Všeobecné pravidlá obstarávania[[PDN 26]
Odporúča sa venovať pozornosť a neignorovať tieto pravidlá:
- Je dôležité vykonať predbežnú prípravu paradajok.Na džem berte mäsité a husté paradajky, ktoré neobsahujú veľa šťavy.Je lepšie vybrať zeleninu okamžite - nechať tých, ktorí sa neusporiadajú a nie sú prasknutí.Pri odrezaní poškodených miest hrozí hosteska, že sa pod kožu dostanú patogény.
- Zelenina, ktorá ešte nie je úplne zrelá, obsahuje solanín.Používanie tejto látky vo veľkých množstvách je škodlivé pre zdravie.Solanín sa v malom množstve nachádza aj v zrelých paradajkách.
- Na odstránenie škodlivých látok môžete zeleninu naliať čistou vodou a nechať pôsobiť 4–5 hodín.Zelené paradajky tiež môžete namočiť do slanej vody po dobu 60 minút.Každá metóda je účinná, výber závisí len od dostupnosti voľného času vhosteska.Potom sa zelenina vysuší a nakrája.
- Pred varením džemu je dôležité odstrániť stonky a čierne škvrny na spodku ovocia.Zelenina sa spravidla krája na plátky alebo kocky, v závislosti od osobných preferencií.
Video „Džem zo zelených paradajok s citrónom“
Z tohto videa sa dozviete,Lahodný recept na džem zo zelených paradajok s citrónom na zimu.
Ako vyrábať zelené ovocie
Tento článok predstavuje jednoduché recepty, vďaka ktorým sú chutné konzervy.
Jednoduchý recept
Vezmite 1,1 kg nezrelé paradajky, 1,5 kgcukor a 350 ml vody.
Dodržiavajte nasledujúce pokyny na varenie:
- Pripravte si jedlo a riad.
- Nalejte vodu do panvice, počkajte na prvé známky varu, pridajte cukor a premiešajte.
- Minimálne zahrievajte, nechajte cukor úplne rozpustiť, vyberte ho zo sporáka.
- Pripravte paradajky: stonky nakrájajte, opláchnite a osušte, nakrájajte na 4 časti.
- Po ošetrení soľným roztokom ich vložte do hrnca a prikryte pripraveným sirupom.
- Prikryte gázou a odložte na 20 hodín.
- Vypusťte sladký sirup a varte ho v samostatnej miske, nalejte paradajky vriacim roztokom.
- Počkajte ďalších 16 hodín a položte riad s paradajkami na sporák.
- Varte do priehľadných zelených paradajok a hustého sirupu.
- Do pohárov nalejte zelené paradajkové džemy a zrolovať.
S maticami
Vezmite 240 g jadier lúpaných orechov, 1250 g cukru, 360 ml vody a 1 kg čerstvých paradajok.
Proces varenia:
- Pripravia sa paradajky, ktorých priemer nepresiahne 5 cm.
- Opláchnite, osušte a odstráňte stred stonkou ostrou čepeľou noža.
- Orechy vložte do suchej panvice a smažte 5-6 minút bez rastlinného oleja.
- Rozdrvte orechy na drobky.
- Zmiešajte cukor a vodu, zmes varte na miernom ohni, kým nie je homogénna.
- Paradajky plňte orechovými lupienkami a vložte do hrnca.
- Zeleninu naplňte vriacim sirupom, riad zakryte uterákom.
- Nechajte jeden deň vypustiť tekutinu a znova ju prevariť.
- Nalejte zeleninu a deň čistite.
- Zopakujte proces varu a znova nalejte, po tretej infúzii vložte džem na sporák.
- Varte 30 minút, nalejte do pohárov a zavrite.
S klinčekmi a rumom
Zásoby na 1 citrón, 1 kg cukru, 2 púčikyKlinček, 1 kg červených paradajok, 40 g rumu a 250 ml octu.
Postupujte podľa týchto krokov:
- Paradajky pripravte podľa vyššie uvedených tipov: namočte ich do slaného roztoku alebo opláchnite čistou vodou.
- Chopte ich ľubovoľne, môžete plátky.
- Polovica zo špecifikovaného množstva cukru a vody, sirup.
- Akonáhle sa cukor začne rozpúšťať, nalejte ocot.
- Do sirupu pridajte zeleninu, po 6 minútach varenia vyberte z tepla.
- Trvajú na tom 11 hodín.Vypusťte sirup, pridajte zvyšný cukor. 95) Opäť povarte, citrón umyte a kocky nakrájajte na kôru.
- Sirup povarte 5 minút, pridajte zeleninu a citrón. Nalejte klinčeky, premiešajte.
- Vypnite teplo, masu úplne ochladte a nalejte do rumu.
- Nalejte do nádoby a chladte.
Z zrelých paradajok
Hosteska bude potrebovať 1 citrón, 2 kyslé jablká, 500 g zrelých paradajok a 500 g cukru.
Pokyny krok za krokom:
- Vezmite zrelú a mäsitú zeleninu. Ošúpajte pokožku tak, že ich vopred udržíte v soľnom roztoku.
- Na odstránenie semien vtierajte buničinu cez cedník alebo sitko.
- Mletú zeleninu v mixéri pripravte na šťouchanú zemiaky. Odstráňte šupku z citrónovej šťavy.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu a chuť do pyré, nechajte cez noc. Riad prikryte polotovarmi uterákom.
- Odstráňte šupky z jabĺk, jemne nastrúhajte.
- Kombinujte paradajkové a jablkové pyré v panvici na varenie. Varte 40 minút.
- Ochlaďte a nalejte do pohárov.
S bazalkou
Použite 1,1 kg paradajok, 40 g čerstvej bazalky, 35 g práškového pektínu, 1 kg cukru, 80 ml citrónovej šťavy.
Budete potrebovať nasledujúce akcie:
- Na extrakciu semien použite špeciálny trubicový nôž. Po odstránení stredu dávajte pozor na integritu zeleniny. Nerežte ich na polovicu.
- Paradajky oparte a ponorte do ľadovej vody. Odstráňte pokožku. Vložte suroviny do kuchynského riadu.
- Tomitazelenina na miernom ohni 15 minút, občasné miešanie.
- Bazalku umyte, jemne nasekajte.
- Do paradajkovej omáčky pridajte citrónovú šťavu a nakrájanú zeleninu.
- V suchej miske zmiešajte cukor a pektín a pridajte túto zmes k paradajkam.
- Jam uvarte 2 minúty pri vysokej teplote, vypnite pôžičku.
- Jemnosť z paradajok nalejte do sterilizovaných a suchých pohárov.
Citrónová klasika
Vezmite 1 citrónu, 1,6 kg zrelých paradajok a 850 g cukru,
Postupujte takto:
- Citrusy opláchnite, nakrájajte na dve časti a vytlačte šťavu.
- Rozmelte šupku v mixéri.
- Zelenina umyte, odstráňte čierne bodky a stonku.Chop ľubovoľne, dostanete krásny džem z plátky.
- Vo vhodnej nádobe premiešajte šupku, šťavu a zeleninu.Nalejte všetok cukor.
- Položte nádobu na oheň, povarte ju a vyberte z kachlí.Nechajte pôsobiť 30 minút.
- Zmes sa opäť uvedie do varu a po dobu 45 minút sa zahrieva.
- Pečte na miernom ohni a varte 30 minút.
- Neustále miešajte hmotu a pripravte nádobu na zošívanie.
- Nalejte horúcu pochúťku do pohárov a zrolovať. So zázvorom a pomarančom
- Ošúpajte zeleninu.Nakrájajte mäso na kocky.
- Vyberte citrusové ovocie z kôry a nasekajte ju v mixéri.Buničina nakrájaná na kocky.Root rošt.
- V nádobe všetko premiešajte a nechajte extrahovať šťavu.
- Dajte na sporák, varte a varte 8 minút.Úplne cool.Tieto kroky opakujte ešte dvakrát.
- Tretie varenie po dobu 20 minút, nalievanie do čistých pohárov a vyhrnutie.
Cook 1 citrón, 1 oranžový, 1 kg cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 kg paradajok a zázvoru.
Pri príprave misky postupujte podľa týchto krokov:
Paradajkový džem je chutné a zdravé jedlo.
Vyberte si recept a potešte svoju rodinu letnou a šťavnatou pochúťkou.