Základné odporúčania
Pri príprave tekvicového kompótu nie je nič ťažké.Na dosiahnutie úspechu je potrebné riadiť sa niekoľkými jednoduchými odporúčaniami:
- Uprednostnite odrody dezertov, najlepšie zo všetkých muštov.Tieto odrody sú sladšie ako iné odrody a ich mäso je šťavnaté, s výraznou chuťou.
- Na varenie si vyberte stredné a malé tekvice - obsahujú viac cukru.
- Pri výbere zeleniny starostlivo pociťujte jej šupku.Mal by byť elastický, zubatý základ alebo stopy hniloby.
- Nekupujte znížené polovice.Nie je hygienický a buničina v poloviciach je zvyčajne pomalšia a nie šťavnatá.
Pred varením sa tekvica dôkladne umyje, olúpa a vyhodí zo semien.Nakrájajte zeleninu podľa možnosti na malé kocky s veľkosťou 1–2 cm, nie viac.Takže budú variť rýchlejšie a približne rovnaké kúsky vylepšia vzhľad vášho nápoja.Ak je nápoj veľmi sladký,potom sa môže pred podávaním zriediť prevarenou vodou.
Video: „tekvicový kompot s pomarančmi na zimu“
Z tohto videa sa dozvieteAko vyrobiť kompot z tekvice a pomarančov.
Recepty krok za krokom
tekvicové dusené mäso sa obyčajne neuvaľuje jednoducho vo vode a cukre.V tejto verzii sa nápoj získava s nedostatočne nasýtenou chuťou a arómou.Preto ho pre väčšiu chuť varte s rôznymi prísadami.
Vybrali sme pre vás šesť najlepších receptov na domáce tekvicové kompoty.Vyberte si a varte!
Jednoduché
Prvým v zozname je klasický recept na kompóty.Bude si to vyžadovať:
- 1 kg tekvicovej buničiny;
- 1,5 šálky cukru;
- 2 litre vody;
- ⅓ tsp.kyselina citrónová;
- 1 g vanilínu.
Nakrájanú tekvicu nakrájanú na plátky sa musí vložiť do panvice, prikryť cukrom, pridať vodu a zapáliť.Keď voda vrie, oheň by sa mal zredukovať na minimum, naliať do kyseliny citrónovej a variť najmenej ďalších 25 minút.Pred samotným koncom varenia sa pridá vanilín a všetko sa dôkladne premieša.
Ďalej je potrebné naliať nápoj do sterilizovaných pohárov, zrolovať sa a prevrátiť hornú časť nadol a nechať vychladnúť. Môžete dokonca skladovať v izbových podmienkach.
Rovnako ako ananás
Tento recept vytvorí originálny kompot, v ktorom budú tekvicové kocky chutnať ako ananás.Požadované prísady:
- 1 kg tekvicovej vlákniny;
- 1 liter vody;
- 500 g cukru;
- 500 g ananásovej šťavy.
Šťava sa musí variť v samostatnom obale a počas tejto doby môžete urobiť tekvicu. Potom sa kockové tekvicové kocky vylejú do horúcej ananásovej šťavy a nechajú sa v sladkej impregnácii 10 až 15 minút.
Medzitým sa cukor musí rozpustiť vo vode a priviesť do varu. Napustená tekvicová dužina so zvyškami šťavy sa umiestni do pripravených pohárov a naplní sa vriacou vodou. Nádoby skladujte na chladnom tmavom mieste.
S pomarančmi
Chuť tekvice je veľmi dobre zatienená citrusovou vôňou. Na prípravu takéhoto kompotu bude potrebné:
- 450 g tekvicovej buničiny;
- 2 litre vody;
- 250 g cukru;
- 2-3 nie príliš veľké pomaranče;
- 2 g vanilky.
Nakrájaná tekvica sa naleje vodou, pridá sa cukor, všetko sa dobre premieša a zohreje sa na miernu teplotu. Keď sa hrniec zahreje, naleje sa do neho vanilín a varí sa 15 minút.
Medzitým musíte urobiť citrus. Najskôr ich prelejeme vriacou vodou a pomarančovou kôrou z oranžovej časti kôry. Potom sa buničina uvoľní z fólie a tiež sa trie alebo veľmi jemne naseká.
Pridajte strúhané pomaranče a kôru do kompotu a varte ďalších 10-15 minút, kým nie sú pripravené.
S jablkami
Jablká sa považujú za jednu z najchutnejších kombinácií s tekvicou. A kompot nie je výnimkou. Na jej varenie budete potrebovať:
- 400 g tekvicovej buničiny; 85) 600 g jabĺk sladkých a kyslých odrôd;
- 2 litre vody;
- 350 g cukru.
Pripravené tekvicové plátky vložte do hrnca, nalejeme do vody a necháme 5 - 6 minút variť v ohni.Potom sa do vody pridajú nakrájané jablká a celá zmes sa varí ďalších 5 minút.Pri výbere jabĺk sa uistite, že ich mäso je husté, nie voľné.V opačnom prípade sa jablká z procesu varenia zmenia na neporiadok.
Cukor sa nakoniec naleje do vody a dobre sa premieša.Keď sa cukor úplne rozpustí, kompot sa môže odstrániť z tepla, naliať do plechoviek a zrolovať.
S rakytníkom
V tomto recepte si môžete pripraviť nielen chutný, ale aj vitamín bohatý kompot.Na jeho varenie bude potrebné:
- 150 g tekvicovej dužiny;
- 200 g bobule rakytníka rešetliakového;
- 2,5 litra vody;
- 350 g cukru.
Na dne plechoviek je položená lúpaná a nasekaná tekvica.Tam sú tiež umyté a olúpané bobule rakytníka.Bobuľovitý rastlinný základ sa naplní vriacou vodou a odloží sa na 10 minút.
Keď je hrniec vylúhovaný, nalejte ho do tekvice spolu s tekvicou a rakytníkom a varte.Potom sa pridá cukor a budúci nápoj sa dobre premieša, až kým sa cukor úplne nerozpustí.Hotový kompot sa potom môže naliať späť do brehov a zatvoriť na zimu.
So sušenými marhuľami
Tento recept je jednou z variácií kompót z tekvica-jablko.Dokonale obohacuje relatívne neutrálnu tekvicovú chuť, vďaka ktorej je nápoj sýtejší a voňavejší.
Na varenie budete potrebovaťTieto komponenty:
- 300 g tekvicovej buničiny;
- 300 g jabĺk sladkých a kyslých odrôd;
- 2 lyžice. l. sušené marhule;
- 1,5 litra vody;
- 1 polievková lyžica. l. hrozienka;
- 100 - 120 g cukru;
- 0,5 lyžičky. škorica;
- štipka kyseliny citrónovej.
Najskôr pripravte vodnú bázu. Za týmto účelom rozpustite cukor vo vode, nechajte ho zohriať na miernom ohni a nechajte ho prevariť. Potom pridajte sušené ovocie so škoricou a nechajte hrniec variť ďalších 10 minút.
Medzitým sa jablká olúpajú, zbavia semien a nakrájajú na kocky. Tekvica, rovnako ako jablká, je tiež nakrájaná na kocky. Po 10 minútach varu sa do nej naleje tekvica a varí sa 5 minút.
Jablká sa pridávajú do kompotu v konečnej zložke a všetky sa varia do varenia. 1 - 2 minúty pred koncom varenia je potrebné pridať kyselinu citrónovú, po ktorej je možné zachovať hotový kompot.
Ako vidíte, tekvicové kompóty sa pripravujú celkom jednoducho. Po strávení trochu času získate vynikajúce zimné nápoje, ktoré radi vypije celá rodina.