Nakladané
Modré marinované plnené baklažány potešia nielen oko svojím atraktívnym vzhľadom, ale aj príjemnú chuťovú chuť.
Pikantné s greeny a cesnakom
Občerstvenie podľa tohto receptu má nielen zaujímavú pikantnú chuť, ale aj neobvyklý vzhľad.
Zložky:
- baklažány - 1,5 kg;
- cesnak - 1 hlava;
- paprika;
- greeny: petržlen, koriandr, stonky zeleru;
- soľ.
Pre marinádu: voda - 1 l, soľ - 1,5 st. l, granulovaný cukor - 1 polievková lyžica. L., ocot (9%) - 350 ml, bobkový list, klinčeky a nové korenie - podľa chuti.
Kroky prípravy:
- Umyte baklažány, odrežte stonku a urobte rez vo forme vrecka bez toho, aby ste dosiahli konce 1 cm.
- Namočte zeleninu do vriacej vody a varte asi 8 minút. V tejto fáze nie je hlavnou vecou trávenie!
- Napnite modré z nich, zložte ich do nádoby, stlačteprelejte pohárom vody a chvíľu nechajte. Najlepšia voľba - v noci.
- Papriku nakrájajte na polovice, zbavte sa zŕn a jemne nasekajte.
- Petržlen a koriandr umyté, sušené a nahrubo nasekané.
- Cesnak jemne nasekajte a zmiešajte s greeny. Všetka soľ a dôkladne premiešajte.
- Zeler nalejte do vody a povarte. Stopky siahajú a opúšťajú vývar ako základ pre marinádu.
- baklažány naplňte zmesou získanou z zelených rastlín a obviazajte ich stonkou zeleru.
- Pripravte marinádu: korenie nalejte do horúcej vody a privarte. Pridajte ocot, povarte a povarte 2 minúty.
- Plnené baklažány pevne vložte do pohárov, nalejte marinádu a sterilizujte od 15 do 35 minút v závislosti od veľkosti nádoby.
- Zalomte uzávery a nechajte vychladnúť.
S fazuľou
baklažány, fazuľa a zelenina sú nielen vynikajúcim šalátom, ale aj vynikajúcim duseným mäsom, ktoré sa dá použiť ako prílohu a ako dresing pre polievky a boršč.
Zložky:
- baklažány - 1 kg;
- paradajky - 1,5 kg;
- bulharský korenie - 750 g;
- cibuľa - 0,5 kg;
- mrkva - 250 g;
- fazuľa (biela, červená) - 1 šálka;
- petržlen, bazalka, koriander - podľa potreby;
- ocot (9%) - 15 ml,
- cukor - 0,5 šálky; 74) soľ - 30 g; 75) čerstvo zomleté korenie.
Ako variť:
- Fazuľa umyte a povarte ju, kým nebude mäkká, ale zachová sa jej tvar.
- Pepř umyte, ošúpajte semená a nakrájajte na prúžky.
- Baklažán umyť, prerezané a nakrájané na polkruhy, môžete ubytovať.
- baklažány sa umiestnia na 30 minút do slanej vody. Po vypustení kvapaliny, opláchnutí a vysušení.
- Cibuľu olúpeme a nasekáme, umyte mrkvu, olúpame a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Baklažány, cibuľu a mrkvu smažte zvlášť, až kým sa neuvaria. Je dôležité panvicu dobre zohriať a opražiť v slnečnicovom oleji.
- Miešajte do fazule s praženými prísadami.
- Pripravte marinádu z paradajok: nakrájajte paradajky v mixéri alebo v mlynčeku na mäso, uvarte, pridajte soľ, cukor a ocot podľa chuti.
- Do výslednej marinády dajte korenie a zmes fazule so zeleninou, nechajte variť a varte 25-30 minút.
- 15 minút pred pripravenosťou podľa potreby pridajte zeleň.
- Vložte zeleninu do pohárov a nalejte paradajkovú marinádu a roztočte. Po úplnom ochladení môžete vložiť banky do špajze.
S paradajkami a paprikou
Táto zeleninová zmes sa môže podávať zemiaky alebo mäso nezávisle vo forme šalátu alebo ako príloha.
Z týchto zložiek:
- modrá - 1,1 kg;
- paprika - 350 g;
- paradajky - 700 g;
- paprika podľa chuti;
- cesnak - 1 veľká hlava;
- cibuľa - 2 stredné hlavy;
- cukor - 1/2 šálky;
- ocot - 1/4 šálky;
- rastlinný olej - 85 ml;
- soľ - 30 g;
- paprika, mletá paprika, suchá adjika - podľa chuti.
Postup varenia:
- Umývanie,vysušte, nakrájajte baklažány na krúžky, pridajte soľ, premiešajte a nechajte 2 hodiny.
- Horkú tekutinu vypustite, opláchnite vodou a osušte papierovou utierkou.
- Pripravte zeleninu: umyte paradajky a papriku, zbavte papriky semien, šupky cibule a cesnaku. Ak je šupka paradajok tvrdá, je potrebné ju zbaviť (zeleninu nalejte vriacou vodou a ľahko ju odstráňte).
- Urobte šťouchané zemiaky z rajčiakov, pol cibule a sladkej papriky (môžete pridať trochu horúcej papriky), pridajte korenie, korenie, soľ, cukor a povarte 15–20 minút.
- Zostávajúcu cibuľu opražte korením a potom baklažány opečte na zlatohnedú farbu.
- Do zmesi paradajok pridajte všetku zeleninu, pridajte jemne nastrúhaný cesnak a varte ďalšie 3-4 minúty. Iba minútu pred koncom nalejeme ocot.
- Roztiahli sme sa do predsterilizovaných pohárov a hermeticky sme uzavreli viečka.
Video „Recept na plnené baklažány na zimu“
Z tohto videa sa dozviete, ako uvariť chutné plnené baklažány na zimu.
bez sterilizácie
Vynikajúce modré môžete pripraviť bez sterilizácie. Baklažány sa môžu nakladať a fermentovať, plniť a jednoducho vkladať do vrstiev so zeleninou alebo zeleňou. Výplň môže byť ľubovoľná.
Talianske predjedlo z nakladaného baklažánu:
- baklažány - 1 kg;
- strúčiky cesnaku;
- chilli vločky - 1 polievková lyžica. l.;
- sušený tymián - 1 lyžička;
- soľ - 40 g;
- hroznový ocot - 500 ml;
- nové korenie - 5hrach;
- olivový olej - 250 ml.
Postup prípravy:
- Lilky sa ošúpajú, nakrájajú na dlhé kúsky, premiešajú sa so soľou a nechajú sa 5 hodín pôsobiť pod váhou.
- Vypustite horkú tekutinu, opláchnite, pridajte ocot, premiešajte a nechajte ďalšie 2 hodiny.
- Vložte baklažány, cesnak vo vrstvách, posypte tymiánom a korením a kefou naolejujte. A tak vrstvu po vrstve.
- Snack pevne nasekajte, zavrite veko a vložte do chladničky na 2 týždne.
BALENÉ
Kysané plnené baklažány sa varia rýchlo a sú veľmi chutné.
S mrkvou
Zložky:
- baklažány - 1 kg;
- cesnak - 1 hlava;
- mrkva - 2 ks;
- rastlinný olej - 3 lyžice. l.;
- soľ.
Soľanka: voda - 450 ml, soľ - 10 g, ocot - 10 ml, hrášok čiernej papriky - 3 ks., Bobkový list - 2 ks.
Príprava:
- Varte v osolenej vode až do varenia (asi 30 minút). Nechajte hodinu pôsobiť pod tlakom, aby bola horká tekutina v skle.
- Mrkva nastrúhajte a dusíme v rastlinnom oleji 10 minút.
- Nakrájajte zeleň a rozdrvte cesnak.
- Mrkva zmiešajte s bylinkami a cesnakom. Malý cesnak a greeny odložené stranou.
- Vytvorte vrecká na baklažánoch a plňte ich mrkvou.
- Pripraviť marinádu: prevariť vodu, pridať korenie a ocot, variť 2 minúty.
- Plnené modrou pevne zloženou do nádoby, posypeme bylinkami a cesnakom, nalejeme marinádu a necháme pôsobiť pod tlakom 3dňa
S kapustou
Zložky:
- baklažány - 1,5 kg;
- kapusta - 400 g;
- mrkva - 100 g;
- paprika - 2 ks;
- cesnak - 2 klinčeky;
- horúce alebo čierne korenie (podľa chuti).
Solanka: voda - 1,5 l, soľ - 70 g.
baklažány s kapustou sa pripravujú analogicky s plnenou mrkvou. Len namiesto mrkvovej náplne pripravujeme kapustu: kapustu nakrájame na jemno, nasekáme korenie na prúžky, stlačíme cesnak a nastrúhame mrkvu.
Získanú zeleninovú zmes posypte soľou, premiešajte a nechajte pôsobiť 20–30 minút. K chuti pridajte korenie. Plnená zelenina sa naplní soľankou a nechá sa 3 dni.
Užitočné tipy
Pri príprave baklažánov je dôležité vziať do úvahy niekoľko bodov:
- na krájanie a vypchávanie baklažánov je žiaduce používať nože a nádoby z nehrdzavejúcej ocele tak, aby nezčernali;
- je možné variť s kožou aj bez nej, pri pečení sa baklažány po varení v peci čistia;
- soľ pomáha zbaviť sa horkosti: zeleninu nakrájame a nasolíme, necháme niekoľko hodín pôsobiť a potom dôkladne opláchneme;
- Ak plánujete variť celé baklažány, prepichnite ich špáradlom na niekoľkých miestach.