Jemnosti varenia
Externe pripravená squash adjika je veľmi podobná zeleninovému kaviáru - má rovnakú textúru a farbu. Hlavný rozdiel medzi jedlami je v chuti: adjika nie je príkladom horúcej a korenistej stravy. Preto každá hosteska môže nezávisle regulovať hladinu papriky, a to napriek množstvu uvedenému v recepte.
Aby sa zabezpečilo, že pripravené jedlo nebude príliš vodnaté alebo tekuté, vyberte na varenie mladú tekvicu s hustou šupkou a stále netvarované semená malej veľkosti. Aby sa jedlo stalo homogénnym, všetky jeho zložky sa rozomelú v mlynčeku na mäso, aby bola charakteristická štruktúra známa už od detstva alebo v mixéri - potom bude snack vyzerať skôr akoštruktúra obchodného kečupu.
Varte na miernom ohni, kým nie je pripravený. Vzhľadom na dlhé obdobie tepelného spracovania občerstvenie nevyžaduje ďalšiu sterilizáciu už v plechovkách: vriaca omáčka sa jednoducho ukladá do pohárov a okamžite sa bez ďalšej manipulácie uzavrie.
Video „Adjika z cukiet na zimu bez sterilizácie“
Z tohto videa sa dozviete vynikajúci recept na adzhiku na zimu bez sterilizácie.
Klasická squash adjika
Na vytvorenie takejto adzhiky budete potrebovať:
- 1,3 kg cukiny;
- 1,3 kg paradajok;
- 0,3 kg mrkvy;
- 0,3 kg stolovej cibule;
- 2 struky čerstvého koreniaceho korenia;
- 100 ml rastlinného oleja bez zápachu;
- 1.5 Čl. l. kamenná soľ;
- 4 lyžice. l. cukor;
- 8 strúčkov cesnaku;
- 4 lyžičky. mleté korenie;
- 70 ml stolového octu (9%).
Počet zeleniny v tomto recepte je uvedený po vyčistení.Asi 2,5 litra hotového výrobku je možné vyrobiť zo špecifikovaného objemu komponentov.
Koreňová zelenina a struky sú mleté a stočené v mlynčeku na mäso. Paradajky a cukety sa pomelú rovnakým spôsobom bez toho, aby sa kôra zo zeleniny odstránila. Rastlinná hmota sa prenesie na panvicu, pridá sa olej, pridá sa korenie a povarí sa 40 minút za občasného miešania. Nezabudnite vyskúšať jedlo, pridajte korenie podľa želania a prineste požadovaný chuťový efekt.
Nakoniec pridajte ocot a jemne nastrúhaný cesnak do adjika, nechajte variť ďalších 10 minút. Teplota varu sa rozšírilavopred pripravené banky a spin.Obrobok sa nezhoršuje ani pri izbovej teplote, ale ak je to možné, je lepšie dať ho na tmavé a chladné miesto - pivnicu alebo pivnicu.
Univerzálne recepty
Okrem vyššie uvedeného klasického spôsobu zberu adzhiky existuje niekoľko bežných spôsobov prípravy horúcej omáčky z lacnej zeleniny na zimu s rôznymi prísadami.
S jablkami
Pripravte pre túto mletú omáčku tieto prísady:
- 5 kg cukiny;
- 1 kg sladkej papriky (najlepšie červenej);
- 10 strukov korenia;
- 0,5 kg paradajok;
- 200 g cesnaku;
- 1 kg mrkvy;
- 1 kg kyslých jabĺk;
- 200 g granulovaného cukru;
- 5 čl.l.soľ;
- 0,5 litra rafinovaného rastlinného oleja;
- 200 ml stolového octu (9%);
- Zelení - voliteľné.
Všetka zelenina, okrem cesnaku, sa olúpa z kože a nakrájaná na plátky.Zmes premiestnime do priestranného hrnca, pridáme cukor, soľ, čierne korenie, zapálené.Udržujte zeleninovú hmotu v peci presne 35 minút po tom, ako sa začne vrieť.Teraz môžete pridať stolový ocot, nasekaný alebo nastrúhaný cesnak, ak je to potrebné, pridať trochu nakrájaného horúceho struku, variť ďalších 10 minút.
To je všetko, hotový výrobok distribuujeme do umytých pohárov, korku a balíme do teplej prikrývky, kým sa nevychladne.Keď sú banky úplne v pohode, môžu byť odstránenétrvalé uloženie v komore.
Z mladých cukiet
Na prípravu 2 litrov horúcej omáčky z mladých cukín na zimu potrebujete:
- 1 kg cukiny;
- 1 kg sladkej papriky;
- 5 hláv cesnaku;
- 7 paprických strukov;
- 0,5 šálky octu;
- 0,5 šálky rastlinného oleja;
- 1.5 čl.l.soľ.
Všetky komponenty sa vyčistia, prekrútia sa jemným mlynčekom a grilovajú sa na hrubej panvici najmenej 1 hodinu.Akonáhle sa hmota uvarí, musí sa soliť.Na konci procesu sa musí pridať ocot.Zmes je rozdelená cez banky a valcovaná.Je lepšie uchovávať desiatu na tmavom mieste, chránenom pred priamym slnečným žiarením, pri nízkej teplote.
Adjika „Favorite“
Z prísad, ktoré budete potrebovať:
- 3 kg cukiny;
- 1,5 kg paradajok;
- 0,5 kg mrkvy;
- 0,5 kg sladkej papriky;
- 1 šálka olúpaných strúčikov cesnaku;
- 1 šálka rastlinného oleja;
- 0,5 pohára granulovaného cukru;
- 2,5.l.mleté červené korenie;
- 2,5 lyžice.l.kamenná soľ.
Šúpať zeleninu, nakrájať a rozdrviť.Do rastlinnej hmoty pridajte soľ, cukor a rastlinný olej, premiešajte.Prenesieme adjiku na panvicu a varíme ju na miernom ohni 40 minút za stáleho miešania zmesi.Odstráňte omáčku z tepla, nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu, pridajte nakrájaný cesnak a papriku.Zmes povarte ďalších 15 minút, nalejte do baniek a stočte.Ochladené poháre utriteobrúsku a odoberie sa do špajze až do správneho okamihu.
S paradajkovou šťavou
Na prípravu tohto desiatu budete potrebovať:
- ) 5 kg cukety veľkej veľkosti;
- 1 kg mrkvy;
- 0,5 litra paradajkovej šťavy;
- 1 šálka cukru;
- 1 šálka olúpaného cesnaku;
- 0,5 litra rastlinného oleja;
- 1 polievková lyžica.l.mleté červené korenie;
- 1 stoh (100 g) kamennej soli;
- 3 zväzky octu (6%).
Celá zelenina sa dôkladne umyje, krája a valí sa v mlynčeku na mäso.Rastlinná hmota sa odosiela do smaltovanej nádoby, naleje sa do oleja a pridá sa korenie.Pred varením je Adjika dobre premiešaná a zapálená.Oheň sa mierne znížil a omáčku pokrájajte pod pokrievkou asi 60 minút.Na konci prípravy sa vstrekne ocot, nechá sa niekoľko minút variť a desiata sa položí na sterilizované poháre.
Polovýrobok obstojí aj bez dodržiavania osobitných teplotných podmienok v kuchynskej skrinke alebo jednoducho na poličke.
Bez mrkvy
Z potrebných zložiek:
- 1 kgcukety;
- 0,5 kg červenej papriky;
- 0,5 kg paradajok;
- 2 papriky;
- 2 lyžice.l.mletá paprika;
- 2 lyžice.l.soľ;
- 2 hláv cesnaku;
- 50 ml slnečnicového oleja;
- 2 lyžičky.pozemný koriander;
- 2 lyžičky.sušená bazalka;
- 50 ml octu.
Cuketa cukina, cesnak a paradajky, odstráňte semená z papriky.Zeleninu nalejte do mlynčeka na mäso, premiešajteležal v panvici a zapálil.Ďalej varíme ďalšiu pol hodinu.Po uvarení pridajte korenie, soľ a rastlinný olej a varte ďalších 30 minút.Nalejte ocot a dobre premiešajte.Nalejte vriacu hmotu na plechovky, zaklopte viečka a prikryte prikrývkou, kým nie sú poháre úplne vychladnuté, a potom ich odložte na miesto trvalého uskladnenia.
Každý z receptov môžete podľa svojich predstáv doplniť: pridajte viac zelene, pridajte korenie alebo bylinky, upravte množstvo cesnaku a octu.
Správne pripravená omáčka je dobre zachovaná počas zimy, a to aj v podmienkach mestského bytu.Občerstvenie bude chutným doplnkom zimného menu vašej rodiny. Diverzifikuje sa vďaka svojim jasným chuťovým efektom a prináša množstvo komplimentov za jej kulinárske schopnosti.