Tipy pre začínajúcich kuchárov
Melón obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov, organických kyselín a minerálnych solí. Okrem toho je melón bohatý na ľahko stráviteľný cukor, vďaka ktorému sa môže bezpečne hodiť na sladkom zube, ktorý je na diéte. Melón sa predpisuje na liečebné účely s kardiovaskulárnymi chorobami, anémiou, obličkami a pečeňou. Plody dokonca ovplyvňujú psycho-emocionálny stav človeka - plátok melónu môže zlepšiť náladu a znížiť stres.
Aby melónový kompot uspel, skúsené ženy v domácnosti sa riadia niekoľkými všeobecnými pravidlami:
- Pred nákupom je ovocie starostlivo skontrolované na výskyt plesnivých alebo poškodených plôch. Malé praskliny sú znakom toho, že sa baktérie už usadili vo vnútri melónu, čo vyvoláva procesy rozpadu.
- Skontrolujte zrelosť. Melón by nemal byť pevný, ale previsnuté ovocie nie je vhodné na konzerváciu - jeho mäso je jednoduchopremeniť na kašu. Ak chcete zistiť zrelosť melónu, jemne stlačte prst. Ak sa v dôsledku toho vytvorí zub, potom je ovocie prezreté.
- Skontrolujte arómu. Pri výbere melónu sa musí čuchať: vôňa by mala byť charakteristická a výrazná. Sotva vnímateľný zápach alebo jeho úplná neprítomnosť hovorí o nezrelosti plodu.
Video „Ako pripraviť kompót melónu“
Z tohto videa sa dozviete, ako vyrobiť voňavý melónový kompot na zimu.
Osvedčené recepty
Vďaka voňavej aróme a neopísateľnej chuti sa melón považuje za jedno z najobľúbenejších plodov mnohých sladkých zubov.V konzervovanom kompote môže byť melón nielen hlavnou, ale aj jedinou zložkou. Ženy v domácnosti, ktoré sa venujú ochrane letnej krásy, majú určite viac ako jeden recept, ktorého príprava vyžaduje minimum času.
Na zostavenie domáceho melónu kompot budete potrebovať:
- zrelý melón - 1,5 kg;
- cukor - 250 g;
- voda - 1,5 litra.
Ovocie sa olúpa, mele v stredne veľkých lalokoch a plní cukrom. Hmota sa odošle na 5 hodín do chladničky, aby sa zvýraznila šťava. Potom sa kandizované ovocie naleje vodou, dá sa do ohňa, varí sa a varí sa asi päť minút. Kompost sa naleje do vopred pripravených pohárov, sterilizuje sa a odošle do špajze alebo do pivnice.
Fanouškom neobvyklých chutí sa určite bude páčiť pikantný melónový nápoj, ktorého prípravu budete potrebovať:
- zrelé ovocie - 1 kg;
- citrusová kôra - 10 g;
- škorica - 5 g;
- vanilín - 5 g;
- klinčeky - podľa chuti;
- granulovaný cukor - 350 g;
- pitná voda - 1,5 l.
Melón sa umyje pod tečúcou vodou, olúpa sa a nakrája sa na kocky. Potom sa uvarí cukrový sirup, do ktorého sa namočené kúsky ponoria a varia sa päť minút. Korenie sa posiela do sterilizovaných bánk, po ktorých nasleduje kompot. Odstreďovanie sa sterilizovalo počas 20 minút a po ochladení dalo na chladné miesto.
Je zvláštne, že aj v chladnom období sú veľmi populárne osviežujúce nápoje. Preto recept, v ktorom tandemová melón-mäta, nájde odpoveď v srdciach mnohých gurmánov.
Zložky:
- melón - 1,5 kg;
- mäta - 5 vetvičiek;
- citrón - 1 ks;
- granulovaný cukor - 550 g.
Melon olúpaný, rozdrvený. Citrón nakrájame na kruhy. Listy mäty sa premyjú pod tečúcou vodou a sušia sa. Len vo vriacej vode poslať všetky prísady, cukor a variť po dobu 15 minút. Z kompotu sa extrahujú plátky citróna a mäty. Nápoj je stočený do banky, sterilizovaný a po ochladení je poslaný do špajze.
V prípade žien v domácnosti, ktoré trpia nedostatkom času, existuje možnosť pripraviť nápoj na zimu bez sterilizácie. Vyžaduje si to:
- melón - 1 kg;
- citrón - ½ dielu;
- cukor - 2 poháre;
- voda - 3 litre.
Ovocie zbavuje šupku a semená. Buničina je rozdrvená a uvarenápo dobu piatich minút pri nízkej teplote. Do nej pošle pol citrónovej šťavy a granulovaného cukru. Po dvadsiatich minútach varu sa nápoj naleje do plechoviek a stočí sa do viečok.
S melónom
Kombinácia týchto plodov dodáva nápoju jasnú exotickú chuť. Kompost poteší dospelých aj malé sladké zuby.
Zložky:
- melónová buničina - 1 kg;
- buničina z melónu - 1 kg;
- voda - 2 l;
- granulovaný cukor - 2 lyžice.
Dužina z ovocia sa nakrája na kocky a dá sa do čerstvo pripraveného cukrového sirupu, ktorý sa povarí päť minút. Distribuované bankami a kotúčmi.
so slivkami
Nápoj má chuť známejšiu, nie však nižšiu ako predchádzajúca.
Povinné:
- zrelé ovocie - 0,5 kg;
- slivky - 0,4 kg;
- hroznové víno - 100 ml;
- pitná voda - 1 l;
- cukor - 400 g;
- kyselina citrónová - 5 g.
Ovocie je jemne nasekané, poslané na cukrový sirup a varené asi desať minút. Pridajte víno, kyselinu citrónovú a pár minút povarte. Roll up v bankách a poslal do pivnice.
S jablkami
Apple je v harmónii s akýmkoľvek ovocím a bobuľami. A kombinácia s melónom to opäť potvrdzuje.
Požadované prísady:
- jablková dužina - 100 g;
- melónová buničina - 150 g;
- granulovaný cukor - 50 g;
- voda - 550 ml.
Najskôr sa pripraví cukrový sirup. Po 10 minútach sa mu posiela ovocie avarte tam niekoľko minút.Hotový nápoj sa naleje do plechoviek a valcovaných krytov.
Konzervovaný kompot zo zrelého melónu bude vynikajúcou pripomienkou minulého leta.
Tento nápoj má okrem bohatej chuti a arómy aj niekoľko užitočných vlastností: posilňuje imunitu, vyživuje telo vitamínmi a zlepšuje náladu.Nápoj je možné pripraviť aj pre začiatočníkov.Preto môžete bezpečne experimentovať v kombinácii melónov s inými plodmi: jablkami, slivkami, jahodami a melónom.Všetko záleží na kulinárskom fanúšiku.Po konzervovaní je kompot poslaný do špajze alebo do pivnice, kde môže byť v zime uložený.