Ako a kedy pestovať ovocné stromy

Dobrý hostiteľ vždy poteší mladú ovocnú záhradu, ale životnosť a výnosnosť stromov bude závisieť od kvalifikovanej a včasnej starostlivosti o rastliny.Možno najdôležitejším bodom v procese rastu, ako aj tvorbou koruny ovocných stromov, je prerezávanie.Jeho podstatou je stimulovať rozvoj, plodenie potrebných vetiev a odstraňovanie rušivých, nesprávne rastúcich starých chorých vetiev.Ak správne prerezávanie pomáha rastline rovnomerne distribuovať výživu a silu, môžete dúfať v bohatú a kvalitnú úrodu.

Kalendár prerezávania

Orezávanie, to znamená úplné alebo čiastočné odstránenie vetiev, by sa malo vykonať na reguláciu rastu, rozvojaa plodnice.Existuje niekoľko druhov prerezávania - formovanie, omladenie, prerezávanie na zníženie výšky, na zníženie objemu koruny, sanitárne.V prvých troch až piatich rokoch urobte formatívne záhradnícke sadenice.

Postupné tvarovanie koruny stromu po dobu 10 rokov

Ak je koruna dobre upravená, dobre osvetlená, silná, zrýchľuje sa začiatok kvitnutia a plodu.Je možné vylepšiť starý strom, stimulovať jeho rast, ako aj vznik generatívnych púčikov, zvýšiť výnosy a aktivovať rastové procesy.pomocou orezávania proti starnutiu. Malo by sa to robiť každé 3 až 4 roky, keď si všimnete útlm apikálneho rastu. Zlepšenie osvetlenia rastlín a zvýšenie ich produktivity je lepšie začať znížením výšky, ako aj obmedzením objemu ich korún.

Sanitárne prerezávanie je extrémnym opatrením pre zanedbané ovocné stromy, keď je potrebné odstrániť rozbité a sušené konáre. Zvláštny čas, keď je potrebné urobiť tento druh prerezávania, neexistuje. Postup pri orezávaní rastlín sa môže vykonávať iba v pravý čas, často je neskoro na jeseň - skoro na jar.Počasie si určite urobí vlastné úpravy. Je dôležité si uvedomiť, že je lepšie zvoliť čas odpočinku rastliny. Keď vegetácia ovocných stromov končí a pred tým, ako sa púčiky začnú zväčšovať.

Strihanie jabloní, hrušiek by sa malo vykonávať, keď na nich nie sú listy. A ovocné stromy: slivka, čerešňová slivka, marhuľa, broskyňa, čerešňa, sladká čerešňa a mandle sa najlepšie rezajú opačne, keď je prítomné lístie. V tejto dobe je menšia pravdepodobnosť infikovania rastlín hubami a baktériami. Pre slivku v tomto období je leto, rezané vetvy budú mať čas na rast a tiež budú silnejšie pre budúci zber. Malo by sa pamätať na to, že orezávanie ovocných stromov závisí od klimatických podmienok vo vašej oblasti. Žltá farba označuje čas, kedy môžete každú rastlinu prerezať do teplých oblastí; modrá pre studené oblasti a zelená pre všeobecné dátumy prerezávania. Účelom letného prerezávania ovocia je riedenie dlhých mladých vetiev ovocím. Teraz je lepšie skrátiť vetvy, ako sa odlomia a prinesúviac škody.

Video „Správne prerezávanie ovocia“

Praktické tipy na ročné obdobia

V zime môžete pestovať stromy zimných plodín.Je lepšie, samozrejme, zvoliť čas topenia, pretože pri silných mrazoch bude drevo krehké, rezy nebudú rovné a rany sa hoja zle a na dlhú dobu.Dokonca aj odrezaná plocha zostane na ochranu dlhšia - asi 5 - 15 cm - neskôr bude odstránená.Ak sú vaše sadenice mladé, je lepšie počkať, kým nepríde jar.Nemali by ste odrezávať ovocné kamene, keď je na dvore vlhkosť a vlhkosť, môžete vyprovokovať hojnú terapiu ďasnami.

V lete je prerezávanie stromov veľmi zriedkavé.Hlavne kvôli akumulácii produktov asimilácie a redukcie povrchu listov v rastlinách.Keď odstránite zbytočné, podľa vášho názoru, vetvy v lete, bude to oslabovať strom, prestane rásť, rozvíjať sa.Úmyselné oslabenie regeneračného procesu stromov sa uskutočňuje až po znížení výšky koruny.Určite, v lete sú staré, sušené a mrazené vetvy lepšie viditeľné, dajú sa bezpečne odstrániť.

Starostlivosť o strom v prvých rokoch jeho života

Práve v letnom období môžete presne určiť aktuálnu záťaž plodiny na strome, a tak omladiť prerezávanie marhúľ, čerešní ačerešneNajlepšie je riediť ovocné druhy jabĺk ovocných stromov v lete v chudom roku.

Čo by ste nemali robiť

Ako už bolo uvedené, nie je možné prerezávať stromy v extrémnom chlade (do −10 ° С),náradie sa nezvláda s krehkým drevom, uvoľnené rezy sú stlačené, rany sa nehoja, čo vedie k poškodeniu pukov a konárov. Tiež by všetky časti nemali byť hermeticky utesnené špeciálnym riešením, takéto opatrenia by boli vhodné pre časti s priemerom viac ako 2 cm. Malo by sa pamätať na to, že veľké rany na stromoch sa hojí asi za 2-3 roky.

Môžete použiť iba dobrý ostrý nástroj, spoľahlivý rebrík. Ak ste pracovali s chorými rastlinami, mali by ste nástroj dezinfikovať alkoholom, inak nakazíte zdravé stromy. Ak ste vysadili stromok na jeseň, nemusíte ho hneď odrezávať, je lepšie ho zabaliť, mulčovať. Prerezávanie držať na jar.

Pripomíname, že prerezávanie rastlín bez poškodenia by sa malo vykonávať pred začiatkom toku miazgy. Pri rezaní nenechávajte ostré rohy: môžete zabrániť rozbitiu a zamrznutiu. Správny uhol bude 45 - 60 °. Cieľom je nahradiť zle plodné staré stromy mladými. Po prerezávaní sledujte stav rastlín, pri práci na záhrade využite svoje vlastné skúsenosti.

Video „Ako správne prerezávať ovocie“

Ak stále neviete, ako znížiť túto kultúru, je pre vás nasledujúci videonávod.