Päť najlepších receptov hlohových kompotov

Hlohový kompot je užitočný vitamínový nápoj, ktorý si nevyžaduje veľké úsilie. Okrem toho je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob konzervovania bobúľ, vďaka ktorému si môžete vychutnať výhody a chuť ovocia po celý rok.

Prínos a ujma

V hlohách existuje veľa užitočných vitamínov a mikroelementov, a ak si z týchto bobúľ dobre pripravíte nápoj, zostane väčšina liečivých vlastností:

  • kompot z hlohového ovocia posilňuje oslabenú imunitu, ktorá je dôležitá pre deti a často chorých dospelých;
  • ak pravidelne pijete nápoj, riziko srdcových chorôb a cievneho opotrebenia sa znižuje;
  • hlohový kompot je tiež užitočný pre nervový systém - upokojuje ho a pomáha obnovovať bunky;
  • hladiny cholesterolu klesajú;
  • Minerálne zloženie nápoja urýchľuje regeneráciu tkanív, čo vedie k omladeniu pokožky.

Okrem výhod sa však oplatí uviesť aj škodu hlohového kompotu:

  • nadmerné pitie môže viesť k zníženiu tlaku a srdcovému zlyhaniu;
  • kvôli zvýšenej kyslosti kompot z hlohového ovocia nestojí za to piť, ak máte hlad - to môže viesť k podráždeniu a bolesti;
  • Neodporúča sa podávať kompot deťom mladším ako 2 roky, pretože bobule môžu spôsobiť alergie.

Denná sadzba koncentrovaného hlohového nápoja je 150 g.

Video „Kompost z hlohovej zimy“

Z tohto videa sa dozvieteako vyrobiť užitočný hlohový kompot na zimu.

Tajomstvá varenia

Na prípravu kompótu, ktorý si zachová maximálne užitočné vlastnosti, je lepšie použiť čerstvé bobule.Nápoj z mrazeného a sušeného ovocia však nie je horší. Hlavná vec je venovať pozornosť vzhľadu hloh: pokožka by nemala byť tmavá, nepríjemná.

Ideálny pomer na výrobu kompótu je 300 g ovocia na liter vody, ale môžete ho menej koncentrovať.Prípadne môžete pridať korenie, korene alebo plody iného ovocia a bobúľ.

Rýchly kompot


Budete potrebovať:

    )
  • 300 g hloh;
  • 2,5 litra vody;
  • 350 g hloh.

Pripravené, umyté bobule vložte do vopred pripravenej sterilnej trojlitrovej nádoby.Dajte vodu do ohňa a privarte ju, potom pridajte cukor a dôkladne premiešajte.

Po získaní cukrového sirupu nalejte bobule do pohára, ale urobte to pomaly a opatrne: pohár môže prasknúť v dôsledku náhlej zmeny teploty.

Zostáva kompotovať pomocou sterilného uzáveru a nechať uvariť najmenej 12 hodín.Compote je pripravený k jedlu!

S jablkami

Na pridanie príjemnej chuti do nápoja môžete použiť jablko.

Na 3 litre nápoja budete potrebovať:

  • 300 g hloh;
  • 200 g jabĺk, šúpaných zo semien a šupiek a nakrájaných na plátky;
  • 2–2,5 l vody;
  • 250 g granulovaného cukru;
  • ½ lyžičky.kyselina citrónová (voliteľné);
  • 1–2 hviezdy badyana (voliteľné).

Džbán pred varením kompotu sa musí prevariť v horúcej vode a nechať vychladnúť.Potom povarte vodu v panvici, premiešajte cukor a kyselinu citrónovú, kým sa úplne nerozpustí.Po varení sirup varte ďalšie 3 minúty, ale nenechajte ho stmavnúť.

Kým sa voda vrie, môžete ovocie pripravovať: umyte hlohu a odstráňte suché vetvičky, umyte jablká, kôru a nakrájajte.Potom sa do nádoby pridajú všetky prísady, pridá sa aníz hviezd a naleje sa do hotového cukrového sirupu.

Nápoj si nechajte konzervovať, chladiť a skladovať na tmavom a chladnom mieste.

S hroznom

Je lepšie používať čierne hrozno - jeho chuť sa lepšie kombinuje s hlohom.

Budete potrebovať:

  • 2,5 litra vody;
  • 700 g bobule hloh;
  • 2-3 hroznové hrozny;
  • 250 g cukru.

Dobre opláchnite všetky bobule, hrozno nie je potrebné oddeliť od kefy.Po troche sušenia ovocia vložte do sterilizovanej nádoby.

Nalejte teplú vodu do pohára tak, aby pokrýval bobule - takto vytečí nadbytočný vzduch, čo je pri konzervovaní nežiaduce.

Urobte si sirup zo zvyšku vody: varte na ohni apridajte cukor, kým sa nerozpustí. Výsledný sirup vyplní voľné miesto v banke.

Po rozbalení zabalte nádobu kompotom do uteráka alebo prikrývky a nechajte ju uvariť 2 dni. Potom môže byť použitý alebo odložený do pivnice na ďalšie skladovanie.

S buničinou

Kompot hloh s dužinou sa lepšie pripravuje z čerstvých, nesušených a mrazených bobúľ - tak si zachovajú maximálne užitočné vlastnosti.

Budete potrebovať:

  • 500 g bobúľ;
  • 0,7 litra vody;
  • 450 gramov cukru.

Kosť sa musí z hloh odstrániť. Potom bobule opláchnite tečúcou vodou a vložte do cedníka tak, aby nadbytočná voda bola pohárom.

V tomto okamihu nalejte vodu do veľkej panvice, pridajte cukor. Keď sa všetky kryštály rozpustia, pridajte ovocie do hrnca a varte do varu. Vypnite teplo, zakryte panvicu uterákom a nechajte vývar variť 10 hodín.

Po uplynutí tejto doby sirup od plodov oddeľte cedníkom (nič nevylejte ani nevyhadzujte!). Vložte bobule do sterilnej nádoby a sirup znovu privarte do varu, potom nalejte do pohára a zvaľte.

Pripravte kompot s buničinou!

Pikantné

Ak máte radi korenie, pridajte ich do niektorého z vyššie uvedených receptov.

Napríklad v prípade rýchleho receptu použite:

  • 1 lyžička. škorica (alebo 1 palica);
  • ½ lyžičky klinčeky;
  • 2-3 listy čerstvej mäty;
  • Citrón - 2 šálky;
  • 1 lyžička. vanilín.

Pridajte všetky koreniny v čase plnenia bobúľ do pohára.

Hotový kompot, ktorý bol riadne sterilizovaný, sa môže skladovať dva roky. Ak ste však kosti z hloh neodstránili, takýto nápoj by sa nemal konzumovať ani po roku skladovania, pretože obsahuje kyselinu kyanovodíkovú.

Po otvorení by sa mal kompot spotrebovať do 3 dní.