Pravidlá týkajúce sa prípravy bobúľ
Zber bobúľ začína v septembri.Aby sa kalina dobre otrhla, odporúčame ju zbierať po príchode prvého mrazy.Zrelé plody majú jasne červenú farbu bez šmúh - to je hlavný ukazovateľ toho, že dozreli.
Pred prípravou prírezov a užitočných kompotov na zimu sa kalina podrobí osobitnému výcviku.Pozrime sa, aké sú hlavné odporúčania pre predbežné spracovanie ovocia:
- Kalina by sa mala dôkladne umyť tečúcou vodou a odstrániť všetky vetvičky;
- bobule sa môžu zmraziť tak, že ich chuť nie je horká, a ich držanie v mrazničke počas 2–3 hodín;
- Ďalším spôsobom, ako odstrániť horkú chuť, je ich namočenie do vody po dobu 5 minút.
Video „Recept kompostu z Viburnum“
Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť vynikajúci kompot z bobúľ Viburnum.
Čerstvý nápoj
Kalina obsahuje mnoho užitočných látok, vďaka ktorým je toto ovocie v domácnosti žiadané.Hlavnou výhodou bobúľ je obsah vitamínov A a E.Kompost vyrobený z týchto plodov sa môže uchovávať po dlhú dobu.Na tento účel pripravte sterilizované poháre na zošívanie na zimu.Okrem plodov kalina môžete do vývaru pridať aj rôzne druhy ovocia a korenia.Existuje niekoľko spôsobov, ako vyrobiť kompot z kalina.
Tradičný spôsob
Tradičný recept na domáci kompótový kompot sa vyrába pomocou:s použitím týchto prísad:
- 2 kg čerstvých alebo mrazených bobúľ;
- 750 g cukru;
- 750 ml vody.
Aj keď sa plody zbierali koncom jesene, stále majú horkosť.Ak chcete urobiť príjemný a voňavý kompot, pridajte viac cukru.
Recept:
- Kalibrum dôkladne opláchnite v cedníku.
- Vo vriacej nádobe na pár minút položte cedník s bobuľami.
- Bobule nalejte na suchý povrch, aby sa voda vypustila.
- Pripravte sirup: pridajte cukor do vriacej vody po malých dávkach, až kým voda nebude hladká.
- Bobule vložte do nádoby a naplňte horúcim sirupom.
Recept na vynikajúci kompot z kaliny a jabĺk sa pripravuje s týmito zložkami:
- 300 g plodov kalina;
- 0,5 kg jabĺk;
- 500 g cukru;
- 2 litre vody.
Na výrobu nápojov s príchuťou jablka sa riaďte týmito pokynmi:
- Jablká vylúpajte z jadra a nakrájajte na malé kúsky.
- V panvici varte sirup a dajte ho variť.
- Pridajte všetky prísady do vriacej vody a výsledný bujón varte asi 10 minút.
- Hotový nápoj nalejte do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť.
Konzervácia
Viburnum kompot sa uchováva na krátky čas.Aby sa predĺžil príjem prospešných vitamínov a v zime, veľa žien v domácnosti robí zber zimných plodov.
Klasická metóda
Pre tradičnú rotáciu kalina použite nasledujúce zložky:
- 2 kg ovocia kaliny;
- 750 g cukru;
- 750 ml vody.
Pripravte konzervovaný kompot pomocou tohto receptu:
- Oloupané bobule vložte na niekoľko minút do cedníka do vriacej vody.
- Varenú kalinu položte na suchý povrch a nechajte ju vytiecť.
- Sirup sa pripravuje postupným pridávaním cukru do panvice.
- Rozložte kalinu na pripravené poháre a zakryte sirupom.
- Dajte poháre s pripraveným bujónom na sterilizáciu do panvice a zakryte ho vrchom.
- Odporúča sa sterilizovať veľké poháre asi 30 minút, menší objem sa môže zmenšiť o 10 minút.
- Hotový kompot sa uzavrie vekom a nechá sa vychladnúť.
Zložená kalina sa získa zahustená.Pri konzumácii to nariedte potrebnýmmnožstvo vody. Otvorený kompot si nemôžete ponechať dlhšie ako 3 dni. Odporúča sa zvoliť malé banky pre medzery na zimu.
s medom
Komín Kalina s prídavkom medu bude vynikajúcim nápojom v zimnom období. Aby ste získali obživu a zlepšili imunitu pri najťažších mrazoch, odporúča sa nahradiť cukor medom. Na to budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 150 g prírodného medu;
- 1 pohár bobúľ;
- 1 liter vody.
Pri príprave nápoja s medom postupujte podľa pokynov:
- Vyzreté ovocie vylúpte z vetvičiek, dobre opláchnite a položte na spodnú časť plechoviek.
- Poháre naplňte horúcou vodou a sterilizujte 20 minút.
- Ak odvar získa jemný ružový odtieň, pridajte med.
- Hotový nápoj varte ďalších 5 minút a zakryte ho vekom.
- Poháre zakryte prikrývkou, aby ste ich ochladili na 3 hodiny.
S pomarančmi
Na výrobu chutného kompótu z kalina a pomarančov sa držte týchto rozmerov:
- 1,5 kg bobúľ;
- 0,5 kg oranžovej;
- 750 g cukru;
- 5 g mletej škorice;
- 1 g vanilky;
- 750 ml vody.
Recept na prípravu nápoja:
- Odstráňte všetky kosti z pomarančov a nakrájajte ich na polovičné krúžky.
- Príprava bobúľ: Dôkladne umyte, ošúpajte a vysušte na papierovej utierke.
- V panvici pripravte sirup a postupne pridávajte granulovaný cukor do hladkého stavu.kvapalina.
- Pridajte všetky ďalšie prísady do vriacej vody.
- Dusené ovocie varte, až kým ovocie nezačne praskať.
- Do vopred sterilizovaných pohárov nalejte horúci kompot a uzavrite viečka.
- Pripravený bujón sterilizujte v nádobách až 30 minút.
- Nechajte poháre vychladnúť otočením a zakrytím prikrývkou.
Citrusové plody sa dajú ľahko nahradiť pomarančovým džúsom podľa rovnakých pokynov na varenie.
Bez sterilizácie
Na zachovanie všetkých prospešných vlastností a vitamínov môžete použiť recept bez pasterizácie.K tomu budete potrebovať:
- 1 pohár bobúľ;
- 1 šálka cukru;
- 1 liter vody.
Pokyny na varenie:
- Predlúpané bobule rozdrvte v miske vidličkou a vytvorte šťavu.
- Šťavu uchovávajte v samostatnej nádobe.
- Nalejte pokožku a semená ovocia studenou vodou a povarte ich 10 minút.
- Kusový vývar pridajte čakajúcu šťavu a cukor.
- Nápoj uvarte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Vývar nalejte do sterilizovaných pohárov a priskrutkujte ho pomocou viečok.
- Pripravený kalina kompot skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Kalina má vlastnosti zvyšujúce imunitu, odstraňovanie toxínov z tela, znižovanie krvného tlaku a všeobecnú podporu zdravia žien.
Po pridaní medu a pomarančov sa tento nápoj používa aj na liečbu angíny pectoris a iných infekčných chorôb v chlade.ročný čas. Recepty na kompóty kaliny sú jednoduché a ich výhody sú neoceniteľné.