- Čo je to úrodnosť pôdy
- Video „Howzvýšiť úrodnosť pôdy “
- Klasifikácia plodnosti
- Prírodná
- Potenciál
- Umelé
- Účinné alebo ekonomické
- Stanovenie úrodnosti pôdy
- .pôdne hnojivá na pozemku
- Ílová pôda
- Piesková pôda
- Kyslá zemina
- Solonetsy
- Prehĺbené horizonty
- Spôsoby, ako zvýšiť plodnosť
- dážďVervi alebo „živé hnojivá“
- Používanie organických hnojív
- Výsadba zeleného hnoja
- Striedanie plodín ]
- Zmiešané vykládky
- Nechajte zem „odpočívať“
Čo je to plodnosťpôda
Plodnosť je vlastnosťou Zeme, ktorá poskytuje vysadeným rastlinám základné živiny a stopové prvky.Táto pôda obsahuje vyvážené zloženie všetkých kľúčových zložiek.Ďalším dôležitým faktorom je správna interakcia týchto látok navzájom.Ak jedna vec chýba v zemialebo viacerých zložiek, považuje sa za neplodnú.
Video „Ako zlepšiť úrodnosť pôdy“
V tomto videu je 8 účinných spôsobov, ako zlepšiť úrodnosť pôdy.
Klasifikácia plodnosti
Pôda môže v dôsledku prírodných procesov obsahovať veľké množstvo živín. V opačnom prípade môžete zvýšiť jeho výživovú hodnotu pomocou špeciálnych agrotechnických postupov. Okrem toho je možné klasifikovať kvalitu pôdy vo vzťahu k úrode alebo ziskovosti. Na základe vyššie uvedeného existujú nasledujúce typy plodnosti.
Prírodná
Táto pôda je najcennejšia - vyznačuje sa bohatým zložením, ktoré nezávisí od pôsobenia poľnohospodára, nevyžaduje použitie špeciálnych poľnohospodárskych techník a nereaguje na poveternostné podmienky.
Potenciál
Potenciálne úrodná pôda pravidelne vykazuje vynikajúce ukazovatele výnosu, ktoré priamo závisia od súboru podmienok: agrotechnické manipulácie, ktoré poľnohospodár vykonáva na tomto pozemku, poveternostné podmienky.Príkladom potenciálne úrodnej pôdy je podzol: ak je leto sucho, poteší oveľa hojnejšiu úrodu ako najúrodnejšia čierna pôda.
umelé
V tomto prípade je nutričná hodnota pôdy úplne určenáčlovekom.Farmár rozhodne, ktoré komponenty sa musia pridať do pôdy, aby jeho zloženie získalo potrebné ukazovatele.
Účinné alebo ekonomické
V tomto prípade závisí hodnotenie kvality pôdy od kombinácie viacerých faktorov: sú to vlastnosti pôdy a agronomické opatrenia, ktoré poľnohospodár prijal.Mernou jednotkou je plodina alebo jej celkové náklady.
Stanovenie úrodnosti pôdy
Výnosy plodín, ktoré ste vysadili, priamo závisia od toho, ako výživná je pôda v posteliach.Preto je pred výsadbou rastlín dôležité určiť obsah pôdy av prípade potreby zlepšiť úrodnosť pomocou známych metód.
Na základe svojich vlastností je možné určiť, do akej miery je pôda bohatá na živiny:
- Fyzikálne.Odhaduje sa zloženie, štruktúra pôdy, hĺbka podzemnej vody.Kvalitu pôdy je možné posúdiť starostlivým vyšetrením - úrodná pôda bude voľná, výrazne porézna, bude mať výraznú textúru.
- Chemikálie.Analýza chemického zloženia pôdy nám umožní poskytnúť podrobnejšiu charakteristiku Zeme, vyhodnotiť prítomnosť základných zložiek - draslík, humus a fosfor.
- Biologické.Ak sú na Zemi prítomné živé baktérie a mikroorganizmy, má to pozitívny vplyv na jeho kvalitatívne vlastnosti.Prispievajú k zlepšenému prevzdušňovaniu pôdy, zadržiavaniu vlhkosti, zvýšeniu zahrievania.Naopak, ak živé organizmy takmer alebo úplne chýbajú, takáto pôdapovažované za chudobné.
Metódy hnojenia pôdy v oblasti
Aj keď si nemôžete sťažovať na úrodnosť pôdy, mali by ste sa oboznámiť so všeobecne uznávanými metódami udržiavania a zlepšovania jej kvalitatívnych charakteristík:
- môžete vysadiť zelené hnojivá, ktoré obnovujú optimálnu rovnováhu stopových prvkov v pôde;
- , organizujú akúkoľvek dovolenku na Zemi každé 4–5 rokov: na jar a na jeseň prinášame organické hnojivá, ako obvykle, ale nezasadíme žiadne plodiny, ktoré umožnia oddych záhradných postelí;
- pestujú tzv. Liečivé rastliny, ktoré majú jedinečnú schopnosť dezinfikovať zeminu, napríklad palinu alebo cesnak.
Hlinitá pôda
Táto pôda sa vyznačuje nízkou mierou plodnosti z niekoľkých dôvodov:
- má hustú štruktúru;
- sa neohrieva dobre;
- cirkulácia vzduchu v pôde je náročná;
- vlhkosť je medzi pôdnymi vrstvami distribuovaná nerovnomerne.
Ale aj pri takýchto vlastnostiach sa táto pôda považuje za bohatú, ale hlavnou vecou je jej správne spracovanie.Uvoľnenie sa musí vykonať hlboko - najmenej 25 cm, aby sa zlepšilo prevzdušňovanie, musíte pravidelne používať organické hnojivo (kompost alebo hnoj), na zníženie kyslosti použite metódu vápnenia.
Piesková pôda
V tejto krajine takmer nieobsahuje výživné látky, má však vynikajúcu štruktúru - dobre sa zahrieva a umožňuje priechod vody a vzduchu.Na dosiahnutie optimálnych ukazovateľov kvality takejto pôdy je potrebné do nej pravidelne pridávať kompost alebo rašelinu, aby sa zachovala vlhkosť.Veľmi dôležité je aj hnojenie minerálnymi hnojivami.
Kyslá pôda
Kyslá pôda sa dá ľahko určiť - určite si všimnete belavú vrstvu, ktorá pripomína drevený popol, ktorý sa nachádza blízko povrchu.Spravidla ide o podzolskú krajinu, pre ktorú je charakteristická zvýšená vlhkosť.Tu sú všetky užitočné stopové prvky a minerály v hlbokých vrstvách pôdy, zatiaľ čo prakticky neexistujú žiadne humusy a iné výživné stopové prvky.
S cieľom dosiahnuť optimálnu úroveň ukazovateľov kvality sa do pôdy, ktorá obohacuje pôdu vápnikom, pridáva popol alebo vápno.Okrem toho táto manipulácia vyrovnáva kyslosť, po ktorej môžete použiť štandardné organické alebo komplexné hnojivá.
Solontsy
Charakteristickým znakom takejto pôdy je vysoký obsah chloridu sodného a síranu sodného.Keď hladina vlhkosti stúpa, sólozóny sa rýchlo stávajú lepkavými, strácajú štruktúru a na jar schnú veľmi dlho.Ale na druhej strane, keď sa vlhkosť úplne odparí, soľné olizujú sa mimoriadne tvrdo, čo značne sťažuje spracovanie tejto pôdy.
Zlepšiť kvalitu pôdyMôžete, vďaka čomu je to fosfosádrovec.
Ďalším osvedčeným spôsobom je síran vápenatý, ktorý absorbuje nadbytok vápnika a odstraňuje soľ z nižších vrstiev pôdy.
Zoslabené horizonty
Ak vo vašom regióne prevládajú faktory, ktoré významne zvyšujú úroveň pôdnej vlhkosti, musíte zvládnuť metódy jeho vypustenia.Je potrebné odvádzať prebytočnú podzemnú a povrchovú vodu, aby sa zabránilo vymývaniu pôdy.Za týmto účelom sa postele vytvárajú naprieč pozemkom, kde sa pestujú hlavne trvalky s malými koreňmi a cvičia sa terasovito.
Spôsoby, ako zvýšiť plodnosť
Postupné znižovanie miery plodnosti je spojené nielen so znížením objemu plodiny - kultúry.na posteliach určite ublížia, v niektorých prípadoch môžu zomrieť.Ak si všimnete, že vaše postele potrebujú podporu, okamžite konajte.
Dážďovky alebo „živé hnojivá“
Dážďovky sú vynikajúcimi prírodnými pestovateľmi, ktorí rozdrvujú nielen veľké zemské hrudy, ktoré prispievajú k zlepšenému prevzdušňovaniu.Aktívne spracovávajú aj hnoj, čím prispievajú k tvorbe biohumusu.Okrem toho sa neboja epidémií, nerozširuje infekcie a choroby.
Používanie organických hnojív
Dobrý organický materiál je prírodný kompost.Ale akNemáte tradičný kompost, môžete pripraviť tekutý „koktail“ rastlín.Vezmite veľký barel vody, položte ho na slnečné miesto, zakryte ho pevným vekom.Pridajte drvené rastliny dovnútra - púpavy, žihľavy, plantejny - a nechajte ich dobre variť a kvasiť 10 - 15 dní.Výsledkom je, že dostanete koncentrované hnojivo, ktoré zostane iba zriedené vodou (pomer 1:10) a rastliny sa zalejú vodou.
Výsadba zeleného hnoja
Medzi najlepších pestovateľov zeleného hnoja patrí horčica, obilniny, strukoviny a reďkovky.Tieto kultúry významne obohacujú pôdu, zlepšujú jej kvalitatívne vlastnosti, prispievajú k zlepšenému prevzdušňovaniu.Ďalšie plus - sideráty inhibujú patologické mikroorganizmy a bránia im v aktívnom rozvoji.
Striedanie plodín
Ak sa rovnaká plodina pestuje na pozemku po dlhú dobu, rastliny postupne vyčerpávajú pôdu a z nej vytiahnu rovnaké stopové prvky.Napríklad kapusta vysadená na lôžko niekoľko rokov v rade zvyšuje kyslosť pôdy a cibuľa nevyhnutne spôsobí zvýšenie počtu háďatiek.Aby sa predišlo takýmto problémom, poľnohospodári na mieste striedajú plodiny, potom sa pôda „neunaví“ z tých istých rastlín, ale úspešne sa sama opraví.
Zmiešaná výsadba
Optimálnu rovnováhu pôdy môžete udržiavať pomocou praxe zmiešaných výsadieb: rastliny majú na seba priaznivý vplyv,paralelné obohacovanie Zeme.Pikantné alebo liečivé rastliny sa považujú za vynikajúcich „susedov“ zeleniny, napríklad kôpr zvyšuje chuť repy a hrachu, je jasnejšia a nasýtenejšia a petržlen vylepšuje chuťové vlastnosti paradajok.Hlavná vec je, že vysadené kultúry patria do rôznych rodín.
Dajte Zemi „odpočinok“
Z času na čas musí Zem len stáť „pod parou“ - nechať krajinu neosadenú rok a určite vám ďakuje za budúcu bohatú úrodu.Pravidlá sú jednoduché: hnojivá a organické látky sa na pôdu aplikujú ako obvykle, ale plodiny sa nezastavia.
Už dlho je známe, že Zem je zložitý živý organizmus, takže na ňu dajte pozor, a potom sa môžete spoľahnúť na jej veľkorysosť.