Ako vyrobiť voňavý melón: 20 voňavých receptov

Medzi zvyčajnými a tradičnými prípravkami z malín, jahôd a ríbezlí sa melónový džem stáva čoraz obľúbenejším.Tento jednoduchý dezert bude vrcholom každého pitia čaju a nasýti telo užitočnými prvkami.

Použitie melónu jam

Obsah veľkého množstva dôležitých stopových prvkov v melóne - vláknina, draslík, vápnik, vitamíny - spôsobuje priaznivý účinok ovocia na organizmus.Tepelné spracovanie, ku ktorému je ovocie pri procese varenia prístupné, znižuje počet užitočných prvkov.Preto veľa žien v domácnosti uchováva v melóne čo najviac vitamínov,znížiť jeho spracovanie na minimum.

Melounový džem má priaznivý vplyv na ľudské telo

Pravidelná konzumácia ovocia sa vyznačuje:

  1. Zlepšenie stavu pokožky. Pigmentové škvrny, vyrážky a nerovnomerná textúra kože zmiznú.
  2. Posilniť vlasové folikuly. Výsledkom je, že vlasy vypadávajú menej často a sú oveľa silnejšie.
  3. Normalizácia tlaku.
  4. Zlepšenie metabolických procesov v tele.
  5. Odstránenie chronickej únavy, podráždenosti, depresívneho stavu.
  6. Normalizácia kardiovaskulárneho systému.
  7. Posilnenie imunity.

Ako si vybrať melón na lekvár

Tykve, vrátane melónov, v procese rastu absorbujú veľa škodlivých látok z pôdy a životného prostredia.Preto by sa pri výbere ovocia mali dodržiavať niektoré odporúčania:

  1. Nerušiť kultúru, dozretú v blízkosti ciest alebo veľkých priemyselných odvetví. Prach a škodlivé látky, ktoré pochádzajú zo znečistených miest, nasýtený melón.
  2. Nekupujte pokazené ovocie. Akákoľvek deformácia kože, zhnitých plôch, priehlbín naznačuje, že ovocie je zastarané.
  3. Kvalitný a zrelý melón by mal mať jasnú a príjemnú arómu. Ak namiesto toho existuje nepríjemný zápach alebo úplne chýba, ovocie je nezrelé.
  4. zrelosť ovocia sa dá ľahko zistiť chvostom. Zrelý melón je suchý.
  5. V kvalitnom a prírodnom produkte sú semená obvykle plné. Ak sú vo vnútri suchéa majú hnedastú farbu, ovocie je s najväčšou pravdepodobnosťou dusičnany.
Na prípravu dezertov si vyberte zrelé a šťavnaté ovocie

Základné pravidlá pre varenie lekvárového melónu

Za účelom melónudžem sa ukázal ako skutočne chutný a užitočný, potrebujete vedieť o niektorých dôležitých pravidlách pre jeho varenie:

  1. Ripeness.Dynka by nemala byť zelená alebo prezretá.Príliš zrelé ovocie má veľmi mäkkú dužinu a pri varení je mäkké.
  2. Nádoba na prípravu obrobku musí byť z hliníka.
  3. Počas varenia sa musí hmotnosť neustále miešať - ovocie by sa nemalo spáliť.

Video „Kandizovaný melónový džem“

Toto video ukazuje, ako doma pripraviť chutný a svieži dezert.

Najlepšie recepty na melónový džem

Početné recepty na výrobu melónov pre zimné obdobie sú určené na zachovanie maximálneho množstva zdravého ovocia a jeho nezabudnuteľnej chuti.

Klasický recept

V prípade džemu je potrebné vyberať plody tuhých odrôd.Tým sa zabezpečí integrita plátky melónu, a to aj po varení.

Zloženie:

  • melón - 1 kg;
  • cukor - 0,6 kg.

Ovocie by sa malo umyť, ošúpať a nakrájať na stredne veľké kocky.Polen by mal byť naplnený cukrom a vylúhovaný na hodinu.

Aby bola chuť a konzistencia džemu originálna, pridajte do hmoty pár banánov a kôru.citrón.
Rada autorov

Nádoba so zložkami je vystavená nízkemu ohňu, po varení nie viac ako 5 minút varená a sporák vypnutý.Hmota sa naleje do brehov a zvinie sa.

„Päť minút“

Sušené mlieko a cukrové koláče sa odoberajú v pomere 1: 2.Ovocie je nakrájané na kocky, kombinované s cukrom a ľahko posypané citrónovou šťavou.Ďalej musíte uvariť džem.Potom sa pochúťka ochladí a podáva sa na pitie čaju.

Silný melónový džem

Na prípravu budete potrebovať:

  • zrelé ovocie - 2 kg;
  • citrón - 2 ks;
  • zázvor - 50 g;
  • cukor - 1 kg;
  • Škorica - podľa chuti.

Je dôležité zvoliť zrelé ovocie so sladkou dužinou.Melón sa melie na kocky, zmieša sa s koreňom zázvoru, citrónovou šťavou, škoricou a nechá sa vylúhovať jednu hodinu.Do litra vody nalejte 1 kg cukru a pripravte sladký sirup.Potom sa ovocná hmota naleje sirupom a varí sa v ohni 20 minút.Pripravenosť jamu závisí od jeho konzistencie: hneď ako zhustne, oheň sa vypne.K hmote sa pridá škorica.

Hustý džem má hustú textúru

Džem z tekutého melónu

Tento dezert je úplne opačný ako ten predchádzajúci.tekutá konzistencia.

Zloženie:

  • melón - 1 kg;
  • cukor - 1 kg;
  • koňak - 1 lyžica.l.;
  • voda - 1 šálka.

Ovocie by sa malo drviť na rovnaké kúsky, ľahko posypať brandy a posypať granulovaným cukrom.Trvajte na tejto omšiby mala trvať najmenej 2 hodiny. Ďalej je potrebné pripraviť zvyčajný cukrový sirup, ktorý sa následne naleje nasekaným ovocím. Teraz sa odporúča trvať 24 hodín. Po uplynutí tejto doby sa džem uvarí na miernom ohni 20 minút, rozdelí sa do pohárov a previnie sa.

S koňakom

Dezert vyrobený podľa tohto receptu má nezvyčajnú chuť pripomínajúcu med.

Povinné:

  • ovocná dužina - 1 kg;
  • granulovaný cukor - 1 kg;
  • voda - 1 šálka;
  • koňak - 2 lyžice. l.;
  • kyselina citrónová - 0,5 lyžičky.

Nakrájaný melón sa naleje malým množstvom brandy, pokryje cukrom a nechá sa stáť 4 hodiny. Teraz musíte pripraviť sirup s kyselinou citrónovou. Ovocná hmota sa naleje sirupom a nechá sa ďalších 24 hodín. Jam uvarí pol hodiny a potom naleje do banky.

so zázvorom

Povinné:

  • melónová buničina - 1,9 kg;
  • cukor - 1,3 kg;
  • oranžová - 1 ks;
  • koreň zázvoru - 50 g;
  • škorica - 4 g;
  • vanilín - 2 g.

Meloun, pomaranč a zázvor by sa mali nakrájať a dať do jedného hrnca. Ovocie zaspáva časť cukru a trvá na tom 3 hodiny. Potom nalejte zvyšok cukru, vody a varte na miernom ohni. Výsledkom by mala byť hrubá konzistencia.

So škoricou

Je potrebné pripraviť:

  • melónová buničina - 3 kg;
  • granulovaný cukor - 1 kg;
  • citrón - 2 ks;
  • škorica.

Melón sa nakrája, pridá sa citrusová šťava, pridá sa cukor a zmes sa natiahne 3 hodiny. pretentoraz varte sirup.Hmota sa vyleje do pripraveného sirupu a prechladne pri nízkej teplote na požadovanú konzistenciu.

S citrónom

Zloženie:

  • ovocie - 1 kg;
  • granulovaný cukor - 0,7 kg;
  • Citrón - 2 ks.

Kusy a kúsky citróna sa varia na miernom ohni 10 minút a potom sa nechajú pôsobiť 5 hodín.Potom sa hmota opäť uvarí.Po vychladnutí ovocného džemu by sa mal ovocný džem distribuovať do pohárov.

​​
)


(2101)

]

S pomarančom

Pripraví sa:

  • ovocie - 1,5 kg;
  • pomaranče - 3 ks;
  • granulovaný cukor - 2 kg;
  • voda - 0,7 l.

Ovocie sa mleté, sladené, vylúhované 4 hodiny.Potom sa hmota naleje čerstvo uvareným sirupom a nechá sa stáť 24 hodín.Pomaranče sú rozdrvené, poslané na celkovú hmotnosť a varené do zhustnutia.

S grapefruitom

Je potrebné pripraviť:

  • melón - 1 kg;
  • grapefruit - 1 ks;
  • cukor - 750 g

Melón sa rozdrví a vylúhuje počas 10 hodín, potom sa povarí asi 15 minút.Potom sa hmota opäť nechá 5 hodín.Grapefruitový rez, poslaný do spoločnej nádoby.

Jam sa varí asi pol hodiny, potom sa naleje do pohárov.

Džem s pomarančom alebo grapefruitom má citrusovú príchuť

S banánom

džem bude potrebovať:

  • banány - 900 g;
  • mäso melónu - 1,5 kg;
  • vápno - 8 ks;
  • koňak - 40 ml;
  • granulovaný cukor - 1,5 kg.

Ovocie, cukor nakrájame na 24 hodín.Vylisujte limetkovú šťavu na panvicu na melón, pol hodinu varte.Pridajte banány, varte, kým sa nerozdrví.Rozmiestniť v nádrži, zvinúť.

S hruškou

Zloženie:

  • hrušky - 1 kg;
  • mäso melónu - 0,9 kg;
  • cukor - 0,9 kg;
  • voda - 0,5 1;
  • ružové korenie - 20 ks;
  • Grapefruitová esencia - 100 ml.

Pripravte si sirup, do neho poslať nakrájanú hrušku, varte 10 minút.Hmota sa ochladí a postup sa opakuje ešte dvakrát.Pridajte korenie a melón.Naplňte esenciu a nalejte do pohárov.

S jablkami

Na švovanie budete potrebovať:

  • jablká - 500 g;
  • mäso melónu - 1,4 kg;
  • cukor - 550 kg;
  • citrónová kôra - 1 ks.

Ovocie spracujte v mixéri, pridajte granulovaný cukor, duste na miernom ohni.Pridajte jablká, kôra.Odstráňte z tepla po 10–12 minútach.Distribuujte do sterilizovaných pohárov.

S kôstkami melónu

Zložky:

  • kôstky melónu a melónu - každý po 0,5 kg;
  • cukor - 0,4 kg;
  • voda - 0,6 l.

Mleté kôry kôry na kocky, cukor, trvajú na trvaní 12 hodín.Varte 15 minút a rozložte do pohárov.

Melounový džem s prídavkom melónovej kôry má zaujímavú chuť

Bez cukru

Na džemy je potrebné pripraviť:

  • ovocie - 1 kg;
  • med - 0,5 kg;
  • citrón - 1 ks;
  • vanilín.

Nakrájajte ovocie ľubovoľne, nalejte do medu a trvajte na ňom 7 hodín. Pridajte citrónovú šťavu, povarte ju 10 minút a znova trvajte na niekoľkých hodinách. Pridajte vanilku, duste 20 minút do hustej konzistencie.

Bez sterilizácie

Jam na tento recept je pripravený na niekoľko dní.

Povinné:

  • ovocná dužina - 1 ks;
  • cukor - 800 g;
  • voda - 400 ml;
  • kyselina citrónová - očami.

Pripravte sirup, uvarte dužinu. V priebehu 3 dní je potrebné variť buničinu v tomto sirupe a nechať ju variť po dobu 13 - 14 hodín. Pri poslednom hasení zadajte kyselinu citrónovú.

V pekárni chleba

Zložky:

  • ovocie - 1 kg;
  • cukor - 1,5 kg;
  • sáčok na quittin;
  • vanilín.

Cukorová dužina, trvajú na 2 hodinách. Pošli hmotu do chleba, pridajte quittin. Varte 1 hodinu. Ochlaďte a nalejte do nádob.

Vo viacvrstvovom obchode

Súčasti:

  • ovocná dužina - 1 kg;
  • oranžová - 1 ks;
  • sezam - podľa chuti.

Kombinujte dužinu a pomaranč, cukor, varte v pomalom hrnci a miešajte 1 hodinu. Zhrnutie v bankách.

Melon Crust Jam

Pripraviť:

  • šupka z 1 ovocia;
  • cukor - 0,8 kg;
  • voda - 1 l.

Kôrky nakrájajte na plátky, varte v sirupe po dobu 25 minút, pričom sa zmes premieša. Po uhasení trvajte na tom, varte znova 10 minút. Nalejte do pohárov.

Med z melónu alebo džemu bez dužiny

Z týchto zložiek je potrebné iba jedno mäso.melóny.

Je potrebné rozdrviť buničinu mixérom, vytlačiť šťavu a variť na miernom ohni, kým hmota nezhustne.

Ovocný med sa vyrába z šťavy z šťavnatých melónov

Pravidlá skladovania dezertov

Lepšie uložené husté džemy ako tekuté. Teplotný rozsah sa pohybuje v rozmedzí + 12 ... + 18 ° C. Uchovávajte džem na tmavom suchom mieste. Odporúča sa, aby boli plechovky ošetrené vazelínou, aby sa neoxidovali. Najlepšie je dať poháre do chladničky alebo pivnice.

Melounový džem sa môže vyrábať podľa navrhovaných receptov, alebo si môžete vymyslieť vlastný, autorský. Dezert dokonale vyzdobí sviatočné menu a osloví deti aj dospelých.