Recepty lahodný jahodový kompot na zimu

Jahodový kompot nie je iba chutným a voňavým nápojom.Jahody sú bohaté na vitamíny B9, C, živiny a aminokyseliny.Obdobie bobúľ je rýchle.S cieľom mať čas na to, aby ste si mohli vychutnať voňavé bobule počas chladného obdobia, väčšina žien v domácnosti šťastne pripravuje zimné zvraty z červených bobúľ.

Spôsoby varenia

Pozrime sa, ako uvariť chutný jahodový kompot podľa tradičných receptov.

Na prípravu nápoja budete potrebovať tieto zložky:

  • 6 kg jahôd;
  • 1 - 1,5 kg granulovaného cukru;
  • 4 litre vody.

Klasický recept je určený pre 20 plechoviek s objemom 0,5 litra, ktoré si vyžadujú povinnú sterilizáciu.Bobule by sa mali zbierať zrelé, bez vetvičiek.

Postup prípravy kompótu krok za krokom:

  1. Nezabudnite ovocie opláchnuť, ošúpať a opatrne vložiť do cedníka, aby úplne vypustil vodu.
  2. Pridajte prísady do pripravených pohárov a naplňte sklenenú nádobu ⅔.
  3. Sirup povarte - na to uvarte vodu v panvici a postupne k nemu pridajte cukor.rozpustenie.
  4. Naplňte poháre horúcim sirupom a pripravte misky na sterilizáciu zakryté kovovým vekom.
  5. Odporúča sa položiť drevenú dosku alebo uterák na spodok nádoby, aby počas ohrevu nedošlo k prasknutiu pohárov.
  6. Sterilizujte vývar približne 10 minút.
  7. Poháre prevráťte, prikryte prikrývkou a nechajte vychladnúť na tmavom mieste až 3 hodiny.
  8. ​​

Video „Jahodový kompot na zimu“

Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť vynikajúci jahodový kompot na zimu.

Bez sterilizácie

Bohužiaľ, počas spracovania bobúľ sa niektoré potrebné látky z jahôd odparujú. S cieľom vyrobiť zdravý kompot s vysokým obsahom vitamínov existuje recept na nápoj bez tepelného spracovania.

  • 800 g bobúľ;
  • 1 - 1,5 pohára cukru;
  • 2,5 litra vody.
]

Metóda bez tepelného spracovania sa prakticky nelíši od klasickej receptúry a pozostáva z nasledujúcich krokov:

  1. Triediť jahody a nechať celé bobule.
  2. Ovocie dôkladne a opatrne opláchnite v cedníku.
  3. Vložte bobule do pohára a objem doplňte do stredu.
  4. Naplňte ich vriacou vodou, nechajte pôsobiť 15 minút a zakryte vekom.
  5. V plastovom viečku urobte otvor a výslednú ružovú vodu vypusťte do samostatného hrnca.
  6. Separovanú šťavu povarte v ohni, pridajte cukor.
  7. Po rozpustení cukruvarte piesok po dobu 2–3 minút v nápoji.
  8. Jahody nalejeme na horúci sirup a prevrátime viečko nad nádobu.
  9. Po ochladení všetko odložte na tmavé miesto.

Vo viacvrstvovom obchode

Jahodový kompot uvarený vo viacvrstvovom obale sa osvieži lepšie ako ukladanie štiav.Multicooker na akýkoľvek nápoj.V prípade domáceho kompótového receptu vezmite štandardné prísady:

  • 300 g jahôd;
  • cukor podľa chuti;
  • 1,5 litra vody.

Chutný nápoj sa ukáže, ak sa pripraví pridaním filtrovanej vody.A bobule sú lepšie rozdelené do niekoľkých častí.

Dodržiavajte nasledujúci algoritmus akcií:

  1. Pripravené ovocie položte na spodok multifunkčného zariadenia.
  2. Naplňte ich cukrom a nalejte do správneho množstva vody.
  3. Pevne zatvorte kryt a vyberte režim „Soup“.
  4. Nápoj uvarte v pomalom hrnci asi 1 hodinu.
  5. Odvar sa odvarí, ochladí sa a slúži na stôl.

zo zmrazených bobúľ

Ak chcete jesť bobule v ktorejkoľvek sezóne, venujte pozornosťo receptoch kompóty z mrazeného ovocia.Klasický recept na takéto nápoje je tak jednoduchý, že sa získava od každej hostesky.Na jeho dosiahnutie budete potrebovať:

  • 200 g mrazeného ovocia;
  • 3 lyžice.l.cukor;
  • 0,5 1 vyčistenej vody.

Pred prípravou kompotu by ste mali trochu rozmraziť a opláchnuť jahodovú kocku tečúcou vodou.Bobule môžu byť ako ďalšiea menej.Môžete tiež pridať ďalšie sušené ovocie, korenie.Na základe akéhokoľvek kompótu mrazených bobúľ si môžete vziať obvyklý recept:

  1. Do varu uvarte vodu s cukrom.
  2. Do vriaceho sirupu pridajte pripravené bobule.
  3. Varte na miernom ohni 7 minút.

Varené ovocie z odvaru možno odstrániť filtráciou sitom.Po uvarení nalejte nápoj do vhodnej nádoby a nechajte ho vychladnúť.

Zaujímavé kombinácie pre nezvyčajnú chuť

Jahodový kompot je v poriadku s inými plodmi a ovocím.Ak chcete do chladného obdobia pridať ďalšie arómy a esenciálne vitamíny, pozrime sa, čo ešte existuje chutných jahodových receptov.

S čerešňami

Domácu misu z bobúľ možno skladovať dlhšiu dobu a prosím, s jej voňavou chuťou a receptúrou.jeho varenie nespôsobuje hosteskám ťažkosti.Na výrobu zdravého kompostu čerešní potrebujete:

  • 0,5 kg jahôd;
  • 0,5 kg višní;
  • 350 g cukru;
  • 2 litre vody.

Na výrobu domáceho kompótu je vhodné zvoliť čerešne s tmavým ovocím.Tento nápoj bude nasýtený.Pred varením by ste mali z bobúľ odtrhnúť všetky zvyšky, dobre ich opláchnuť tečúcou vodou a nechať uschnúť.Teraz pre pokyny krok za krokom:

  1. Preneste pripravené ovocie do sklenených nádob.
  2. Doplňte vriacou vodou, zakryte viečkami na skrútenie počas 15 minút.
  3. Drainružová voda v panvici, nalejte do správneho množstva cukru.
  4. Sirup sa varí 5 minút, aby sa úplne rozpustil granulovaný cukor.
  5. Nalejte poháre čerešní a jahôd do získaného sirupu, prevracajte viečka a nechajte vychladnúť.

Čerešne

Ak vyrábate kompot z čerešní a višní, získa sa aspoň nasýtený nápoj. Najčastejšie sa čas zrenia týchto plodov nezhoduje. Ak chcete uvariť kompot podľa tohto receptu, vezmite mrazené jahodové ovocie. Na výrobu nápoja s objemom 3 litre budete potrebovať:

  • 300 g jahôd;
  • 300 g čerešní;
  • 300 g cukru;
  • 1,5–2 l vody.

Ako vyrobiť čerešňový kompot na zimu:

  1. Bobule vylúpte z vetvičiek a dôkladne opláchnite.
  2. Vložte prísady do pohára.
  3. Nalejte cukor a nalejte naň vriacu vodu.
  4. Počkajte až 15 minút, aby šťava vylúhovala, a potom ju nalejte do nádoby.
  5. Ružový nápoj povarte 5 minút a naplňte ho do pohárov.
  6. Zakryte kovovými viečkami a nechajte vychladnúť na tmavom mieste.

s mätou

V rôznych časových obdobiach tónovací kompot s mätou poteší aróma a nasýti vitamíny. Višne mäty dodávajú nápoju upokojujúci účinok a príjemnú vôňu. Ak chcete vyrobiť ochutený kompot s mätou, použite:

  • 0,5 kg jahôd;
  • 300 g granulovaného cukru;
  • pár vetvičiek mäty;
  • požadované množstvo vody.

Ťahová prevádzkanávod na správne uvarenie domáceho nápoja:

  1. Ostružiny vylisujte z bobúľ a dôkladne opláchnite vodou.
  2. Pridajte trochu vriacej vody na čistenie prachu z bobúľ.
  3. Bobule vložte do čistých pohárov a zakryte vriacou vodou.
  4. Sklenenú nádobu prikryte vekom, nechajte ju variť 15 minút.
  5. Vypusťte ružovú tekutinu v panvici, pridajte cukor, pridajte mätu a sirup varte 3 minúty.
  6. Jahody nalejeme do sirupu a poháre prevrátime vekom.
  7. Hotový kompot otočte do plechoviek, otočte ho, zabalte do prikrývky a nechajte vychladnúť.

S pomarančmi

Na zlepšenie zdravia a imunity pridajte do kompotu z bobúľ užitočnécitrusové ovocie.V zime je obzvlášť dobré piť nápoje s pomarančom.Na prípravu potrebujete tieto prísady:

  • 300 g jahôd;
  • 1 veľká oranžová;
  • 300 g cukru;
  • 2,5 litra vody.

Bobule pred varením vytriedte a vyčistite.Pomaranč by sa mal umyť vriacou vodou, dobre opláchnuť tečúcou vodou, aby sa odstránili všetky vrstvy parafínu, ktorý je ošetrený citrusovými plodmi.

Držte sa nasledujúcich krokov varenia:

  1. Pripravenú pomaranč nakrájajte na polovičné krúžky bez olúpania samotného ovocia.
  2. Do pripravenej nádoby vložte bobule a plátky pomaranča.
  3. Naplňte prísady vriacou vodou a nechajte stáť 15 minút zatvorené.
  4. Vypusťte výslednú šťavu do samostatnej nádoby, pridajte cukor a povartesirup do 5 minút.
  5. Výsledný vývar nalejte späť do pohára s ovocím a utiahnite veko.
  6. Otočte hotový kompot do pohára a nechajte ho vychladnúť na tmavom mieste.

Prínos nápoja

Zima je doba, keď je potrebné posilniť imunitný systém kompótmi, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínov.

Jahody majú nízky obsah kalórií a bobule samotné majú všetky potrebné prvky na doplnenie tela vitamínmi C, B9 a prospešnými látkami.

Jahodový kompot je dobrý prírodný prostriedok proti kameňom v pečeni a obličkách, neurasténii, anémii a ateroskleróze.Postupujte podľa pokynov krok za krokom, ako pripraviť voňavý nápoj, a potom si aj v zime môžete vychutnať zdravé bobule.