Užitočné recepty na rakytník rešetliakový s kameňmi a bez kameňov

Oranžová, jemná slnečná farba džemu z rakytníka rakytníka s jemnou ananásovou chuťou osloví mnohých.Nie je ťažké ju variť a v zime bude možné nielen sa znovu zabaviť, ale aj napraviť zdravie.
Obsah
  1. Príprava
  2. Video „Recept na lekvár rakytníka rešetliakového“»
  3. Recepty testované podľa času
  4. Klasické
  5. Bez pasterizácie
  6. S medom a orechmi
  7. Vo viacvrstvovom obchode
  8. Bez semienok
  9. S tekvicou
Príprava

Je veľmi užitočné jesť čerstvé bobule., ale na zimu zvyčajne pripravujú džemy, džemy, džúsy.Džem rakytníka rešetliakového má množstvo liečivých vlastností, ktoré sa určite hodia počas chladného obdobia: liečia cievy a žalúdok, zrýchľujú metabolizmus a chránia pred sezónnymi prechladnutiami.Ale tento úžasný bobule nie je len prospešný, ale môže byť škodlivý aj pre tých, ktorí trpia cholelitiázou alebo peptickým vredom, ako aj pre alergiu.

Môžete uvariť džem z čerstvo zozbieraných a zo zmrazených bobúľ.Plody sa musia starostlivo vyberať, zbaviť listov, vetvičiek, stoniek a zbaviť sa všetkých poškodených vzoriek.Pred varením sa bobule premyjú tečúcou vodou a potom sa mierne vysušia.Niektoré ženy v domácnosti ich rozptyľujú na čistú handričku, ale jemné bobule sa môžu poškodiť.Je ľahšie nechať ich pol hodiny v cedníku, kým voda steká.Toto je dôležité, ak sa rakytník rakytník zberá bez tepelnej úpravyspracovanie.

Video „Recept na lekvár rakytníka rakytníka“

Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť lahodnú zmrzlinu rakytníka rakytníka.

Recepty testované podľa času

Niektorí ľudia uprednostňujú brúsenie alebo nalievanie rakytníka rešetliakového cukrom, aby sa zachovalo čo najviac prospešných látok, ale bobule tak dlho nevydržia. Dnes sa zameriame na tradičné, osvedčené recepty a tam sa každá žena v domácnosti rozhodne, ako vyrobiť lahodnú marmeládu z rakytníka.

Ak sa nebojíte experimentovať, môže existovať veľa možností.Klasika zahŕňa účasť iba rakytníka a cukru, ale toto bobule dobre dopadá na iné bobule alebo zeleninu, korenie mení chuť, dodáva pikantný nádych.

Klasický

Toto je najjednoduchší spôsob.Zoberte mu 1 kg pripravených bobúľ a približne rovnaké množstvo cukru.Presné množstvo cukru závisí od sladkosti rakytníka.Existuje veľa odrôd, ktoré sa líšia stupňom sladkosti svojich plodov.Okrem toho musíte vziať do úvahy vkus majiteľov: niekto miluje sladkú sladkosť a niekto sa obáva nadváhy.

Postupnosť krokov je takáto:

  1. Bobule sa nalejú cukrom a nechajú sa 4 až 6 hodín vytekať.
  2. Potom sa riad zapáli.Ak šťava nevyčnieva alebo je príliš málo, môžete pridať trochu vody.
  3. ​​
  4. Pri nízkej teplote a jemnom miešaní sa hmota najskôr privedie do úplného rozpustenia cukru a potom do varu.
  5. Jam by nemal variť viac ako 10 minút, mnohí radšej obmedzujú na 5 minút, po ktorých sa rýchlo rozložia do sterilizovaných pohárov a previnú.
  6. Je vhodné otočiť plechovky hore nohami, zakryť prikrývkou, počkať na úplné ochladenie a až potom ich vybrať.

Niektorí ľudia uprednostňujú varenie, ale rozpustenie masy s rozpusteným cukrom v pohári a pasterizáciu vo vriacej vode (25 minút za liter).

Bez pasterizácie

1 kg bobúľ sa pomelie v mixéri alebo prechádza mlynčekom na mäso zmiešaným s 1 kg cukru a nechá sa niekoľko hodín nechať vsiaknuť. Hmota by sa mala pravidelne miešať s drevenou lyžičkou.

Po 2 - 3 hodinách položte riad do ohňa, zohrejte ho a potom ho povarte na miernom ohni za miešania počas 20 - 30 minút.

Potom sa do banky naleje horúci džem, ktorý sa zvinie. Trvá to rok bez pasterizácie.

S medom a orechmi

Je ťažké urobiť z rakytníka viac užitočného, ​​ale uspeje, ak ho uvaríte s medom a vlašskými orechmi. Toto jedlo bude neuveriteľne užitočné, chutné, tonizujúce, ale s vysokým obsahom kalórií. Pri príprave si musíte pamätať na to, že med sa nedá variť, je lepšie ho nezahriať na viac ako +60 ° C.

Zložky:

  • 1 kg rakytníka rešetliakového;
  • 1 šálka jadier vlašských orechov;
  • 1 kg medu.

Je lepšie utrieť bobule cez sito (predtým jemne rozdrviť drevenou dužinou), ale šťavu môžete jednoducho vytlačiť, zložiť do výslednej hmotynakrájané orechy (možné nakrájať, búšiť, mleté), variť 10–15 minút, potom mierne vychladnúť (do +60 ° C).

Med sa taví vo vodnom kúpeli alebo sa jednoducho hnetie v zmesi bobúľ a orechov - kombinované výrobky sa nejakým spôsobom vložia do pomalého ohňa, odvážia sa, nevaria sa asi 20 - 30 minút, za občasného miešania. Aj keď zmes nie je zahusťovaná, čo sa určite stane po ochladení, je rozložená na brehoch.

Vo viacvrstvovom obchode

Naplňte misku pripravenými bobuľami (1 kg), cukrom (1–1,2 kg), vodou (1/2 šálky), nechajte jednu hodinu. Môžete pridať korenie (škorica, citrusová kôra, muškátový orech), jablká, hrozienka alebo orechy. Bobule môžu byť celé alebo drvené, ak ich pretriete sitom, je možné uvariť džem.

Na varenie zapnite režim „rýchleho ochladzovania“ na 1 hodinu, ale niekedy je potrebné miešať. O hodinu neskôr zmenia režim na „Fry“, počkajú na objavenie sa peny, odstránia ju a vyložia zaseknutý papier v nádobách.

Bezsemenné

Ak sa chcete zbaviť kostí, najjednoduchším spôsobom je vytlačiť šťavu, ale je lepšie trieť bobule cez sito. Dá sa to urobiť s čerstvým, mierne rozdrveným ovocím alebo ich môžete trocha variť pre mäkkosť v malom množstve vody. Na 1 kg prijatej hmotnosti zoberte 1–1,3 kg cukru, zamiešajte, zapálte, miešajte.

Je potrebné prevariť malý oheň a uistiť sa, že nespáli, vyberte penu. Hotový džem už netvorí penu, nešíri sa na tanieriku, je trochu zatemnený, čo znamenáje čas ich naplniť pripravenými nádobami.

Masa rakytníka rakytníka bez semien sa môže zmiešať s cukrom a môže sa uchovávať v chladničke bez varu.Ale za týmto účelom musíte vziať cukor dvakrát toľko ako rakytník, kombinovať ingrediencie, nechať ich stáť, miešať až do úplného rozpustenia.Udržujte túto zmes aj v chlade nebude fungovať dlhšie ako šesť mesiacov.

S tekvicou

Rakytník rešetliakový a tekvica dozrievajú takmer súčasne, ich plody sú veľmi užitočné - to sú dva dôvody na ich kombináciuna výrobu chutných dezertov na zimu.Budete potrebovať:

  • 1,5 kg rakytníka rešetliakového;
  • 1 kg vyčistenej tekvicovej buničiny;
  • 800 - 900 g cukru, jediná pomarančová kôra.

S pomocou odšťavovača je potrebné pripraviť šťavu z rakytníka rakytníka a rozrezať tekvicovú dužinu na malé štvorčeky alebo okvetné lístky, aby bolo vhodné jesť:

  1. Šťava sa kombinuje s cukrom, zapaľuje sa, čaká saúplné rozpustenie všetkých kryštálov.
  2. Po začiatku varu sa do zmesi pridajú kúsky tekvice a kôry.
  3. Za stáleho miešania varte na miernom ohni.
  4. Vôľa je určená stavom tekvice - kúsky by mali byť mäkké, priesvitné, získavať chuť rakytníka s jemnou citrusovou vôňou.
  5. Hotový džem sa konzervuje zvyčajným spôsobom.