Lahodné recepty vitamínový kompot z kalina

Viburnum kompot má pôvodnú chuť a prospešné vlastnosti.Berry dozrieva koncom zimy.V čistej forme sa ovocie prakticky neje, pretože nie každému sa páči jeho špecifická chuť.Ale z bobúľ si môžete pripraviť vynikajúci kompot.

Pravidlá týkajúce sa prípravy bobúľ

Zber bobúľ začína v septembri.Aby sa kalina dobre otrhla, odporúčame ju zbierať po príchode prvého mrazy.Zrelé plody majú jasne červenú farbu bez šmúh - to je hlavný ukazovateľ toho, že dozreli.

Pred prípravou prírezov a užitočných kompotov na zimu sa kalina podrobí osobitnému výcviku.Pozrime sa, aké sú hlavné odporúčania pre predbežné spracovanie ovocia:

  • Kalina by sa mala dôkladne umyť tečúcou vodou a odstrániť všetky vetvičky;
  • bobule sa môžu zmraziť tak, že ich chuť nie je horká, a ich držanie v mrazničke počas 2–3 hodín;
  • Ďalším spôsobom, ako odstrániť horkú chuť, je ich namočenie do vody po dobu 5 minút.

Video „Recept kompostu z Viburnum“

Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť vynikajúci kompot z bobúľ Viburnum.

Čerstvý nápoj

Kalina obsahuje mnoho užitočných látok, vďaka ktorým je toto ovocie v domácnosti žiadané.Hlavnou výhodou bobúľ je obsah vitamínov A a E.Kompost vyrobený z týchto plodov sa môže uchovávať po dlhú dobu.Na tento účel pripravte sterilizované poháre na zošívanie na zimu.Okrem plodov kalina môžete do vývaru pridať aj rôzne druhy ovocia a korenia.Existuje niekoľko spôsobov, ako vyrobiť kompot z kalina.

Tradičný spôsob


Tradičný recept na domáci kompótový kompot sa vyrába pomocou:s použitím týchto prísad:

  • 2 kg čerstvých alebo mrazených bobúľ;
  • 750 g cukru;
  • 750 ml vody.

Aj keď sa plody zbierali koncom jesene, stále majú horkosť.Ak chcete urobiť príjemný a voňavý kompot, pridajte viac cukru.

Recept:

  1. Kalibrum dôkladne opláchnite v cedníku.
  2. Vo vriacej nádobe na pár minút položte cedník s bobuľami.
  3. Bobule nalejte na suchý povrch, aby sa voda vypustila.
  4. Pripravte sirup: pridajte cukor do vriacej vody po malých dávkach, až kým voda nebude hladká.
  5. Bobule vložte do nádoby a naplňte horúcim sirupom.
S jablkami

Recept na vynikajúci kompot z kaliny a jabĺk sa pripravuje s týmito zložkami:

  • 300 g plodov kalina;
  • 0,5 kg jabĺk;
  • 500 g cukru;
  • 2 litre vody.

Na výrobu nápojov s príchuťou jablka sa riaďte týmito pokynmi:

  1. Jablká vylúpajte z jadra a nakrájajte na malé kúsky.
  2. V panvici varte sirup a dajte ho variť.
  3. Pridajte všetky prísady do vriacej vody a výsledný bujón varte asi 10 minút.
  4. Hotový nápoj nalejte do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť.

Konzervácia

Viburnum kompot sa uchováva na krátky čas.Aby sa predĺžil príjem prospešných vitamínov a v zime, veľa žien v domácnosti robí zber zimných plodov.

Klasická metóda

Pre tradičnú rotáciu kalina použite nasledujúce zložky:

  • 2 kg ovocia kaliny;
  • 750 g cukru;
  • 750 ml vody.

Pripravte konzervovaný kompot pomocou tohto receptu:

  1. Oloupané bobule vložte na niekoľko minút do cedníka do vriacej vody.
  2. Varenú kalinu položte na suchý povrch a nechajte ju vytiecť.
  3. Sirup sa pripravuje postupným pridávaním cukru do panvice.
  4. Rozložte kalinu na pripravené poháre a zakryte sirupom.
  5. Dajte poháre s pripraveným bujónom na sterilizáciu do panvice a zakryte ho vrchom.
  6. Odporúča sa sterilizovať veľké poháre asi 30 minút, menší objem sa môže zmenšiť o 10 minút.
  7. Hotový kompot sa uzavrie vekom a nechá sa vychladnúť.

Zložená kalina sa získa zahustená.Pri konzumácii to nariedte potrebnýmmnožstvo vody. Otvorený kompot si nemôžete ponechať dlhšie ako 3 dni. Odporúča sa zvoliť malé banky pre medzery na zimu.

s medom

Komín Kalina s prídavkom medu bude vynikajúcim nápojom v zimnom období. Aby ste získali obživu a zlepšili imunitu pri najťažších mrazoch, odporúča sa nahradiť cukor medom. Na to budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 150 g prírodného medu;
  • 1 pohár bobúľ;
  • 1 liter vody.

Pri príprave nápoja s medom postupujte podľa pokynov:

  1. Vyzreté ovocie vylúpte z vetvičiek, dobre opláchnite a položte na spodnú časť plechoviek.
  2. Poháre naplňte horúcou vodou a sterilizujte 20 minút.
  3. Ak odvar získa jemný ružový odtieň, pridajte med.
  4. Hotový nápoj varte ďalších 5 minút a zakryte ho vekom.
  5. Poháre zakryte prikrývkou, aby ste ich ochladili na 3 hodiny.

S pomarančmi

Na výrobu chutného kompótu z kalina a pomarančov sa držte týchto rozmerov:

  • 1,5 kg bobúľ;
  • 0,5 kg oranžovej;
  • 750 g cukru;
  • 5 g mletej škorice;
  • 1 g vanilky;
  • 750 ml vody.

Recept na prípravu nápoja:

  1. Odstráňte všetky kosti z pomarančov a nakrájajte ich na polovičné krúžky.
  2. Príprava bobúľ: Dôkladne umyte, ošúpajte a vysušte na papierovej utierke.
  3. V panvici pripravte sirup a postupne pridávajte granulovaný cukor do hladkého stavu.kvapalina.
  4. Pridajte všetky ďalšie prísady do vriacej vody.
  5. Dusené ovocie varte, až kým ovocie nezačne praskať.
  6. Do vopred sterilizovaných pohárov nalejte horúci kompot a uzavrite viečka.
  7. Pripravený bujón sterilizujte v nádobách až 30 minút.
  8. Nechajte poháre vychladnúť otočením a zakrytím prikrývkou.

Citrusové plody sa dajú ľahko nahradiť pomarančovým džúsom podľa rovnakých pokynov na varenie.

Bez sterilizácie

Na zachovanie všetkých prospešných vlastností a vitamínov môžete použiť recept bez pasterizácie.K tomu budete potrebovať:

  • 1 pohár bobúľ;
  • 1 šálka cukru;
  • 1 liter vody.

Pokyny na varenie:

  1. Predlúpané bobule rozdrvte v miske vidličkou a vytvorte šťavu.
  2. Šťavu uchovávajte v samostatnej nádobe.
  3. Nalejte pokožku a semená ovocia studenou vodou a povarte ich 10 minút.
  4. Kusový vývar pridajte čakajúcu šťavu a cukor.
  5. Nápoj uvarte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  6. Vývar nalejte do sterilizovaných pohárov a priskrutkujte ho pomocou viečok.
  7. Pripravený kalina kompot skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Kalina má vlastnosti zvyšujúce imunitu, odstraňovanie toxínov z tela, znižovanie krvného tlaku a všeobecnú podporu zdravia žien.

Po pridaní medu a pomarančov sa tento nápoj používa aj na liečbu angíny pectoris a iných infekčných chorôb v chlade.ročný čas. Recepty na kompóty kaliny sú jednoduché a ich výhody sú neoceniteľné.