Prečo džem cukor a čo robiť

Kandizovaný džem sa považuje za výsledok nedodržania technológie prípravy hmoty sladkého ovocia alebo dlhého skladovacieho obdobia.Dnes sa podelíme o kulinárske „triky“ resuscitácie lahodného a sviežeho dezertu.

Prečo je džem uvarený

]

Jam - chutný produkt s príjemnou ovocnou vôňou.Môže sa používať v čistej forme, pridáva sa do čaju a používa sa ako jedna z hlavných zložiek na pečenie.V priebehu času môže byť sladká hmota pokrytá kryštálmi cukru - kandizovaný džem.Chuťové vlastnosti produktu sa zodpovedajúcim spôsobom zmenili.

Prvým dôvodom výskytu bielych kryštálov v pohári ovocnej hmoty je neschopnosť pripraviť produkt.Veľké množstvo medu alebo granulovaného cukru teda vedie k tvorbe kryštálov cukru.Ak je však množstvo tejto prísady výrazne znížené, môže sa v nádobe na dezert objaviť pleseň.

Zabudli ste pevne zatvoriť veko nádoby?Jedli ste sladké ovocie a nechali ste lyžičku v pohári?Nanešťastie porušenie jednoduchých odporúčaní v oblasti skladovania a nedodržiavania pravidiel hygieny potravín vedie k znehodnoteniu potravín.Na zachovanie chuti a arómyna dlhú dobu ho uschovajte v chladničke. Nezabudnite nádobu dôkladne uzavrieť.

Video „Ako opraviť kandizovaný džem“

V tomto videu vám kulinársky špecialista povie, ako opraviť kandizovaný džem.

Ako oživiť dezert

Ak je džem kandizovaný, neponáhľajte vyhodiť obsah nádoby.Poďme zistiť, čo robiť s džemom, ktorý je kandizovaný.

Víno

Skúsime vyrobiť chutné domáce víno. V procese prípravy budete potrebovať 1 l hmoty bobuľového ovocia, 1 l čistenej pitnej vody a 50 g hrozienok.

  1. Kandovanú hmotu roztavte v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli. Nalejte džem do uvarenej 3 litrovej nádoby.
  2. Pridajte hrozienka.
  3. Varte vodu. Nalejte vriacu vodu do nádoby s hrozienkami a bobuľovou hmotou.
  4. Nádobu pevne uzavrite. Presuňte ho na tmavé a chladné miesto.
  5. Po 12 až 14 dňoch tekutinu preceďte. Opatrne umyte nádobu a nalejte do nej prefiltrovanú mladinu.
  6. Namiesto čiapky používajte lekársku gumovú rukavicu, ktorá sa plní plynom.
  7. Nádobu skladujte na tmavom a chladnom mieste. Ak je rukavica „odfúknutá“, namiešajte a fľašujte víno.

Nápoj bude možné konzumovať za 1 - 1,5 mesiaca.

Pečenie

Pečením sa dá napraviť situácia pomocou kandizovaného džemu. Ak chcete piecť lahodný ovocný koláč, pripravte:

  • kandizované ovocie a bobuľová hmota - 1 šálka;
  • múka - 2 poháre;
  • sóda - 1 lyžička;
  • citrónová šťava;
  • vajcia - 2 ks;
  • štipka soli a ľadového cukru na posypanie.

Porazte vajcia so soľou. Pridajte sódu, hydratovanú kyselinu citrónovú. Nalejte roztopený džem a dôkladne premiešajte. Múku prelejte cez sito. Cesto dobre premiešajte. Konzistencia cesta pripraveného na pečenie by mala byť podobná kyslej smotane.

Namažte misku na pečenie rastlinným olejom, posypte krupicou alebo múkou. Nalejte cesto do formy a vložte do rúry. Pečenie koláča - 50 minút. Stupeň pripravenosti možno skontrolovať špáradlom alebo špajdlom.

Ako zabrániť cukreniu

Dodržiavanie pomerov všetkých zložiek pomáha vyhnúť sa cukrovým cukrom. Varenie akéhokoľvek jedla „okom“ má určité riziká.

Množstvo medu alebo granulovaného cukru sa vyberá s ohľadom na stupeň kyslosti bobúľ a ovocia. Takže, maliny, černice, ríbezle, čerešne a iné ovocie a kyslé bobule vyžadujú väčšie množstvo glukózy. Množstvo cukru by nemalo prekročiť počet bobúľ a ovocia.

Podľa názoru skúsených kuchárov sa pri marmelise odporúča používať metódu „prerušovaného varenia“. Nádobu zapálte a jej obsah uveďte do varu. Miska sa varí 10 - 20 minút. Vyberte misku z tepla a nechajte sirup vychladnúť. Postup zopakujte niekoľkokrát, nezabudnite však sledovať priehľadnosť bobúľ a ovocia. Ak stmavnú alebo zakalia, jam sa strávi.

Bobule a drvené ovociemusí byť priehľadný.Skontrolujte, či je misa ľahko pripravená: na tanier položte malé množstvo sirupu a pozrite sa na jeho konzistenciu.Ak sa sirup šíri, musíte uvarený džem uvariť.

Kvapka sirupu, ktorý neplaval a nezachoval si svoj tvar, naznačuje pripravenosť misky.

Mnoho ašpirujúcich kuchárov sa pýta, či sa dá niečo urobiť, aby sa zabránilo cukru v nádobe.Na konci varenia pridajte do sirupu škrobový sirup (približne 150–200 g na 1 kg surového ovocia alebo ovocia).Kyselina citrónová pomôže zabrániť vzniku sladkého povlaku.4–5 g kyseliny citrónovej rozpustite v 50 ml horúcej vody a na konci postupu varenia pridajte zmes do džemu.