- Opis lagenaria
- Odrody a druhy plodín
- Calabash
- Fľaša
- Polenoid
- Serpentín
- Cobra
- Husa v jablkách
- Lebedushka
- Husi Swan
- Hosteska
- valcovitý
- Warty
- Bulave v tvare
- Turban
- Video „Opis a pestovanie lagenárií“
- Funkcie výsadby a pestovania
- Príprava semien
- Výsadba do pôdy alebo na sadenice
- Tipy na starostlivosť
- Aplikácie na varenie
- Dekoratívne použitie lagenárie
Opis Lagenaria
Lagenaria obyčajná - jednoročný liana z tekvicovej rodiny. V prírodných podmienkach žije v Latinskej Amerike, Indii, na africkom kontinente. Má dlhé plazivé stonky, vyznačuje sa rýchlym rastom - za dva týždne sa riasy môžu natiahnuť o 1,5 - 2 m. Listy sú 5-uhlie, vlnité, drsné a mierne dospievajúce.
Kvitne ako tekvica v malých tubulárnych bielych alebo krémovo sfarbených kvetoch, ktoré sa nachádzajú jednotlivo v pazuchách listov. Zaujímavé je, že kvety sa otvárajú a vydávajú vôňu iba v noci a začínajú sa zatvárať.Ovocie Lagenaria sú tiež podobné tekvici, ale majú rôznorodejší tvar, veľkosť a farbu.
Odrody a druhy plodín
Všetky odrody a hybridy lagenaria sú rozdelené do dvoch skupín - jedlé a ozdobné.Každá skupina má jasných zástupcov.
Calabash
Okrasná odroda, ktorá prekvapuje tvarom a veľkosťou plodu.Hrozba dosahuje 15 m. Plody sú hruškovitého tvaru, zelenej farby, dosahujúce dĺžku 45 - 40 cm, ale dvojmetrové hrušky nie sú neobvyklé.Z týchto plodov sa vyrábajú veľké nádoby a džbány.
Fľaša
Kompaktná dekoratívna odroda.Metla rastie o 3 m, maximálna dĺžka ovocia je 70 cm, tvar pripomína džbán, ale s pomerne širokou hornou časťou.Farba tekvica je svetlozelená alebo biela.
Polenovidnaya
Jedlé s ovocím, ktoré pripomínajú mladú tekvicu svojím vzhľadom a chuťou.Bush je sám rozvetvený, listy vyzerajú ako tekvica, plody sú veľké, dosahujú plnú hmotnosť 10 - 15 kg, koža je ľahká.
Serpentine
Úžasná odroda s veľmi dlhými, svetlozelenými plodmi, ktoré sa krúži ako had.Podľa chuti je odroda serpentínu podobnápredchádzajúca. Samotné plody sú však menšie - 5 - 6 kg s dĺžkou 70 cm.
Cobra
Odroda sa vyznačuje nezvyčajnou škvrnitou farbou a zložitým tvarom ovocia, pri ktorom je v spodnej časti pozorované výrazné zhrubnutie a v hornej časti tenkým zakriveným „krkom“, podobne ako u hada. Plody majú vynikajúcu chuť.
Husa v jablkách
Ďalšia jedlá odroda, ktorá má veľmi dekoratívny vzhľad. Plody majú podobný tvar ako kobra, ale ich „krk“ je tenší a zakrivený. Pre túto vlastnosť a škvrnitú farbu dostala odroda jablká názov Husa.
Swan
Vzhíadom na to sa labuť podobá predchádzajúcej odrode, iba jej „krk“ je skrútený do strany a zdvihnutý tak, ako bol. Odroda sa považuje za ozdobnú a nejedla sa, ale dlhé vínne révy sa často používajú vo vertikálnom záhradníctve.
Husi
Ďalšia súvisiaca odroda "husa". Plody navonok sa prakticky nelíšia, ale krík je veľmi kompaktný, dĺžka rias nepresahuje 1,5 m. Na suveníry sa používajú zrelé tekvice. Mladé ovocie má dobrú chuť.
Hosteska
Táto odroda sa vyznačuje rôznymi formami - ovocie môže mať podobu hrušiek, fliaš, fliaš s „hrdlom“, ktoré môžu byť v hornej časti predĺžené a zahustené. Sfarbenie ľahkého šalátu alebo zelenej škvrny.
valcový
Tento druh je priemerom odrody Serpentine a Polenoid. Plody sú tiež dlhé, ale rovnomerne jasne zelené alebošalátová farba. V ich mladej podobe je ich mäso veľmi jemné a chutné.
Warty
Zriedka pestovaná odroda z dôvodu nízkej príťažlivosti ovocia. Ich farba a tvar sú štandardné ako cukina, ale povrch je úplne pokrytý malými výrastkami, ktoré vyzerajú ako bradavice.
Bulave
Plody tohto lagenarii majú tvar dna širokého palcátového kvasenia a zhora sa zužujú. Rastú do impozantnej veľkosti - asi 2 m na dĺžku, farba je bledá, ako cukina. Klubová odroda sa pestuje iba na dekoratívne účely.
Turban
Najviac dekoratívna odroda s miniatúrnym ovocím vo forme húb. Tekvica má svetlú „nohu“ a „klobúk“, ktoré po vyzretí získajú jasne oranžovú farbu.
Video „Opis a pestovanie lagenárií“
Toto video hovorí o tom, čo je lagenárium a ako ho pestovať.
Vlastnosti pestovania a pestovania
Technológia pestovania lagenária je podobná ako v prípade agrotechniky tekvice alebo cukety. V južných oblastiach sa semená vysievajú v polovici apríla. V prostrednom pruhu a predmestí sa pestuje kultúra sadeníc, ktoré sa vysievajú mesiac pred presadením kvetinového záhonu.
Príprava osiva
Kvôli hustej škrupine semená klíčia dlho. Aby sa tento proces urýchlil, sú premočené a umelo sa pomáhajú otvárať. Najskôr sa umiestnil do vody na 2 dni, potom sa položil na látku alebo piliny, vopred navlhčil vodou niekoľkými kvapkami stimulátora rastu.
Pri teplote nie nižšej ako +23 ° C škrupina napučí za 5 až 6 dní. Potom je každé semeno zaťaté ruky a potom umiestnené do vlhkého prostredia. Vysadené v pôde za pár dní, keď budú výhonky klíčiť.
Výsadba do zeme alebo na sadenice
Na priame výsadbu sa vykopávajú plytké studne vo vzdialenosti 1,5–2 m. Nalieva sa tam malý humus a popol, naleje sa voda a do každej jamky sa položia 2-3 semená. Potom zaspia na zemi a znova ju zaliajú. Je žiaduce zasadiť kultúru na slnečnom a bezvetrnom mieste.
V prípade sadeníc by sa mali používať samostatné malé nádoby, pretože morenie výhonkov je zle znášané. Univerzálne vhodné pre substrát. Výsadba sa vykonáva v hĺbke 1,5 - 2 cm, starostlivosť sa venuje pravidelnému zalievaniu, udržiavaniu teploty a osvetlenia. Sadenice sa prepravujú na záhradné lôžko, keď nebezpečenstvo nočných mrazov prechádza.
Tipy na starostlivosť
Neexistujú žiadne osobitné požiadavky na starostlivosť. Hlavné činnosti - zalievanie pôdy, uvoľňovanie a hnojenie nie viac ako 2-krát počas celej sezóny. Keď sa objaví niekoľko pravých listov, pod krík sa zavádza komplexné hnojivo s dusíkom a počas kvitnutia sa zavádza komplex potaš-fosfor.
Aby réva nerástla silne, sú stlačené. Každá riasa, ktorá dosiahla dĺžku 1,5 - 2 m, odlomí vrchol a nadbytočné vaječníky a na kríku nezostane viac ako 5 až 6 plodov.
Aplikácie na varenie
Hlavným používaním lagénie je, samozrejme, varenie.Konzumuje sa iba mladé ovocie, pretože mäso začína s chutnosťou trpieť.Mladá zelenina chutí ako cuketa, takže recepty sú veľmi podobné.Z tohto produktu si môžete uvariť teplé šaláty, zeleninové dusené mäso, omelety, všetky druhy kastrólov, kaviár v štýle squash, plnené jedlá, polotovary.Na varenie chutných jedál ponúkame niekoľko receptov.
Na výrobu kastrolu potrebujete tieto prísady:
- 600 g ovocia;
- 200 g kyslej smotany;
- 200 g tvrdého syra;
- 2-3 strúčiky cesnaku;
- trochu masla;
- soľ, korenie.
Plody sa nakrájajú na tenké (asi 1 cm) krúžky a po dobu 5 minút sa blanšírujú v slanej vode.Nastrúhajte syr, nasekajte cesnak a zmiešajte s kyslou smotanou.Namažte pekáč maslom, rozložte lagenariya vo vrstvách, potrite ho kyslou smotanou a posypte syrom tak, aby vrchná vrstva bola syrom.Pečieme pri 180 ° C do zlatohneda.
Na varenie zeleniny plnené mäsom sú potrebné prísady:
- 0,5 kg dlhých plodov lagenarii;
- 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa;
- 1-2 mrkvy;
- 2 stredne cibule;
- 100 g kyslej smotany;
- 100 g syra;
- trochu rastlinného oleja;
- soľ, korenie podľa chuti.
Rozrežte Lagenariya na kúsky dlhé 4 až 5 cm, nakrájajte strednú časť a polotovary vložte do vriacej slanej vody na 3-5 minút. Strúhaná mrkva a nakrájaná cibuľa uhasiť v rastlinnom oleji, až kým nebude mäkká. Dušenú zeleninu zmiešajte s mäsom, pridajte soľ, korenie, všetko zmiešajte a plňte plnkou mletým mäsom. Formu zakryte fóliou, zeleninu pevne položte, zalejeme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme až do zlatohneda.
Plody ovocia Lagenaria sa môžu rezať na časti priamo na kríku. Rez nebude hniť - jednoducho vyschne a potom bude zelenina ďalej rásť.
- Zeleninový kastrol s mletým mäsom
- Zeleninová polievka
- Džem z Lagenaria
použitie Lagenaria na dekoratívne účely
Pokožka zrelého ovocia je silná a vodotesná. Táto vlastnosť vám umožňuje používať lagenariya v dekoratívnom umení. Obyvatelia Afriky, Latinskej Ameriky a ostrovných štátov sa už dlho naučili vyrábať kuchynský riad, hudobné nástroje, fajky a dokonca aj hračky z ovocia. Na použitie na dekoratívne účely sa Lagenaria odstráni čo najskôr, tesne pred mrazom. Ak chcete stavať akékoľvek remeslá, ovocie musí byť dobre usušené, potom odrežte vrchnú časť, oškrabajte dužinu a ozdobte škrupinu vzorom.
Najbežnejšie výrobky z Lagenaria sú rôzne nádoby, vázy, džbány a nádoby na skladovanie výrobkov. Pevný povrch tekviceľahko sa maľuje, lakuje, je možné na ňom vypaľovať a vytvárať akékoľvek kresby, hlavnou vecou je fantázia. Nezabudnuteľné dojmy z kreatívneho procesu sú zaručené.
Na zdobenie oblúkov a plotov je možné úspešne použiť rýchlo rastúci popínavý strom. Len mesiac to opletie stavbu a vytvorí úrodný tieň.
Lagenaria sa môže považovať za jedinečnú zeleninovú plodinu. Jeho pestovanie nespôsobuje veľa problémov a úrodu je možné aplikovať v mnohých oblastiach, od varenia až po dekoratívne maľovanie. Okrem toho bude akákoľvek hostiteľka s radosťou dostávať ako darček ručné jedlá z prírodných materiálov.