Klasický recept
Toto je jednoduchý recept, ktorý väčšina z nás dostala od babičiek.
Zoznam požadovaných výrobkov:
- 1 kg baklažánu;
- 3 papriky;
- 2 mrkvy;
- 2 cibule;
- 100 g rastlinného oleja;
- 1 polievková lyžica. l. soľ.
Modro umyté, očistené od pokožky, nakrájané na štvorčeky, vyprážané. Mrkva - umytá a ošúpaná - sa trie na hrubom strúhadle a potom sa vypráža. Papriky a cibuľa sa olúpajú, nakrájajú na malé štvorčeky, vyprážajú sa.
V prípade tohto jedla je dôležité, aby každá zelenina bola vyprážaná v masle oddelene od ostatných, napríklad v prípade duseného mäsa, a potom bola vložená do žiaruvzdornej misky, nasolená, zmiešaná, umiestnená do rúry.
Zelenina sa pečie pri vysokej teplote po dobu 20 minút, rozloží sa na sterilizované poháre a potomuchováva sa vo vodnom kúpeli počas 30 minút (1 l).Až potom sa klobúky skrútia, ale takéto viac štruktúrované tepelné spracovanie umožní uskladnenie ikier po dobu najmenej 1 roka.
Video „Kaviár z baklažánu na zimu“
Z tohto videa sa dozviete, ako variť vynikajúci kaviár z baklažánu na zimu.
Bez sterilizácie vo viacvrstvovom meradle
Mnohí pestovatelia sú vhodné, ale varia v nich iba vajcia.Po naložení všetkých ingrediencií to nebude fungovať - výrobky musíte miešať.
Miska je 3,5 alebo 5 litrov, takže porcia bude malá.Na 1 kg modrej odoberte 4–5 stredných paradajok, 3 papriky, pár mrkvy, 1 veľkú cibuľu, 4–5 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu.l.soľ a cukor, trochu rastlinného oleja na praženie.
Olej sa naleje do misy, nakrájanej cibule, cesnaku sa naleje a vypráža sa do mäkka.Do cibule sa pridá nakrájaná paprika a ošľahaná mrkva, premiešajú sa a zapne sa režim „Frying“ na 5-7 minút.Potom otvorte nádobu, pridajte paradajky nakrájané na malé kúsky, premiešajte a potom znova zatvorte na 5 minút.
Zelenina bola máčaná, výrazne klesla, dala šťavu.Potom môžete do nich pridať modré kocky nakrájané na malé kocky, vylejte soľ, cukor, premiešajte, zatvorte misku a zapnite režim pečenia na 30 minút.
Zelenina, ktorá už bola uvarená, sa rozdrví v mixéri, ktorý sa znova uvedie do varu, rozloží sa v sterilizovaných nádobách a pokrúti sa viečkami.Chutná príprava na zimu je pripravená.
z baklažánov
Recept na kaviár z pečených baklažánov sa považuje za najpriaznivejší pre užitočné látky.
Zložky:
- 1 kg modrá;
- 0,5 kg sladkej papriky;
- 0,4 kg mrkvy;
- 0,4 kg cibule;
- až 1 polievková lyžica. l. soľ a cukor;
- 1 polievková lyžica. l. ocot;
- 50 ml rastlinného oleja.
Na grile v peci pri 250 ° C sú rozmiestnené celé baklažány (musíte ich prepichnúť vidličkou niekoľkokrát po celej ploche), korením, paradajkami. Po 30 - 40 minútach sa zelenina odstráni, modrá koža a paradajky sa ošúpajú a paprika sa zo semien odstráni, jemne nasekáme (mletie v mlynčeku na mäso, mixéri, mixéri). Modrá môže jednoducho rezať a dostať buničinu lyžičkou.
Jemne nakrájajte cibuľu, nastrúhajte mrkvu a opekajte zeleninu na panvici v horúcom rastlinnom oleji, kým nebude mäkká. Potom tam rozprestierajú rozdrvenú hmotu pečenej zeleniny, na jej koniec pridáme rozdrvený cesnak, soľ, cukor - ocot. Toto všetko zhasne 10 minút a potom sa okamžite rozloží na sterilizované plechovky.
Banky sa prikryjú vekom, sterilizujú sa vo vodnom kúpeli po dobu 20–30 minút v závislosti od objemu, krútia sa vekom, zabalia sa do prikrývky a nechajú sa vychladnúť.
Kusy na panvici
Niektorí sa domnievajú, že jej základné výrobky by mali byť viditeľné v teľatách. Títo ľudia môžu ponúknuť vynikajúci kaviár varený na panvici.
baklažány (1 kg) nakrájané na kocky, zalejeme slanou vodou. Cibuľa nakrájaná na polovičné krúžky, vtieraná mrkva, naliata do predhriatej panvices maslom, vyprážané do mäkka. Narezané sa pridajú bulharské korenie a paradajky (každá s hmotnosťou 400–500 g). Baklažán stlačiť, hodiť do panvice, všetko zmiešané. Pridajte nasekanú horkú tobolku, rozdrvený cesnak (ak chcete získať pikantný kaviár), pol lyžice soli a cukru. Všetko je dôkladne premiešané, zakryté vekom, zohrievané na vysokej teplote, až kým sa nezvyšuje množstvo šťavy v panvici, potom je oheň znížený.
Po 25 minútach prudkého ochladenia na miernom ohni za pravidelného miešania je zelenina pripravená. Takéto vajcia sa môžu jesť horúce alebo studené. A na zachovanie zimy na samom konci hasenia pridajte 1 polievková lyžica. l. ocot, rozložený v pripravených nádobách, sterilizovaný po dobu 25 minút.
Rastlinné predjedlá na zimu
baklažány sa používajú na prípravu rôznych pochutín, ktoré sa v zime veľmi hodia.
S paprikou a cesnakom
1 kg modrej, 1,5 kg paradajok, 0,5 kg cibule, 250 g papriky sa nechá prejsť mlynčekom na mäso, všetko vložiť do hlbokých misiek so zahriatym olejom (150 ml), naliať 1,5 lyžice. l. soľ, 1 polievková lyžica. l. cukor. Všetko toto miešanie by sa malo variť najmenej 1 hodinu.
Potom sa jeden mlynček horkého korenia nechá prejsť mlynčekom na mäso, párom cesnakových hláv pripevnených k zelenine sa uvarí na požadovanú hrúbku. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. paprika, 60 ml octu, povarte ďalších 5 minút, na banky sa naleje horúci kaviár, ktorý sa previnie vekom.
so cuketou
Cuketa robí kaviár jemnejším, dokonale kombinovaným sbaklažán. Dva modré z nich je potrebné rezať pozdĺžne, namazané plátkom oleja a soli. Potom pečieme 15 minút v peci pri +200 ° C.
Veľká cibuľa a niekoľko vetvičiek petržlenu sa jemne nasekajú a nasolia. Potom pridajú ošúpané dve nakrájané paradajky, nakrájané na pár strúčikov cesnaku a dve cukety nakrájané na tenké prúžky. Baklažány vyjsť z rúry, zoškrabať dužinu lyžičkou, šíriť do zvyšku zeleniny. Všetko je dobre premiešané, dusené na miernom ohni po dobu 20 minút. Kaviár je pripravený, dá sa rozložiť na banky.
„Ako huby“
Na 5 kg modrých odoberte 350 g čerstvého kôpru, 300 g čisteného cesnaku, 300 ml rastlinného oleja, 200 ml octu, 4 lyžice. l. soľ.
baklažány sa nakrájajú na štvorce, blanšírujú sa 3 až 4 minúty, nechajú sa odtiecť, šíria sa vo veľkej miske s dresingom. Na doplnenie paliva jemne nasekajte kôpr, nasekajte cesnak, všetko premiešajte olejom, soľou, octom. Starostlivo premiešaný obsah jedla sa rozloží do plechoviek, vloží sa do chladničky, nasledujúce ráno môžete jesť.
Ak je toto jedlo pripravené na zimu, poháre sa sterilizujú počas 25 minút (1 l).
Zámorské recepty
baklažány sa nachádzajú takmer vo všetkých kuchyniach sveta, tu je niekoľko príkladov.
Gruzínčina
V Gruzínsku sú baklažány veľmi obľúbené, varia často a rôznymi spôsobmi existuje veľa receptov. Máme však iba také jedlo, ktoré sa volá baklažány „v gruzínčine“.
Povinné:
- 2 kg modrej;
- 1,5 kg paradajok;
- 1 kg sladkej papriky;
- 1 kg cibule;
- 0,75 kg mrkvy;
- 2 papriky;
- soľ, korenie, koriandrový prášok, senovka grécka - podľa chuti;
- olej na vyprážanie.
baklažány sa nakrájajú na kocky a namočia sa do slanej vody počas 40 minút.Paradajky a cibuľa sa olúpajú, nakrájajú na malé kúsky, bulharský korenie je zbavené semien, krájané.Mrkva trie, jemne nakrájaná horká paprika.
baklažány sa umyjú tečúcou vodou, vylisujú sa, vyprážajú sa na panvici a vložia sa do veľkej misky.Tiež dodávajte všetku zeleninu, iba paradajky dusené po dobu 10 minút bez oleja.Keď je všetka zelenina vo veľkej panvici, pridajú horúcu papriku, korenie a zapália malý oheň.Varte 40 minút, potom nalejte 3 polievkové lyžice.l.ocot, variť ďalších 5 minút.Hotový kaviár sa naleje do sterilizovaných plechoviek, konzervuje sa, prevráti a zabalí do prikrývky.
Pinjur
Pinjur je ahoj z macedónskej kuchyne, vynikajúci jemný kaviár.Potrebuje 1 veľký baklažán, 3 bulharské papriky, 3 paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml oleja, soľ, čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať (2 lyžice L.).
Zelenina sa pečie celé v horúcej peci asi 40 minút, potom sa varí v malom množstve vody (150 ml) pod vekom počas 20 minút.Až potom sa z papriky odstránia kosti a z paradajok a modrých sa odstráni koža.
Zelenina prechádza mlynčekom na mäso, do ktorého sa pridáva olej, petržlen, soľ, korenie, rozdrvený cesnak.Všetko je zmiešané, slúži na stôl.
V kórejčine
Ak chcete pripraviť túto pikantnú desiatu, vezmite:
- 2 mladé baklažány;
- 1 bulharský korenie;
- 1 mrkva;
- 0,5 struku horkého korenia;
- 3-4 strúčiky cesnaku;
- banda petržlenu;
- 4 lyžice.l.rastlinný olej;
- 2 lyžice.l.sójová omáčka;
- 2 lyžice.l.ocot;
- 0,5 lyžice.l.cukor;
- 0,5 lyžičky.soľ;
- 0,5 lyžičky.koriander.
baklažány sa šúpajú, nakrájajú na prúžky, solia sa, vyprážajú sa počas 4–5 minút a vložia do šalátovej misy.Korenie nakrájané na prúžky, mrkva trela, dala do modra.Pridajte jemne nasekané bylinky, horkú papriku, cesnak.To všetko je zmiešané s obväzom.Pre ňu osobitne premiešajte olej, ocot, sójovú omáčku s korením.Šalátová miska pevne uzatvorená lepiacou fóliou, čisté v chlade.Po 3-5 hodinách môžete slúžiť.