Ako uvariť lahodný kompot podľa tradičných a originálnych receptov

V dávnych dobách sa čerstvý kompot nazýval uzvar.Tento tradičný ruský nápoj dostal svoje súčasné meno od francúzskeho slova kompot.Na jeho prípravu sú vhodné rôzne druhy ovocia a zeleniny.Dnes vám povieme, čo a ako najlepšie variť doma chutné a zdravé kompóty pre celú rodinu.

Jemnosti prípravy

Hlavné zložky nápoja sa ukladajú iba do už prevarenej vody, potom je potrebné variť iba pomaly.no.Spotreba potravín je zvyčajne asi 500 gramov ovocia alebo bobúľ na 2,5 litra vody.Aby ste zabezpečili jasnú farbu, budete musieť pridať 100 gramov granulovaného cukru a kyseliny citrónovej.Nápoj vyrobený z ovocia, ako sú slivky a jablká, sa dá uvariť za 10 - 15 minút.Pripravuje sa rýchlejšie z dobre uvarených marhúľ alebo broskýň - asi 5–7 minút, ktoré po varení prejdú.Odporúča sa pridať cukor tesne pred pitím hotového nápoja.

Video „Kompost z čerstvého ovocia“

Z tohto videa sa dozviete, ako si vyrobiť zdravý kompotz čerstvého ovocia.

Tradičné metódy

Do všetkých kompotov vyrobených z bobúľ alebo ovocia sa musí pridať cukor, soľ a kyselina citrónová, ktorých množstvo je uvedené v recepte. Ponúkame vám jednoduché domáce nápoje z obľúbených bobúľ, ktoré sa vyrábajú bez sterilizácie plechoviek a viečok, pretože ich možno ochutnať krátko po príprave.

Z čerstvého ovocia

Hlavnou zložkou tohto nápoja je jablko (stačí jedna), budete tiež potrebovaťpomarančová kôra, 1 pohár vody, cukru a škorice sa pridajú podľa vašej chuti.

Varte vodu, pridajte kôru citrusov, jablko vylúhujte a nakrájajte na kúsky, vložte tam a varte 3 minúty.Potom sa pridá cukor a po minúte tyčinka škorice.Nápoj sa naleje do horúcich hrnčekov, pomarančová kôra a škorica sa musia odstrániť.

Môžete vyrobiť ľahký domáci kompot z čerstvých jabĺk a čerešní.Ovocie a bobule berú 300 gramov, stále potrebujú 1 l vody a 4 lyžice.l.cukrový piesok.

​​

Jablká sa musia umývať, dierkovať a drviť nožom, čisté čerešne sa používajú bez chvostov a kostí.Keď voda uvarí v panvici, pripravené jablká a cukor zaspia, 5 minút po varení zmesi čerešne zaspia, povarte ďalších 10 minút.Pred podávaním odporúčame trvať na trvaní minimálne 11 hodín.

zo sušeného ovocia

)

Z ľubovoľnej zmesi sa vyrába jednoduchý nízkokalorický nápoj.sušené ovocie v množstve 50 g, 50 ml šťavy, 1,5 šálky vody s prídavkom cukru a medu podľa chuti.

Sušené ovocie by sa malo umyť, aby sa odstránila všetka podstielka, vylejeme vodu a povarte asi 20 minút, nezabudnite pridať cukor.Po jeho rozpustení by mal dostať hustý nápoj.

Paničky dokážu pripraviť lahodný nápoj zo sušených jabĺk, sušených marhúľ, sušených sliviek a hrozienok po 100 g, citrónu - 0, 5 ks, cukru - 150 g, vody - 1,5 la zmrazeného mäsa.malinové bobule (posledne uvedený je voliteľný).Sušené ovocie sa na niekoľko minút predbežne naleje vriacou vodou, potom sa nápoj pripraví na miernom ohni asi 25 minút.

Zo zmrazených polotovarov

Skúste pripraviť nápoj s vitamínom z niekoľkých hrstí mrazenej čučoriedky, 1 šálku vody, 2 listy mäty, podľa chuti pridáme cukor a med.

Bobule sa nalejú na panvicu s už vriacou vodou a trochu sa povaria.Potom musíte pridať čerstvú alebo suchú mätu.Pred podávaním vypite lepšiu námahu z dôvodu ovocnej chuti bobúľ, ktorú nie každý chce dostať na dno.

Uzvar zo zmrazeného ovocia a bobúľ možno získať bez varenia, pričom z džemu, 250 g cukru a 1 liter vody sa dá 250 g akéhokoľvek ovocia a bobúľ.Hlavné zložky sa prepláchnu vodou a rozložia sa do pohárov.Pripravte cukrový sirup, ktorý sa naleje zmesou bobúľ ovocia a nechajte ho uvariť asi 3 minúty, potom môžete piť.

Pôvodné nápoje

Dnes je ťažké prekvapiť kompotom z jabĺk a hrušiek, ale nápojmi s nektárinkou,Pridanie kardamónu, kurkumy alebo hrozienok, varených z melónu, poteší každého gurmána.

z nektarínu s kardamómom

Na varenie budete potrebovať tieto výrobky: kardamón - 1 ks., Nektarinka - 100 g, voda - 1 šálka, cukor podľa chuti.

Nektarín by sa mal umyť a kosť by sa mala krájať, krájať na polovicu a potom krájať na kúsky. Potom nalejte prevarenú vodu a povarte ju asi 5 minút, pridajte cukor a po 5 minútach kardamónu. Pred použitím nemôžete filtrovať.

hrušiek a jabĺk s kurkumou

Na východnom korení je farba nápoja nasýtenejšia, bude potrebovať trochu ¼ lyžičky, sú potrebné hrušky a jablká - 3 ks. A tiež cukor - 150 g.

Ovocie by sa malo umyť, jadro a nakrájať na 4 časti, pokryté cukrom a kurkumou. Nádoba zakrytá vekom sa umiestni do elektrickej pece a zahrieva sa na teplotu 120 ° C najviac na 20 minút. Ukázalo sa, že je to veľká úroda v zime.

Slivky s citrónom a hrozienkami

Tento nápoj je užitočný nielen pre ľudí s črevnými problémami, vyžaduje si 5–6 sliviek, plátok citróna, 1 polievková lyžica. l. hrozienka, 1 šálka vody a granulovaný cukor, ktorý sa pridáva podľa chuti.

Ovocie a hrozienka sa umyjú, preto sa odporúča, aby sa na chvíľu namočili. Slivky, z ktorých predtým dostali kosti, povarte v panvici s vodou, potom hrozienka zaspia a varia ďalších 5 minút. Na koniec sa umiestni plátok citróna, pred ochutením sa pridá cukor.

Z melónu

Na získanie nápoja snezvyčajná chuť a aróma musia vziať 2 kg melónu, 1 citrón, 1 kg granulovaného cukru a 1 pohár vody.

Melón sa musí umyť, nakrájať na kúsky, ošúpať a odstrániť semená. Potom sa ovocie rozomelie na kocky, pridá sa šťava z 1 citrónu a vody, čím sa zmes uvedie do varu. Bujónový filter, pridajte cukor, varte do zhustnutia. Do vriaceho sirupu sa vloží melón zložený do cedníka, ktorý sa po uvarení nápoja považuje za hotový. Pred použitím je lepšie trvať počas dňa.

Okrem prípravy nápojov, na ktorých musíte len trvať a okamžite piť v ktoromkoľvek ročnom období, sú vynikajúce zimné prípravky vyrobené z ovocia alebo bobúľ. Na tento účel sa zložky varia, sterilizujú a konzervujú.

Táto technológia sa stala známou začiatkom devätnásteho storočia vďaka francúzskemu šéfkuchárovi Nicolasovi Upperovi. Nebojte sa experimentovať a variť kompóty z angreštu, svieňa, rebarbory, mandarínky, ako aj ďalších zaujímavých a zdravých nápojov.