Klasická adjika s jablkami
Receptúra adjika s jablkami má jemnú a nasladlú dochuť. Táto možnosť varenia je vhodná pre tých, ktorí sa starajú o žalúdok a nejedia príliš korenené jedlá.
Na výrobu ochutenia jabĺk budete potrebovať:
- 200 g kyslých jabĺk;
- 0,5 kg papriky;
- 1 kg paradajok;
- 200 g cibule;
- 100 g cesnaku;
- 2 papriky;
- 150 ml rastlinného oleja;
- 2 lyžice. l. ocot (9%);
- 1 polievková lyžica. l. cukor;
- 1.5 Čl. l. soľ.
Najskôr je potrebné pripraviť zložky receptúry: zeleninu umyte a osušte, ošúpajte jablká a papriku zo semenných strukov a cibule z šupiek.Poháre vopred umyte a sterilizujte.
Použitím mlynčeka na mäso pomelte dva druhy korenia, jabĺk, paradajok a cibule.Rozdrvené prísady preneste do hlbokej panvice, pridajte maslo a položte na sporák.Po zohriatí hmoty nechajte jednu hodinu variť.
Počas tejto doby cesnak olúpeme a nasekáme na mlynčeku na mäso alebo v mixéri.Pridajte do vriacej zmesi.Soľ, pridajte cukor a ocot.Zakryte vekom a nechajte ďalšiu hodinu na miernom ohni.
Počas varenia pasta zhustne.Teraz sa môže naliať do pripravených pohárov a zvinutých krytov.
Video „Chutná adjika na zimu“
Z tohto videa sa dozviete jednoduchý recept na chutnú adjiku na zimu.
Adjika z baklažánov
Domáce baklažány z baklažánov sú veľmi nezvyčajné, ale veľmichutné recepty na zimu. Nie každý vie o tomto spôsobe varenia, takže ženy v domácnosti určite s týmto jedlom prekvapia hostí.
Budú potrebné tieto zložky:
- 1 kg baklažánu;
- 1 kg paradajok;
- 0,5 kg bulharského korenia;
- 3-5 kusovpaprika;
- 100 g cesnaku;
- 100 g rastlinného oleja;
- 50 g octu (9%);
- 1 polievková lyžica.l.soľ.
Najskôr pripravte zeleninu.Bulharský korenie umyte, očistite od semien a priečok.Ak máte radi horúcu chuť adzhiky, očistite papriku iba zhora.Ak chcete znížiť ostrosť, odstráňte semená.Umyte paradajky, odstráňte stonku, podľa potreby odstráňte.kôra.Cesnaková kôra a umyť.Umyte baklažány nakrájané na malé kúsky.
Zelenina preskočte v mlynčeku na mäso.Vložte zmes do panvice a dobre premiešajte.Nalejte rastlinný olej, pridajte soľ a znova premiešajte.Cestoviny položte na sporák, varte, varte 1 hodinu a občas zamiešajte.
Na koniec pridajte ocot a vyberte misku zo sporáka.Prevod do bánk a zhrnutie.
cukety
Ochucovacie prísady s cuketou - osvedčený recept, ktorý by ste určite mali napísať, aby ste si urobili chutnúprírezy na zimu.
Na prípravu korenia si zoberte:
- 1 kg cukiny;
- 1 kg paradajok;
- 800 g sladkej papriky;
- 5 ks.paprika;
- 300 g cesnaku;
- 100 g rastlinného oleja;
- 1,5 lyžice.l.soľ;
- 100 g octu (9%).
Opláchnite tekvicu nakrájanú na veľké polkruhy, malé krúžky.Ak používate mladé cukety, neodstraňujte pokožku.Ak je starý, potom ho olúpajte.
Umyte oba druhy korenia, odstráňte semená a nakrájajte na malé kúsky.V umytých paradajkách vyberte stonku nakrájanú na plátky.Cesnaková kôra a umyť.
Mletie zeleniny v mlynčeku na mäso a presunutie hmoty do hlbokej panvice.Pridajte rastlinný olej, premiešajte.Zapálte oheň a počkajte, kým zmes nevarí.Pour 1 polievková lyžica.l.soľ, znížte teplo a hodinu varte.
Na konci prípravy nalejte ocot a podľa potreby osolte.Spread koreniesterilizované banky, zrolovať kryty.
Korenistá adjika bez varenia
Príprava surového korenia eliminuje tepelné spracovanie, čím zachováva všetkovitamíny.Na zvýšenie pozitívnych účinkov na ľudskú imunitu pripravte jedlo s pridaním paradajok a papriky.
Na receptúru budete potrebovať:
- 1 kg bulharského korenia;
- 5–6 strukov korenia;
- 0,5 kg paradajkovej pasty;
- 3 hláv cesnaku;
- 100 g cukru;
- 100 g slnečnicového oleja;
- 2 lyžice.l.soľ;
- 2 lyžice.l.ocot (9%);
- Malá banda zelene.
Papriky dôkladne umyte, odlupujte zo semien.Olúpte cesnak, umyte ho.Krútime cez mlynček na mäso a cesnak.Pridajte cukor, soľ a ocot, premiešajte pastu.
Potom do zmesi pridajte paradajkovú pastu a jemne nakrájanú zeleninu.Zeleninu si môžete zvoliť podľa vlastného uváženia.Môže to byť petržlen, koriandr, kôpor.
Dôkladne premiešajte všetky prísady a hmotu odložte na 20 minút.Medzitým nalejte slnečnicový olej do panvice a zohrejte ho.Pridajte k zeleninovej zmesi a premiešajte.Môžete naliať obrobok do banky.Uchovávajte misku lepšie v chladničke alebo v chladnej miestnosti.
Zelená adzhika s orechmi
Nazývajú zelenú adjiku kvôli receptu, počas ktorého korenie zafarbí.,Najlepšie sa podáva ako omáčka na mäso.
Pripravte si tieto zložky:
- 4–5 zelenápaprika;
- 3-4 zelené papriky;
- 100 g vlašských orechov;
- 1 hlávkový cesnak;
- 2–3 listy bazalky;
- banda petržlenu;
- 0,5 lyžičky.soľ;
- 1,5 lyžičky.ocot (9%);
- 0,5 lyžičky.chmeľ suneli.
Opláchnite všetku zeleninu a bylinky, odstráňte z korenia čiapky a semená.Ak máte radi korenené semená, neodstraňujte semená z horkého korenia.Mleté prísady spracovajte v kuchynskom stroji alebo v mlynčeku na mäso.
Do pasty sa pridá soľ a korenie, ocot.Zmes sa mieša.Cestoviny na varenie nie sú potrebné, sú už pripravené na použitie.Dajte to do pohárov, pevne zatvorte.Čas použiteľnosti v chladničke je 2 týždne.
„zlaté“ recepty
adjika môžete variť nielen so všetkými druhmi zeleniny, ale aj s ovocím.Ponúkame vám niektoré z najlepších receptov na ochutenie.
Gruzínska adjika
Pikantné gruzínske korenie sa hodí k jedlám z mäsa a húb.Je veľmi ľahké sa pripraviť.
Na to potrebujeme:
- 300 g horkej červenej papriky;
- 300 g cesnaku;
- 100 g zelene;
- 50 g soli.
Umyte zeleninu, šupku a šupku a podľa potreby odstráňte semená.Rozmiešajte cesnak a korenie a nakrájajte zeleň.Vhodný petržlen, kôpr, koriander, estragón.
Do pripravenej hmoty sa pridá soľ a dôkladne sa premieša.Korenie dajte do pohárov a skladujte na chladnom mieste.
Abcházsky
Abcházska adjikačkapripraviť ako polotovar na zimu alebo bez použitia vysokých teplôt.Dobre to chodí s teplými jedlami.
Na abcházske korenie odoberte:
- 1,3 kg papriky červenej horúcej;
- 60 g cesnaku;
- 1 šálka vlašských orechov;
- zväzok koriandra;
- 1 lyžička.suchá bazalka;
- 1 polievková lyžica.l.soľ.
Opláchnite korenie, očistite semená a prikryte vodou po dobu 1 hodiny.Teplota vody by mala byť okolo 30 ° C.Po vypustení vody preneste zeleninu, orechy, cesnak, bylinky a soľ do misky kuchynského robota a nasekajte.Môžete tiež použiť mlynček na mäso.Rozložte zmes do pohárov a uložte do chladničky.
Adjika zo sliviek
Slivky pridané k obvyklým zložkám misky pomôžu pripraviť mimoriadnu pikantnú adjiku.Slivka adjika sa pripravuje veľmi jednoducho.
Budú potrebné tieto výrobky:
- 1 kg sliviek;
- 4 paradajky;
- 3 sladké papriky;
- 2 horké papriky;
- 3 hláv cesnaku;
- 1 lyžica.l.soľ;
- 1 polievková lyžica.l.koriander;
- 50 g cukru;
- banda petržlenu, kôpru a bazalky.
Umývajte všetku zeleninu a bylinky.Odstráňte slivky zo sliviek a papriky.Mletie všetkých prísad v mlynčeku na mäso.Vložte zmes do hlbokej panvice, pridajte soľ, cukor a korenie.Uveďte cestoviny do varu a varte 30 minút.Pripravenú adjiku rozložte na plechovky a zrolovať.
Bez octu s paprikou
Dokonca si môžete pripraviť zimné korenie bez pridaniaocot, ktorý sa v žiadnom prípade nepoužíva.
Na tento recept budete potrebovať:
- 5 kg paradajok;
- 1 kg sladkej papriky;
- 16 ks. paprika;
- 0,5 kg cesnaku;
- 100 g rastlinného oleja;
- 1 polievková lyžica. l. soľ.
Umyte zeleninu, odstráňte stonky. V paprike odstráňte aj semená. Komponenty v mlynčeku na mäso otočte. Nakrájajte cesnak osobitne.
Rastlinnú hmotu bez cesnaku vložte do ohňa, privarte ju, pridajte olej a soľ. 3 minúty, kým sa neuvarí, pridajte cesnak. Teraz môžete vložiť korenie do pohárov a zvinúť viečka.
Tipy na varenie
Ak chcete urobiť chutnú adjiku, sledujte proporcie feferónky a soli tak, aby misa nebola príliš horúca a slaná. Pri manipulácii s horkým korením noste rukavice - chráni pokožku vašich rúk.
Stohovacie nádoby na sterilizáciu.
Na prípravu adzhiky sa ako doplnková zložka používa aj chren. Pridáva korenie a korenie, obohacuje jedlo o vitamíny. Túto pastu podávajte ako omáčku na mäso.