Recepty na konzerváciu a sušenie voňavej petržlenovej vane na zimu

Voňavé, korenené a veľmi užitočné zelene nás robia na začiatku leta šťastnými, a ak ich chcete jesť po celý rok, budete musieť urobiť nejaké prípravy. Je lepšie poznať niekoľko spôsobov, ako sa petržlen konzervuje na zimu bez straty užitočných látok.

Mrazenie

Zmrazovanie bylín a koreňov môže ušetriť až 90% vitamínov a éterických olejov obsiahnutých v petržlenovej vani. Toto by sa malo uskutočniť včas: vetvičky s listami sú v lete zmrazené, korene sa vykopávajú a zbierajú na jeseň.

Výučba krok za krokom vyzerá takto:

  1. Rezané greeny sa triedia, vyhadzujú náhodnú trávu, suché a pomalé listy, vetvičky.
  2. Potom sa všetok zozbieraný materiál premyje, vysuší, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť. Urob to rýchlo. Najjednoduchší spôsob je rozkladať ho na bavlnený uterák, nie však na papierové obrúsky, na 10 - 20 minút.
  3. Ďalšia etapa je rezanie (ak sa rozhodne zmraziť nasekanú petržlenovú vňať). Môže sa jemne rezať nožom - zvlášť nežné vetvičky s listami a hrubými stonkami. Ak zmrazíte celé vetvičky, môžu sa použiť na dekoráciu.
  4. Ďalej sa surovina rozloží na malé porcie a vetvičky sa jednoducho obalia lepiacou fóliou. Všetky nasekané greeny môžete samozrejme zbierať v jednom balení, ale každú porciu je ľahšie používaťoddelene.Balenia vložené do mrazničky.
  5. Nasekané greeny sa veľmi ľahko rozprestierajú na konzervách.Sú pevne vrazené, doplnené vodou, zmrazené a potom odstránené z foriem, naliate do úložného vaku.Môžete ho naliať vodou a olejom - je dobré používať také kúsky ľadu, keď je mäso dusené alebo dusené.Takže nemôžete zmraziť ani jednu petržlen, ale celú zmes bylín, pridajte nakrájaný cesnak, ak chcete.
  6. Ak nepotrebujete zachovať vzhľad, je veľmi vhodné nasekať zeleninu mixérom, potom nemusíte do ľadových foriem pridávať vodu, zmraziť vlastnú petržlenovú šťavu.

Zmrazujú tiež korene - sú vopred vyčistené, nakrájané na malé kúsky, ponechané niekoľko minút na vzduchu, aby sa kusy sušili.

Video "Petržlenová úroda na zimu"

Z tohto videa sa dozviete, ako mraziť petržlen na zimu.

Solenie

Naši predkovia presne vedeli, ako na zimnú sezónu nakladať petržlenovú vňať, pretoženemali chladničky. Urobia to teraz, nezabudnite, že do misky vložili najprv solenú petržlenovú vňať, potom to vyskúšajte a až potom, ak je to potrebné, soľ:

  1. Pripravte trávu na solenie, ako pre všetkýchprírezy: rezané, triedené, umyté, sušené, jemne rezané.
  2. Potom sa nasekaná petržlenová hmota zmieša so soľou a na každých 5 častí zelene sa zoberie 1 diel soli.
  3. Zmes sa pevne umiestni do plechovky bez toho, aby sa nechala priestor pre vylisovanú šťavu, pevne uzatvorená vekom.Uložené vchladnička.

Existuje aj ďalší recept na použitie väčšieho množstva soli.Odporúča sa nanášať vo vrstvách: na dno sa naleje 1 cm soli, na vrch sa položí centimetrová vrstva petržlenu (kôpor je tiež solený), potom soľ opäť, soľ by mala byť pod vekom.

Sušenie

Sušená petržlen si dokáže udržať svoju chuť a farbu, z tohto dôvodu bola táto metóda zberu bylín azostáva veľmi populárny.Hovorí sa, že prospešné látky zostávajú menej ako pri mrazení, ale sušené vetvičky petržlenu, kôpru a iných bylín sa často zbierajú do nakladanej zeleniny pri zbere zeleniny.

Celé konáre môžete vysušiť zavesením malých porcií zvrchu nadol na tienisté miesto alebo do vetranej miestnosti.A môžete sekať a oddelene sušiť listy tenkými vetvičkami, hrubými stonkami, koreňmi.

Sušené listy sa neukladajú do šalátov, zvyčajne sa používajú na prípravu horúcich prvých a druhých chodov, toľko žien v domácnosti zistí, že pred sušením nemusia trávu umyť, a to tým skôr, že nadmerná vlhkosť tento proces komplikuje.

Petržlen dosť na triedenie, otrasy zo zeme, orezanie.Potom sa položí v tenkej vrstve na podnosy alebo podnosy potiahnuté papierom (najlepšie pergamen).Tácky určujú zatienené miesto, trávu pravidelne premiešajte rukami.Po 2 až 3 dňoch sa suchá petržlen naleje do pohára, prikryje sa vekom.Skladujte pri izbovej teplote, vyhýbajte sa slnečnému žiareniu.

Ak podmienky neumožňujú sušenie týmto spôsobom, potompoužite mierne otvorenú rúru a zohrejte ju na 60 ° C. Najlepšie výsledky poskytne elektrická sušička špeciálne určená na prípravu ovocia, bylín, zeleniny.

Marinovanie

Táto metóda umožňuje variť celé pikantné jedlo, ktoré sa dá bezpečne ponúknuť na mäso, ryby, zeleninu:

  1. Najskôr pripravte poháre: umyte, dezinfikujte, vysušte.
  2. Potom rozprestierali voňavé listy chrenu, ríbezle a čerešní na dno a narezanú petržlenovú vňať nakrájali na vrchol.
  3. Potom sa naleje marináda. Soľ sa rozpustí vo vode (1 polievková lyžica soli sa vyberie na 1 l vody), pridá sa niekoľko bobkových listov, pridá sa niekoľko hrachových lupienkov, privedie sa k varu, naleje sa ocot (1 polievková lyžica), tepelne sa odstráni.
  4. Banky sa zakryjú viečkami, sterilizujú sa 15 minút (na pollitrovú nádobu), po ochladení sa zvinujú a po ochladení sa vyberú na uskladnenie. Ak sa nezrolovať a zatvoriť kryty kapry, budete musieť uchovávať v chlade.

v oleji

Rafinovaný rastlinný olej je vynikajúcim konzervačným prostriedkom, neumožňuje vniknutiu vzduchu do rezanej trávy, a tým ho dokonale chráni. Takto konzervované zelene sa stávajú hotovým dobrým šalátovým dresingom s olejom, ktorý postupne absorbuje chuť petržlenu.

Pokosená tráva je zložená v sklenenej nádobe, nie je stlačená a na vrch sa naleje olejom. Mal by sa dostať dovnútra a vytlačiť všetok vzduch okolo listov. Silná vrstva by mala zostať nad zeleňou.Túto chladničku potrebujte v chladničke.

Čerstvú petržlen nemožno skladovať dlho, postupne stráca vlhkosť, mizne, zožltne, takže ho musíte pripraviť na zimu uprostred zelenej sezóny, tj v prvej polovici leta.

Bez ohľadu na to, ktorá metóda je zvolená, je vhodné začať so spracovaním v ten istý deň, keď boli konáre odrezané, čo zaručuje zachovanie zdravých látok, farby a príchute.