- Opis hnojiva
- Video „Prírodná srvátka“
- Aké sú výhody srvátky
- Ako sa variť sami
- Video „Krmivo pre ovocné dreviny“
Srvátka je druhotný produkt získaný počas spracovania a skladania mlieka.Jej základom pre 93% je voda a zostávajúca časť (7%) obsahuje takmer polovicu všetkých suchých látok prítomných v mliečnom produkte.V srvátkovej tekutine nie sú žiadne mliečne bielkoviny a tuky, ale sú vysoké koncentrácie srvátkových bielkovín, ktoré obsahujú aminokyseliny - organické látky, ktoré môžu nahradiť všetky užitočné stopové prvky z pôdy z rastlín.Okrem toho obsahuje srvátkový produkt veľa solí a vitamínov potrebných na pestovanie a rodenie záhradných plodín.
Mliečne výrobkySrvátková tekutina má kyslé prostredie, ktoré účinne inhibuje patogénne mikróby, ktoré spôsobujú choroby rastlín.Ako hnojivo sa môže aplikovať priamo na pôdu alebo postrekovať listy.Hlavnou vecou nie je prekročiť koncentráciu roztoku a neprinášať ho príliš veľa, pretože v tomto prípade sa môže výrazne znížiť pH pôdy, čo nebude mať najlepší vplyv na vývoj rastlín.
Srvátková tekutina sa prakticky nepoužíva ako krmivo pre zeleninovú záhradu v čistej forme.Pred vstupom do pôdy by sa mala riediť normálnou vodou pri priemernej teplote 1:10.Na postrek listov sa koncentrácia roztoku zvýši na 1: 3.Na ničenie škodcov sa do srvátkových roztokov často pridávajú ďalšie organické a dezinfekčné zložky, napríklad popol, jód a kvasinky.
Video „Prírodná srvátka“
Videoprevádzka obilnín z paradajok vyrobených vlastnou činnosťou.
Aké sú výhody srvátky
Roztoky na báze srvátkovej tekutiny majú pre rastliny mnoho užitočných vlastností:
- nasýtia pôdu minerálmi a vitamínmi,ako zlepšiť vývoj plodín a zvýšiť úrodu;
- Kyslé prostredie roztokov prispieva k inhibícii bakteriálnej a plesňovej mikroflóry - múčnatka a fytoftora sú najsilnejšími nepriateľmi väčšiny rastlinných plodín a po ošetrení roztokmi srvátky sa rastliny stanú zdravými a neporušenými;
- srvátka zriedenávoda a jód, ktoré sa používajú na hnojenie a postrek zeleniny, ako sú uhorky, cuketa, tekvica, tekvica, paradajky, kapusta - séria postrekov umožňuje dosiahnuť vyššie výnosy týchto plodín;
- Mnoho záhradníkov používa srvátkové výrobky na urýchlenie dozrievania kompostu;
- škodlivý hmyz rád hoduje na srvátkovú tekutinu - na vytvorenie pasce sa do malej nádoby naleje tretia tekutina a v noci sa nechá na mieste ráno, ráno môžete nájsť plnú kapacitu rôznych húseničiek, moľou a iných škodcov rastlín.,
Srvátka zo srvátky sa môže tiež použiť na pestovanie niektorých záhradných rastlín: papraďov, ruží.Záhradníci ho vďaka svojim vlastnostiam a vysokej koncentrácii užitočných látok používajú nielen na ošetrenie, ale aj na prevenciu chorôb kultivovaných rastlín.
Ako sa pripraviť sami
Na zalievanie alebo postrek listnatých častí rastlín sa používajú roztoky srvátky, pretože čistý produkt pri aplikácii na pôdu môže spôsobiť viac škody akodobrý.Na prípravu roztokov používaných ako obchod a domáca srvátka.Príprava doma je veľmi jednoduchá.Mlieko je potrebné umiestniť na teplé miesto.
Na urýchlenie procesu môžete do neho pridať trochu akéhokoľvek fermentovaného mliečneho výrobku.Potom dajte kyslé mlieko do panvice, dobre ho zohrejte a nevarte.Ak sa kvapalina oddelí od celkovej hmotnosti,tvaroh s použitím gázy na vytlačenie a výsledná tekutina sa použije na prípravu roztoku. Asi 600 ml kvapaliny sa získa z litra mlieka.
Zloženie a koncentrácia roztokov závisí od ich účelu.Ak sa má srvátková tekutina nanášať pod koreň rastlín, riedi sa vodou v pomere 1:10. Pri spracovaní listov môže byť koncentrácia roztoku vyššia - 1: 3. Pri striekaní sa odporúča pridať strúhané mydlo - zabraňuje tomu, aby roztok vytiekol z listov, čím sa zvyšuje jeho účinnosť. Neriedenú sérovú tekutinu je možné postriekať iba fytoftorom alebo múčnatkou. Na odstránenie škodcov sa použilo aj riešenie s prídavkom jódu. K 10 litrom čírej tekutiny by sa malo pridať 10 kvapiek jódu lekárne, dôkladne premiešať a postrekovať rastliny počas chorôb aj na ich prevenciu.
Existujú aj komplexnejšie recepty s obsahom srvátky vyvinuté chovateľmi na zvýšenie úrodnosti pôdy. Na prípravu náradia potrebujete veľký valec s objemom asi 200 litrov, do ktorého musíte umiestniť nasledujúce komponenty:
- fermentovaná zmes cukru a droždia (100 g cukru a kúsok droždia nalejeme 3 litre teplej vody) - trvajte 3 dni pred pridaním;
- trus z hnoja alebo vtákov - 0,5 vedra;
- kompost alebo akékoľvek zhnité zvyšky rastlín - 1 vedro;
- piesok - 1 lopata;
- lopata na popol;
- trávnik alebo jednoduchá lopata - 1 lopata;
- srvátkový výrobok alebo kyslé mlieko - 1 l.
Obsah valca sa musí dôkladne premiešať, naplniť na vrch vodou a nechať stáť 7 dní. Na použitie do pôdy sa pripravený roztok pred použitím zriedi vodou na polovicu.
Video „Krmivo pre ovocné dreviny“
Videonávod o tom, ako pripraviť prírodné krmivo, ktoré je vhodné pre väčšinu ovocných rastlín. Napríklad uhorky, paradajky, paprika, baklažány atď.