Chutný a zdravý cuketový džem s citrónom - 9 jednoduchých receptov

Dnes už je ťažké prekvapiť niekoho neobvyklou kombináciou alebo spôsobom varenia.To isté platí aj pre džemy: ak to bolo pre mnohých predtým spojené s ovocím a ovocím, teraz sa už používa zelenina a korenie.Jednou z najúspešnejších kombinácií je marmeláda s citrónom.Ďalej budeme hovoriť o najpopulárnejších receptoch na jej prípravu.

Výhody cukinového džemu scitrón

Nie je potrebné znova pripomínať výhody citrónu, ktorý obsahuje veľké množstvo užitočného vitamínu C.Citrusová kyslosť s horkosťou však dokonale zafarbí a sladkému cuketu dodá tón čerstvosti.Okrem toho, že cukina je dokonale absorbovaná v tele, má cuketa mnoho užitočných vlastností:

  1. Vláknitá štruktúra cukety podporuje rýchlu absorpciu a odstraňovanie prebytočného cholesterolu z tela.Najmenšie vlákna vyčistia cievy z plakov, čím zabránia možným komplikáciáma ateroskleróza.
  2. Podporovať imunitu. Vitamíny skupiny B, PP a C, ako aj meď, železo, vápnik, draslík a mangán - toto nie je úplný zoznam užitočných látok obsiahnutých v cukine. Podporujú nielen, ale tiež posilňujú ochranné vlastnosti tela.
  3. Stimulácia tráviaceho systému. Pravidelná konzumácia cukroviniek normalizuje činnosť čriev a žalúdka, pomáha zbaviť sa zažívacích ťažkostí, zápchy a distenzie brucha.
  4. Stimulujte tvorbu krvi. Železo obsiahnuté v zelenine obohacuje zloženie krvi, čím zlepšuje jeho kvalitu. Najväčšie množstvo železa sa nachádza v mladej zelenine malej veľkosti.

Cuketa a citrónový džem má priaznivý účinok na telo

Video „Cuketa a citrónový džem“

Toto video poskytuje postupný recept na prípravu zaujímavého zákusku na zimu.

Vlastnosti výberu produktu

Ovocný citrusový džem má príjemnú chuť a arómu, pričom nie je zaťažený blízkosťou. Výrobok sa tiež javí ako veľmi výživný a s vysokým obsahom kalórií. Dôležitá je však nielen technológia prípravy a dodržiavania receptu, ale aj správne vybrané zložky.

Rôzne stupne dozrievania cukety sa líšia nielen kvalitou štruktúry, ale aj chutí zeleniny.Posledný faktor bude mať priamy vplyv na chuť a vôňu obrobku ako celku. Preto sa odporúča zvoliť mladú zeleninu veľkej veľkosti, od asi 20 do 30 cm.cuketa môže nepriaznivo ovplyvniť chuť džemu, preto je nežiaduce ich používať.Mali by ste sa tiež vyhnúť výrobkom s vodnatou štruktúrou, vďaka ktorej sa zhorší konzistencia obrobku.

S výberom citrónových ťažkostí nebude: stačí čerstvá citrusová šťava s dobrým vzhľadom a hustou štruktúrou.Ostatné prísady musia byť tiež čerstvé a atraktívne.

Veľké mladé cukety sú vhodné na výrobu dezertov

Recepty krok za krokom

Džemy zo cukety sa dajú ľahko pripraviť citrónom.Dosť na to, aby ste recept dodržali a dodržali proporcie.Predstavíme vám najpopulárnejšie možnosti polotovarov na zimu.Vo všetkých receptoch je hmotnosť cukety uvedená bez ohľadu na vnútornosti so semenami a šupkou.Ak je koža veľmi tenká, môžete ju nechať.

Klasický recept

Na výrobu džemu pomocou tohto receptu potrebujete minimum zložiek: 2 kg cukiny, 2 kg cukru a 2 stredne citróny.

Pokyny na varenie:

  1. Zelenina nakrájaná na stredné kocky, môže byť malá slama naliata do nádoby na varenie.
  2. Nalejte granulovaný cukor na cukinu a vrstvu vyrovnajte.Pred extrakciou šťavy nechajte zmes niekoľko hodín.
  3. Dôkladne premiešajte komponenty a nechajte ich variť pri nízkej teplote.Potom, čo zmes vrie, varte ešte niekoľko minút a vyberte z tepla.
  4. Zmes by sa mala niekoľko hodín ochladiť, potom sa musí znova prevariť a dvakrát ochladiť.
  5. S týmto nariadenímPri varení pridajte jemne nakrájané citrusové plody, nechajte variť a nechajte v ohni asi 20 minút.
  6. Hotová pochúťka sa naleje do sterilizovaných nádob a uzavrie sa vekom.Všetko náradie musí byť suché a čisté.V opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu zaseknutého papiera.

Počas chladenia nádoby sa odporúča zakryť závoj a potom ho zložiť na chladnom mieste.

)

Expresný recept

Zelenina pre tento prípravok by sa mala nechať prejsťnajväčšie sito v mlynčeku na mäso.Mletie v mixéri nefunguje, pretože nakoniec by to mala byť hmota s kúskami, nie zemiaková kaša.

Zložky sú rovnaké, ale v rôznom pomere: na 1 kg cukiny by sa malo odobrať 800 g cukru a 140 g citróna.

Kroky na varenie:

  1. Zelenú zeleninu rozmelte v mlynčeku na mäso, pridajte cukor a nechajte pôsobiť 15–20 minút, kým cuketa nechá šťavu bežať.
  2. Zmes sa zapáli na miernom ohni a pomaly sa zahrieva až do varu.
  3. Po varení polotovaru sa musí variť 15 minút.
  4. Pripravte citrón: oparte vriacou vodou a odstráňte štítok a prípadnú kontamináciu pomocou kefy.Potom vyberte kosti, nasekajte a preskočte cez rovnakú veľkú dýzu mlynčeka na mäso.
  5. Pridajte citrusové plody do objemu a varte ďalších 20 minút.
  6. Pripravený džem vložte do sterilizovaných pohárov a zaklopte viečka.

Ak nakrájate jedlo mixérom, môžete z neho vyrobiť džem z cukety s citrónom podľa podobného receptu.

S pomarančmi

Vynikajúca vitamínová bomba, zvlášť dobrá pre studené oblasti s drsnou klímou. Pomaranč dáva miske nielen nádhernú svetlú farbu, ale aj bohatú arómu.

Zložky: na 1 kg zeleniny je potrebných 800 g cukru, polovica priemerného citróna a 1 pomaranč.

Pokyny:

  1. Cuketa šupky olúpaná a nakrájaná na malé kocky. Zamiešajte cukor a nechajte niekoľko hodín. Ak odchádzate dlhšie, musíte si dať do chladničky.
  2. Nastrúhajte pomarančovú kôru a nasekajte dužinu z bielych vlákien. Nakrájajte citrón na malé kúsky.
  3. Pridajte citrus do cukiny.
  4. Pri prvom uvedení zmesi do varu uvarte 15 minút a nechajte vychladnúť 6 hodín. Potom uvarte džem ďalších 20 minút a stočte ho do nádoby.


S orechmi

Orechy nielen robia úrodu užitočnejšou, ale aj veľmi chutnou. Aby ste to dosiahli, musíte nasekať orechy na veľké kúsky, dokonca môžete nechať štvrtiny.

Zloženie: 2 kg zeleniny, 2 citróny, 300 g orechov, 1,6 kg granulovaného cukru.

Ako variť:

  1. Cuketu nakrájajte na malé kocky a vložte do vrstiev na varenie vo vrstvách posypaných cukrom.
  2. Keď sa zo zmesi uvedie šťava, všetky plátky by sa mali vyberať štrbinovou lyžicou a sirup by sa mal variť na vysokej teplote približne 15 minút.
  3. Vložte vriaci sirupCuketa a varíme 10-15 minút.Potom vypnite a nechajte obrobok vychladnúť.
  4. Umyte citrón, kotletu.Lúpajte orechy a nakrájajte na veľké kúsky.Všetko pripravené pridať do varenej zmesi.
  5. Položte poleninu na vysokú teplotu a privarte.Potom znížte teplotu a varte ďalších 20 minút.Pena sa musí zbierať.
  6. Na bankách usporiadajte jam a zrolovať.Nechajte vychladnúť a vložte do komory.

So sušenými marhuľami

Skvelá voľba pre milovníkov sladko pikantných orientálnych chutí a vôní.

Na prípravu budete potrebovať: kilogram granulovaného cukru a cukety, citrón, 150 g sušených marhúľ, škoricu, kúsok koreňa zázvoru (1 cm).

Kroky prípravy:

  1. Zelenina nakrájajte a zakryte cukrom, nechajte, kým sa šťava nevyextrahuje.
  2. Sparenie vriacou vodou a opláchnutie sušených marhúľ.Dá sa rezať podľa chuti, ale môžete ho nechať celý.
  3. Cuketu varte asi 15 minút, potom pridajte sušené marhule, povarte a nechajte vychladnúť.Potom znova povarte a nechajte vychladnúť.
  4. Citrón jemne nasekajte.Ak je koža hrubá, potom trieť pokožku, odstrániť biely horký povlak a dužinu rozdrviť.Citrus pridáva posledné varenie.
  5. Pridajte k vriacej zmesi škoricu a strúhaný zázvor, varte ďalších 15 minút a nalejte do sterilizovaných pohárov.
Dezert so sušenými marhuľami je vynikajúcou voľbou pre milovníkov sladko-korenistých orientálnych chutí

mäta

Pre fanúšikovOsviežujúca chuť, táto možnosť sa perfektne hodí.

Zložky: 1 kg cukiny, 0,5 kg granulovaného cukru, 10 lístkov mäty a 1 veľká citrón.

Pokyny:

Všetky prísady by sa mali nakrájať na stredné kocky, nakrájanú mätu.Potom všetko vložte do pomalého hrnca a nastavte režim varenia na 10 minút.Potom by sa mala hmota ochladiť.Hmotu porazte ponorným mixérom.Potom, čo vyberieme „Jam“ multicooker mód.Pripraví sa príprava asi za hodinu.

Zmes sa dá previnúť do pohárov alebo môžete jesť okamžite po ochladení.

So zázvorom

Základné zložky: cuketa - 1 kg, cukor - 400 g, pol lyžičky strúhaného škorica, citrón, 20 g pektínu, 100ml brandy, 4 lyžice.l.voda.

Kroky prípravy:

  1. Nakrájanú zeleninu nakrájajte na cukor.
  2. Nastrúhajte citrónovú kôru a odložte ju, vytlačte šťavu z dužiny a pridajte do zeleniny.
  3. K zmesi sa pridá voda.
  4. Varte polievku a varte 20 minút.Nezabudnite odstrániť penu.
  5. Po mäkkej zelenine pridajte škoricu, zázvor, pektín a brandy.
  6. Varte ďalších 10 minút.
  7. Nalejte jam do nádob, korku a nechajte vychladnúť.

Dezert so zázvorom má zaujímavú chuť a arómu

​​

So škoricou a klinčekmi

) Základom tohto receptu je klasická verzia.Fázy varenia a proporcie zostávajú rovnaké.Avšak v poslednej fáze varenia, 10 minút pred úplnou pripravenosťou, sa do zmesi pridá tyčinka škorice a pár karafiátov - stačí 2 kusy na 1 kg cukety.

Cez mlynček na mäso

Na varenie budete potrebovať: 2 kg cukety, 1 kg cukru, 300 g citrónov.

Pokyny:

  1. Cuketu preskočte v mlynčeku na mäso, pridajte nakrájanú citrón a cukor.
  2. Vložte smaltovanú panvicu a nechajte ju niekoľko hodín.
  3. 195) Nechajte variť a varte 5 minút.
  4. Nechajte 20 minút vychladnúť a znova privarte. Procedúra sa musí opakovať niekoľkokrát, kým sa tekvica nestane priehľadnou.

Predpisy o skladovaní

Polotovary skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Ak je banka dobre upchatá, môže sa zaseknúť niekoľko rokov. Je však žiaduce používať ho počas celého roka.

S tým, čo má slúžiť cuketovo-citrónový džem na stôl

Džem sa môže jesť s šálkou čaju, je tiež ideálny na pečenie. Gurmáni, ktorí majú radi zmiešanú chuť, ju môžu použiť na výrobu omáčok z mäsa.

Predstavili sme vám najobľúbenejšie osvedčené recepty, ale môžete experimentovať s pridaním korenia podľa svojho vkusu. Odporúčame vám však držať sa proporcií a času prípravy