Všeobecné tipy pre začínajúcich kuchárov
Na úvod je vhodné zvoliť zodpovedný prístup k výberu odrody. V závislosti od toho bude mať nápoj rôzne prospešné vlastnosti a chuť. Vo všeobecnosti je na prípravu nápoja vhodná akákoľvek odroda hrozna. Existujú však „suché“ odrody, z ktorých môžete výrobok získať iba pomocou odšťavovača a potom nie veľmi.
Môžete si pripraviť nápoj z určitých odrôd hrozna, ako aj zo všetkých odrôd.
- Zdieľaním tmavých a svetlých odrôd sa získa neobvyklý a voňavý nápoj.
- Ak sa varí iba z bielej odrody, je lepšie použiť hrozno muškátového orecha.
- Na lisovanie šťavy sa najčastejšie používajú tieto odrody hrozna: Cabernet, Lydia, Bianca, Siegerb, Isabella, Armalaga, Illichivsk Early,Yohaniter, Dove. Z nich môžete získať viac šťavy.
- Druhy stolov sa používajú omnoho častejšie, pretože sú suššie a šťava sa z nich dá získať iba v malom množstve.
Video „Recept na hroznovú šťavu na zimu“
Z tohto videa sa pomocou odšťavovača dozviete, ako pripraviť vynikajúcu hroznovú šťavu na zimu.
Chutné recepty
Tradičné
Tajomstvo úspechu výroby šťavy pomocou tohto receptu je jednoduché. Hlavná vec - mať spoľahlivý odšťavovač. Ak je to potrebné, pridajte cukor.
Zložky:
- 5 kg hrozna;
- cukor podľa chuti.
Recept:
- Zberajte a oddeľte celé bobule od strapca a dôkladne ich opláchnite, potom ich nechajte prejsť odšťavovačom.
- Pre hrozno je bežné, že má kože a kamene, preto zariadenie pravidelne zastavujte a očistite od prípadnej kontaminácie.
- Šťavu prepláchnite gázovým filtrom na panvici, pretože mleté kosti majú adstringentnú a horkú chuť, ktorú je potrebné odstrániť.
- Na tento účel je potrebné zmiešať šťavu s čistou pitnou vodou v pomere 2: 1, ak je voda súčasťou.
- Na 1 liter lisovanej šťavy nalejte do panvice 50 gramov cukru.
- Pri miernom zahriatí sa objavia prvé bubliny vrenia a varíme 15 minút.
- Šťavu opatrne nalejte do pripravených pohárov a okamžite ju zrolovať.
- Pred otvorením sa odporúča pretrepať, aby nápoj mal jednotnú konzistenciu.
s ručným odstreďovaním
Takýto recept je zložitý, nie až tak teoreticky ako v praxi, pretože na prípravu šťavy budete musieť bobule lisovať ručne. Avšak domáci nápoj nebude mať viskóznu a nepríjemnú chuť rozdrvených kostí, napríklad po odšťavovači.
Zložky:
- 5 kg hrozna;
- cukor.
Receptúra:
- Zrelé bobule oddeľte od strapca, opláchnite ich a potom ich rozdrvte rukami alebo lisom.
- Šťavu z dužiny namočte do hrnca s gázovým filtrom.
- Preveďte do samostatnej nádrže na buničinu.
- Nalejte každý kilogram zvyšku filtra gázy do 1 litra čistej vody a nechajte zahriať na stredné teplo.
- Buničina sa varí 10 minút a potom sa ochladí.
- Odvetvenie buničiny opäť pretlačte cez gázový filter a nalejte ju do hlavnej šťavy.
- Na každé 2 litre konečnej tekutiny nalejte pol pohára cukru (voliteľné).
- Nápoj nalejte do sterilizovaných pohárov.
- Okamžite sa stočte a nechajte vychladnúť.
- Takéto uchovávanie môže trvať najviac jeden rok.
koncentrované
Konzervovaná šťava alebo kompot nezahŕňa vždy použitie cukru alebo vody. Koncentrovaná šťava - priamy dôkaz toho.
Zložky:
- 4-5 kg hrozna.
Recept:
- Šťavu vytlačte podľa ktorejkoľvek z metód opísaných vyššie a pretlačte ju cez sito.
- Varte na panvici 5 minút.
- Ľahko prevarenú šťavu pretlačte gázoufilter.
- Fľaškový nápoj a balenie.
V sporáku na džús
Tento recept uľahčuje výrobu akéhokoľvek množstva hroznovej šťavy.Na tento účel je lepšie použiť určitú odrodu - Isabellu. Konzervovaná šťava z Isabelly v zime je mierne sladená, voňavá a môže sa skladovať dlhú dobu.
Zložky:
- 10 kg hrozna Isabella;
- voliteľné - cukor.
Recept:
- Vyberte zrelé bobule, ktoré nie sú oddelené od strapca.
- Hrozno opláchnite umiestnením do špeciálneho oddelenia v sporáku na džús v súlade s pokynmi.
- Nedávajte do zberača príliš veľa bobúľ: hrozno by nemalo stúpať nad jeho stranu.
- Ak chcete pridať cukor, posypte ho po častiach medzi hrsťami hrozna.To je potrebné na rovnomerné rozdelenie sladkosti v chuti konečného výrobku.
- Podľa pokynov odoberte sporák na šťavu, nalejte vodu a varte najviac 1 hodinu.
- Šťavu nalejte do pohárov a uzavrite.Chladné a čisté na chladnom mieste.
- Po olúpaní môžete pokračovať vo varení ďalšej dávky šťavy.
S jablkami
Šťava z hroznového jablka vám môže spríjemniť chladný zimný večer kombináciou kyslej zmesi.a sladkú chuť, povzbudzujú vôňu a majú tiež priaznivý vplyv na zdravie.Jablko pomáha upratovať tráviaci systém, zatiaľ čo hrozno saturuje telo glukózou.
Zloženie:
- 3 kilogramy sladkých, kyslých alebo sladkých jabĺk;
- 3 kilogramy zrelého hrozna akejkoľvek odrody.
Recept:
- Jablká umyte a nakrájajte na malé kúsky.
- Hrozno opatrne oddeľte od strapca a opláchnite ho.
- Zozbierajte sporák na šťavu podľa pokynov na začatie varenia.
- Hrozno najskôr vložte do špeciálneho zberača, potom do kúskov jabĺk.
- Obsah tesne uzavrite vrchnákom a šťavu z varu od varu nechajte variť 1-2 hodiny, za občasného miešania bobúľ a jabĺk.
- Nalejte nápoj do sterilizovaných pohárov a pevne ich rozvaľkajte.
- Ochlaďte ich a uložte ich na chladné miesto.
Tento nápoj poteší pravých gurmánov svojou vynikajúcou chuťou a bohatou arómou.
Zloženie:
- 1,8 kg bieleho hrozna;
- 0,9 kg mandarínok;
- 0,25 kg cukru;
- 0,2 I vody.
Recept:
- Hrozno oddeľte od strapca a dôkladne opláchnite.
- Preneste ich do samostatnej nádoby, prepláchnite gázovým filtrom a nalejte do hrnca.
- Mandarinky očistite a rozdeľte na plátky.
- Mandarinky pomelíme odšťavovačom a výslednú šťavu nalejeme do hrozna.
- Kvapalinu dobre zohrejte, ale nepriveďte k varu, pridajte vodu a cukor.
- Nalejte do plechoviek a pevne ich otáčajte.
Hroznová šťava pripravená podľa ktoréhokoľvek z receptov je typická pre príjemnú chuť a prospešné vlastnosti.Bez ohľadu na to, čimáte ho so sirupom (s prídavkom cukru), iba s vodou alebo bez všetkého, má pozitívny vplyv na trávenie a imunitu.
Zlepšuje tiež prietok krvi a funkciu srdca, zmierňuje neurózu, nespavosť, zabraňuje senilnej krátkozrakosti, katarakte a obličkovým kameňom.Najdôležitejšie je, ak je to potrebné, pripraviť ho s pridaním ďalších zložiek.