- Opis a distribúcia slaného záhradného tovaru
- Chemické zloženie.
- Užitočné a liečivé vlastnosti
- Škody a kontraindikácie pri používaní
- Bežné druhy a odrody
- Video „Pestovanie záhradnej pálenky“
- Ako pestovať záhradné plesnivé
- Výsev semien ]
- Ako sa starať o plodinu
- Choroby a škodcovia
- Zber a zber surovín ]
- Oblasti pikantnej záhrady
- V ľudovej medicíne
- V kozmetike V kuchárstve
- V poľnohospodárstve
) Opis a distribúcia slaného záhradného jedla
Nezamieňajte slaný a tymián.To síce súviselo, ale odlišné kultúry.Savory je neomylná rastlina s hnedými tenkými stonkami do výšky 30 cm, listy sú krátke, tmavo zelené.Kvety sa objavujú od júla do septembra na listoch listov.Záhradná rozmanitosť slaných jedál je ročná a horská trvalka.Domovinou korenia je južná Európa a stredná Ázia.
Iný názov pre slané- Satury alebo kondari.U ľudí sa toto korenie nazýva korenie tráva.Moldavčania ho nazývajú chimbrou, bulharskou chubrikou, arménskym citronom a uzbeckým dzhambulom.
Chemické zloženie
Energetická hodnota 100 g suroviny - 272 kcal.Tráva obsahuje 2% éterického oleja, vitamíny (B3, A, B6, C), širokú škálu stopových prvkov, trieslovín, minerálnych solí.Zloženie 100 g trávy je pomer BJU:
- proteínov 673 g;
- tuky - 5, 91 g;
- uhľohydráty - 23, 03 g.
Užitočné a liečivé vlastnosti
Soli sa vďaka svojmu bohatému zloženiu používajú v tradičnej medicíne a kozmetológii.Má nasledujúci účinok:
- zvyšuje účinnosť;
- normalizuje fungovanie genitourinárneho systému;
- pomáha v boji proti vezikulitíde, prostatitíde, epidermitíde, uretritíde;
- normalizuje gastrointestinálny trakt opuchom a hnačkou;
- stimuluje produkciu žalúdočnej šťavy;
- pomáha v boji proti parazitom;
- zvýšením hladiny mastných kyselín v tele znižuje pravdepodobnosť rozvoja onkológie;
- lieči a zabraňuje výskytu gynekologických chorôb;
- tónuje telo, stimuluje mozog.
Savory sa používa ako expektorant, diuretikum a antibakteriálne činidlo.Na kozmetické účely sa používa éterický olej a odvar z rastliny.Toto je dobré riešenie na boj proti alopécii a posilnenie vlasových folikulov.
Škody a kontraindikácie pri používaní
Toto korenie sa odporúča vzdať sa tehotných žien. Použitie papriky v akejkoľvek forme je zakázané pri týchto patológiách:
- peptická vredová choroba; 73. fibrilácia predsiení; 74) kardioskleróza; 75) porucha funkcie štítnej žľazy;
- alergie.
Bežné druhy a odrody
Na prípravu kulinárskych pokrmov, liečivých a kozmetických výrobkov sa používajú tieto druhy rastlín:
- Mountain. Trvalý ker do 50 cm s bielymi kvetmi. Kvôli veľkému množstvu éterických olejov v mladých stonkách sa používa pri varení opatrne, aby sa nepreháňal. Kultúra sa používa aj pri výrobe voňaviek a mydla. 82) Citrón. Vytrvalé druhy sa vyznačujú plazivými výhonkami s ružovo sfarbenými kvetmi. Vôňa obsahuje tóny citrónu a oregana. 83. Cretan. Nízky ker s tuhými stonkami. Kvety majú sivobielu farbu, vôňa je podobná vôni citróna a tymiánu.
- Douglas. Tento vytrvalý druh dosahuje výšku 10 metrov a šírku 1,5 metra kvôli plazivým, ale tvrdým vetvám. Kvetina fialová - biela, vôňa má odtiene citrónu a mäty.
- Tyče. Z dôvodu svetlých listov sýtej zelenej farby sa často používa na dekoráciu záhradných pozemkov. Počas kvitnutia vonia mäta.
- Tyče
- Douglas
- Cretan
- Citrón
- Hora
Medzi odrodami pikantného ovocia sa rozlišuje:
- Aromatické. Rastlina kvitne 45 až 48 dní po klíčení.
- Breeze. Odroda strednej sezóny s modro - fialovými kvetmi a hustými listami.
- Gribovsky 23. Hrubé, tmavo zelené listy majú sivý odtieň. Výška tohto ochutenia nepresahuje 40 cm.
- Satyr. Raná známka, ktorá dobre udržuje arómu v suchom vzhľade.
- Sprint. Týka sa skorých odrôd. Má svetlo fialové kvety, obsahuje veľa tymolu.
- Filevsky Semko. Táto odroda strednej sezóny má lignifikáciu stoniek od koreňa, vďaka ktorej sa neohýbajú.
- Charlie. Vetvy sú husto pokryté listami, ale rastlina je slabo vetvená. Produktivita dosahuje 1, 7 kg z 1 m2.
Video „Pestovanie pikantnej záhrady“
Toto video hovorí o tom, ako sa uskutočňuje výsadba a výsadba.
Ako správne pestovať záhradné pikantné produkty
Výsev semien
Pre skalnatú trávu je vhodná hornatá skalnatá pôda, ílovitá, pieskovcová a sypká drenážová pôda. Úrodná pôda s neutrálnou kyslosťou zabezpečí väčšiu silu a veľkosť kríkov, čím sa posilní aróma.
Čím úrodnejšia je pôda, tým intenzívnejšia je vôňa rastlín.
Chuťovka potrebuje otvorené slnečné miesto, tieň nie je vhodný. Jeho rast je negatívne ovplyvnený prítomnosťou burín, ktorých korene môžu zaberať veľa podzemného priestoru. Pred výsadbou je potreba pôdyčisté buriny, uvoľnite.
Vzhľadom na to, že semená sú malé, pred výsadbou sa zmiešajú s pieskom. Aby sa sadenice objavili rýchlejšie, boli semená namočené 18 hodín pred výsevom v teplej vode. Je to potrebné kvôli prítomnosti éterických olejov v rastline. Výsevná hĺbka - 0, 5 cm, vzdialenosť medzi radmi je až 25 cm. Je lepšie mierne nadvihnúť semená zavedené do pôdy ľahkým humusom a zakrývať filmom natiahnutým po oblúkoch. Savory dobre rastie na balkónoch a vo vnútri kvetináčov.
Ako sa starať o plodiny
Na dobrú úrodu sa musí pikantná chuť zriediť dvakrát. Prvýkrát sa postup vykonáva, keď výhonky budú mať každé 3-4 listy, pričom sa zachová vzdialenosť 7 - 8 cm. Druhýkrát sa vzdialenosť zvýši na 15 - 20 cm.
Je dôležité buriť burinu. Mladí pikantné krmivo by sa malo zásobovať dusičnanom amónnym v množstve 1 lyžička. 10 litrov vody, ktorá sa distribuuje na 1 m². Hnojivo sa zavádza do priestoru medzi radmi a nie na steblá trávy. V suchom počasí je rastlina napojená dvakrát týždenne.
Choroby a škodcovia
Z dôvodu intenzívnej vône pikantného záhradného hmyzu ju hmyz neovplyvňuje. Hlavnými chorobami korenia sú hniloba a múčny rast, ktorý sa prejavuje ako biele škvrny na listoch. Príčina choroby spočíva v nadmernej vlhkosti a stojatej vlhkosti v koreňoch. Aby ste predišli problému, musíte regulovať zavlažovanie v závislosti od počasia. Pri prvých príznakoch múčnatky musí byť rastlina ošetrená roztokom.znamená „aktellic“.
Zber a zber surovín
Pred kvitnutím ochutte pikantnú chuť na sušenie, aby v listoch nevznikla žiadna horkosť.V tejto dobe je to najužitočnejšie.Príprava sa uskutočňuje za teplého a suchého počasia.Z puzdra nie je vyrezaných viac ako 1/5 stoniek, aby sa zabránilo jeho namáhaniu.Z nazbieraných konárov vytvárajte strapce a zaveste ich, aby zaschli v tmavých a suchých miestnostiach s dobrou ventiláciou.
Polia záhradného pikantného
V tradičnej medicíne ]
Ochutená látka sa hodnotí ako antiseptická, stimulujúca vnútorné procesy v tele, regeneračný účinok.Používa sa pri rôznych chorobách, ale pred užitím sa poraďte so svojím lekárom.Prípady použitia a recepty:
- Posilnenie imunitného systému.Pour 1 polievková lyžica.vriaca voda 2 lyžičky.pikantné, trvajú na 10 minútach.a kmeň.Pite teplý.
- Kousnutie hmyzu.Čerstvé drvené listy votrite do hrychu.
- Angína, faryngitída, skorbut.Opláchnite trávu.
V kozmetike
Esenciálny olej a infúzia slaných vlasov posilňujú vlasy, stimulujú ich rast.Pepřová tráva lieči plešivosť, bojuje proti vráskam.S pomocou receptov založených na tejto kultúre odstráňte dermatitídu, ekzém.
Pri varení
Pri používaní pikantných pokrmov pri varení musíte prísne dodržiavať recept, pretože toto korenie je afrodiziakum.používa sa v sušenej alebo čerstvej forme.V staroveku bolo toto korenie nahradené čiernym korením.Najbežnejším je jeho použitie na varenie mäsa a rýb.Ďalej sa do slaných zemiakov, šalátov, omáčok, šampiňónov, nakladanej zeleniny na nakladanie zeleniny, cestovín na solené sušienky pridáva pikantná pochutina.
v poľnohospodárstve
Savory chráni strukoviny pred škodcami a pomáha chrániť plodiny.Látky extrahované z nadzemnej časti korenenej trávy sa môžu použiť ako prostriedok boja proti čiernej nohe, škodlivému šalátu a paradajkám.
Savory sa používa na vylepšenie záhrady, tvorby alpských sklzov.Je cenený pre svoju svetlú vôňu, zaujímavé chute a liečivé vlastnosti.Koreninová bylina je súčasťou zmesi provensálskych bylín.Používa sa na prípravu rôznych pokrmov, najmä mäsa.Savory sa ukázal ako liečivá rastlina, ale pred začiatkom liečby by ste sa mali poradiť so svojím lekárom.