Výhody a poškodenie pečených jabĺk pre dospelých a deti +3 recepty

Jablká sú najobľúbenejším ovocím ktorejkoľvek sezóny. V zime sú pečené ovocie obzvlášť bežné. Málokto si však myslí, aké vlastnosti majú. Z nášho článku sa dozviete o výhodách a nebezpečenstvách pečených jabĺk.

Chemické zloženie a kalorický obsah pečených jabĺk

Priaznivé vlastnosti pečených jabĺk sú dôsledkom týchto stopových prvkov v ich zložení:

  • škrob;
  • kyseliny;
  • železo;
  • draslík;
  • horčík;
  • jód;
  • Vitamín A.
Výživová hodnota a zloženie jabĺk

Obsah kalórií v pečenom ovocí je pomerne nízky - približne 40 kcal na 100 g. To spôsobuje dopyt po jablkách ako jednom z hlavných produktov mnohých stravovacích návykov. Tí, ktorí ich zvlášť sledujúvýživy a počíta konzumované kalórie, je dôležité si uvedomiť, že obsah kalórií v pečených jablkách závisí od spôsobu ich prípravy.Napríklad ovocie varené so škoricou má 56 kcal, s medom - 75. Dezerty s cukrom sa považujú za najviac kalórie - ich kalorický obsah je vyšší ako 90 kcal.

Video „Pečenie jabĺk v rúre“

Z tohto videa sa dozviete jednoduchý recept na pečené jablká v rúre.

Výhody pečených jabĺk pre organizmus

Napriek skutočnosti, že jablká pečené v peci alebo mikrovlnnej rúre sa dajú značne tepelne ošetriť, leví podiel ich užitočných stopových prvkov zostáva neporušený.To vysvetľuje veľké výhody tohto zákusku pre telo.

Pre imunitu

Ako viete, jablká nemajú antimikrobiálne alebo antivírusové vlastnosti.Ich pravidelné používanie však výrazne zvyšuje imunitný systém.Aký je dôvod? Priaznivé zloženie ovocia poskytuje celkové posilnenie tela, zvyšuje jeho odolnosť voči rôznym druhom infekcií. Preto je absolútne vhodné tvrdiť, že ovocie zvyšuje imunitu.

Pre mozog

Systematická konzumácia pečeného dezertu zlepšuje krvný obeh.To zasa aktivuje činnosť mozgu.Výrobok tiež zabraňuje rozvoju vekových zmien v mozgových cievach, najmä ateroskleróze.

Pre kardiovaskulárny systém

Obsah draslíka v jablkách má pozitívny vplyv napráca kardiovaskulárneho systému.Látka normalizuje acidobázickú rovnováhu krvi, rozširuje krvné cievy a stimuluje krvný tok do srdcového svalu.V dôsledku toho sa jeho činnosť stáva oveľa aktívnejšou.

Pre žalúdok a črevá

Pečené ovocie je tiež užitočné pre gastrointestinálny trakt v dôsledku štruktúry jabĺk.Sú mäkké, bodavé.Jablková hmota sa do tráviacich orgánov dostáva jemne a jemne a čistí steny, čím bráni výskytu závažných chorôb - vredy, gastritída, zápcha.

Jablká sú užitočné aj na nadúvanie.Normalizujú rovnováhu kyselín v tráviacom systéme a odstraňujú pálenie záhy.Ovocie sa okrem toho používa na terapeutické ošetrenie v prípade vážnej otravy.Pretože ovocie je väčšinou tekuté, dokonale čistí črevá a vylučuje toxíny.

Pečené ovocie je tiež užitočné pre gastrointestinálny trakt

Pre pečeň a obličky

Sladký dezert vám umožňuje jemne odstrániť piesok z obličiek, ktorývďaka schopnosti jabĺk očistiť telo od toxických látok.Okrem toho sa ovocie vyrovná s rôznymi opuchmi.Jedno pečené jablko teda pomáha eliminovať účinky veľkého množstva pitnej vody v noci.Okrem toho ovocie aktívne vylučuje cholesterol, ktorý uľahčuje prácu nielen pečene, ale aj srdca.

Pre zrak

Priaznivé vlastnosti upečeného dezertu sú dôsledkom vysokého obsahu vitamínu A. Zabraňuje zmenám zrakových orgánov vo veku, má pozitívny vplyv nastav sietnice.Zloženie misky sa tiež stáva preventívnym meradlom infekcie očnými infekciami.

Pre zuby

Vitamín A, ktorý je pre oči taký dobrý, nebol pre zuby nepovšimnutý.Poskytuje ich pevnosť, čím sa zabráni drobeniu a strate zubov.Okrem toho sú jablká dobre vyčistené, čo sa stáva hlavnou zárukou ochrany pred nepríjemnými procesmi v ústnej dutine.

Maximálny pozitívny účinok pečených jabĺk je spôsobený obsahom vápnika a fosforu v ich zložení.Tieto látky významne zlepšujú stav zubnej skloviny.

Pre pokožku

Pravidelná konzumácia jabĺk má pozitívny vplyv na zdravie pokožky.Železo, ktoré je obsiahnuté vo veľkom množstve v ovocí, zabraňuje vzniku škvŕn na pokožke, vyrážkam.

Použitie pečeného jablka ako masky na tvár vytvára inteligentnú, zdravú žiaru a žiadne vrásky.Pravidelné používanie jablčnej hmoty môže navyše liečiť závažné dermatologické choroby, ako je psoriáza, dermatitída, alergie, akné.

V prípade diabetes mellitus

Obsah tuhej vlákniny v pečených jablkách zabezpečuje rýchle odstránenie toxínov a trosiek z tela.Okrem toho dezert kyslých odrôd jabĺk, ktoré sa používajú moderne, je pre ľudí s cukrovkou úplne neškodný.Zvyšuje hladinu cukru, avšak tento ukazovateľ spravidla nepresahuje prípustné normy.

Bzloženie pevných vlákien z pečených jabĺk

so stratou hmotnosti

Existuje veľa stravy na základe pečených jabĺk.Odborníci na výživu však neodporúčajú používať toto jedlo výhradne, pretože nie je schopný nasýtiť telo absolútne všetkými potrebnými mikroelementmi.Ale dni pôstu, keď sa jedia iba pečené jablká, môžu mať pozitívny vplyv na organizmus.

Takéto dni sú usporiadané s intervalom 2 až 3 týždňov.Plody je potrebné variť bez pridania cukru, rozdeliť ich na 5-6 dávok za deň.Na raňajky si môžete najesť niekoľko jabĺk naraz.Musíte ich piť s obyčajnou vodou.Prvé výsledky sa objavia po 2 až 3 mesiacoch, keď dôjde k zníženiu hmotnosti o niekoľko kilogramov.

Na zlepšenie stavu tela nemusíte sedieť v dňoch prepúšťania jabĺk.Stačí jesť 2–3 pečené ovocie denne.Tým sa výrazne zlepší elasticita pokožky, vyčistia sa črevá od toxínov a trosiek a normalizuje sa metabolizmus.

Ako správne piecť jablká

Aby jablká uvarené v rúre uspokojili aj tie najtmavšie voľby, mali by ste sa oboznámiť s jednoduchými receptami sladkých dezertov.

Kombinácia ovocia so škoricou, medom a ďalšími prísadami vám umožní vytvoriť skutočné majstrovské dielo kulinárskeho umenia.

S medom a škoricou v peci

Na varenie budete potrebovať:

  • jablká - 8 ks;
  • med - 8 lyžičky;
  • Škorica - podľa chuti.

Ovocie by sa malo dôkladne umyť pod tečúcou vodou, vystrihnúť jadro a vytvoriť druh koša.V tomto výklenku musíte poslať med a škoricu.Miska sa pečie asi pol hodiny.


S tvarohom a rezom v mikrovlnnej rúre

Tento recept môžete použiťna chutné, rýchle a uspokojivé raňajky.

Je potrebné pripraviť:

  • jablká - 2 ks;
  • tvaroh - 80 g;
  • sliviek - 5–6 ks.

Jablká sa musia umyť a vystrihnúť z jadra.Sušte sušené slivky, vysušte ich a nakrájajte na malé kúsky.Miešajte s tvarohom do hladka.Varená masa sa má poslať do jabĺk.Takýto pokrm sa varí v mikrovlnnej rúre asi 7–8 minút.

Pečené jablká so tvarohom a slivkami v mikrovlnnej rúre

So sušeným ovocím a orechmi

Zloženie:

  • veľké ovocie - 4 ks;
  • hrozienka, slivky, dáta - 2 - 3 lyžice.l.;
  • nasekaný vlašský orech - 1 lyžička;
  • Med - podľa chuti.

Do sušeného ovocia by sa malo pridávať vriaca voda, sušené a mleté.V jablkách urobte dieru, ktorú potom musíte vyplniť zmesou sušeného ovocia a orechov.Zabalte jablká oddelene do fólie a nechajte na vrchu otvor.Príprava dezertu asi pol hodiny.Potom sa ovocie musí rozmiestniť, naliať med.

Pečené jablká so sušeným ovocím a orechmi

Možné poškodenie a kontraindikácie pre stravovanie

Jablká, akozvyčajne nemajú žiadne kontraindikácie. V miernych dávkach môžu mať pozitívny vplyv na organizmus. V niektorých prípadoch by sa však ich použitie malo obmedziť na:

  1. Choroby tráviacej sústavy. Ak sa objaví prekážka tráviaceho procesu, zápcha atď., Pečené jablká iba zhoršia existujúce problémy. Je spojená s vysokým obsahom vlákniny.
  2. Nadúvanie. Pri častých nadúvaniach a bolestiach spôsobených nadmernou tvorbou plynu by sa jablká mali konzumovať v minimálnom množstve.

V každom prípade prekročenie dennej miery spotreby pečených jabĺk spôsobí značné poškodenie tela, najmä činnosti gastrointestinálneho traktu.

V súhrne je potrebné poznamenať, že upečený dezert môžu používať ľudia trpiaci cukrovkou a po strave. Ovocie uvarené v rúre alebo mikrovlnnej rúre osloví deti, ktoré zbožňujú sladkosti. Stručne povedané, výhody ovocia sú nezmerateľné. Ale aj také užitočné ovocie sa musí konzumovať s mierou.