by ste mali rýľ správne opraviť. Spracovanie hrán je v tomto prípade zdola nahor. Okrem toho je potrebné zaostrenie zadnej časti iba pri lopatách. Nezabudnite, že brúska na okraji by mala byť iba mierne.

Brúsny papier

Ďalším spôsobom nabrúsenia bajonetu je použitie brúsneho papiera so šmirgľovým strojom. Táto metóda umožňuje získať optimálnu rýchlosť spracovania, ako aj vysokú kvalitu a ostrosť reznej časti nástroja. Nastavenie rýchlosti stroja vám pomôže dosiahnuť požadovanú hrúbku v čo najkratšom čase.

Pri používaní stroja a brúsneho papiera na získanie ostrej hrany je hlavnou vecou pevne a pevne zaistiť rýľ. Zveráky tu nie sú vhodné. V tejto situácii je potrebné použiť špeciálnu zastávku. Najskôr hrubé brúsenie a potom dokončené.

Bez ohľadu na typ náradia, ktorý by ste vybrali na zlepšenie ostrosti lopaty, vždy dodržiavajte bezpečnostné opatrenia pri prevádzke a pravidlá prevádzky. Iba tak dosiahnete pozitívny efekt.

Video „Ostrenie bajonetu“

Ak sa váš poľnohospodársky proces výrazne zhoršil, použite rezacie tipy, ktoré nájdete vo videu.