Ľahké a chutné recepty z kalina

Po horúcom lete začína obdobie zberu a prípravy rôznych zberov na zimu. Existuje veľa variantov zimných prípravkov, ale výrobky zvyšujúce imunitu sa považujú za obzvlášť cenné. Z nášho dnešného článku sa dozviete, ako vyrobiť kalina z kalina bohatú na vitamíny.

užitočné vlastnosti

V zime, keď je ľudské telo oslabené a vnímavé na pôvodcov rôznych prechladnutí a vírusových chorôb, sa odporúča konzumovať potraviny bohaté na vitamín C. Podľa encyklopedických údajov obsahuje zrelé bobule Viburnum red asi 82 ​​mg vitamínu C, čo je o 70% viac ako v citrusových plodoch.

Vitamíny A, K, C, P a E, éterické oleje, organické kyseliny, triesloviny, uhľohydráty, pektíny, triesloviny, fytosteroly, zinok, železo, draslík, horčík a ďalšie stopové prvky sa nachádzajú v plodoch kalina. Kalinovy ​​džem a džem majú protizápalové, antimikrobiálne, dezinfekčné, vykašliavacie a tonizujúce účinky. Výrobok sa odporúča na prevenciu a liečbu akútnych respiračných vírusových infekcií, ako aj neurologických porúch, problémov so zažívacím a kardiovaskulárnym systémom, kožných ochorení.

Video: „Viburnum jam“

Z tohto videa sa dozviete, ako variťlahodný dezert z bobúľ.

Najlepšie recepty

Lepšie zbierať bobule pri hlbokom poklese, keď začínajú prvé mrazy. Plody kalina uviaznuté v miernom mraze strácajú svoju krehkosť a horkosť. Bobule sa pred varením umyjú, triedia a sušia.Na odstránenie malých kostí môžete použiť odšťavovač, mixér alebo mlynček na mäso.Hrubá hmota sa melie cez sito alebo gázu zloženú vo viacerých vrstvách.

Ponúkame vám niekoľko krok za krokom recepty na prípravu imunitného kalinovského džemu Kalinova.

Klasika

Za najjednoduchší a nevyžadujúci veľa času a úsilia sa považuje klasický recept, ktorého príprava si bude vyžadovať:

  • čerstvé alebo mrazené bobule - 1 kg;
  • granulovaný cukor - 1 - 1,2 kg;
  • čistená pitná voda - 400 ml.

Algoritmus na výrobu klasického džemu je nasledujúci:

  1. Pobočky dôkladne opláchnite bobúľami pod tečúcou vodou. Prejdite ovocie, odložte stranou rozmaznaný hmyzom a hnijte.
  2. Rozdeľte hlavnú zložku na homogénnu hmotu.
  3. Do misky sa pridá cukor a filtrovaná voda. Zmiešajte všetky prísady.
  4. Položte nádobu na sporák. Hmota sa privedie do varu, oheň sa zahreje na minimum a zmes sa nechá variť na miernom ohni 40 - 50 minút. Nezabudnite zmes neustále premiešať drevenou lyžicou, inak bude horieť.

Bezsemenné

Vezmite 1,2–1,4 kg zrelých plodov kalina, umyte ich a znovu zložte. Naplňtečervené bobule 2 šálky vody a zapálené na 7-10 minút.Ochlaďte vývar a perebeyte mixér.Hmotu utrite sitom alebo plátienkom.Pridajte 1 kg cukru do hustej šťavy s dužinou a miešajte, kým sa sladké kryštály úplne nerozpustia.

Dajte panvicu na sporák.Nechajte jam uvariť a zahrejte na nízku teplotu.Varte sladkú hmotu 30 - 40 minút.Dajte kvapku džemu do podšálky a vložte ju do mrazničky na 1 minútu.Ak sa džem uvarí, na jeho povrchu sa vytvorí tenká vrstva.

)


S tekvicou

Na výrobu džemu z tekvicovej kaliny budú potrebné tieto produkty:

  • tekvica-muškátový orechodrody - 0,5 kg;
  • zrelé bobule kalina - 0,5 kg;
  • granulovaný cukor - 1 kg.

Tekvica sa zahrieva v mikrovlnnej rúre (2-krát počas 1 minúty), olúpa sa, odstráni sa semená, dobre sa umyjú a nasekajú.Kusy tekvice nalejeme malé množstvo vyčistenej pitnej vody a nastavíme na varenie.Keď je zelenina mäkká, vyberte ju zo sporáka a rozbite ju mixérom.Hmota by mala byť hrubá a bez hrudiek.

Premytá Kalina sa rozomelie cez sito a zmieša sa s tekvicovým pyré.Pridajte cukor, dôkladne premiešajte všetky prísady.Dajte panvicu na sporák a masu varte na miernom ohni 50–60 minút.Po tejto dobe je dezert pripravený na jedenie.

U jabĺk

Jablká bohaté na pektín nielen pridajú do Kalinu korenie.jam, ale urobte ho ešte užitočnejším.Produkt sa odporúča na problémy s prácou v gastrointestinálnom trakte.

Na prípravu džemu z jablčnej kaliny bude potrebné:

  • jablká - 1 kg;
  • kalina - 2 až 3 zhluky;
  • cukor - 500 - 700 g;
  • filtrovaná voda.

Aby sa dezert stal šťavnatým a voňavým, je lepšie brať sladké odrody jabĺk: Medunitsa, Candy, Saffron, Bieloruské sladké, Macintosh atď. V prípravnej fáze je hlavnéprísady.Bobule sa odstránia z vetvičiek, premyjú sa pod tečúcou vodou, preosejú sa a sušia sa na kuchynskom utierku.Jablká sa umyjú, odrežú kôru, nakrájajú na štvrtiny a odstránia sa semená.

Ošúpané jablká sa natierajú na hrubom strúhadle, posypú sa cukrom, vylejú sa do vody a sú pripravené na varenie.Nádoba na varenie musí mať hrubé dno, inak sirup začne horieť.Medzitým sa bobule rozdrvia v mixéri a prechádzajú cez sito, aby sa zbavili malých kostí.Po 20 minútach varenia jabĺk na miernom ohni pridajte na panvicu zemiakové kaše kalynovo.Všetky výrobky sa dôkladne premiešajú, uvedú do varu a varia sa ďalších 5-10 minút.

Hmota sa odstráni z tepla, nechá sa mierne vychladnúť, preruší sa miešačom kvôli väčšej uniformite, zapáli sa a privedie sa k varu.

Ľahkosťou horkosti, ktorá je charakteristická pre zrelé plody kaliny, môžete odstrániť preparením bobúľ v peci.

Viburnum jam má niekoľko kontraindikácií.Tento produkt sa neodporúča pre tehotné alebo dojčiace ženy.ženy, deti do 3 rokov, diabetici a ľudia náchylní k obezite. Pri individuálnej neznášanlivosti alebo tendencii k prejavom potravinových alergií je lepšie upustiť od používania jedál, ktoré zahŕňajú ovocie kalina.