Prínos a ujma
V hlohách existuje veľa užitočných vitamínov a mikroelementov, a ak si z týchto bobúľ dobre pripravíte nápoj, zostane väčšina liečivých vlastností:
- kompot z hlohového ovocia posilňuje oslabenú imunitu, ktorá je dôležitá pre deti a často chorých dospelých;
- ak pravidelne pijete nápoj, riziko srdcových chorôb a cievneho opotrebenia sa znižuje;
- hlohový kompot je tiež užitočný pre nervový systém - upokojuje ho a pomáha obnovovať bunky;
- hladiny cholesterolu klesajú;
- Minerálne zloženie nápoja urýchľuje regeneráciu tkanív, čo vedie k omladeniu pokožky.
Okrem výhod sa však oplatí uviesť aj škodu hlohového kompotu:
- nadmerné pitie môže viesť k zníženiu tlaku a srdcovému zlyhaniu;
- kvôli zvýšenej kyslosti kompot z hlohového ovocia nestojí za to piť, ak máte hlad - to môže viesť k podráždeniu a bolesti;
- Neodporúča sa podávať kompot deťom mladším ako 2 roky, pretože bobule môžu spôsobiť alergie.
Denná sadzba koncentrovaného hlohového nápoja je 150 g.
Video „Kompost z hlohovej zimy“
Z tohto videa sa dozvieteako vyrobiť užitočný hlohový kompot na zimu.
Tajomstvá varenia
Na prípravu kompótu, ktorý si zachová maximálne užitočné vlastnosti, je lepšie použiť čerstvé bobule.Nápoj z mrazeného a sušeného ovocia však nie je horší. Hlavná vec je venovať pozornosť vzhľadu hloh: pokožka by nemala byť tmavá, nepríjemná.
Ideálny pomer na výrobu kompótu je 300 g ovocia na liter vody, ale môžete ho menej koncentrovať.Prípadne môžete pridať korenie, korene alebo plody iného ovocia a bobúľ.
Rýchly kompot
Budete potrebovať:
- )
- 300 g hloh;
- 2,5 litra vody;
- 350 g hloh.
Pripravené, umyté bobule vložte do vopred pripravenej sterilnej trojlitrovej nádoby.Dajte vodu do ohňa a privarte ju, potom pridajte cukor a dôkladne premiešajte.
Po získaní cukrového sirupu nalejte bobule do pohára, ale urobte to pomaly a opatrne: pohár môže prasknúť v dôsledku náhlej zmeny teploty.
Zostáva kompotovať pomocou sterilného uzáveru a nechať uvariť najmenej 12 hodín.Compote je pripravený k jedlu!
S jablkami
Na pridanie príjemnej chuti do nápoja môžete použiť jablko.
Na 3 litre nápoja budete potrebovať:
- 300 g hloh;
- 200 g jabĺk, šúpaných zo semien a šupiek a nakrájaných na plátky;
- 2–2,5 l vody;
- 250 g granulovaného cukru;
- ½ lyžičky.kyselina citrónová (voliteľné);
- 1–2 hviezdy badyana (voliteľné).
Džbán pred varením kompotu sa musí prevariť v horúcej vode a nechať vychladnúť.Potom povarte vodu v panvici, premiešajte cukor a kyselinu citrónovú, kým sa úplne nerozpustí.Po varení sirup varte ďalšie 3 minúty, ale nenechajte ho stmavnúť.
Kým sa voda vrie, môžete ovocie pripravovať: umyte hlohu a odstráňte suché vetvičky, umyte jablká, kôru a nakrájajte.Potom sa do nádoby pridajú všetky prísady, pridá sa aníz hviezd a naleje sa do hotového cukrového sirupu.
Nápoj si nechajte konzervovať, chladiť a skladovať na tmavom a chladnom mieste.
S hroznom
Je lepšie používať čierne hrozno - jeho chuť sa lepšie kombinuje s hlohom.
Budete potrebovať:
- 2,5 litra vody;
- 700 g bobule hloh;
- 2-3 hroznové hrozny;
- 250 g cukru.
Dobre opláchnite všetky bobule, hrozno nie je potrebné oddeliť od kefy.Po troche sušenia ovocia vložte do sterilizovanej nádoby.
Nalejte teplú vodu do pohára tak, aby pokrýval bobule - takto vytečí nadbytočný vzduch, čo je pri konzervovaní nežiaduce.
Urobte si sirup zo zvyšku vody: varte na ohni apridajte cukor, kým sa nerozpustí. Výsledný sirup vyplní voľné miesto v banke.
Po rozbalení zabalte nádobu kompotom do uteráka alebo prikrývky a nechajte ju uvariť 2 dni. Potom môže byť použitý alebo odložený do pivnice na ďalšie skladovanie.
S buničinou
Kompot hloh s dužinou sa lepšie pripravuje z čerstvých, nesušených a mrazených bobúľ - tak si zachovajú maximálne užitočné vlastnosti.
Budete potrebovať:
- 500 g bobúľ;
- 0,7 litra vody;
- 450 gramov cukru.
Kosť sa musí z hloh odstrániť. Potom bobule opláchnite tečúcou vodou a vložte do cedníka tak, aby nadbytočná voda bola pohárom.
V tomto okamihu nalejte vodu do veľkej panvice, pridajte cukor. Keď sa všetky kryštály rozpustia, pridajte ovocie do hrnca a varte do varu. Vypnite teplo, zakryte panvicu uterákom a nechajte vývar variť 10 hodín.
Po uplynutí tejto doby sirup od plodov oddeľte cedníkom (nič nevylejte ani nevyhadzujte!). Vložte bobule do sterilnej nádoby a sirup znovu privarte do varu, potom nalejte do pohára a zvaľte.
Pripravte kompot s buničinou!
Pikantné
Ak máte radi korenie, pridajte ich do niektorého z vyššie uvedených receptov.
Napríklad v prípade rýchleho receptu použite:
- 1 lyžička. škorica (alebo 1 palica);
- ½ lyžičky klinčeky;
- 2-3 listy čerstvej mäty;
- Citrón - 2 šálky;
- 1 lyžička. vanilín.
Pridajte všetky koreniny v čase plnenia bobúľ do pohára.
Hotový kompot, ktorý bol riadne sterilizovaný, sa môže skladovať dva roky. Ak ste však kosti z hloh neodstránili, takýto nápoj by sa nemal konzumovať ani po roku skladovania, pretože obsahuje kyselinu kyanovodíkovú.
Po otvorení by sa mal kompot spotrebovať do 3 dní.