Hodnotné vlastnosti žihľavy
Jednou z najbežnejších prírodných zložiek na výrobu domácich rastlinných potravín v záhrade je žihľava. Nespornou výhodou tohto buriny s rôznymi vitamínmi je to, že obsahuje prakticky všetky potrebné ľahko stráviteľné stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre výsadbu. Žihľava obsahuje vitamíny, triesloviny, fytoncídy a organické kyseliny. Užitočné predmety, ktoré tvoria tento úžasný závod: vápnik (37%), draslík (34%), horčík (6%) a ďalšie stopové prvky. Tieto látky sú dobre absorbované všetkými typmi záhrad a vegetácie. Zvlášť užitočné žihľavové hnojivo pre paradajky. A vitamín K1 obsiahnutý v listoch tohto buriny podporuje fotosyntézu a má zdravý účinok.
Ako vyrobiť hnojivo
Na prípravu žihľavovej tinktúry sa odporúča brať konáre so zelenými listami, ale bez semien (rastliny musia byť skontrolované, aby boli zdravé!). Po výbere vrcholov sa musí zložiť do nádoby z dreva alebo plastu (objem najmenej 10 litrov). Na urýchlenie procesu varenia by sa burina mala nasekať a naplniť teplou vodou. Je potrebné trvať na žihľavovom hnojive dva týždne za stáleho miešania, ale ak sa nádoba vloží na slnko, fermentácia prebehne oveľa rýchlejšie.
Na konci fermentácie hmota prestane peniť, stmavne a nepríjemný zápach zmizne. K výslednej tekutine sa môže pridať drevný popol, čím sa zvyšuje hodnota hnojiva. Niektorí záhradníci pripravujú zelený hnoj z rôznych bylín, burín a iných rastlín. Môže to byť: harmanček, púpava, valeriána, nechtík, mäta; zarastené, ale nie kvitnúce - špenát, šťaveľ, šalát atď.
Jednou z najužitočnejších a najúčinnejších je kombinácia žihľavy a púpavy. Domáce hnojivo týchto zázračných rastlín sa pripravuje celkom jednoducho.
Na základni - žihľava a prídavná látkaobľúbený všetkým známym obyčajným púpavom.Použité rastliny zozbierané pred vytvorením semien.Sú trochu sušené a drvené.Potom sa zmes naleje do nádoby (je potrebné ju naplniť až po okraj) a naliať vodu pridaním roztoku humátu (jedna lyžička na desať litrov vody).Vrchné obväzy z týchto rastlín trvajú päť dní.
Po dozrievaní sa zmes môže používať na lôžkach v čistej forme alebo s prídavkom popola.Okrem púpavy je do hnojiva žihľavy pomerne účinné pridávať palinu, paradajky, stepnú pšenicu (s koreňmi), pastiersku kabelku atď.tvoria alkohol, ktorý je škodlivý pre zelené priestory) a sviara (jedovatá).
Video „Ako si sami vyrobiť hnojivo“
Videonávod o tom, ako si pripraviť vlastné krmivo.
S ktorými rastlinami môžete používať
Žihľavové hnojivo je univerzálne hnojivo pre takmer všetky kvetinové a záhradné plodiny, okrem cibule, cesnaku a strukovín.Letní obyvatelia ju používajú na kŕmenie pôdy výživnými látkami a na odpudzovanie rôznych škodcov (žihľava má dezorientujúci účinok).Hnojivo z tejto buriny je ideálne pre jahody.Nielenže vyživuje rastlinu priaznivými mikroelementmi a stimuluje rast, ale tiež zvyšuje hladinu cukru v plodoch.Pokiaľ ide o paradajky, táto infúzia je rovnakánenahraditeľný kvôli vysokému obsahu draslíka a vápnika - krík aj ovocie sa aktívne vyvíjajú a rastú.
Biele kapusta, uhorky a paprika tiež dobre reagujú na pravidelné kŕmenie žihľavy a púpavy. Infúzia sa pre tieto rastliny môže používať dvakrát mesačne počas celej sezóny.Toto domáce hnojivo v kombinácii s popolom bude užitočné aj pre kvety, čo prispieva k ich rastu a hojnému rozkvetu.V súčasnosti sa stále viac a viac záhradkárov a záhradníkov snaží preorientovať sa na hnojenie pre rôzne plodiny na svojich pozemkoch z prírodných produktov.Použitím infúzií rastlinných organických látok môžete výrazne znížiť úroveň spotreby minerálnych hnojív a zo svojho lôžka používať zdravé a zdravé ovocie.
Video „Výhody zo žihľavy“
Informačné video o výhodách zo žihľavy.