- Výhody a kalórie brusnicového džemu
- Video «Brusnicový džem na zimu “
- Jemnosti varenia
- Ako si vybrať brusnicu na džem
- Jednoduché receptykrok za krokom
- Klasické
- „Päť minút“
- S oranžovou
- S banánmi
- S jablkami a vlašskými orechmi
- S hruškami
- S brusnicami
- Mrazené brusnice
- Bez cukru
- Bez varenia
- Pre imunitu
- Vo viacvrstvovom obchode
- Vlastnosti uchovávania
Výhody a kalórie brusnicového džemu
Toto bobule je jedným z najužitočnejších, obsahuje veľa užitočných vitamínov a enzýmov.Brusnicový džem lekári odporúčajú nachladnutie, pretože bobule majú antipyretické vlastnosti.Ženy, ktoré sledujú svoju postavu, sa tejto lahodnej pochúťky nebojte, pretože kalorický obsah takéhoto jedla je malý.
Video „Brusnicový džem na zimu“
Z tohto videa sa dozvieteako variťlahodný brusnicový džem na zimu.
Jemnosti prípravy
Aby sa džem ukázal chutný a rýchlo sa nepokazil, mali by ste postupovať podľa niekoľkých jednoduchých pravidiel:
- Pripravte džem alebo džemPotrebujete iba v medenej nádrži s rovným dnom.
- Všetky brusnice by sa mali opatrne pomliaždiť a odstrániť rozmaznané.Potom opláchnite v cedníku studenou vodou.Postup sa môže opakovať niekoľkokrát.
- Keďže bobule obsahujú kyslý cukor, mal by sa odoberať v pomere 1 kg bobúľ na 1,5 kg cukru.V niektorých prípadoch je možné cukor nahradiť medom.
- Pripravenosť pochúťky sa určuje takto: musíte uviaznuť na tanier - ak kvapka krváca, mali by ste ju znova prevariť.
Ako si vybrať brusnicu na džem
Pri výbere brusnice by sa mala osobitná pozornosť venovať jej vzhľadu a kvalite. V ideálnom prípade by mala mať jasne červenú alebo fialovú farbu.Bobule by mali byť na dotyk elastické.Nemalo by to byť viditeľné poškodenie.Najlepšou možnosťou je samo-pestovanie.Potom si môžete byť istí jeho kvalitou.
Jednoduché recepty krok za krokom
Výroba brusnicového džemu nezaberie veľa času a námahy, ak si predzásobíte zásoby všetkých potrebných ingrediencií a kuchynských spotrebičov vopred.Zvážte najobľúbenejšie recepty na túto pochúťku.
Klasik
Pomerne jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci pri varení.
Požadované prísady:
- 1 kg brusníc;
- 1,5 kg granulovaného cukru;
- 250 mlvoda.
Bobule pomelete v mixéri alebo kovovej buničine.Pridajte cukor a vodu.Dôkladne premiešajte, prikryte uterákom a nechajte 2 hodiny vylúhovať.Tentoraz jej bude stačiť, aby sa prepadla.Nalejte bobule do kovovej misky a privarte.Varte 10–15 minút.Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.Teraz môžete produkt naliať do bánk.
„Päť minút“
Tento recept je veľmi obľúbený.Budete potrebovať:
- 1 kg brusníc;
- 2 kg granulovaného cukru;
- 750 ml vody.
Brusinky vložte do kovovej misky, zakryte vodou a dajte na sporák.Priveďte do varu a varte 2 - 7 minút.Vypustite výsledný sirup do samostatnej misky a znova ho vložte na sporák.Mali by ste byť opatrní, aby ste nenarazili na bobule.Pridajte varený granulovaný cukor.
Po rozpustení cukru vyberte sirup zo sporáka, zakryte ho bobuľami, prikryte uterákom a nechajte vychladnúť 2 hodiny.Potom vložte džem na sporák a povarte ho 5 minút.Potom sa môže naliať do plechoviek.
S pomarančom
Citrusové plody sa dobre kombinujú s brusnicami, najmä pomarančmi.Tento džem má okrem vynikajúcej chuti aj pekný vzhľad.
Požadované prísady:
- 800 g bobúľ
- 800 g pomarančov;
- 1,6 kg granulovaného cukru.
Berry s plátkami citrusov dôkladne nasekané v mixéri alebo mlynčeku na mäso.Pridajte cukor a nechajte vylúhovať 2–2,5 hodiny.Po pridaní vody a ohni.Varte 15–20 minút.Ochlaďte a nalejte na banky.
S banánmi
Vďaka banánom môžete získať perfektnú kombináciu sladkosti, kyslosti a adstringencie.Mnoho žien v domácnosti sa bude páčiť tento recept:
- 1,5 kg banánov;
- 1 kg brusníc;
- 1 kg granulovaného cukru;
- 1 liter vody.
Bobule pomelíme v mixéri, zakryte cukrom a nechajte vylúhovať jednu hodinu.Musí sa miazgovať.Rozdrvte časť banánov na pyré a nalejte do brusníc, nakrájajte na malé krúžky.Po vložení nádoby s bobuľami a banánmi do ohňa privarte a povarte 15 minút.
Zvyšné banány nakrájajte na plátky na džem a nechajte ich asi 30 minút, aby sa mohli namočiť.Potom jemne premiešajte a povarte 15 minút.Nalejte na banky.
S jablkami a orechmi
Toto je tradičný recept na výrobu brusnicového džemu.Nikoho nenechá ľahostajným.Vyžaduje si to:
- 1 kg bobúľ;
- 1 kg jabĺk;
- 1 šálka olúpaných vlašských orechov;
- 3 kg tekutého medu.
Brusinky dôkladne nakrájajte a jablká nakrájajte na tenké plátky.Všetky prísady sa zmiešajú s orechmi a nalejú medom.Nechajte zmesvylúhovať 2 hodiny. Po zapálení varte a nechajte variť 15 minút. Nechajte čas vychladnúť a nalejte cez banky.
s hruškami
Tento recept má rovnakú technológiu varenia ako pomaranče. Podľa toho, koľko pochúťok by sa malo ukázať, by ste mali spočítať počet brusníc s hruškami.
s brusnicami
Brusnice a brusnica brusnicová sú v džeme dobre. Pre tento recept sú potrebné tieto prísady:
- 1 kg brusníc;
- 1 kg brusníc;
- 1,5 kg granulovaného cukru;
- 800 ml vody.
Bobule dôkladne nakrájajte, pridajte cukor a nechajte vylúhovať. Po naliatí vody a zapálení. Varte 15 minút. Nechajte vychladnúť a nalejte na banky.
Z mrazených brusníc
Džemy môžete pripraviť aj zo zmrazených bobúľ.
Pri rozmrazovaní sa môže hmotnosť výrazne znížiť, takže stojí za to kúpiť viac bobúľ, ako je uvedené v recepte.
Bez cukru
Toto je jeden z najjednoduchších receptov, na prípravu ktorého potrebujete iba bobule. Je potrebné opláchnuť, triediť a zaspať v sklenenej nádobe. Vložte ju do vodného kúpeľa a nechajte pôsobiť 2 hodiny. Podľa potreby je možné bobuľu naplniť. Na koncizatváranie veka procesu. Jam je pripravený!
bez varenia
Tento recept je pozoruhodný svojou jednoduchosťou, ale nemôže sa dlho skladovať. Vyžaduje si to:
- 1 kg bobúľ;
- 2 kg granulovaného cukru.
Brusnice umyte, roztrieďte a naplňte cukrom. Nechajte pôsobiť 2 hodiny. Miešajte a rozložte do nádob. Uchovávajte v chladničke.
Na imunitu
Brusnice majú pozitívny vplyv na ľudskú imunitu a prispievajú k jej udržiavaniu a obnove. Ktorýkoľvek z receptov uvedených v tomto článku môžete uvariť na zimné jedlo na bobuľkách, ktoré sa vyznačujú prechladnutím.
Vo viacvrstvovom obchode
Hostesky často používajú na výrobu brusnicového džemu alebo džemu viacnásobné podniky. To nie je prekvapujúce: pochúťka sa varí rovnomerne a prítomnosť „kuchára“ sa často nevyžaduje. Na tento recept budete potrebovať:
- 1 kg brusníc;
- 1,5 kg granulovaného cukru;
- škorica.
Nakrájajte bobuľu, pridajte cukor a nechajte ho 2 hodiny. Potom sa naleje voda a nastaví sa režim pečenia vo viacvrstvovom režime na 45 minút. Pripravený džem naliaty do nádob.
Funkcie ukladacieho priestoru
Brusnicový džem sa môže uchovávať v chladničke, suteréne alebo pivnici pri izbovej teplote alebo mierne nižšej. Metódy skladovania priamo závisia od množstva granulovaného cukru a spôsobu prípravy.
Varenie brusnicového džemu alebo džemu bude ľahké. Hlavnou vecou je pripraviť všetky ingrediencie vopred a mať voľný čas. V tomto prípade je v domácnosti vždy chutné lahodné džem.