Ako „naklikatsya“ správne: 15 najlepších receptov na brusnicovú tinktúru

Brusnice bohaté na vitamíny a minerály sú v Rusku široko distribuované.Málokto však vie, že liečivý nápoj je možné pripraviť zo zrelého a sušeného ovocia.Dnes vám povieme, aké užitočné vlastnosti má brusnicová tinktúra a ako ju pripraviť.

Výhody a liečivé vlastnosti brusnicovej tinktúry

Malá veľkosť bobúľ sa široko používa v kozmetike, varení a alternatívnej medicíne.Popularita produktu v dôsledku bohatého chemického zloženia.Brusnicové bobule obsahujú vitamíny C, B1, B2, B5, B6, PP a K1.Výrobok obsahuje množstvo mikro a makroživín, flavonoidov, monosacharidov, trieslovín, kyseliny citrónovej, benzoovej a chinovej.

​​

Užitočné vlastnosti brusníc

Brusnice sa používajú navarené ochutené omáčky a polievanie, výživné dezerty a zimné prípravky, užitočné kompóty a ovocné nápoje. Domáce brusnicová tinktúra, známa tiež ako brusnica a brusnica, je však obzvlášť populárna.

Hlavné prospešné a liečivé vlastnosti brusnicových stromov sú:

  • posilnenie imunity;
  • protizápalové a antipyretické účinky;
  • 57) zníženie pravdepodobnosti výskytu infekcií močových ciest;
  • zlepšujú chuť do jedla a stimulujú tráviaci trakt;
  • normalizácia hormonálneho pozadia a nervového systému;
  • nižší cholesterol;
  • zvyšujú elasticitu krvných ciev a znižujú pravdepodobnosť trombózy;
  • čistenie toxínov a iných škodlivých látok v tele;
  • úľava od bolesti pri kĺboch ​​a reumatických bolestiach.

Brusnicová tinktúra odoláva vírusovým a infekčným chorobám. Tento nástroj sa odporúča pre rôzne kmene chrípky.

Kontraindikácie a možné poškodenie

Napriek svojmu bohatému vitamínovo-minerálnemu zloženiu a hojivým funkciám má brusnica množstvo kontraindikácií. Nápoj sa preto nemôže brať s gastritídou, žalúdočnými vredmi, srdcovými chorobami, pečeňou a žlčníkom. Zvýšená kyslosť zhoršuje situáciu.

Výrobok sa tiež neodporúča na použitie v prípade individuálnej intolerancie a tendencie k alergiám. Pri prvých príznakoch alergickej reakcie (svrbenie, vyrážka,sčervenanie alebo zápal kože), je potrebné zastaviť používanie finančných prostriedkov.

Video „Domáce brusnicový recept“

Toto video predstavuje majstrovskú triedu domácej tinktúry bobúľ.

Recepty krok za krokom na výrobu tinktúr

Ak poznáte nejaké tajomstvá, nebude ťažké pripraviť terapeutický nápoj na báze brusníc. Napríklad na varenie brusníc je lepšie používať zrelé, ale nie prezreté bobule. Pred začiatkom práce sa brusnice dôkladne umyjú, triedia a mierne vysušia.

Po prvé, bobule sa musia dobre zbierať a umyť

Klasický recept na vodku

Klasický alebo tradičný recept je najjednoduchší. Musíte vziať 250 gramov bobúľ, 500 ml vodky, 1 polievková lyžica. l. cukor a 50 ml filtrovanej vody.

  1. Rozdrviť bobule tolkushkoy do zhizheobraznogo štátu.
  2. Opatrne pridajte vodku a premiešajte.
  3. Uzatvorujeme nádobu a preusporiadame ju na tmavom mieste na 14 dní. Súčasne každé dva až tri dni pretrepávame obsah nádoby.
  4. Po 2 týždňoch sa hmota vytlačí cez niekoľko vrstiev gázy.
  5. Varenie sladkého sirupu z vody a cukru.
  6. 88) Sirup sa ochladí a pridá sa k tinktúre. Zamiešame.
  7. Nalejte nápoj do sklenenej nádoby, zatvorte veko, ochladte a vylejte.
  8. Je lepšie konzumovať brusnice po 30–45 dňoch.


Starý recept

Na kašu rozomeleme 1 kg bobúľ.Hmota sa premiestni do sklenenej nádoby s objemom 3 litre.Pridajte 1 liter domáceho nápoja, dobre pretrepte a dajte na teplé miesto na 14 dní.Po 2 týždňoch sa do prefiltrovaného roztoku pridá 0,5 kg cukru.Zamiešajte a znova trvať.Po 7–10 dňoch vynechajte nápoj cez filter - gáza zložená vo viacerých vrstvách.

Staroveký recept prešiel mnohými zmenami.Namiesto mesačného svitu sa pridáva vodka, rum, brandy alebo brandy.

Expresný recept

Ako sa ukázalo, domáci klyukovku sa môže pripraviť 3-4 hodiny.Takže 300 g zrelých bobúľ sa spracuje vriacou vodou.Pridajte 150 g cukru, dôkladne premiešajte a rozdrvte hmotu.Nalejte 700 ml vodky do zmesi a nechajte 2 hodiny pod otvoreným vekom.Potom vynechajte nápoj cez filter a pridajte 150 ml prevarenej chladenej vody.Tinktúra sa ochladí a odloží na uskladnenie v chladnom suteréne alebo chladničke.

Brusnicová tinktúra sa môže pripraviť rýchlou metódou za 3 - 4 hodiny

Na alkohole

Na prípravu alkoholického nápoja budete potrebovať 400 g zrelého brusnicového ovocia, 0,5 lyžičky.mletý koreň Kalgan, 110 ml 96% alkoholu, 100 ml čistenej pitnej vody a 120 g granulovaného cukru.

Mleté na chlpatý druh bobúľ zaspávame v sklenenej nádobe.Pridáme kalgan a alkohol, zamiešame, zavrieme veko a pošleme na polotmavé teplé miesto.Po 14-16 dňoch sa vrátime k príprave nápoja.Varenécukor a voda, sirup vychladíme, nalejeme do brusnicového extraktu a zatvoríme vrchnák. Po 7–9 dňoch sa nápoj filtruje, chladí a lieči hostí.

Na mesačnom svite

Recept na výrobu brusnicovej tinktúry na mesačnom svite je podobný postupu opísanému vyššie. 260 g bobúľ bobúľ, nalejte 1 l mesačného svitu so silou 40% a trvajte na 14-16 dňoch. Pridajte 125 g cukru alebo hotový cukrový sirup. Trvajte na tom, filtrujte, ochladzujte a vychutnajte si lahodný a voňavý nápoj.

Na koňaku

Zmiešané 500 g cukru a 600 g rozdrvených bobúľ sa môže uchovávať 24 hodín v teplom tieni. Pridajte 250 ml filtrovanej vody a hmotu jemne zahrievajte na nízku teplotu. Trvajte na ďalších 4 dňoch. Nápoj prelejte cez tenká fazuľa a pridajte 500 ml brandy. V samostatnej nádobe zmiešajte 1 šálku alkoholu a brusnicový koláč. Obidve nádoby trvajú 14 dní pod pevne uzatvorenými viečkami.

Po 2 týždňoch zmiešajte oba nápoje (bez sedimentu!), Pridajte med, klinčeky a škorice. Nápoj udržujte na chladnom tmavom mieste počas 3-4 týždňov. Berte lepšie chladené.

Tinktúra brusníc na koňaku sa najlepšie chladí

V pomalom sporáku

brusnicový likér si dokonca môžete pripraviť v pomalom hrnci. Do misky s úžasnými hrncami nalejeme 300 g bobúľ a 200 g granulovaného cukru. Naplníme sa 500 ml vodky. Režim „Steaming“ zapneme nastavením časovača na 2 minúty. Po dokončení programu sa multikamer prepne do režimu „vyhrievania“. Nechajte nápoj 15 hodín. napo stanovenom čase vypnite pomalý sporák, nalejte tinktúru do inej nádoby a ochlaďte ju.

S medom

Mnohí sa snažia nejesť cukor. Nie je nič jednoduchšie - cukor nahraďte medom.

Preto nalejte 250 g rozdrvených bobúľ so 750 ml vodky. Do roztoku pridajte 45 g rozdrveného zázvoru, 3 - 4 hviezdy klinčekov, 5 - 10 g čierneho korenia a trochu škorice. Trvajte na tom, že produkt trvá 7-10 dní. Kmeň, pridajte 60 g tekutého medu a nechajte ďalšie 2-3 dni. Nápoj je pripravený.

Tinktúra s medom a škoricou má príjemnú vôňu

S citrónom

Nalejte do pyré tvarovanej hmoty bobúľ (600 g) a nalejte vodku (500 ml). Citrónom odstráňte šupku a vytlačte šťavu. Pridajte do roztoku citrónovú šťavu a zaspajte 2 polievkové lyžice. l. cukrový piesok. Zmiešajte obsah nádoby a trvajte na tom. Po 7 dňoch vynechajte nápoj cez filter.

zo sušených brusníc

Ak v dome nie sú žiadne zrelé bobule, môžete použiť sušené ovocie. Sušené brusnice (1 šálka alebo 250 g) sa premyjú, oparia sa vriacou vodou a rozdrvia sa tolkushkoy. Nalejte bobule do sklenenej nádoby, pridajte vodku (500 ml) a pošlite na tmavé miesto na vylúhovanie. Každé 2 dni pretrepte obsah nádoby. Po 14 dňoch vynechajte nápoj cez filter - brusnica je pripravená na použitie.

Dámska tinktúra

Brusnicový nápoj s úžasnou chuťou a arómou sa páčili nielen mužom, ale aj dámam.

Na výrobu ženskej tinktúry budete potrebovať 1 kg zrelých bobúľ, 500 gcukor, 500 ml vodky a 500 ml filtrovanej vody. Všetky zložky sú zmiešané, bobule sú predomleté ​​do skvapalneného stavu. Zmes sa naleje do nádoby, pevne uzatvorená vekom a nechá sa vylúhovať 1 - 1,5 mesiaca. Po uplynutí tejto doby musí nápoj prejsť cez filter.

Stojí za zmienku, že ženská brusnicová tinktúra má krátku trvanlivosť - nie viac ako šesť mesiacov.

vianočný likér

V západnej Európe sa brusnice považujú za symbol Vianoc. Pri slávnostnom stole musí byť prítomný vianočný likér, ako sa bežne nazýva brusnicová tinktúra. Príprava nápoja podľa tradičného (klasického) receptu na báze vodky.

Vianočný likér - povinný nápoj v krajinách západnej Európy

brusnicový likér

Miešajte v sklenenej nádobe 1 liter vodky a 500 g rozdrvených brusníc. Nasaďte veko na nádobu a vložte ju na 14 dní na infúziu na tmavé miesto. Nezabudnite nápoj potriasť každý deň.

Po 2 týždňoch sa roztok prefiltruje a pridá sa 500 g cukru. Tekutinu položte na mierny oheň a mierne ju zohrejte. Zabaľte kardamóm a klinčeky do gázy a vložte „vrece“ do likéru na 5 minút. Nápoj vychladnite, sceďte a uložte na chladné miesto.

Nesmeyanovka

Nesmeyanovka sa nazýva brusnicová tinktúra, ktorá bola vytvorená v laboratóriu organického chemika Alexandra Nesmeyanovym. Akademik navrhol zmiešať liečivý alkohol,granulovaný cukor a brusnice v rovnakých pomeroch.Brusnicová hmota, ktorá sa trie s cukrom, sa naleje lekárskym alkoholom a naplní sa najmenej 7 až 10 dní.

Akademik Alexander Nesmeyanov je považovaný za autora knihy „Nesmeyanovka“

od maršala ZSSR

Ďalší receptbrusnice vyhlásil hrdina Veľkej vlasteneckej vojny, maršál Sovietskeho zväzu Ivan Konev.

Podľa receptu veliteľa sa zmieša 600 g mletých bobúľ s 500 ml vodky, 2–3 lyžice.l.citrónová šťava a 2 lyžice.l.cukor.Zmiešame všetky komponenty a hmotu pošleme do infúzie.Po 2-7 dňoch vynechajte nápoj cez filter a nechajte vychladnúť.Brusnica je pripravená.

Ako používať brusinkovú tinktúru

Mal by sa dávkovať brusnicová tinktúra.Preto sa na posilnenie imunity odporúča piť 30–50 ml nápoja denne.Na zmiernenie zápalu a úľavu pri kašľaní by sa malo 50 ml brusníc podávať jedenkrát denne.30-50 ml tinktúry denne pomáha zotaviť sa zo srdcového infarktu.Aby ste predišli vysokému krvnému tlaku, užite pred každým jedlom 15 ml tinktúry.

​​

Brusinková tinktúra sa považuje za alkoholický nápoj.Nesmiete zneužívať alkohol kvôli možnej intoxikácii tela.Zneužívanie alkoholu má škodlivý vplyv na človeka, jeho zdravie a stav.