Sterilizácia konzervovacích konzerv v mikrovlnnej rúre - 2 jednoduché spôsoby

Ochrana v zime je vždy zodpovedným a problematickým procesom. Sterilizácia plechoviek v mikrovlnnej rúre sa stala pomerne populárnou v poslednej dobe. Z nášho článku sa dozviete o výhodách novej metódy a tajomstvách úspešného spracovania.

Výhody a nevýhody mikrovlnnej sterilizácie

Sterilizácia je etapa, bez ktorej sa nedá zachovať žiadna konzervácia. Je potrebné zničiť patogénne mikroorganizmy na stenách sklenených nádob. Ak je slepý pokus umiestnený v nepripravenej nádobe, produkt sa rýchlo znehodnotí a stane sa nevhodným na spotrebu.

Výhody mikrovlnej sterilizácie sú jednoduchosť a rýchlosť

S rozvojom moderných technológií domácnosti v domácnosti čoraz viac používajú na dezinfekciu mikrovlnné rúry.

Okrem bezpečnosti sú výhody tejto metódy tiež:
  1. Rýchle spracovanie. Čas mikrovlnnej sterilizácie je len pár minút.
  2. Účinné ničenie mikróbov. Okrem horúcej pary sú baktérie ovplyvňované aj mikrovlnnými vlnami.
  3. Udržiavajte normálnu úroveň vlhkosti a teploty.na rozdiel od parného kúpeľa mikrovlna nepoškodzuje mikrovlnnú rúru.
  4. Konzervovanie plechoviek. Správne spracovanie znižuje riziko poškodenia sklenených nádob.
Metóda má však niekoľko nevýhod:
  1. Nízka kapacita. Nádoby s obsahom väčším ako 4 litre nesterilizujte. Veľké banky (3 litre) je potrebné spracovať osobitne a umiestniť na jednu stranu.
  2. Spotreba energie. Pri použití mikrovlnnej rúry sa výrazne zvyšuje spotreba energie.
  3. Neschopnosť sterilizovať uzávery. V mikrovlnnej rúre neohrievajte kovové predmety.

Video „Sterilizácia plechoviek: 3 spôsoby“

Toto video ukazuje, ako sterilizovať sklenené nádoby v mikrovlnnej rúre, rúre a pare.

Príprava plechoviek

S cieľom zachovať stálosť počas zimy a nezhoršovať ju je potrebné brať prípravu sklenených nádob veľmi vážne. Na brehoch by nemali byť prasknuté alebo štiepané. Inak môžu počas sterilizácie prasknúť. Ak dôjde k poškodeniu, je potrebné ich dôkladne preskúmať a nahradiť ich celými číslami.

Vybrané nádoby by sa mali dobre umyť. Je lepšie používať mydlo alebo sódu, pretože detergenty sú zle vyprané. Procedúra sa vykonáva pomocou železnej kefy pod silným tlakom tečúcej vody.Pred vložením pohárov do mikrovlnnej rúry vysušte poháre.

Viečka by sa takisto mali dôkladne skontrolovať, vypláchnuť a sterilizovať 15 minút.

1.Inšpekcia
2. Premývanie
3. Sušenie

Úprava pary

Najjednoduchšia a najčastejšie používaná metóda. Pozostáva z nasledujúcich krokov:

  1. Tekutinu nalejte do čistých suchých pohárov tak, aby pokrývala dno o 2–3 cm. Voda sa musí filtrovať, inak sa na stenách vytvorí spodina.
  2. Nádobu umiestnite na rotačnú dosku mikrovlnnej rúry tak, aby jej nebránilo nič. Na jeho bok ležali trojlitrové poháre a položili suchú uterák zložený do niekoľkých vrstiev.
  3. Pri spracovaní nádob do 1 litra nastavte príkon na 1000 W a sterilizujte 4 minúty. Väčšie banky mučia 7 minút pri príkone 650 wattov. Pri varení vody sa musí postupovať opatrne. Z bezpečnostných dôvodov sa odporúča sterilizovať poháre na 1-2 minúty dlhšie, ako je vyhradený čas.
  4. Dezinfikované nádoby sa odstránia pomocou suchého náteru, vypustia sa a utrú sa do sucha sterilnou gázou. Banky umiestnené na suchý uterák zdola nahor. V tejto polohe sa udržiavajú až do zachovania.
Aby sa sklenené obaly neroztrhli, jeho teplota by sa nemala príliš líšiť od prírezov. Horúca marináda sa naleje do teplých pohárov a ochladené sa používajú na chlad.
Rada autorov

Vo vopred pripravených nádobách sa pôsobí parou

Suchá sterilizácia

Princíp činnosti spočíva v tom, že po spracovaní nie je potrebné, aby sa nádoba ďalej sušila. žena správnu dezinfekciu obalu sa musí dodržať niekoľko pravidiel:

  1. Spracovávajú sa iba suché konzervy.Položili všade okolo rotujúcu dosku a uprostred dali pohár vody.Nepridáva sa 3-4 cm, aby sa kvapalina pri varení nerozliala.
  2. Vystavte výkon 750 W a sterilizujte 5 minút.
  3. Po čase nádoby vyberte suchou uterákom a polotovary rozložte.

Sterilizujte poháre s prírezmi

Sterilizujte viac ako len prázdne poháre.Niekedy sa tento proces uskutočňuje s medzerami.Pasterizácia sa uskutočňuje pri teplote nie vyššej ako 100 ° C.Pomáha to výrobkom zachovať viac živín, ale tieto plomby by sa mali skladovať na chladnom mieste.Pred postupom sa z nádob odstránia všetky kryty.

Ak sa v marináde nachádza ocot, nie je potrebné ďalšie balenie.

Tabuľka: pravidlá pre sterilizáciu plechoviek s prírezmi

So solenými výrobkami

Hlavnápravidlo sterilizácie plechoviek so slanými výrobkami - musia byť vyplnené ⅔.Po spracovaní sa zvyšky obrobku dostanú.Inak bude vriaca marináda striekať a zafarbovať mikrovlnnú rúru.Postup sa vykonáva takto:

  1. Naplnené nádoby sa umiestnia na rotačnú platňu, čím sa zabráni kontaktu stien.
  2. Jamie 3 minúty pri maximálnom výkone.
  3. Odstavte konzerváciu po dobu ďalších 5 minút pri vypnutej mikrovlnnej rúre.
  4. Poháre vyberte suchou rúrou a nechajte vychladnúť.
  5. Pridajte obrobok k okraju a zviňte ho.

Sterilizácia môže byť buď prázdna alebo naplnená plechovkami

Surovými bobuľami a ovocím

Táto metóda je veľmi vhodná na zber čerstvých ríbezlí, egrešov, malín, jahôd, brusníc, čerešní alebo višní na zimu. Postup sterilizácie je veľmi jednoduchý a zahŕňa niekoľko krokov:

  1. Na základe vyčistenej vody sa pripravuje cukrový sirup. Sladkosť sa vyberá individuálne.
  2. Umyté ovocie sa starostlivo vyberá bez odstránenia kostí. Rozmazané alebo rozdrvené bobule a ovocie nie sú vhodné na konzerváciu.
  3. Polotovar je roztiahnutý na plechovkách a ponecháva 5 cm od krku.
  4. Nalejte sirup na pokrytie ovocia a sterilizujte 5 minút pri maximálnom výkone.
  5. Suchou uterákom vyberte poháre z mikrovlnnej rúry a pridajte zostávajúci sirup.

S džemom

Je potrebné umiestniť džem na pohári tak, aby okraje boli minimálne 5 cm, aby sa zabránilo naliatiu obsahu na rotačnú dosku. Algoritmus spracovania pre naplnené kontajnery je jednoduchý:

  1. Kontajnery sú usporiadané v mikrovlnnej rúre tak, aby sklenené steny neprišli do vzájomného styku.
  2. Procedúra sa vykonáva pri maximálnom výkone po dobu 6 minút.
  3. Vydržajte ďalších 5 minút so zatvorenými dvierkami a vypnutou mikrovlnnou rúrou.
  4. Odstráňte pomocou suchého náčinia, nechajte vychladnúť a prevracajte kuchynským kľúčom.

Mikrovlnná sterilizácia je rýchla a účinná metóda spracovania konzerv. Pri dodržaní všetkých pravidiel sa nemusíte obávať o bezpečnosť zimných prírezov. Nebudú explodovať, nezaslabnú a nedosiahnu bez problémov až do jari.