Metódy a pravidlá obstarávania
Konzervovanie je proces vytvárania určitých podmienok skladovaniaovocie a ovpolievka.Celý proces spočíva v nevyhnutnom tepelnom spracovaní potravinárskych výrobkov, aby sa zvýšila ich skladovateľnosť.Existujú také základné metódy konzervovania: sterilizácia, pasterizácia, solenie, morenie.
Ochrana je pomerne pracný proces, ktorý si vyžaduje osobitnú prípravu.Pri príprave zimných zvratov zeleniny hrá hlavnú úlohu sterilizácia plechoviek a viečok.Aby bol proces plynulý, domácnosti v domácnosti musia dodržiavať tieto pravidlá:
- odporúča sa umiestniť drevenú dosku alebo froté látku na spodnú časť panvy tak, aby banky nepraskali;
- panvicu nalejte vodou s rovnakou teplotou ako vo vnútri konzervy;
- je potrebné zabezpečiť, aby voda nevarila a aby nespadla do zákruty;
- banky by mali byť sterilizované v čase, v závislosti od objemu: 0,5 l - 10–15 minút, 1 l - 20–25 minút, 3 l - 30–35 minút;
- použitie kamennej soli na spájanie;
- musíte si vybrať iba kvalitný a osvedčený ocot, pretože v priebehu času stráca svoju silu, čo môže spôsobiť kazenie potravín;
- konzervovanú konzerváciu skladujte iba na chladnom mieste bez priameho slnečného žiarenia;
- kľúč zakatochny pre konzervovanie by sa mal zvoliť kvalitatívne, aby sa proces pečatenia správne vykonával.
Nemenej dôležitým faktorom je výber požadovaných krytí. V súčasnosti existujú tieto typy: plechové, skrútené kryty, sklenené, plastové a vákuové kryty na konzervovanie. Každý z týchto typov má výhody aj nevýhody. Preto by sa výber mal vyberať na základe doby skladovania, ako aj výrobkov zahrnutých do zloženia.
Video „3 recepty na prípravu paradajkových šalátov“
Z tohto videa sa dozviete tri recepty na vynikajúce paradajkové šalátové prípravky na zimu.
Tradičné recepty
Pani dobrovoľne zdieľajú tajomstvá varenia užitočných rastlinných prípravkov pre chladné obdobie, keď je zeleninová sezóna skončená.Pozrime sa na najlepšie recepty na domáce prípravy na zimu.
Paradajky
Paradajky sa považujú za najžiadanejšie výrobky určené na domácu konzerváciu.Všetci radi jesť šťavnaté paradajky, najmä v zime. Na varenie paradajok v tradičnej receptúre na sladkej marináde budete potrebovať:
- do 2 kg paradajok;
- 1 polievková lyžica. l. soľ;
- 200 g jemne granulovaného cukru;
- 5 ks. čierna a korenie;
- 3 kusy klinček;
- 0,5 lyžičky. semená kôpru;
- bobkové listy;
- 100 ml octu (9%);
- 1,5 litra vody.
Správny pokyn na varenie pozostáva z týchto krokov:
- Zeleninu dôkladne umyte.
- Paradajky preložte do pohárov.
- Opatrne pridajte vriacu vodu, až kým úplne nedosiahne okraj nádoby.
- Zakryte vekom a počkajte 15 minút. 78) Výsledný vývar vypustite do inej nádoby a pridajte potrebné korenie.
- Marinádu varte asi 9 minút, nalejte do octu.
- Vráťte vodu späť do pohárov s paradajkami.
- Zvárať plechové viečka.
Uhorky
Domové uhorky sú tiež častými hosťami pri sviatočnom stole. Na prípravu chrumkavých uhoriek v objeme 1 liter je potrebné vziať tieto produkty:
- uhorky na konzervovanie;
- ríbezle a chren;
- dobrý dáždnik kôpru;
- hlava veľkého cesnaku;
- balenie čierneho mletého korenia;
- 20 g hrubej soli;
- 1,5 tablety kyseliny acetylsalicylovej.
Na zber sa odporúčajú malé a rovnomerné uhorky. Aby sa odstredenie znížilo ostrejšie, mali by ste znížiť časť korenia v recepte. Krok za krokomPokyny na konzerváciu pozostávajú z týchto krokov:
- Uhorky ponorte do vody a držte ich 6-7 hodín.
- Do pohára vložte chrenové listy, ríbezle a malý kôpor.
- Uhorky pevne vsuňte do sklenených nádob.
- Pridajte požadované korenie.
- Banky s výsledným polotovarom sa plnia vriacou vodou.
- Na ochladenie zmesi prikryte vekom.
- Výsledný odvar by sa mal vypustiť do samostatnej nádoby a uvariť.
- Ochutíme soľou a rozdrvenými tabletami.
- Odvar z uhoriek sa znovu naleje do banky a hodí sa špeciálnym kľúčom.
Kapusta
Hostiteľky aktívne používajú rastlinné zvraty vo forme šalátov alebo borščových dresingov.Na prípravu chrumkavého šalátu z kapusty budete potrebovať:
- veľkú kapustu kapusty;
- na kilogram sladkej papriky, cibule a mrkvy;
- 4 centy.l.soľ;
- 340 g cukru;
- 0,5 litra rastlinného oleja;
- pol fľaše octu (9%).
Skôr ako začnete variť šalát, dôkladne umyte zeleninu a očistite antény.Kapusta, paprika a mrkva nakrájajte na prúžky.Podrobný recept na šalát:
- Zmiešajte všetok ocot s rastlinným olejom.
- Nalejte do cukru a soli.
- Nalejte zeleninu do marinády, všetko dôkladne premiešajte.
- Šalát vložte pevne do pohára.
- Hotový šalát by sa mal umiestniť na tmavé miesto.
baklažány
Ak hľadáte jednoduché recepty na konzerváciu bez octu, najznámejšie varenieje kaviár z vyprážaného baklažánu. Okrem iného sa pripravuje bez použitia oleja a povinnej sterilizácie plechoviek. Na vyskúšanie kaviáru potrebujete:
- 2 kg baklažánu;
- 1,5 kg paradajok;
- 0,5 kg bulharského korenia a cibule;
- 1 polievková lyžica. l. soľ;
- 2 lyžice. l. cukor.
Zelenina pred zberom úrody dôkladne očistite. Baklažány nakrájame na stredné kocky a nechajú sa jednu hodinu namočiť do vody, aby zbytočná horkosť zmizla. Ak sa na varenie používa paradajková smotana, určite pridajte trochu vody. Zvyšná zelenina sa jemne naseká. Postupné pokyny na konzerváciu kaviáru:
- Vložte všetky prísady do veľkej panvice.
- Kovový obal dajte do ohňa a pridajte soľ, cukor.
- Uzatvorenú zeleninu uhaste asi 45 minút pri nízkej teplote.
- Miešajte tak, aby nedošlo k horeniu.
- Horúcu zeleninu vložte do pohárov.
- Viečka plechoviek by ste mali okamžite zatvoriť.
- Ochladený hotový kaviár.
Cuketa
Vynikajúce domáce zvraty sa získavajú zo cukety. Najobľúbenejší recept medzi manželkami v domácnosti je zeleninový šalát. Tento spôsob prípravy je pomerne jednoduchý a obsahuje tieto zložky:
- 5 kg plodov cukiny;
- 3 plátky veľkého cesnaku;
- dobrý zväzok zelenín;
- balenie mletého čierneho korenia;
- pohárik jemného cukru;
- 1 polievková lyžica. l. soľ;
- pohár octu (9%);
- 0,5 litra slnečnicového oleja.
Pre šalátOdporúča sa zvoliť zrelé ovocie cukety. Pre rôzne recepty môžete pridať cukinu. Táto zelenina bude vyzerať krásne v sklenenej nádobe. Držte sa nasledujúceho akčného algoritmu:
- Zelene jemne nasekajte, nakrájajte mladé cukety na kocky.
- Pripravte zálievku z cukru, korenia, octu, soli a slnečnicového oleja.
- Pripravte cuketu s marinádou, zakryte a všetko vložte do chladničky na 8 hodín.
- Vyberte misu a počkajte, kým sa zložky nezahrejú.
- Pripravenú zmes rozložte do čistej nádoby a začnite sterilizovať jednolitrové nádoby počas 15 minút.
- Po sterilizácii zatvorte nádobu pomocou tesniaceho kľúča.
Neobvyklé medzery
Dnes existujú okrem tradičných receptov na zeleninové zákruty zaujímavé spôsoby prípravy domácej konzervácie.
Uhorky horčica
Pikantné uhorky sa získavajú pridaním horčice do receptu. Takáto zimná príprava sa stane hodným jedlom na akomkoľvek sviatočnom stole. Na výrobu chrumkavých uhoriek berte ingrediencie v týchto pomeroch:
- 1 lyžička. čierne a červené papriky;
- 4 kg vybraných malých uhoriek;
- pohár octu (9%);
- pohár slnečnicového oleja;
- pár veľkých lyžíc horčice;
- pár strúčikov cesnaku;
- pohárik jemného cukru;
- 3 lyžice. l. soľ.
Zaujímavý spôsob varenia uhoriek zahŕňa tieto kroky:
- Korenie zmiešame sslnečnicový olej a ocot.
- Plody uhoriek by sa mali nakrájať na veľké kúsky a naliať do marinády.
- Šalát vylúhujte asi 2 hodiny, nezabudnite ho po 30 minútach premiešať.
- Zahrievajte obrobok v ohni, až kým uhorky nezmenia farbu.
- Vložte všetko do pohárov a zatvorte viečka.
- Zhrňte všetko do pripravených pohárov.
Paradajky v paradajkovej šťave
vlastná šťava.Tento spôsob varenia paradajok v maximálnej miere zachováva prirodzenú chuť.Prípravok sa bežne používa na prípravu rôznych pokrmov v zimnom období.Budete potrebovať nasledujúce prísady:
- zrelé paradajky;
- 1 liter paradajkovej šťavy;
- 30 g soli.
Paradajkovú šťavu varte s dužinou.Na varenie bude potrebných asi 1,5 kg zrelého ovocia.Odporúča sa tiež odstrániť semená.
Ďalšie opatrenia:
- Dajte malé paradajky do sklenených nádob.
- Paradajky naplňte paradajkovou šťavou a všetko sterilizujte ohňom.
- Nechajte paradajky vychladnúť a prevracajte vekom.
- Odstráňte semená zzelenina.
- Celý korenie opečieme rovnomerne zo všetkých strán na panvici.
- Šúpa sa teraz ľahko odlupuje zo spracovaného korenia a po šúpaní zeleniny sa na každej strane smaží v slnečnicovom oleji 2 minúty.
- Papriky jemne smažte v pohári a olej nalejte na každú vrstvu z panvice.
- Sterilizujte nádoby korenia po dobu 90 minút.
- Zatvorte veko a nechajte vychladnúť.
Pečené papriky
Pečené papriky majú zaujímavú chuť.Receptúra sa vyznačuje jednoduchosťou, jasnou chuťou a minimom ingrediencií.Na zber zoberte na smaženie 1,5 kg sladkej papriky a trochu rastlinného oleja.
Ako pripraviť jednolitrový zber papriky na zimu:
Kukurica kórejská
Lahodný a výživný šalát sa vyrába z cukiny bez tepelného spracovania.Kórejský šalát sa pripravuje rýchlo a jednoducho.Na tento účel vezmite nasledujúce zložky:
- 800 g cukety;
- 200 g mrkvy;
- 1 bulharský korenie;
- 3 strúčiky cesnaku;
- 1 polievková lyžica.l.cukor;
- 0,5 lyžičky.soľ;
- 20 g suchého korenia;
- 3 lyžičky.ocot (9%);
- 3 lyžice.l.slnečnicový olej;
- 30 g kôpru;
- 50 g bazalky.
Na prípravu receptu potrebujete 20 minút:
- Lúpajte cuketu a mrkvu.
- Všetku zeleninu a zeleninu nakrájajte na tenké prúžky.
- Zmiešajte výsledné zložky a pridajte rozdrvený cesnak.
- Cuketa nalejte ocot a dochutíme rastlinným olejom.Pridajte korenie.
- Vložte cuketu do pohára a výsledný šalát vložte do chladničky.
- Po pol hodine je možné šalát odstrániť.
Dnes sú recepty zimných šarží dobrým spôsobom, ako poskytnúť rodine vitamíny po celý rok.Široká škála spôsobov vareniadomáce konzervy vám umožňujú zásobiť sa na rôzne druhy zeleniny na zimu.
Podľa pokynov tradičných receptov na zeleninu si môžete potravu skladovať po dlhú dobu.