Všeobecné pravidlá
Aby sa výsledok vášho úsilia potešil svojím vkusom, hostiteľka by sa mala pri varení riadiť jednoduchými pravidlami:
- Vyberte iba zrelú zeleninu, žiadne poškodenie a veľmi dobréhniloba agov.Nezabúdajte, že pokrčené, prezreté alebo červom vyrezané plody nie sú vhodné na morenie, pretože nedokonalosť suroviny nevyhnutne ovplyvní chuťové vlastnosti.
- Jasne dodržiavajte recept - nezmenšujte uvedený počet prísad, inak nie je zelenina solená, ale rozmaznaná.
- Používajte správne pomôcky a vybavenie: plastové nádoby, dubové sudy.
Hlavný rozdiel medzi morením a menej častým morením je to, že soľ je hlavným a jediným konzervačným prostriedkom.Ocot v receptoch z nakladaného ovocia nikdysa používa.
Video „Moriace uhorky v sude alebo vani“
Z tohto videa sa dozviete, ako moriť uhorky v sude na zimu.
Solené uhorky
Existuje veľa receptov na zber uhoriek.Môžu z nich marinovať, variť šaláty a kaviár, zvinúť ocot a korenie. Ale naši krajania boli a stále boli najobľúbenejším spôsobom prípravy domácich uhoriek.Pozrime sa na najobľúbenejšie recepty.
V bankách
Nenechajte sa odradiť, ak nemáteručné dubové vane, ako je tá, ktorá bola použitá vašou babičkou na morenie uhoriek.Verte mi, že uhorky varené podľa tohto receptu v sklenených nádobách nie sú nižšie ako uhorky slávnej babičky.Je pravda, že proces premeny bude trvať dlhšie, ale výsledok stojí za námahu.
Ak chcete vyrobiť trojlitrovú nádobu, vezmite tieto výrobky:
- uhorky - koľko pôjde do nádoby;
- 1 bar koreňa chrenu;
- 4–5 strúčiky cesnaku;
- 5 listov ríbezlí;
- 2 dáždniky kôpru;
- 10 g horčičných semien;
- 100 g kamennej soli;
- 2 bobkové listy;
- 4 dáždniky;
- 5 korení.
Zeleninu nalejte čistou studenou vodou po dobu 4–6 hodín - hotové uhorky budú chrumkavé.Po vypustení vody orežte špičky uhoriek.Čistíme chren, strúčiky cesnaku, varíme korenie a korenie.Pevne stanovenéuhorky na brehoch, pridajte korenie a soľ, nalejte čistenú vodu na krk.V tejto forme nechajte zeleninu niekoľko dní - mierne kvasí, na povrchu soľanky sa objaví pena a mierne zakalí.
Opatrne nalejte soľanku do veľkej panvice a pošlite ju do kachlí, nechajte ju niekoľko minút prevariť.Zalejeme uhorky horúcou uhorkou a zavrieme ich pevnými nylonovými uzávermi.Teraz si môžete vybrať banky v chladnom skrini a mať trpezlivosť na niekoľko týždňov - to je, koľko času trvá, kým sa uhorky konečne „dozrievajú“.
V sude
Husté, chrumkavé uhorky solené v drevenom sude podľa starého receptu - nezmenenéobľúbený z akéhokoľvek sviatku, napriek jeho zdanlivej jednoduchosti.Aby to fungovalo, prípravné práce by sa mali začať vopred.Vaňa na nadchádzajúce solenie by mala byť pripravená o niekoľko týždňov.Je naplnená vodou a ponechaná 2-3 týždne, takže strom opuchol a vyplnil všetky trhliny.
Teraz vylejte vodu a dôkladne umyte sud vo vnútri roztokom sódy a opláchnite čistou vodou.Krátko pred položením zeleniny sa do sudu naleje vriaca voda.Vyberáme uhorky približne rovnakej veľkosti, umyjeme ich, oparujeme vriacou vodou a okamžite ich namočíme do ľadovej vody - takto si zelenina zachová svoju prirodzenú farbu.
Do štandardného valca určeného pre 45 - 50 kg uhoriek by ste mali dať 2 kg dáždnikov, listov a koreňa chrenu - asi 200 g, toľko lúpaných strúčikov cesnaku, 50Pán horké papriky, petržlenová vňať alebo zeler, čerstvé listy čiernych ríbezlí a čerešní. Celkovo by ich hmotnosť mala byť asi 500 g. Ďalej sa tieto ingrediencie premyjú, sušia a zeleninu s nimi posúvame a barel postupne plnímame.
Sudy plnené zeleninou a korením sa vylievajú studenou soľankou pripravenou v množstve 1 kg soli na 10 litrov vody. Držíme barel niekoľko dní v teplej miestnosti, aby sme začali proces prirodzeného kvasenia a potom sme ho presunuli do chladničky. Aby sa zabránilo vzrastaniu alebo zakrytiu zeleniny plesňou, prikryte ju textilnou vložkou a zatlačte. Asi po 30 - 35 dňoch sa sud môže otvoriť a ochutnať uhorky.
Paradajky
Ďalšia obľúbená zelenina pre domáce výrobky. Spolu s receptom na konzervovanie zelených paradajok v arménčine hostesky vždy pripravujú solené paradajky podľa základných receptov.
V sklenených nádobách
Na nakladanie chutných paradajok potrebujete minimum produktov (na základe 3-litrovej nádoby):
- 1.5 Čl. l. soľ;
- 6 lyžičiek. l. cukor;
- 1 lyžička. kyselina citrónová;
- paradajky a voda - koľko pôjde do pohára.
Korenie položte na dno nádoby, na požiadanie položte greeny a paradajky. Doplňte vriacou vodou, prikryte vekom a nechajte vychladnúť. Keď je uhorka mierne teplá, naleje sa do hrnca, prevarí sa a do nej sa nalejú paradajky. Teraz môže byť nádoba zvinutá a odoslaná do skladu.
v dreveVaňa
Paradajky s polevou v drevených vaničkách, rovnako ako iná zelenina na zimu, si vyžadujú predbežnú prípravu nádoby.Varenie je rovnaké ako u uhoriek.
Budeme potrebovať:
- 10 kg paradajok;
- 200 g kopru, petržlenu a listov ríbezlí;
- 1 struková korenička;
- 7,5 litra hotového soľného roztoku (80 g soli na 1 liter vody);
- korenie - nepovinné.
Zeleninu a zeleninu dôkladne umyte a vytriedte, vložte do vrstiev do drevenej nádoby.Paradajky naplňte soľankou a nechajte ich deň pri izbovej teplote.Potom posuňte hlaveň v chladnom skrini na trvalé uloženie.
Kapusta
Belokochannaya
Najobľúbenejšiezber kapusty na zimu je tradičným morením.
Z týchto prísad:
- 3 kg bielej zimnej kapusty;
- 3 stredne veľká mrkva;
- 1 liter čistej vody;
- 2 lyžice.l.soľ;
- 1 polievková lyžica.l.cukor.
Jemne nakrájanú kapustu nakrájajte mrkvu na hrubé strúhadlo.Zeleninu premiešajte a pevne vložte do vhodnej nádoby.Pripravte uhorku, uvarte, nechajte vychladnúť a nalejte kapustu.Nechajte slepý pokus 2 dni a miešajte denne.Akonáhle sa na povrchu objavia vzduchové bubliny alebo pena, predjedlo je pripravené.
červená
Nezvyčajná farba cvikly je daná svetlou repou.
Na varenie budete potrebovať:
- 3 kg kapusty;
- 1,5 kg cvikly;
- 3 struky ostrékorenie;
- 2 hláv cesnaku;
- 3 lyžice.l.soľ;
- 2 litre vody;
- zeler zeleň - 2 zväzky.
Solanku pripravujeme z vody a soli vopred - pred naliatím by mala úplne vychladnúť.Kapusta je nakrájaná na plátky, neoddeľuje stopku, repa - plátky.Cesnak olúpaný, rozrezaný na každý klinček na polovicu, korenie - krúžky.Zelenina rozloží vrstvy: najprv repa, potom kapusta, cesnak, korenie a zeler.Na vrchu by mala byť repa.Zelenina vyliata soľankou sa nechá stáť 3 dni pri teplote miestnosti.Tentoraz to bude stačiť.Teraz môžete odobrať vzorku a poslať do chladničky pohár kapusty.
Cuketa
Na výrobu cukety budete potrebovať:
- 1kg mladých cukiet;
- petržlen, kôpr;
- 1 hlava cesnaku;
- 4–5 kusov olúpaného koreňa chrenu;
- 1 horký korenie;
- 80 g kamennej soli;
- 1 liter vody.
Pripraví sa soľanka: soľ sa rozpustí vo vriacej vode, ochladí sa a filtruje sa cez niekoľko vrstiev gázy.Moja tekvica a nakrájaná na kruhy.Umývame greeny a korenie.Na dno nádoby na solenie položíme polovicu korenín a zelenín, rozložíme cukety nakrájané na plátky, vrchnú časť pikantných bylín zakryjeme greeny.Zeleninu naplňte soľankou a zatlačte ju nadol tak, aby tekutina úplne zakryla obsah nádoby.Ponechajte obrobok na tmavom mieste pri izbovej teplote (18–20 ° C) po dobu jedného týždňa.Potom môžete cukinu vyčistiť v skrini alebo v pivnici na trvalé uloženie.
Domáce výrobky budú vždy chutnejšie ako výrobky zakúpené v supermarketoch.
Urobte si čas na ich prípravu v lete, aby ste v zime radovali vašej rodine chutnými a zdravými jedlami.