10 najlepších receptov feijoa jam - chutné, zdravé a voňavé

Dobrá žena v domácnosti dokáže nielen variť skvelé jedlo doslova z ničoho, ale aj úspešne experimentovať s novými výrobkami. Väčšina bobúľ a ovocných exotických rastlín sa u nás objavila relatívne nedávno a variácie ich prípravy sú už veľké. Z nášho článku sa dozviete, ako pripraviť lahodný džem feijoa.

Zloženie, kalorický obsah a prospešné vlastnosti feijoa jam

Plody Feijoa, nenápadného vzhľadu, majú mnoho užitočných vlastností. Obsahujú cukor, organické kyseliny, takmer všetky skupiny vitamínov. Medzi nimi je kyselina askorbová nevyhnutná pre organizmus, ktorý pomáha telu odolávať prechladnutiu a vírusovým chorobám.

Bobule Feijoa sú obohatené mnohými minerálmi

Bobule sa obohatili aj množstvom minerálov potrebných na normálne fungovanie: zinok, horčík, železo,draslík, fosfor, jód.

Vysoký obsah vlákniny má priaznivý vplyv na tráviaci systém a orgány gastrointestinálneho traktu.Bobule tiež obsahujú kyselinu listovú, tiamín a polyfenol, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a odstraňovať cholesteroly.Pravidelným používaním feijoa je možné zabrániť ateroskleróze, objaveniu sa rôznych druhov nádorov, zlepšiť pamäť a potlačiť depresiu.

Použitie bobuľového pretlaku na obličkách a pečeni má pozoruhodný účinok.S ním môžete neutralizovať etylalkohol a odstrániť ho z tela.

Drvivá hmotnosť zloženia feijoa patrí do uhľohydrátov, ktoré sú asi 53 g. Percento bielkovín a tukov je omnoho menej - 0,5 a 0,2 g.1 kg bobúľ obsahuje 500 kcal.Avšak s pridaním cukru a ďalších zložiek sa kalorický obsah výrazne zvyšuje.

Video „Recept na džem feijoa bez varenia“

V tomto videu sa dozviete, ako pripraviť lahodný džem feijoa na varenie v zime bez varenia.

Poškodenie konzervačných látok a kontraindikácie

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že z ovocia a bobúľ môže mať úžitok iba.Toto však nie je prípad, najmä pokiaľ ide o exotiku.Poraďte sa so svojím lekárom o používaní ovocia alebo bobúľ, najmä alergií a ľudí trpiacich chronickými chorobami.

Pre ľudí trpiacich nadváhou je jesť bobule nežiaduce, pretože obsah cukru v feijoa je pomerne vysoký.Malo by tiežvenovať pozornosť vzhľadu plodu: ak je zhnitý alebo poškodený, môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Nepoužívajte súčasne čerstvé mlieko a bobule - taký tandem môže spôsobiť hnačku a nadúvanie.

Za určitých okolností je feijoa úplne vylúčená:

    56) neznášanlivosť ovocia;
  • diabetes mellitus (kvôli vysokému obsahu cukru);
  • hypertyreóza (vysoký obsah jódu v tele): obsah jódu vo feijoi ďaleko prevyšuje dávku vyžadovanú v tele;
  • 59. citlivosť na alergické reakcie.

Je nežiaduce používať feijoa v čistej forme a džeme pre tehotné a dojčiace matky, ako aj pre deti mladšie ako jeden rok.

Ako zvoliť správne bobule

Chuť, štruktúra a farba džemu sú úplne závislé od kvality ovocia a presného dodržiavania receptu. Nasledujúce tipy vám pomôžu pri výbere vhodných bobúľ:

  1. Vyberte si veľké ovocie, ktoré má na vetvách viac času.
  2. Plody by mali byť rovnomerne zafarbené nasýtenou zelenou farbou. Škvrny a jamky by nemali byť vôbec. Poškodenie naznačuje porušenie prepravných pravidiel a dlhú dobu skladovania.
  3. 68. Vláknina z čerstvých, úplne zrelých bielych feijoa s konzistenciou želé. Mierne žltnutie je povolené, ale hnedé škvrny naznačujú, že bobule sú prezreté.
  4. Bobule by mali mať ľahkú, príjemnú vôňu, trochu pripomínajúcu chuť ananásu.
  5. NieStojí za to si robiť starosti, ak je plod tvrdý - dozrie za pár dní pri izbovej teplote.

Populárne recepty Jam

V zime môžete robiť nielen klasickú verziu džemu, ale aj variácie s rôznymi prísadami. K dispozícii je tiež veľmi zaujímavý recept, ktorý nemusí bobule variť.

klasická

Klasický džem z feijoa

Preukázaná možnosť, ktorú dokážu urobiť aj začiatočníci pri varení. Voňavý chutný výsledok určite poteší všetkých členov rodiny.

Na varenie budete potrebovať: 1 kg vlákniny feijoa, 1 kg cukru, pohár vody a stredne citrón.

Pokyny krok za krokom:

  1. Bobule nakrájajte na polovicu a dužinu extrahujte čajovou lyžičkou.
  2. Naplňte buničinu cukrom a nechajte ju pol hodiny nasiaknuť, potom pridajte vodu a citrónovú šťavu.
  3. Zmes sa varí do varu a potom sa varí ďalších 10 minút. Keď sa objaví silná pena, môžete ju vybrať a položiť do nádob.
  4. Poháre otočte hore nohami a zakryte prikrývkou, kým úplne nevychladne. Potom môžete vyčistiť na chladnom tmavom mieste.

Nádoby a viečka na spojovanie sa musia najprv sterilizovať.

Množstvo cukru sa môže ľubovoľne znižovať, ale nie viac ako o ⅔.

„Päť minút“

Dezert z feijoa „Päť minút“

Expresný recept z minimálneho počtu ingrediencií av čo najkratšom čase. Berie to iba feijoa a cukor v rovnakých pomeroch.

Je dôležité si vybraťplody rovnakej hustoty.

95) Kroky prípravy:
  1. Príprava bobúľ: triedenie, umývanie, odstránenie podstielky a kvetín.
  2. Mleté ovocie v mlynčeku na mäso alebo v mixéri.
  3. 99. Varný sirup: na 1 kg cukru budete potrebovať pol pohára vody. Nalejte vodu na dno smaltovanej nádoby, potom vylejte cukor a varte, kým sa úplne nerozpustí.
  4. Bobuľová zmes sa postupne pridáva do hotového sirupu v malých dávkach za stáleho miešania.
  5. Výsledný polotovar je potrebné uvariť do 5 minút a potom ho vyberte z tepla a zrolovať.

bez varenia


Nebojte sa, že nesterilizovaný obrobok nebude dlhodobo skladovaný, v tomto prípade nie je potrebné tepelné spracovanie. Zároveň si však džem zachová všetky prospešné vlastnosti čerstvého ovocia. Komponenty štandardné - feijoa a cukor v rovnakom množstve.

Ako variť:

  1. Vypočítajte, opláchnite a nasekajte v mixéri feijoa.
  2. Zmiešajte s cukrom a nechajte rozpustiť.
  3. Rozmiestniť do sterilizovaných nádob.

S hruškami

Feijoa dezert s hruškami

Biele víno dodá korenistej chuti a jedinečnej aróme tandemu feijoa a hrušiek.

Zloženie: 1,5 kg bobúľ feijoa, 1 kg hrušiek, 300 ml bieleho vína, 1,2 kg cukru.

Receptúra ​​krok za krokom:

  1. Pripravte ovocie, nakrájajte a vyberte dužinu.
  2. Hrušky sa nedajú šúpať, ak nie je hrubá. Umyte, vydrhnite semená a nasekajtev mixéri na konzistenciu zemiakovej kaše.
  3. V nádobe na varenie skombinujte hruškové pyré a feijoa buničinu, pridajte cukor a pyré a zapaľujte pomaly.
  4. Za miešania sa polotovar uvedie do varu a okamžite sa odstráni z ohňa.
  5. Nechajte džem vychladnúť, potom znova povarte a uveďte do varu.Nalejte do nádob a hermeticky uzavrite.
  6. C kiwi

    Dezert z feijchow kiwi

    Z feijoa pochádza svetlá, krásna a supervitamínová zmes,kivi a citrón.A nemôžeme ani hovoriť o chuti a aróme.

    Na prípravu potrebujete: 1 kg feijoa, 0,5 kg kivi, 200 g citrónu, 0,5 kg granulovaného cukru, 0,5 l vody, 10 g kyseliny citrónovej.

    Kroky varenia:

    1. Umývajte, vysušte a odstráňte kožu Qiwi.Nalejte vriacu vodu na citrón a odstráňte vlhkosť.Plody umyte a osušte.
    2. Prísady (okrem citróna) vylejte z mlynčeka na mäso a nalejte do nádoby na varenie.Je lepšie použiť hrniec so silným dnom.
    3. K zmesi sa pridá cukor a kyselina citrónová a naleje sa do tekutín.
    4. Varte na miernom ohni, kým predlisok nezhustne.
    5. Nakoniec pridajte citrón, nakrájajte na malé kocky a varte ďalších 10 minút.
    6. Rozmiestnenie v nádržiach a stohovanie.

    S pomarančovými kôprom a orechmi

    Feijoa džem s pomarančovými kôprom a orechmi

    Krásna jantárová farba džemua nezvyčajná chuť, ktorá dáva orechom, vám umožňuje používať ju ako nezávislý dezert.

    Zloženie: 1,5 kg ovocia feijoa, 300 g pomarančovej kôry alebo nesladenékandizované ovocie, 150 g čerstvého pomaranča, 300 g orechov, 750 g granulovaného cukru, 15 g kyseliny citrónovej, 750 ml vody.

    Ako variť:

    1. Pripravte ovocie, extrahujte dužinu a zakryte ju cukrom.Nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
    2. Ošúpané alebo kandizované ovocie opaľujte vriacou vodou a dôkladne opláchnite.Brúsiť chuť.
    3. Orechy očistte od šupiek, umyte ich, vysušte na panvici za stáleho miešania.Potom nasekajte na kúsky podľa chuti.
    4. K buničine feijoa sa pridá oranžová dužina, cukor, kyselina citrónová a voda.Miešajte a varte, kým polotovar nezhustne.
    5. Pridajte orechy a kôru, varte ďalších 15 minút.Vložte do nádoby a tesne uzavrite.
    6. S citrónom a pektínom, 150 ml citrónovej šťavy, 1,8 kg granulovaného cukru, 1,9 kg feijoa, 2 vrecká pektínu.

      Kroky na pečenie:

      1. Bobule dôkladne umyte a triedite, rozdeľte na polovicu a vložte do nádoby na varenie.
      2. Pridajte vodu a varte 30 minút.
      3. Citrónovú šťavu, cukor a pektín miešajte do hladka a pridajte do bobúľ.
      4. Zmes sa uvedie do varu a varí sa ďalšiu pol hodiny.
      5. Vložte do nádoby a utesnite.
      S tomelom
      Feijoa jam s tomelňou

      Aromatická silná polotovar je vynikajúca na pečenie.

      Zloženie: 0,7 kg tomel, 500 g feijoa, 250 g cukru.

      Ako variť:

      1. Umývajte, sušte, odstraňujte kosti a tomel bobule anakrájané na malé kocky.
      2. Pridajte cukor a nechajte niekoľko hodín.
      3. Nechajte variť na miernom ohni a varte ďalších 25 minút po varení.
      4. Odstrániť z tepla, ochladiť a prevrátiť.

      Prostredníctvom mlynčeka na mäso

      Dezert Feijoa mletý v mlynčeku na mäso

      Prakticky každý recept, v ktorom nie sú plody vylúpané, sa dá pripraviť pomocou veľkej špičky mlynčeka. Môže to byť klasický recept, variant s citrónom a bez varenia. Pred krájaním v mlynčeku na mäso musíte bobule dôkladne vyčistiť, umyť a vysušiť.

      Vo viacvrstvovom obchode

      Džem z Feijoa sa dá pripraviť v pomalom variči

      Ak chcete rýchlo uvariť džem podľa klasického receptu a bez pridania vody, použite pomalý sporák. Na tento účel sa nasekaná ovocná zmes musí položiť do misky, pridať cukor a zvoliť na jednu hodinu režim „Varenie“. To je všetko, jam je pripravený!

      Pravidlá uchovávania dezertov

      Aby džem mohol trvať až 6 mesiacov, musí byť umiestnený na chladnom mieste s teplotou 0 až +2 ° C. Ak sa rámy roztiahnu na +5 a -8 ° C, uviaznutie sa uloží iba 2 mesiace. Nie je možné zmraziť prípravu, je lepšie uchovávať ju v chladničke alebo v pivnici.

      Z uvedených možností určite nájdete recept podľa vašich predstáv. Na začiatok vám však odporúčame pripraviť džem podľa klasického receptu, aby ste pochopili, či sa vám chuť feijoa všeobecne páči.