Druhy nástrojov
Na prerezávanie záhradných stromov a kríkov bobúľ, ktoré nespôsobia vážne poškodenie stavu vašich plodín a aby boli pre vás čo najpohodlnejšie, použite kvalitný rezný nástroj. Hlavným cieľom správneho prerezávania je prerezávanie. Ak ste majiteľom mladej záhrady, najskôr to bude stačiť. Za účelom omladenia stromov a kríkov, rezaní vetiev, ktoré sú hrubšie ako 50 milimetrov, odporúčame kúpiť záhradnú pílku. Iný názov je záhradná píla. Aby ste mohli vykonávať koncipované akcie na ťažko prístupných miestach, vo vnútri kríkov, odporúčame vám mať na farme oddeľovač.
Požiadavky na pracovné nástroje, ktoré sa budú používať na prerezávanie ovocných kríkov, nie sú zložité. Súmusí byť dostatočne ostrý na to, aby urobil rovnomerné rezy.Dôležitá bezpečnosť a pohodlie pri prevádzke.Orezávač alebo orezávač musí mať zúžené konce, ktoré pomôžu dosiahnuť príliš veľké a vysoké vetvy.Nástroje majú malú hmotnosť a musia vydržať akékoľvek úsilie.Rukoväť by nemala byť na dotyk klzká, je žiaduce.
Nožnice strihajú konáre na 25 milimetrov.Existujú dva typy - obtok má konvexnú čepeľ, ktorá sa posúva po povrchu konkávne, prerezávač s kovadlinou má klinovú pracovnú čepeľ s obojstranným brúsením, pracuje podľa princípu sekery.Rezačka prvého typu sa odporúča na rezanie živého dreva, druhá na sušené konáre.Vďaka dlhým držadlom je vytvorená páka, ktorá umožňuje rezanie vysokých konárov bez rebríka.
Aké sú režimy prerezávania
Existuje niekoľko hlavných druhov prerezávania záhradných plodín - formovanie, regulácia, omladenie, regenerácia.Ďalšie prerezávanie sa vykonáva v prípade zistenia chorôb, zmrazenia vetiev. Hlavnou úlohou orezávania kríkov bez ohľadu na druh je zvyšovanie výnosu alebo ozdôb, udržiavanie záhradných plodín v zdravom stave.
Sanitárne prerezávanie je jednoduchý podnik.Sanitárne prerezávanie sa vykonáva na zlepšenie stromov.Nevyžaduje veľa vedomostí alebo skúseností.Pri sanitárnom prerezávaní by malo byť odstránenie vysušených, poškodených,nesprávne umiestnené vetvy - ktoré sa pretínajú alebo vytvárajú uhol. Pri sanitárnom prerezávaní sa odstránia aj výhonky, ktoré narúšajú vedúce a kostrové vetvy.
Na udržanie aktívneho rastu rastlín je potrebné orezávanie. Orezávanie stromov a kríkov tohto typu je dôležité pre rýchlo rastúce plodiny. Na omladenie rastlín je potrebné odstrániť staré a nekvitnúce vetvy. Ostatné typy prerezávania si budú vyžadovať určité zručnosti a znalosti.
Formatívne alebo štrukturálne prerezávanie sa vykonáva s cieľom vytvoriť krásnu a odolnú korunu. Musíte premýšľať o tom, čo chcete nakoniec dosiahnuť - vodcu dlhej línie, bez vodcu, plačúceho a tak ďalej. Škrípanie nedrevených vrcholov sa vykonáva s cieľom obmedziť zbytočný rast výhonkov v období spomalenia ich rastu.
Úplné rezanie alebo strihanie sa vykonáva bez ohľadu na jednotlivé vetvy, musíte odrezať vrcholy. Strihanie sa vykonáva záhradnými nožnicami alebo zastrihávačom, aby sa rastliny dostali do zamýšľaného tvaru. Vytvorte teda hustý povrch pre krásne živé ploty. Táto technika sa používa aj v topiary technike a na odstránenie výhonkov, ktoré už nekvetú. Pevný obraz je menej bežný ako u iných druhov, pomáha pri starostlivosti o kríky a podkríky bobúľ. Výsledkom sú 1/3 ročného nárastu a výsledkom sú dekoratívne zelené vankúše.
Medzi druhy prerezávania zaraďujte prostriedky proti starnutiu alebo výplne. Aktivuje rast plodín vznikom nových výhonkov a opravuje chybykoruny, ošetrenie poškodenia.V priebehu kurzu sa odstránia aj silné vetvy.Zostávajú základne a kostrové vetvy, na ktorých sa objavia púčiky a neskôr sa vytvoria nové výhonky.Medzi všetkými druhmi prerezávania sa jedná o záhradu pre dospelých.Správne prerezávanie ovocných kríkov pomôže zlepšiť úrodu, urobiť ju krásnou a získať vysoký výnos.
Video „Orezávanie kríkov podľa všetkých pravidiel“
Úroda v zime a na jar
) V zime sa prerezávanie záhrady vykonáva v decembri - februári.Počas tohto obdobia sú stromy v pokoji.V zime nemá prerezávanie vážny vplyv na stav plodín.Výhody odstránenia prebytočných vetiev v zime sa nazývajú ľahkosťou pri orezávaní mrazenej koruny a zvýšením kvality rezu - na rozdiel od jari alebo leta.Neprítomnosť listov pomôže posúdiť stav koruny, určiť stupeň spracovania a zvoliť správne nástroje.Čo je zložitejšie robiť v lete alebo na jar.Na dosiahnutie vrcholu môžete pracovať pomocou rebríka.
Na jar sa postup vykonáva koncom marca - začiatkom apríla.Toto je vhodný čas na umelú tvorbu koruny.Zimné obdobie už uplynie, ale kultúry sú stále nečinné.Pred procedúrou je dôležité venovať pozornosť správaniu a zmenám počasia.Niekedy stojí za to začať pracovať bližšie k prvým marcovým dňom, niekedy v polovici apríla.Letné prerezávanie sa ľahšie vykonáva - najčastejšie je teplo počas tohto obdobia, pravdepodobnosť námrazy je vylúčená.Ak došlo k jarnému prerezávaniuAk sa vykoná správne, v lete sa bude krivka normálne formovať.To znamená, že v letnom období je rovnomerne pokrytá púčikmi.
Funguje na jeseň
Na jeseň dochádza k umelému prerezávaniu.Na jeseň sú práce naplánované na koniec októbra - začiatok novembra.
Na jeseň by sa malo ošetrenie vykonávať striedmo.Dobrá úroda závisí od presného spracovania plodín na jeseň, a nie od letného prerezávania.Na jeseň sa odstránia výhonky infikované hubami.Na jeseň sa zberajú výhonky kríkov bobule a ovocných stromov sušených v lete.Na jeseň si bude práca vyžadovať znalosti a skúsenosti.Záhradníci sami sa rozhodnú pre prerezávanie na jeseň alebo v zime na jar.Odborníci trvajú na tom, že je dôležité vykonávať postup prerezávania vo všetkých fázach vývoja záhradníckych plodín - na jeseň, v zime a ďalších obdobiach roka.
Video „Strihanie kríkov od A do Z“
Z tohto videa sa dozviete, ako správne a rýchlo prerezať kríky alebo ovocné stromy bez poškodenia ich štruktúry.,