Kedy je najlepší čas na orezanie
Obdobie od konca januára do začiatku apríla sa považuje za tradičné orezávanie. Načasovanie jeho realizácie závisí od typu vegetácie a počasia, čo má pomerne výrazný vplyv na stav rastlín. Keďže nie je možné presne predpovedať poveternostné podmienky, nie je možné určiť konkrétny dátum začiatku jarného prerezávania. V rôznych rokoch je čas tejto operácie posunutý o jeden a pol alebo dokonca o dva týždne.
Hlavným usmernením v tejto situácii je koniec obdobia pokoja rastlín a začiatok pohybu miazgy v nich. Prerezávanie by sa malo robiť v tom okamihu, keď ešte nie je tok miazgy, ale čoskoro sa začne. Poškodenie spôsobené v tomto okamihu je zarastené pomerne rýchlo a pre rastliny najmenej bolestivé. Keďže na jar na rôznych ovocných stromoch končí spiace obdobie v rôznom časeumožňuje naplánovať tento postup.
V regiónoch stredného Ruska, na Sibíri av Uralu sa začína od konca zimy do začiatku kvitnutia.V Moskve je optimálnym časom na prerezávanie časový interval od polovice marca do začiatku mája.Okrem toho na severe a severozápade sú takmer o dva týždne dlhšie ako na juhu regiónu.
Ovocné stromy
Vykonávanie prerezávania má rôzne ciele v závislosti od situácie. Takže v prípade mladých stromov v prvých troch až piatich rokoch života sa vytvára koruna a stimuluje sa jej objem.Takéto formatívne prerezávanie je určené na vytvorenie dekoratívnej, ale zároveň dobre osvetlenej a ľahko udržiavateľnej koruny, ktorá urýchľuje začiatok kvetu a zvyšuje výnos.
V budúcnosti sa v prípade dospelých ovocných stromov vykonáva regulačné prerezávanie, ktorého cieľom je zlepšiť podmienky osvetlenia koruny a udržať výnosy.Na starnúcich rastlín by malo byť omladzujúce prerezávanie, ktoré pomáha udržiavať rastové procesy, aktivuje kladenie generatívnych púčikov, stimuluje výnos.Malo by sa to robiť bez čakania na zánik apikálneho rastu, v takom prípade bude možné dlhodobo zachovať obľúbené odrody ovocných rastlín.
Po mechanickom poškodení koruny sa koruna uvedie do správnej formy pomocou obnovenia orezania.A v prípade, že konáre a výhonky nie sú rezané po dlhú dobu, by na takejto zanedbávanej rastline malo byť také prerezávanie ako sanitárne.
Čo robiť s vetvami stromov v prvých 4 rokoch
Jedným z najpopulárnejších ovocných stromov v záhradách sú jablone.V počiatočných obdobiach ich rastu sa vyznačujú tendenciou k silnému zhrubnutiu koruny.Z tohto hľadiska začínajú od tretieho roku po výsadbe na jar vykonávať orezávanie formovaním, aby sa vytvorila koruna požadovaného typu.V tomto prípade by obriezka nemala byť veľmi silná, pretože by spôsobila veľké množstvo obnovovacích výhonkov, čo by prispelo k nadmernému zhrubnutiu.
Ak jablká vstúpili do obdobia rozmnožovania, uskutočňujú sa prerezávanie a presun na stranu ich dlhých vetiev, pričom sa zohľadňujú osobitosti každej odrody.Takže v rastlinách odrôd s lisovanou pyramidálnou korunou typu zimného zlata Parmen, Papirova atď.urobte predĺženie koruny a prerezávanie na vonkajšej vetve.V odrodách so zvislou a šíriacou sa korunou, ako je šafran Pepin, litovský pepin atď.vykonávať orezávanie konárov v mieste ohýbania a prenášať ich na pestovanie na vrchol.
Hruška získala medzi mnohými záhradníkmi slávu zložitej rastliny.Preto sa jeho jarné orezávanie často nerobí vôbec zo strachu, že niečo neurobí.V dôsledku toho majú tieto stromy zanedbávaný vzhľad v dôsledku nadmerného zarastania a súčasne sa znižuje úroda a kvalita ovocia.Rezané hrušky by mali byť pravidelne, počínajúc riedením koruny a končiac skracovaním výhonkov.
Schéma spracovania dreva podľa roku (číslo predstavuje rok života stromu)
V prípade mladých marhúľ sa formovacie prerezávanie koruny vykonáva skrátením o tretinu alebo polovicu dĺžky prírastkov. Vo vysoko vetviacich odrodách takýchto ovocných rastlín sa vykonáva riedenie. V prípade, že dôjde k oslabeniu ziskov, mali by sa vykonať omladzujúce obriezky. Aby sa zvýšila zimná odolnosť farebných pukov, odrezávajú sa marhule od mája do júna. V tomto prípade sa objavia predčasné mladé výhonky, v ktorých ovocné púčiky nemajú dostatok času na úplné formovanie a kvitnutie je trochu neskoro.
Strihanie čerešní sa vykonáva s cieľom znížiť výšku a vytvoriť korunu stromov. Pretože sa vyznačuje tendenciou dosahovať pomerne silné zisky až jeden a pol metra, musia sa skrátiť o tretinu alebo polovicu dĺžky, aby sa zlepšilo znečistenie vetvami kytíc. Je potrebné poznamenať, že sladká čerešňa sa bude dobre rozvíjať a prinášať ovocie aj bez pravidelného prerezávania. Aby sa stimulovali rastové procesy starnúcich stromov, sú orezávané na účely omladenia, ktoré spôsobuje rast mladých výhonkov.
Orezávanie takého zástupcu ovocných rastlín ako slivky závisí do značnej miery od druhu stromu. Ak sa odrody vyznačujú priemerným prírastkom asi 40 centimetrov, potom sa konáre počas rezania stenčujú iba v miestach zahusťovania, ale nie sú skracované. Pri odrodách slabo vetviacich sa v mladom veku, keď sa objavia silné, ale zle zahalené bočné vetvy, prírastky (napríklad Anna Shpet, Skorospelka Krasnaya atď.) Sa mierneskrátenie.Prispieva to k rozvoju laterálnych porastov a tvorí kompaktnú korunu.S vekom, keď konáre začínajú slabým výrastkom nie väčším ako 15 centimetrov, by sa mali rezať s prenosom na mladé následky.
Čerešne, najmä nerozvetvené jednoročné sadenice, sa začínajú rezať od prvého roku výsadby.V rastlinách do troch rokov sa mladý rast skráti o tretinu alebo štvrtinu mladého rastu, aby sa aktivoval rozvoj bočných púčikov.V čerešni sa často vyskytuje výboj pod ostrým uhlom z kmeňa bočných vetiev.Rastlinné drevo v týchto miestach je veľmi krehké a tento druh vetvenia sa často rozpadá.Preto by takéto výhonky v uhle menšom ako dvadsať stupňov mali byť rezané a ďalšie by sa mali prenášať do bočnej vetvy.
kdouľa a slivka slivka Účelom prerezávania je vytvoriť nízky strom alebo krík.Z tohto dôvodu získate kompaktnú korunu skrátením dlhých prírastkov.V prípade čerešňovej slivky sa začiatkom tretieho roku plodenia pozoruje zhrubnutie, preto je potrebné koreniť.Pri starnutí rastlín na omladenie sa staré vetvy skrátia na mladé silné vetvy.
Video „Orezávanie ovocia na jeseň“
Kríky
Na jar sa ovocné okrasné kríky používajú na tvarovanie, reguláciu a omladenie prerezávania.,Nemal by rezať tie rastliny, v ktorých dochádza k tvorbe pukov kvetov iba na minuloročných výhonkoch.
Obriezka na 1/3 celkových pobočiekobjem koruny môže výrazne omladiť starý ker, zatiaľ čo zanedbané ovocné dreviny môžu zvýšiť ich výnos. Aby sa však silno neoslabilo puzdro, mala by sa takáto operácia vykonať v niekoľkých etapách.
Prerezávanie egrešov a ríbezlí sa vykonáva riedením kríkov rezaním na silnú bočnú vetvu alebo celkom na päť až šesť letných vetiev, ktorých rast nepresahuje 15 centimetrov. Strihané vetvy sú tiež orezané.
Na jar sú maliny úspešne skracované úspešne prezimujúcimi ročné výhonky do prvého púčika, ktorý je dobre rozvinutý. V radoch malín na metre nezostáva viac ako 15 najsilnejších výhonkov dosahujúcich výšku najmenej jeden a pol metra. A také kríky ako kvitnúci trávnik, kalina, cercis, pivonka a irga nevyžadujú vôbec prerezávanie.
Tajomstvá správneho prerezávania
Okrem správneho času zohráva dôležitú úlohu aj technika orezávania. Mrazené rastliny na jar by sa nemali odrezávať vôbec, ale preneste tento postup do nasledujúcej sezóny, keď sú jasne viditeľné oblasti poškodené počas mrazov.
Je dôležité správne prerezávať mladé vetvy. Zvyšné púčiky by nemali byť nasmerované dovnútra koruny, ale pozorovať smerom von, čo pomáha vytvárať krásny a pravidelný vrchol. Rastú pod ostrým uhlom. Vetvy s hrúbkou do jedného centimetra sú skrátené nožnicami, pričom ostne ostávajú najviac dva milimetre nad obličkami.
Vetvy hrubšie ako 3 centimetre by malisúbor v dvoch fázach. Najprv musíte urobiť rez zdola a potom rez zhora. Pomôže to predísť poškodeniu kôry vo forme ryhovania v prípade, že sa vetva pri rezaní oddeľuje podľa vlastnej hmotnosti.
Po odstránení vetiev s priemerom väčším ako dva centimetre, aby sa zabránilo prenikaniu škodcov alebo patogénov a aby sa chránili pred vyschnutím, by sa malo vykonať špeciálne rezanie. Na tento účel sa na ňu nanesie vrstva záhradnej osnovy obsahujúcej borovicový borovicový decht (kolofónia) s hrúbkou najmenej pol centimetra. Okrem tohto klasického nástroja sa v súčasnosti aktívne používa Lac Balsam, prípravok obsahujúci soli medi, latexové farby a umelú kôru, ktorý urýchľuje proces tvorby kambiom.
Video „Orezávanie ovocných stromov na jar“
Aby ste vedeli, ako a kedy pestovať ovocné stromy na jar roku, odporúčame vám pozrieť si toto video. Tu sú najužitočnejšie tipy.