Osvedčené recepty na čučoriedkový džem

Toto severné bobule je najužitočnejšie jesť čerstvo zozbierané. Na predĺženie používania po celý rok sa suší alebo varí. Ale čučoriedkový džem je špeciálna pochúťka. Okrem regenerácie prináša veľké potešenie.

užitočné vlastnosti

Každý vie, že na zachovanie videnia musíte jesť veľa čučoriedok, ale to sa neobmedzuje iba na jeho výhody. Skupiny vitamínov C, A, B posilňujú imunitný systém a podporujú zdravý stav nervového systému. Optimálna kombinácia vápnika, mangánu a horčíka má pozitívny vplyv na funkciu srdca a krvotvorbu. Čerstvé bobule a jedlá z tohto jedla sa odporúčajú jesť s problémami tráviaceho traktu. Túto radu často poskytujú dermatológovia ľuďom s problémovou pokožkou.

Toto stredne veľké čierne bobule môže zastaviť ťažkú ​​hnačku, zmierniť nepohodlie počas gastritídy a po akýchkoľvek ťažkostiach normalizovať činnosť žalúdka. Tradičná medicína používa nielen ovocie, ale aj listy, korene. Ale liečiť chutné sladké bobule je oveľa príjemnejšie. Džem z neho môže zachrániť pred sezónnymi ochoreniami dýchacích ciest, ak ich pravidelne jete v chladných zimných večeroch.

Video „Čučoriedkový džem na zimu“

Z tohto videa sa dozviete, ako variťlahodný borůvkový džem na zimu.

Džem

V zime sa čučoriedky sušia a mrazia, ale častejšie sa z nich pripravujú kompóty, džemy, džemy a konzervy.Existuje veľa receptov pre každý vkus.Niekto rád jedí celé bobule, niekto má rád homogénnu hmotu.Jeden musí naliať zmrzlinu s tekutým džemom a druhý sa musí šíriť silným džemom.Pretože bobule sú veľmi sladké, cukor sa zvyčajne príliš nepoužíva.Ovocie sa vyberajú čerstvé, celé, úplne zrelé.

„Päť minút“

Tento recept na užitočné čučoriedkové džemy zahŕňa krátke tepelné ošetrenie, aby sa čo najviac zachovalo.zdravšie prísady. Päťminútový var umožní, aby sa skladoval najmenej rok pri izbovej teplote, ak, samozrejme, zaklopíte viečka sterilizovanými nádobami. Veko pod kapary sa bude musieť skladovať v chladničke.

Na 1 kg zrelých bobúľ stačí vziať 500 - 700 g cukru.Čučoriedky sa starostlivo vyberajú, odkladajú zelené, poškodené, rozdrvené ovocie a všetky náhodne ulovené listy a vetvičky odstránia.Potom sa dôkladne umyte - na to sa bobule nalejú do cedníka, ktorý sa niekoľkokrát ponorí do hlbokých misiek s vodou alebo sa vyleje zo sprchy (tlak by mal byť slabý, aby nedošlo k rozdrveniu zrelého ovocia).Po umytí dajte vodu do kanalizácie, potom ďalšie sušené čučoriedky, rozptýlené na uteráky.Ten je lepšie vziať papier, pretože šťavu nie je ľahké umyť.

Pripravené bobule sa ukladajú do hrnca na varenie, pokrytého cukrom, ponechaného na4–5 hodín na prípravu šťavy. Potom položte na mierny oheň, jemne premiešajte drevenou špachtľou alebo lyžičkou, privarte k varu. Keď sa všetok cukor rozpustí, oheň sa zvýši. Varte presne 5 minút bez toho, aby ste zabudli premiešať. Je žiaduce odstrániť penu. Po 5 minútach varenia sa hotová miska rozloží do plechoviek, zvinie sa vekom. Je lepšie pomaly ochladzovať obrátené poháre zakryté prikrývkou - to zaručí dobré skladovanie.

zo zmrazených bobúľ

Z mrazených bobúľ môžete uvariť malú porciu, aby ste ju dlhšiu dobu neuchovávali, ale aby ste ju jedli na pitie 1 - 2 čaju. Spravidla to robia ľudia, ktorí nemôžu použiť cukor, pretože pri tradičných metódach zberu pôsobí ako konzervačný prostriedok.

Mrazené ovocie nalejte vriacu vodu, zbavte prebytočnej vody, potom ju preneste do hrnca so silným dnom, zohrejte ho na miernom ohni a uvoľnite šťavu. Celá omša sa privedie do varu a potom sa odstráni z ohňa.

Na dosiahnutie hustej konzistencie použite želatínu, pektín alebo želatínu (stačí vziať 20 g prášku na 1 kg bobúľ). Zahusťovací prášok sa vyleje po varení, ihneď sa misky vyberú z tepla, celá hmota sa rýchlo premieša tak, aby sa prášok rovnomerne rozložil a rozpustil.

Hotový džem sa spravidla pripravuje v malom množstve a uchováva sa iba v chladničke, hoci sa môže naliať aj do sterilizovanej nádoby, zvinúť ho vekom a uložiť do spíž.

Hrubá

Fanúšikovia silného džemu môžu pridať rovnaké zhelfix (0,5 balenia na kilogram) na konci varenia alebo ho uvariť a postupne pridať cukor. Ak na 1 kg čučoriedok berieme 700 - 800 g cukru, potom sa rozdelí na 4 časti a postupne sa pridáva.

Pripravené bobule (triedené, premyté, sušené) sa nalejú do vhodnej nádoby na varenie a vylejú sa na nich prvých 200 g cukru. Môžete jednoducho nechať nejaký čas, kým sa šťava neuvoľní, alebo môžete rozdrviť niektoré bobule, čo proces urýchli a poskytne požadovanú konzistenciu budúceho džemu.

Pokrmy sa zapália, privedú do varu, varia sa 5 minút za stáleho miešania. Nalejte do vriacej hmoty ďalších 200 g cukru, zamiešajte a znova povarte 5 minút. Tento postup sa opakuje ešte dvakrát. Po pridaní posledného cukru sa povarí 5 minút, džem sa naleje do pripravených pohárov, korkový, ochladí sa.

Vo viacvrstvovom obchode

Najjednoduchší spôsob, ako uviaznuť, je použiť pomalý sporák. Tento úžasný vynález umožňuje hosteske zapojiť sa do medzier, ktoré nie sú nad nádržou s vriacim liekom a sú vybavené lyžičkou. Koniec koncov, ak varíte čučoriedky bez vody, musíte ich neustále miešať a nedovoľovať horieť - to je to, čo multicooker úplne uvoľní.

Premyté a mierne vysušené čučoriedky sa umiestnia do misky, naleje sa cukor (500–700 g na 1 kg bobúľ) a režim „Jam“ alebo „Quenching“ sa zapne na 1,5 hodiny. Miska sa pripravuje pri konštantnej teplote bez prístupu vzduchu, čo umožňuje maximumšetriť živiny.Po určitom čase sa na banky položí hotový džem.

Bez varu

Predpokladá sa, že bobule bez tepelného spracovania si zachovávajú všetky svoje magické výhody, takže tiektorí majú miesto v chladničke, skúste vyrobiť obrobok bez varenia.Za týmto účelom si zoberte rovnaké množstvo čučoriedok a cukru.Čučoriedky sa triedia zvlášť starostlivo, mali by zostať iba celé nezrelé zrelé bobule.Umývajú sa, vyliajú sa do sucha na uteráku.

Suché, čisté bobule sa drvia do podoby pyré.Môže sa to urobiť pomocou pečiva alebo vhodnejšie pomocou mixéra.Je možné použiť mlynček na mäso, ale pri mletí bobúľ s kovovými zariadeniami vitamíny prchajú (rozkladajú sa), čo významne znižuje prínos tejto pochúťky.

Cukor sa pridá k hmote a mieša sa, až kým sa všetky kryštály úplne nerozpustia (tu pomôže aj miešač).Od začiatku môžete kombinovať cukor s bobuľami a potom ich zabíjať mixérom do požadovaného stavu.

Všetky druhy konzerv z čučoriedok sú chutné samy o sebe, ale môžu sa použiť na prípravu rôznych dezertov.