)Príprava prísad
Existuje veľa spôsobov, ako pripraviť ostružinový džem.Ak domáce zvieratá dávajú prednosť švom bez kameňov, hosteska musí ovocie ponoriť do horúcej vody na päť minút.Kvôli zachovaniu neporušeného ovocia sa neodporúča umývať ho pred začatím varenia.V procese varenia je najlepšie miešať hmotu drevenou lyžičkou.
Bobule určite zostanú celé, ak varená hmota vôbec nezasahuje.V takom prípade sa odporúča pretrepať nádobu rukami.Ak pridáte citrusovú kôru na začiatok dezertu, bude konečná pochúťka obzvlášť voňavá.Jam na pečenie v pomalom hrnci sa neodporúča.Niekedy používajú čučoriedky, ktoré sa pripravujú podľa vyššie uvedeného princípu.
Video „Blackberry Jam“
Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť ostružinový džembez tepelného spracovania.
Jednoduché recepty
Cukor a bobule postačujú na výrobu cukroviniek pomocou najjednoduchšieho receptu.Tak získajte hrubú hmotu, čo je istébude mať pozitívny vplyv na telo.Zložky by sa mali merať pri 1 kilograme.
Kroky varenia:
- Prejdite ostružiny, odstráňte rozdrvené a rozmazané bobule.
- Zvyšok vložte do cedníka a jemne opláchnite jemným tlakom vody.
- Ak na plodoch sú plody, mali by sa počas procesu prania starostlivo odstrániť.
- Varte do varenia a vložte do pohárov.
„Päť minút“
Blackberry jam sa nazýva „päť minút“, pretože sa pripravuje mnohokrát rýchlejšie ako iné recepty. Pripravte pre neho nasledujúce produkty: 900 g bobúľ, 900 g cukru, 3 g kyseliny citrónovej.
Postupná inštrukcia:
- Ostružiny opláchnite a nechajte uschnúť.
- Bobule vložte do vrstiev v širokej miske, každá vrstva sa naleje cukrom.
- Nechajte pôsobiť 6 hodín.
- Zapálte a varte.
- Po 5 minútach sa naleje kyselina citrónová.
- Varte 1 minútu a vypnite ohrev.
- Pripravený džem sa naleje do pohárov pod plastové kryty.
bez varenia
Doma sa pripravuje dokonca aj ten pravý prírodný multivitamín. Hovoríme o džeme, ktorý sa skladá z ríbezlí a ostružín. Je potrebné poznamenať, že doba použiteľnosti tohto liečiva je obmedzená na šesť mesiacov.
Zoznam prísad:
- 1 kg ríbezlí;
- 1 kg černice;
- 3 kg granulovaného cukru;
- veľký citrón.
Bobule a citrusové plody sa dobre umyjú a vysušia. Cez ríbezle a černicemlynček na mäso, kotleta a citrón s kôrou.Hmota sa skombinuje v hlbokej nádobe pokrytej cukrom.Nechajte pôsobiť 5 hodín, za občasného miešania.Nalejte do čistých pohárov a uložte do chladničky.
S jablkami
Na zimnú morušový džem sa hodí 300 ml vody, 1 kg černice,1 kg kyslých jabĺk, 1,5 kg granulovaného cukru, 1 lyžica.l.maslo, 100 g alkoholu a štipku kardamónu.
Proces varenia je nasledujúci:
- Jablká opláchnite, nakrájajte na 4 diely, šupkou a nakrájajte na tenké plátky.
- Vložte do nádoby, pridajte vodu a varte 10 minút, kým nie sú jablká mäkké.
- Vytlačte citrónovú šťavu, nalejte do varených jabĺk.
- Vložte ostružiny, masu varte 10 minút, za stáleho miešania a odstránenia peny.
- Nalejte likér a posypte kardamómom, varte 3-4 minúty, ochladte.
- Nalejte do čistých nádob a uzavrite plastovými krytmi.
S malinami
Maliny a černice sú perfektnou kombináciou prospešnou pre telo.Obzvlášť to platí v zime a uprostred prechladnutia.
Na výrobu aromatickej pochúťky budete potrebovať 500 g maliny a černice, 900 g cukru.
Postup prípravy:
- Bobule sa spočítajú, umyjú sa a vysušia sa.
- Bobule nalejte do rôznych nádob.
- Naplňte rovnaké množstvo granulovaného cukru.
- Opatrne miešajte a nechajte 10 hodín na chladnom mieste.
- Keď sa šťava objaví, nalejte ju do rovnakej nádoby.
- Po 10 hodinách šťavyzahriať sa, zamiešať.
- Pridajte bobule malín a ostružín.
- Priveďte do varu a nechajte variť 5–6 minút, odstráňte objavenú penu.
- Vypnite teplo a hmotu úplne ochladte.
- Nádobu znovu vložte do ohňa a varte 5 minút.
- Predbaliť do sterilizovaných pohárov.
S bazom čierneho
Čučoriedkový džem s bez bazami je chutný a zdravý. Musíte zásobiť 400 g černice, 400 g sliviek, 200 g malín, 200 g bazy, 1,2 kg granulovaného cukru, 5 strúčikov a 0,5 šálky citrónovej šťavy.
Pokyny na varenie:
- Staršie, maliny a černice umyte, uložte na tú istú panvicu.
- Zo sliviek získajte kosti, krájajte a pridajte ďalšie komponenty.
- Klinček vylejte, vodu nalejte tak, aby pokrývalo ovocie niekoľko centimetrov.
- Varte na miernom ohni.
- Zmes sa varí 15 minút.
- Ovocie zmäknite vidličkou, nalejte pyré do tenkého plátna, zaviažte a vložte do sita.
- Položte kovovú panvicu a nechajte cez noc zvýrazniť šťavu.
- Výsledná šťava sa naleje do panvice.
- Pridajte do šťavy cukor a varte, kým sa nerozpustí.
- Zvýšte teplotu a duste 15 minút.
- Nalejte do plechoviek a uložte do chladničky.
Je potrebné dodať, že ostružinový džem, ktorý prechádza minimálnym tepelným spracovaním, musí byť v chladničke. Viskózne a husté džemy, ktoré sa už dlhú dobu varili, sa uzavrú pečatami a uložia sa naizbová teplota.