Príprava prísad
Bez ohľadu na metódu zberu zelene by sa listy mali pripraviť na spracovanie rovnakým spôsobom: šťaveľ sa vytriedi, vyhodí listy, ktoré hnijú alebo poškodia hmyz, umyjú sa studenou vodou a sušia sa. V prípade potreby môžete listy okamžite orezať, aby ste ich mohli ľahko použiť.
Okrem samotného šťaveľa potrebujete hrubú soľ a všetky druhy doplnkov: zelenú cibuľu, korenie, citrónovú šťavu (v prípade, že sa rozhodnete konzervovať alebo nakladať listy).
Video „Jednoduchý recept na šťave v konzervách“
Z tohto videa sa dozviete jednoduchý recept na konzervačnú šťavu na zimu.
Jednoduché recepty
Spolu s dnešným populárnym zmrazením existuje množstvo jednoduchých receptov na prípravu šťaveľovej, ktorá úspešneužívali si naše babičky. Sú dobré, pretože nevyžadujú značné úsilie, produkt a všetky jeho užitočné stopové prvky dlhodobo uchovávajú.
Vo vlastnej šťave
Na tento recept je potrebný iba šťaveľ, najlepšie mladé listy. Technológia varenia je takáto:
- príprava pohárov a viek - umývanie a sterilizácia;
- rezané a sušené šťaveľové listy rezané, poslané na suchú panvicu;
- greeny sa zahrievajú na stredné teplo, až kým nezmenia farbu a šťavu;
- horúcu hmotu prevádzame do pohárov a korku.
S greeny
Valivý šťuka nie je len sám o sebe najlepším vitamínovým nálezom, ktorý sa získava pridaním iných bylín do kyslých listov, ako je petržlen, kôpr alebo zelená cibuľa.Na prípravu liter pohára klasickej vitamínovej zmesi budete potrebovať:
- šťaveľ - 750 g;
- zelená cibuľa - 200 g;
- kôpor - 15 g;
- petržlen - 5 g;
- voda - 0,3 l.
Pripravil som si moje greeny, nakrájal a rozprestrel na panvicu. Pridajte do zmesi 1 polievková lyžica. l. kuchynská soľ a nalejte do vody, zapálte malý oheň. Zelenú hmotu privedieme do varu a povaríme ju asi 10 minút. Okamžite položte poháre a sterilizujte asi ďalších 25 minút. Teraz zavážame poháre tesnivami a necháme ich v teplej vode, kým úplne nevychladnú. Šťaveľ, konzervy s bylinkami a cibuľou, pripravené!
S kyselinou citrónovou
Ďalší zaujímavý spôsobkonzervovanie, ktoré vytvára vynikajúci prípravok na prípravu polievok, zemiakovej kaše alebo náplne na koláče.Pred tým, ako sa týmto spôsobom konzervuje šťava, musia byť listy nielen umyté a usušené, ale tiež preskočené cez mlynček na mäso.
Z požadovaných zložiek:
- 0,5 kg listov šťavy;
- 1 lyžička.kyselina citrónová.
Natiahnite šťaveľové pyré do hrnca, pošlite do kachlí a duste na miernom ohni asi 10 minút.Na konci varenia pridajte kyselinu citrónovú, dôkladne premiešajte.Hotové pyré vložte do sterilizovaných pohárov, stočte a zabaľte, až kým úplne nevychladne.
bez soli
Konzervovanie šťave týmto spôsobom vylučuje potrebu soli.Banky s pančuchami sú dokonale skladované bez sterilizácie, nie je potrebné pridávať ocot - prírodná kyselina listov zaisťuje ich trvanlivosť.
Vopred pripravená šťava sa umiestni do čistých pohárov a pevne ju stlačí.Naplnené nádoby s greeny vložte do nádoby s vriacou vodou tak, aby vriaca voda zakrývala plechovky na krku.Je dôležité sledovať, ako sa šťaveľ „správa“: hneď ako sa listy začnú usadzovať pod vplyvom teploty, mali by sa pridať do plnej pohára.
Akonáhle šťava šťaveľová stúpne na úroveň hrdla pohára, môže byť obrobok odstránený a uzatvorený pevnými viečkami kapary.Ochladte greeny pri izbovej teplote a odošlite na tmavé a chladné miesto.
Pravidlá mrazenia
Mnohí uprednostňujúzmraziť vitamínové listy - tento spôsob prípravy je čo najjednoduchší. Všetko, čo musíte urobiť, je poslať zelenú hmotu do mrazničky. Ale aj tu sú nejaké jemnosti, takže mrazený šťaveľ vyhovuje vašim očakávaniam.
Pred zmrazením celých alebo drvených šťave musí byť umyť a vysušiť. Ďalej sa greeny rozložia do porciovaných vriec alebo nádob, pričom sa uistí, že všetok vzduch vychádza z obalu. Je lepšie zmraziť listy v takýchto porciách tak, aby každá z nich mala presne jeden prípravok.
Tipy na sušenie
Spolu so solením je sušenie jedným z najstarších spôsobov zberu šťaveľových listov. Sušiť greeny môže byť prirodzeným spôsobom alebo pomocou elektrických sušičiek. V prvom prípade sú listy zviazané malými zväzkami a umiestnené do vzduchu v tieni. Je dôležité, aby všetky listy rovnomerne vyschli a slnko nekleslo na zelenú. V elektrickej sušičke sú umiestnené vopred narezané listy.
Hotový výrobok má tmavozelený odtieň, ktorý sa ľahko rozdrví do prášku. Je dôležité pamätať na to, že sušené šťaveľ, na rozdiel od solených, má špecifickú chuť, takže pred prípravou veľkej dávky zelenín by ste sa mali uistiť, že sa vám páči chuť jedla na jeho základe. Udržujte takú šťavu by mali byť pevne uzavreté sklenené nádoby, aby sa zabránilo vlhkosti.
Šťava bohatá na vitamíny nie je vhodná iba na výrobu tradičného boršča - používa sa na pikantné koláče ako náplň,Používa sa pri pečení mäsových roliek a dokonca aj pre gurmánske polievky.Sklenica zelene, ktorú v lete uložila horlivá hosteska, sa určite v zime určite hodí a vaša domácnosť vám bude vďačná.