Vlastnosti plodu
Kdoule sú skvelé na výrobu voňavých pochúťok, pretože v čerstvej verzii ovocia sa každému nepáči a pre žalúdok to môže byť ťažké.Tepelné ošetrenie ovocia umožňuje jeho zmäkčenie, zvýšenie chuti a zachovanie špecifickej chuti.Zloženie obrobku môže okrem dule obsahovať aj jablká a hrušky, pomaranče a citróny, cukor alebo med.Kôra, muškátový oriešok a škorica, ktoré sa pridávajú v druhej etape varenia, pomôžu zdôrazniť chuť ovocia.
Technika varenia
V prípade dunkového džemu nie je možné šúpať ovocie, ale pre ľahší dezert je to lepšie.robiť.Kdoule sa obyčajne pretiera sitom pred parou.Podľa receptu nie je pochúťka pripravená bez vody, čo robí ovocnú dužinu jemnejšou.Skúste variť doma klasickydžem, miska s prídavkom jabĺk alebo citrusov, ako aj mlynček na mäso.
Klasickým spôsobom
Na prípravu takéhoto jedla je potrebné vziať 1 kg kdoule, asi 700 g granulovaného cukru, 1 aróma vanilky a vodu.
Ovocie by sa malo umyť pod tečúcou vodou a nechať schnúť. Potom vyberte jadro a nakrájajte na pláty. Tenké plátky sa vložia do panvice alebo do špeciálneho duseného mäsa, pridá sa voda. Miska sa varí na miernom ohni asi 30 minút. Potom sa nádoba z platne vyberie, jej obsah sa rozdrví v mixéri do stavu zemiakovej kaše. Pridá sa cukor a vanilka, pochúťka sa varí na miernom ohni ďalších 45 minút za občasného miešania lyžičkou.Je dôležité držať sa ho tak, aby sa nepoškodila vôňa a chuť hotového jedla, a na rozomletie zložiek použite ponorný mixér.
Video „Jam z dule na zimu“
Z tohto videa sa dozviete recept na lahodný džem kdoule na zimu.
S pomarančmi
Tandem kdoule a citrusových plodov je veľmi úspešný, pretože ten druh dáva šťavnaté tóny prázdnemu. Ak si chcete zaobstarať takúto liečbu, zoberte 2 kg kdoule, 1 pomaranč a 1,5 kg granulovaného cukru a asi 1 lyžicu. l. mletá škorica, môžete použiť paličky.
Plody sa dôkladne umyjú a sušia, potom sa na začiatok nakrájajú na polovice a potom na menšie kúsky. Jadrá sú nevyhnutne odstránené. Pomaranč by mal byť mletý v mlynčeku na mäso. Tam bude trvať hrniec s vysokými stenamivylejte ingrediencie a pridajte cukor.Ak to trvá najmenej 2 hodiny a objaví sa veľa šťavy, pripravte jedlo, až kým nezhoustne, a pridajte škoricu 10 minút pred ukončením procesu.
Prostredníctvom mlynčeka na mäso
Mlynček na mäso napriek vzhľadu moderných kuchynských spotrebičov zostáva verným pomocníkom mnohých manželiek v domácnosti, čo umožňujevrátane kuchára lahodný dezert.
Na jedlo potrebujeme tieto výrobky: dule - 2 kg, granulovaný cukor - 1 kg a 1 citrónový klin.
Po umytí a ošúpaní ovocia sa plody musia nakrájať na malé kúsky a postupne poslať do mlynčeka na mäso.Cukor sa pridáva do ovocnej zmesi, varí sa v panvici s hustým dnom na miernom ohni za občasného miešania.Ak pred mnohými rokmi, použité hrnce vyrobené z medi alebo mosadze, ale teraz v prospech riadu z liatiny, ktoré majú nepriľnavý povlak.Vo výslednej jamke môže byť charakteristická hrúbka a farba drobných zŕn.
S jablkami
Vynikajúci a zdravý dezert sa získava z 3 kg japonského kdoule, 4 kg jabĺk, 6poháre čistej vody, 3 kg cukru a 1 lyžička.mletá škorica, ktorá sa predáva vo vreckách.
Ovocie by sa malo umyť a nakrájať na kocky spolu so šupkou.Varia sa vo vode, aby zmäkli, neskôr sa pokryjú rozdrvenými kúskami jabĺk.Čas varenia v tejto fáze nepresahuje 7 minút.Plody sa vyprázdňujú pomocou cedníka, dočasne vyhradeného.Cukor sa naleje do vývaru a varí sa pri nízkej teplote.Kusy chladeného ovociapretrite sitom alebo zomletím mixéra a urobí sa mlynček na mäso.Ovocná dužina sa umiestni do vareného sirupu a varí sa pri nízkej teplote až do hrúbky asi 50 minút.Dôležitou úlohou pri konzistencii hotového jedla bude zvolená metóda mletia ovocia.
Pamätajte, že džem by sa nemal príliš variť, inak stmavne a získa nepríjemnú horiacu chuť.
Ak misa rýchlo zhustne, mala by sa vybrať zo sporáka, pridať vodu alebo džús a znova variť.Džem po ochladení bude omnoho hustejší ako v procese varenia a v chladných zimných večeroch zahreje celú rodinu a zhromaždí sa pri šálke horúceho čaju alebo kávy.