Varenie vína z jabĺk doma - 8 jednoduchých receptov

Domáce jablkové víno má bohatú chuť - jemné ovocné tóny sa objavujú postupne. Jantárovo čistý nápoj má priaznivý vplyv na organizmus. Z dnešného článku sa dozviete, ako doma vyrábať víno z jabĺk.

Výhody domáceho jablkového vína

Zriedená kolekcia domáceho vína môže byť nápoj s nízkym obsahom alkoholu z jabĺk. Priemerná pevnosť produktu je iba 10%. V závislosti od receptu a technológie prípravy môže byť nápoj sladký, polosladký, obohatený a suchý.

Medzi priaznivé vlastnosti domáceho jablkového vína patria:

  • zmiernenie nervového napätia a fyzickej únavy;
  • stimulácia gastrointestinálneho traktu;
  • normalizácia krvného tlaku;
  • zníženie pravdepodobnosti trombózy;
  • normalizácia hormonálneho pozadia počas nervového stresu, neurózy a depresívnych stavov;
  • urýchlenie spracovania tukov;
  • zníženie rizika vzniku nádorových útvarov nejasného alebo malígneho pôvodu.

Domáce jablkové víno má priaznivý účinok na organizmus

Nie je žiadnym tajomstvom, že akýkoľvek alkoholický nápoj zlepšuje náladu, odvádza pozornosť od problémov a rôznych problémov. Jablkové víno sa často používa v kozmetike na výrobu omladzujúcich masiek. Pár kvapiek jantárovej tekutiny posilňuje vlasové folikuly. Vlasy sú mäkké a hodvábne.

Ktoré jablká sa majú použiť

Ktoré odrody jabĺk sa používajú na výrobu alkoholických nápojov?Na výrobu domáceho muštového alebo stolového vína sa odporúča konzumovať jesenné sladké a kyslé odrody.Šťavnaté neskoré jesenné a zimné ovocie môže pripraviť sladké alebo polosladké víno.

Na prípravu obohateného nápoja je lepšie zobrať jablko odrody Antonovka. Pridanie koláčiky pomôže divým odrodám ovocných plodín. Chuť však môžete diverzifikovať pomocou rôznych prísad. Najčastejšie používaná citrónová šťava, citrusová kôra, škorica, mäta, tŕne, hrozienka, cícer a ďalšie.

Video „Domáce víno z jabĺk“

Toto video predstavuje majstrovskú triedu krok za krokom o príprave nápoja s nízkym obsahom alkoholu doma.

Recepty na domáce jablkové víno

Zvážte najobľúbenejšie recepty na domáce jablkové víno.

Tradičný recept

Na prípravu nápoja bude potrebných 20 kgzrelé šťavnaté jablká a granulovaný cukor.Množstvo cukru je určené objemom šťavy.Spotreba granulovaného cukru na 1 liter šťavy sa môže meniť od 150 do 400 g.

Domáce jablkové víno sa vyrába z kyslého sladkého ovocia

.šťava

Prvým stupňom je získavanie jablkovej šťavy.Najjednoduchší spôsob je použitie elektrického odšťavovača.Ak v dome chýba domáci spotrebič, môžete použiť bežný kuchynský strúhadlo.Ovocné pyré sa vytlačí cez niekoľko vrstiev tenká.

Usadenie šťavy

Hotová šťava sa naleje do hlbokej nádoby a zakryje sa gázou.V priemere trvá fáza usadenia šťavy 2,5 - 3,5 dňa.Keď sa na povrchu vytvorí buničina z jablčnej buničiny alebo tenká vrstva šupky, produkt je pripravený na ďalšie postupy.

Prvé dni usadzovacej šťavy by sa mali dôkladne premiešať každých 8 hodín.Pri miešaní hmoty dochádza k rovnomernému rozdeleniu kvasiniek.

Vytvorená vrstva buničiny sa odstráni.Akonáhle šťava dáva prvé syčanie, môžete pokračovať do ďalšej fázy.V tomto prípade by mal nápoj vydávať charakteristickú vôňu alkoholu.

Pridávanie cukru

Mnoho začínajúcich vinárov nevie, ako správne vypočítať požadované množstvo cukru.Napríklad použitie sladkých odrôd jabĺk znamená malé množstvo cukru - nie viac ako 150 g na 1 liter šťavy.Ak plánujete výrobu dezertného vína, množstvo cukru sa môže zvýšiť na 200 g na 1 liter šťavy.Pri vysokej koncentrácii cukru sa fermentačný proces pozastaví.

Cukor sa pridáva v niekoľkých priechodoch:

  1. Po odstránení vytvorenej buničiny - 100 g na liter.
  2. Po 5 dňoch od odstránenia buničiny - 50 - 100 g na liter.
  3. Po 10 dňoch od prvého pridania - 30–80 g na liter.

Proces fermentácie

Nápoj sa teraz môže naliať do vzduchotesnej nádoby. Úroveň naplnenia zásobníka by nemala prekročiť 4/5 celkového objemu.

Na odstránenie oxidu uhličitého emitovaného počas kvasenia sa vyžaduje tesnenie vodou. Vodný zámok si môžete kúpiť v každom obchode s veľkým výberom rôznych kuchynských doplnkov a doplnkov. Alternatívne je možné použiť hadicu s malým priemerom alebo gumovú rukavicu prepichnutú ihlou.

Optimálna teplota vzduchu v miestnosti, v ktorej je nádoba s vínom, je + 18 ... + 25 ° C. Trvanie fázy je od 30 do 60 dní. Tvorba sedimentu, vypustené rukavice a neprítomnosť bublín sú príznakmi konca fermentačného procesu.

Zrenie vína

Zrelý nápoj sa naleje do sklenenej fľaše ošetrenej vriacou vodou. V tomto prípade by zrazenina nemala spadnúť do nového kontajnera. Nápoj dajte dobre uvariť. Odporúča sa konzumovať víno po 2-4 mesiacoch od okamihu podania.



domáci mušt

Berieme 3 kg kyslých jabĺk a 6 kg sladkých jabĺk. Šťavu vytlačte a odložte na 24 hodín.

Kto bránil v polotmeŠťavu nalejte do nádoby na fermentáciu.Proces fermentácie trvá 3 až 5 týždňov.Na konci tejto fázy sa nápoj naleje do sklenených fliaš, pevne uzavrie a nechá stáť 3-4 mesiace.Odporúčaná teplota vzduchu v miestnosti by mala byť od +6 do +12 ° C.

Hlavným rozdielom medzi jablkovým muštom a vínom je neprítomnosť cukru.Ak je nápoj príliš kyslý alebo kyslý, pridá sa na začiatku fermentácie trochu filtrovanej vody.

Cidery sa vyrábajú z kyslých a sladkých odrôd jabĺk

šumivé jablčné víno

Zaujímavéchuť má sýtené jablčné víno.Obrana šťavy sa nechá prejsť fermentačným stupňom.Potom nalejte cukor do sklenených alebo plastových fliaš (10 g na 1 l) a nalejte víno bez sedimentu.Nádoba by mala mať asi 5 cm voľného priestoru - na uvoľňovanie oxidu uhličitého.

Tesne uzavreté viečka z kapary z fľaše sa presunú na tmavé miesto.Fermentačné obdobie trvá 10-14 dní.Pripravený prevzdušnený jablčný mušt uložený v chladničke alebo na inom chladnom mieste.

jablčný mušt s citrónom

jablčný mušt s citrónom má príjemnú arómu.Na prípravu alkoholického nápoja je potrebných 8 kg kyslých jabĺk, 2 kg granulovaného cukru a 2 stredne veľké citróny.

Plátky jabĺk, citrónovej kôry a cukru nalejú 10 litrov vyčistenej pitnej vody.Kapacita pokrytá gázou a trvať na hmotnosti 7-10 dní.Súčasný nápoj sa filtruje, plní do fliaš a pevne sa uzavrie.

Víno zo sušených jabĺk

Je možné vyrábať víno nielen z čerstvých, ale aj zo sušených jabĺk. 1 kg sušenia sa naleje teplou vodou. Po 12 hodinách sa tekutina vypustí, jablká sa sušia a rozdrvia sa v mixéri. K hmote sa pridá 1,5 kg cukru a prevarená voda.

Teplá voda, 1,5 kg granulovaného cukru a 20 g kvasníc sa zmieša v samostatnej nádobe. Keď sa kvasinky a cukor rozpustia, zložky z týchto dvoch nádrží sa zmiešajú, prefiltrujú a odošlú na fermentáciu. Po 14 dňoch sa mladé víno znovu prefiltruje, fľašuje a ochladí.

Sušené jablká sa môžu použiť na prípravu alkoholických nápojov

obohatené víno

Obohatené víno sa môže pripraviť podľa tradičného receptu opísaného vyššie pridaním 100 g tmavých bez hrozienok do jabĺk. Na konci fermentačnej fázy sa nápoj prefiltruje a pridá sa 200 ml vodky.

Hotový nápoj sa odosiela do skladu v chladnom suteréne alebo v chladničke.

Korenené víno

Pridanie škorice dodá vínu pikantnú chuť. Na 4 kg olúpaných a nakrájaných na plátky jabĺk je potrebných 40 g škorice a 4 litre vody. Hmota sa varí na miernom ohni, až kým plody nie sú mäkké. Potom sa zmes ochladí, dôkladne sa pretrepe sitom a pošle sa na usadenie. Po 3 dňoch sa buničina odstráni, pridá sa 700 až 800 g cukru a fermentuje sa. Asi o týždeň neskôr odstránia vodotesnosť a nápoj si ponechajú ďalších 7-10 dní.

Pridaním škorice získa nápoj pikantnú vôňu

Víno z jabĺk a čučoriedky

Jablkovo-Rowanové víno sa pripravuje analogicky ako v tradičnom recepte.Všetky stupne varenia sú identické.Rozdielne zloženie zložiek.Takže na 2,5 kg jabĺk bude potrebných 5 kg prezretej čakanky, 1,5 kg granulovaného cukru a 1 liter filtrovanej vody.

Niekoľko tipov na skladovanie

Uchovávajte víno na chladnom mieste a fľaše by mali byť horizontálne.Namiesto plastových alebo kovových zvratov je lepšie používať vínové kôry.

Optimálna teplota na uchovávanie jablčného vína by mala byť v rozmedzí + 6 ... + 16 ° C.Fľaše sa nedajú pohnúť a pretrepať.

Domáce jablkové víno sa vyznačuje príjemnou vôňou a úžasnou chuťou s jemnými ovocnými tónmi.Nápoj nespôsobuje ťažké otravy alkoholom a má priaznivý vplyv na celkový stav osoby.