Najlepšie recepty na džem zo zrelých a zelených paradajok

Dobrá úroda vždy prispieva k začiatku sezóny aktívneho konzervovania.Spomedzi veľkého počtu receptov zaujíma mimoriadne miesto neuveriteľne chutný paradajkový džem.Stačí vyskúšať jedlo raz a vo vašej kuchárke sa navždy „usadí“.

Všeobecné pravidlá obstarávania[[PDN 26]

Odporúča sa venovať pozornosť a neignorovať tieto pravidlá:

  1. Je dôležité vykonať predbežnú prípravu paradajok.Na džem berte mäsité a husté paradajky, ktoré neobsahujú veľa šťavy.Je lepšie vybrať zeleninu okamžite - nechať tých, ktorí sa neusporiadajú a nie sú prasknutí.Pri odrezaní poškodených miest hrozí hosteska, že sa pod kožu dostanú patogény.
  2. Zelenina, ktorá ešte nie je úplne zrelá, obsahuje solanín.Používanie tejto látky vo veľkých množstvách je škodlivé pre zdravie.Solanín sa v malom množstve nachádza aj v zrelých paradajkách.
  3. Na odstránenie škodlivých látok môžete zeleninu naliať čistou vodou a nechať pôsobiť 4–5 hodín.Zelené paradajky tiež môžete namočiť do slanej vody po dobu 60 minút.Každá metóda je účinná, výber závisí len od dostupnosti voľného času vhosteska.Potom sa zelenina vysuší a nakrája.
  4. Pred varením džemu je dôležité odstrániť stonky a čierne škvrny na spodku ovocia.Zelenina sa spravidla krája na plátky alebo kocky, v závislosti od osobných preferencií.

Video „Džem zo zelených paradajok s citrónom“

Z tohto videa sa dozviete,Lahodný recept na džem zo zelených paradajok s citrónom na zimu.

Ako vyrábať zelené ovocie

Tento článok predstavuje jednoduché recepty, vďaka ktorým sú chutné konzervy.

Jednoduchý recept

Vezmite 1,1 kg nezrelé paradajky, 1,5 kgcukor a 350 ml vody.

Dodržiavajte nasledujúce pokyny na varenie:

  1. Pripravte si jedlo a riad.
  2. Nalejte vodu do panvice, počkajte na prvé známky varu, pridajte cukor a premiešajte.
  3. Minimálne zahrievajte, nechajte cukor úplne rozpustiť, vyberte ho zo sporáka.
  4. Pripravte paradajky: stonky nakrájajte, opláchnite a osušte, nakrájajte na 4 časti.
  5. Po ošetrení soľným roztokom ich vložte do hrnca a prikryte pripraveným sirupom.
  6. Prikryte gázou a odložte na 20 hodín.
  7. Vypusťte sladký sirup a varte ho v samostatnej miske, nalejte paradajky vriacim roztokom.
  8. Počkajte ďalších 16 hodín a položte riad s paradajkami na sporák.
  9. Varte do priehľadných zelených paradajok a hustého sirupu.
  10. Do pohárov nalejte zelené paradajkové džemy a zrolovať.

S maticami

Vezmite 240 g jadier lúpaných orechov, 1250 g cukru, 360 ml vody a 1 kg čerstvých paradajok.

Proces varenia:

  1. Pripravia sa paradajky, ktorých priemer nepresiahne 5 cm.
  2. Opláchnite, osušte a odstráňte stred stonkou ostrou čepeľou noža.
  3. Orechy vložte do suchej panvice a smažte 5-6 minút bez rastlinného oleja.
  4. Rozdrvte orechy na drobky.
  5. Zmiešajte cukor a vodu, zmes varte na miernom ohni, kým nie je homogénna.
  6. Paradajky plňte orechovými lupienkami a vložte do hrnca.
  7. Zeleninu naplňte vriacim sirupom, riad zakryte uterákom.
  8. Nechajte jeden deň vypustiť tekutinu a znova ju prevariť.
  9. Nalejte zeleninu a deň čistite.
  10. Zopakujte proces varu a znova nalejte, po tretej infúzii vložte džem na sporák.
  11. Varte 30 minút, nalejte do pohárov a zavrite.

S klinčekmi a rumom

Zásoby na 1 citrón, 1 kg cukru, 2 púčikyKlinček, 1 kg červených paradajok, 40 g rumu a 250 ml octu.

Postupujte podľa týchto krokov:

  1. Paradajky pripravte podľa vyššie uvedených tipov: namočte ich do slaného roztoku alebo opláchnite čistou vodou.
  2. Chopte ich ľubovoľne, môžete plátky.
  3. Polovica zo špecifikovaného množstva cukru a vody, sirup.
  4. Akonáhle sa cukor začne rozpúšťať, nalejte ocot.
  5. Do sirupu pridajte zeleninu, po 6 minútach varenia vyberte z tepla.
  6. Trvajú na tom 11 hodín.Vypusťte sirup, pridajte zvyšný cukor.
  7. 95) Opäť povarte, citrón umyte a kocky nakrájajte na kôru.
  8. Sirup povarte 5 minút, pridajte zeleninu a citrón. Nalejte klinčeky, premiešajte.
  9. Vypnite teplo, masu úplne ochladte a nalejte do rumu.
  10. Nalejte do nádoby a chladte.

Z zrelých paradajok

Hosteska bude potrebovať 1 citrón, 2 kyslé jablká, 500 g zrelých paradajok a 500 g cukru.


Pokyny krok za krokom:

  1. Vezmite zrelú a mäsitú zeleninu. Ošúpajte pokožku tak, že ich vopred udržíte v soľnom roztoku.
  2. Na odstránenie semien vtierajte buničinu cez cedník alebo sitko.
  3. Mletú zeleninu v mixéri pripravte na šťouchanú zemiaky. Odstráňte šupku z citrónovej šťavy.
  4. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a chuť do pyré, nechajte cez noc. Riad prikryte polotovarmi uterákom.
  5. Odstráňte šupky z jabĺk, jemne nastrúhajte.
  6. Kombinujte paradajkové a jablkové pyré v panvici na varenie. Varte 40 minút.
  7. Ochlaďte a nalejte do pohárov.

S bazalkou

Použite 1,1 kg paradajok, 40 g čerstvej bazalky, 35 g práškového pektínu, 1 kg cukru, 80 ml citrónovej šťavy.

Budete potrebovať nasledujúce akcie:

  1. Na extrakciu semien použite špeciálny trubicový nôž. Po odstránení stredu dávajte pozor na integritu zeleniny. Nerežte ich na polovicu.
  2. Paradajky oparte a ponorte do ľadovej vody. Odstráňte pokožku. Vložte suroviny do kuchynského riadu.
  3. Tomitazelenina na miernom ohni 15 minút, občasné miešanie.
  4. Bazalku umyte, jemne nasekajte.
  5. Do paradajkovej omáčky pridajte citrónovú šťavu a nakrájanú zeleninu.
  6. V suchej miske zmiešajte cukor a pektín a pridajte túto zmes k paradajkam.
  7. Jam uvarte 2 minúty pri vysokej teplote, vypnite pôžičku.
  8. Jemnosť z paradajok nalejte do sterilizovaných a suchých pohárov.

Citrónová klasika

Vezmite 1 citrónu, 1,6 kg zrelých paradajok a 850 g cukru,

Postupujte takto:

  1. Citrusy opláchnite, nakrájajte na dve časti a vytlačte šťavu.
  2. Rozmelte šupku v mixéri.
  3. Zelenina umyte, odstráňte čierne bodky a stonku.Chop ľubovoľne, dostanete krásny džem z plátky.
  4. Vo vhodnej nádobe premiešajte šupku, šťavu a zeleninu.Nalejte všetok cukor.
  5. Položte nádobu na oheň, povarte ju a vyberte z kachlí.Nechajte pôsobiť 30 minút.
  6. Zmes sa opäť uvedie do varu a po dobu 45 minút sa zahrieva.
  7. Pečte na miernom ohni a varte 30 minút.
  8. Neustále miešajte hmotu a pripravte nádobu na zošívanie.
  9. Nalejte horúcu pochúťku do pohárov a zrolovať.
  10. So zázvorom a pomarančom

    Cook 1 citrón, 1 oranžový, 1 kg cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 kg paradajok a zázvoru.

    Pri príprave misky postupujte podľa týchto krokov:

    1. Ošúpajte zeleninu.Nakrájajte mäso na kocky.
    2. Vyberte citrusové ovocie z kôry a nasekajte ju v mixéri.Buničina nakrájaná na kocky.Root rošt.
    3. V nádobe všetko premiešajte a nechajte extrahovať šťavu.
    4. Dajte na sporák, varte a varte 8 minút.Úplne cool.Tieto kroky opakujte ešte dvakrát.
    5. Tretie varenie po dobu 20 minút, nalievanie do čistých pohárov a vyhrnutie.

    Paradajkový džem je chutné a zdravé jedlo.

    Vyberte si recept a potešte svoju rodinu letnou a šťavnatou pochúťkou.