Sudánska ruža: svetlá krása s liečivými vlastnosťami

ibištek Sabdariff alebo sudánska ruža - je bylina rodu Hibiscus z čeľade Malvaceae.Rastie vo forme kríka, kvety s nádhernými jasne červenými kvetmi, zo sušených lístkov, ktoré pripravujú najužitočnejší nápoj - čaj "Karkade".V niektorých moslimských krajinách je tento čaj národným nápojom a liečivé vlastnosti sudánskych ruží sa široko používajú v tradičnej medicíne na východe.Rastlina uprednostňuje vlhké tropické podnebie, a preto je v našich zemepisných šírkach možná jej kultivácia iba v izbových alebo skleníkových podmienkach.

Charakteristika a popis

Sudánska ruža je známa už od rokuStaroveký Egypt, keď liečitelia začali túto rastlinu používať v receptoch na liečenie.V tých dňoch sa verilo, že nádherná kvetina sa dokáže vysporiadať s akoukoľvek chorobou, a dokonca aj teraz moslimovia hlboko uctievajú ružu a spájajú počet jej okvetných lístkov, a je ich päť, s náboženskými zásadami.Väčšina z nás vie o používaní sudánskej ruže, ktorá sa vyrába iba z toho, že z jej lístkov sa vyrába sladko-kyslý, voňavý čaj alebo odvar.Ale v krajinách, kde sa pestovanie ruží vykonáva všade, je jeho použitie omnoho širšie - pripravujú sa z neho vynikajúce dezerty (džemy, želé), nápoje a mladé stonky sa pridávajú do šalátov adruhé kurzy

Hibiscus sabdariffa - trávnatý ker v prírodných podmienkach dosahujúci výšku 3 - 3,5 metra. Koruna je rozvetvená, koreňový systém je veľmi hlboký. Mladé stonky sú zelené s jemne načervenalým nádychom, keď starnú, sú pokryté tenkou šedou kôrou. Listy sú mierne drsné, ozubené pozdĺž okrajov, špicaté v hornej časti koruny, oválne v spodnej časti. Kvety sú veľké (do priemeru 6 cm), svetlé, tmavočervenej farby, pripevnené k stonke krátkym stopkou. Okvetné lístky sú husté, kvetinové šálky šťavnaté a mäsité - obsahuje väčšinu živín.

Sudánska ruža je veľmi termofilná, vyžaduje vlhkosť a slnečné žiarenie, priame slnečné žiarenie jej však škodí.

Krík však netoleruje prievan a kolísanie teploty - pod jeho vplyvom začína kvitnúť, a ak nebude včas konať, potom je možné listovať. Priemerná pohodlná teplota rastliny je +20 ° C, v zime by teplota nemala klesnúť pod + 15 ° C a letná teplota by nemala byť vyššia ako + 25 ° C.

Pri nedostatku vlhkosti sa špičky listov vyschnú, preto by sa koruna mala pravidelne striekať. Počas obdobia aktívneho rastu sa musí ruža kŕmiť tekutými hnojivami pre kvety.

Video „Popis“

Z videa sa dozviete, čo táto neobvyklá kvetina predstavuje.

Technológia množenia osiva

Rozmnožovanie sudánskej ruže sa uskutočňuje dvoma spôsobmi: odrezkami a semenami.Pestovanie kvetín zo semien je jednoduchšie, pretože je menej pracné a semená sudánskej ruže sú životaschopné 5 až 6 rokov.Semenný materiál je možné zakúpiť v špecializovaných predajniach, ale najľahší spôsob, ako ich vyhľadať, je v čajových vreckách Karkade. Výsadba semien v kvetináčoch alebo skleníkoch je takáto:

  • sa na dezinfekciu sadivového materiálu namočí v slabom roztoku manganistanu draselného počas 0,5 - 1 hodiny;
  • sa potom dôkladne opláchne pod tečúcou vodou a potom sa nasiakne stimulátorom rastu - to znamená, že látku môžete navlhčiť a semená umiestniť na klíčenie;
  • Keď sa klíčky začnú objavovať (počas 3 až 4 dní), osivá sa zasejú do samostatných nádob - kvetináčov, ak sa pestovanie uskutoční doma, do jednorázových kvetináčov - na otvorenom teréne alebo v skleníku.

Sudánska ruža je náročná na pôdu.Potrebuje špeciálnu pôdnu zmes, ktorá má vysoké drenážne vlastnosti a zároveň pomerne úrodná.Pripravený podklad pre okrasné kríky je možné zakúpiť v kvetinárstve.Pôdu si môžete pripraviť sami z piesku (základne), rašeliny, jazdectva a humusu.Ako hnojivo sa odporúča pridať trochu drevného popola.

Charakteristiky výsadbových odrezkov

Pestovanie odrezkov umožňuje zachovať ozdobné odrodové prvky rastliny.Pri reprodukcii sudánskych ruží, ako sútýmto spôsobom nie je nič ťažké, ak dodržiavate určité pravidlá agrotechnológie, ktoré sú tieto:

  • odrezky sa odrezávajú z mladých jednoročných výhonkov - použitie apikálnych výhonkov zostávajúcich po orezaní je povolené;
  • je ten pravý čas na zakorenenie odrezkov - jar alebo letný slimák (aby výhonky zakorenili pred chladným počasím);
  • ak sú odrezky odrezkov vyrezané z puzdra, spodný rez by mal byť umiestnený 0,5 - 1 cm pod púčikom;
  • optimálna dĺžka odrezkov je 10–15 cm s 3-4 životaschopnými púčikmi;
  • deň pred výsadbou odrezkov by sa spodná časť mala umiestniť do roztoku, ktorý stimuluje klíčenie koreňov (Hetero-auxín, Cornevin);
  • potom zasadí sadivový materiál do vlhkého substrátu založeného na piesku a rašeline s pridaním malého množstva listovej zeminy a humusu;
  • na vytvorenie priaznivej mikroklímy musia byť transplantované odrezky zakryté priehľadným materiálom (plechovka, odrezaná plastová fľaša).

K zakoreneniu odrezkov v pôde dochádza v priebehu 1-1,5 mesiaca.Po celú dobu musia zabezpečiť náležitú starostlivosť a vytvoriť optimálne podmienky pre svoj vývoj:

  • na udržanie teploty na +18 - 25 ° C (v závislosti od ročného obdobia);
  • zabezpečujú, aby bol substrát vždy hydratovaný a nevysychol;
  • pravidelne kontrolujú odrezky a chorí alebo hnilobní ľudia by mali byť odstránení včas.

Ak sú odrezky zakorenené a púčiky rastú, odporúča sa pritlačiť vrcholy.- Tento postup prispieva k vetveniu stromčeka.

O výhodách čaju

Kvety sudánskej ruže používané na čaj Karkade obsahujú obrovské množstvo biologicky aktívnych látok potrebných pre organizmus, ktoré dodávajú nápoju liečivú silu.

V arabských krajinách sa čaj pije denne, horúci alebo studený, a ako viete, títo ľudia majú vynikajúce zdravie a dlhovekosť.

Nie je možné podrobne natrieť celé chemické zloženie rastliny, preto sa zameriame na hlavné zložky, ktoré majú najdôležitejší vplyv na ľudské telo:

  • ovocie a organické kyseliny: jablčná, vínna, citrónový, ibištek (prítomný iba v rastlinách tohto rodu) - vyčistite krvné cievy, naplňte bunky energiou;
  • fenolkarboxylové kyseliny (viac ako tucet) - posilňujú imunitný systém, podporujú všetky systémy a orgány;
  • mikro a makroelementy: mangán, vápnik, horčík, draslík, železo, meď, selén;
  • antokyány (pigmentové látky, ktoré poskytujú červené kvety) - spevňujú a čistia steny krvných ciev;
  • flavonoidy a antioxidanty - majú antibakteriálny účinok, obnovujú bunky, čistia telo škodlivých látok;
  • Vitamín C - zvyšuje imunitu, zlepšuje celkové zdravie;
  • polysacharidy, pektíny.

Pravidelné pitie čaju „Karkade“ môže pomôcť človeku cítiť sa dobre alebo riešiť také zdravotné problémy:

  • očistia telo karcinogénov, a týmpozastaviť a zabrániť rozvoju onkologických chorôb;
  • znížiť riziko rozvoja patologických stavov zažívacieho traktu, zbaviť sa pálenia záhy, kŕčov žalúdka, chronickej zápchy;
  • zlepšenie imunity, zotavenie sa z ťažkých a dlhotrvajúcich chorôb;
  • obnovujú elasticitu krvných ciev, normalizujú hladiny cholesterolu;
  • 97) zníženie teploty pri prechladnutí a iných chorobách;
  • podporujú kardiovaskulárny systém;
  • zbaviť sa niektorých patológií močového systému;
  • uľahčenie priebehu cukrovky;
  • normalizovať krvný tlak pri hypertenzii;
  • znižujú frekvenciu relapsov pri psoriáze, ekzéme a iných kožných ochoreniach.

Malo by sa však pamätať aj na to, že sudánska ruža vo forme čaju nie je pre každého užitočná. Nemali by ste sa zapojiť do používania hypotenzie „Karkade“, pretože nápoj môže ďalej znižovať tlak. Ľudia s alergiou musia byť opatrní a začať liečivý nápoj brať s malými dávkami. A tiež sa neodporúča používať čaj na gastritídu a zvýšenú kyslosť žalúdka, pretože nápoj iba zhoršuje stav.

Video „Výhody a poškodenia čaju“

Z videa sa dozviete, na čo je tento nápoj vhodný a prečo je škodlivý.