Osvedčené recepty voňavých kompót z melónu na zimu

Mnoho ľudí spája melón s bezstarostným detstvom a letom. Ovocie oceňuje hlavne svojou chuťou, ktorú nemožno zamieňať s ničím. Melounový kompot je ideálnou voľbou pre tých, ktorí radi ochutnávajú niečo sladké a zároveň sa neuzatvárajú a osviežujú.

Tipy pre začínajúcich kuchárov

Melón obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov, organických kyselín a minerálnych solí. Okrem toho je melón bohatý na ľahko stráviteľný cukor, vďaka ktorému sa môže bezpečne hodiť na sladkom zube, ktorý je na diéte. Melón sa predpisuje na liečebné účely s kardiovaskulárnymi chorobami, anémiou, obličkami a pečeňou. Plody dokonca ovplyvňujú psycho-emocionálny stav človeka - plátok melónu môže zlepšiť náladu a znížiť stres.

Aby melónový kompot uspel, skúsené ženy v domácnosti sa riadia niekoľkými všeobecnými pravidlami:

  1. Pred nákupom je ovocie starostlivo skontrolované na výskyt plesnivých alebo poškodených plôch. Malé praskliny sú znakom toho, že sa baktérie už usadili vo vnútri melónu, čo vyvoláva procesy rozpadu.
  2. Skontrolujte zrelosť. Melón by nemal byť pevný, ale previsnuté ovocie nie je vhodné na konzerváciu - jeho mäso je jednoduchopremeniť na kašu. Ak chcete zistiť zrelosť melónu, jemne stlačte prst. Ak sa v dôsledku toho vytvorí zub, potom je ovocie prezreté.
  3. Skontrolujte arómu. Pri výbere melónu sa musí čuchať: vôňa by mala byť charakteristická a výrazná. Sotva vnímateľný zápach alebo jeho úplná neprítomnosť hovorí o nezrelosti plodu.

Video „Ako pripraviť kompót melónu“

Z tohto videa sa dozviete, ako vyrobiť voňavý melónový kompot na zimu.

Osvedčené recepty

Vďaka voňavej aróme a neopísateľnej chuti sa melón považuje za jedno z najobľúbenejších plodov mnohých sladkých zubov.V konzervovanom kompote môže byť melón nielen hlavnou, ale aj jedinou zložkou. Ženy v domácnosti, ktoré sa venujú ochrane letnej krásy, majú určite viac ako jeden recept, ktorého príprava vyžaduje minimum času.

Na zostavenie domáceho melónu kompot budete potrebovať:

  • zrelý melón - 1,5 kg;
  • cukor - 250 g;
  • voda - 1,5 litra.

Ovocie sa olúpa, mele v stredne veľkých lalokoch a plní cukrom. Hmota sa odošle na 5 hodín do chladničky, aby sa zvýraznila šťava. Potom sa kandizované ovocie naleje vodou, dá sa do ohňa, varí sa a varí sa asi päť minút. Kompost sa naleje do vopred pripravených pohárov, sterilizuje sa a odošle do špajze alebo do pivnice.

Fanouškom neobvyklých chutí sa určite bude páčiť pikantný melónový nápoj, ktorého prípravu budete potrebovať:

  • zrelé ovocie - 1 kg;
  • citrusová kôra - 10 g;
  • škorica - 5 g;
  • vanilín - 5 g;
  • klinčeky - podľa chuti;
  • granulovaný cukor - 350 g;
  • pitná voda - 1,5 l.

Melón sa umyje pod tečúcou vodou, olúpa sa a nakrája sa na kocky. Potom sa uvarí cukrový sirup, do ktorého sa namočené kúsky ponoria a varia sa päť minút. Korenie sa posiela do sterilizovaných bánk, po ktorých nasleduje kompot. Odstreďovanie sa sterilizovalo počas 20 minút a po ochladení dalo na chladné miesto.

Je zvláštne, že aj v chladnom období sú veľmi populárne osviežujúce nápoje. Preto recept, v ktorom tandemová melón-mäta, nájde odpoveď v srdciach mnohých gurmánov.

Zložky:

  • melón - 1,5 kg;
  • mäta - 5 vetvičiek;
  • citrón - 1 ks;
  • granulovaný cukor - 550 g.

Melon olúpaný, rozdrvený. Citrón nakrájame na kruhy. Listy mäty sa premyjú pod tečúcou vodou a sušia sa. Len vo vriacej vode poslať všetky prísady, cukor a variť po dobu 15 minút. Z kompotu sa extrahujú plátky citróna a mäty. Nápoj je stočený do banky, sterilizovaný a po ochladení je poslaný do špajze.

V prípade žien v domácnosti, ktoré trpia nedostatkom času, existuje možnosť pripraviť nápoj na zimu bez sterilizácie. Vyžaduje si to:

  • melón - 1 kg;
  • citrón - ½ dielu;
  • cukor - 2 poháre;
  • voda - 3 litre.

Ovocie zbavuje šupku a semená. Buničina je rozdrvená a uvarenápo dobu piatich minút pri nízkej teplote. Do nej pošle pol citrónovej šťavy a granulovaného cukru. Po dvadsiatich minútach varu sa nápoj naleje do plechoviek a stočí sa do viečok.

S melónom

Kombinácia týchto plodov dodáva nápoju jasnú exotickú chuť. Kompost poteší dospelých aj malé sladké zuby.

Zložky:

  • melónová buničina - 1 kg;
  • buničina z melónu - 1 kg;
  • voda - 2 l;
  • granulovaný cukor - 2 lyžice.

Dužina z ovocia sa nakrája na kocky a dá sa do čerstvo pripraveného cukrového sirupu, ktorý sa povarí päť minút. Distribuované bankami a kotúčmi.

so slivkami

Nápoj má chuť známejšiu, nie však nižšiu ako predchádzajúca.

Povinné:

  • zrelé ovocie - 0,5 kg;
  • slivky - 0,4 kg;
  • hroznové víno - 100 ml;
  • pitná voda - 1 l;
  • cukor - 400 g;
  • kyselina citrónová - 5 g.

Ovocie je jemne nasekané, poslané na cukrový sirup a varené asi desať minút. Pridajte víno, kyselinu citrónovú a pár minút povarte. Roll up v bankách a poslal do pivnice.

S jablkami

Apple je v harmónii s akýmkoľvek ovocím a bobuľami. A kombinácia s melónom to opäť potvrdzuje.

Požadované prísady:

  • jablková dužina - 100 g;
  • melónová buničina - 150 g;
  • granulovaný cukor - 50 g;
  • voda - 550 ml.

Najskôr sa pripraví cukrový sirup. Po 10 minútach sa mu posiela ovocie avarte tam niekoľko minút.Hotový nápoj sa naleje do plechoviek a valcovaných krytov.

Konzervovaný kompot zo zrelého melónu bude vynikajúcou pripomienkou minulého leta.

Tento nápoj má okrem bohatej chuti a arómy aj niekoľko užitočných vlastností: posilňuje imunitu, vyživuje telo vitamínmi a zlepšuje náladu.Nápoj je možné pripraviť aj pre začiatočníkov.Preto môžete bezpečne experimentovať v kombinácii melónov s inými plodmi: jablkami, slivkami, jahodami a melónom.Všetko záleží na kulinárskom fanúšiku.Po konzervovaní je kompot poslaný do špajze alebo do pivnice, kde môže byť v zime uložený.