)Prípravná fáza
Tajomstvo lahodnej chuti dezertov je spôsob, akým sa pripravuje.„Správny“ džem sa varí výlučne na citrusovej báze, so sušenou šupkou alebo bez nej as pridaným cukrom.Môžu sa pridať ďalšie ovocie, citrusové plody, orechy, ale nepoužívajú sa žiadne umelé zahusťovadlá a voda.Ochladený pomarančový dezert má želé podobnú konzistenciu ako cukrovinky, ale dosahuje sa pektínom, prírodnou želatínujúcou zložkou.
Väčšina pektínu sa nachádza v kôre citrusov, takže džem sa vyrába iba z pomarančových kôstok alebo s pridaním kôry rýchlejšie stvrdne a má hustú textúru.Ak recept obsahuje šupku, pomaranče by sa mali dôkladne umyť špongiou alebo štetcom a naliať vriacu vodu po dobu 15 minút.Ovocie potom osušte a kožu oškrabajte nožom alebo strúhankou.
Najdôležitejšie je ďalšienáročná práca - očistíme každú lomu kameňov a biely film. Ak sa proces rozpadne lobules, nie desivé. Opúšťanie fólií je nežiaduce, pretože dodávajú jamu viditeľnú horkosť. Ak chcete získať dezert bez akejkoľvek horkosti, musíte vsiaknuť dužinu a ošúpať ju vo vode. Ak je však pokožka veľmi horká, je lepšie ju 2-3 krát variť 5 minút. Keď sú plátky olúpané, vážia sa. To vám umožní správne vypočítať podiel cukru na dužine - mal by byť 1: 1.
Video „Recept na lahodný pomarančový džem“
Z tohto videa sa dozviete, ako pripraviť chutnú a zdravú pomarančovú marmeládu.
Osvedčené recepty
Tento dezert sa môže líšiť v chuti, textúre, štruktúre a zložení.Zvážte, ako pripraviť chutnú pomarančovú marmeládu rôznymi spôsobmi as rôznymi prísadami.
Vo viacvrstvovom obchode
Veľa sporákov vyrába veľa žien v domácnosti teraz, pretože je potrebné len pripraviť prísady a vložiť ich do misky. Kuchynská asistentka urobí zvyšok sama, potom zostane iba naliať dezert do plechoviek.
Potrebné výrobky na džemy vo viacvrstvovom:
- 4–5 pomarančov (približne 800 g vlákniny na výstupe);
- 1 citrón;
- 800 g cukru.
Proces varenia je nasledujúci:
- 1 pomaranč a citrón odstráňte šupku a pomelte ju na strúhadle.
- Mäso zostávajúcich pomarančov nakrájajte na kúsky.
- Všetko umiestnime do nádoby a naplníme ju vodou po dobu 20–24 hodín.
- Po uplynutí času vylejeme vodu,jemne stlačte citrusovú sochu.
- Vložte všetko do misky, pridáme cukor, premiešame a necháme stáť 1 hodinu, aby sa vytvorila šťava.
- Potom zapnite zariadenie do režimu „Jam“ alebo „Quenching“, počkajte na var, potom nastavte časovač na 30–35 minút, varte a nechajte ventil na veku otvorený.
Hotový dezert sa naleje do sterilných pohárov.Ak potrebujete homogénnu konzistenciu, hotový džem sa dá rozdrviť v mixéri.
V zariadení na výrobu chleba
Ak je zariadenie na výrobu chleba vybavené vhodným programom, je jeho zasekávanie ešte jednoduchšie, pretože samaa mieša zložky.
Požadované výrobky:
- 2–3 pomaranče (0,5 kg vlákniny);
- 3 lyžice.l.citrónová šťava;
- 0,5 kg cukru.
Spôsob prípravy:
- Lúpané oranžové plátky nakrájame na plátky.
- Zložte do vedra, pridajte šťavu a cukor.Ak chcete v lieči horkosť, nechajte kúsok kôry.
- Spustili sme program „Jam“ a plechovky pripravujeme pokojne.
Ukázalo sa, že džem v pekárni je veľmi hustý, pretože zvyčajne varí najmenej 1 hodinu.
Pri šupke
Jam s pokožkou je výnimočná pochúťka.To bola ona, ktorá dala džemu neporovnateľnú arómu, horkú chuť a hustú textúru podobnú marmeláde.
Z ingrediencií, ktoré budete potrebovať:
- 5–6 pomarančov (1 kg vlákniny);
- šťava z 1 citrónu;
- 1 kg cukru.
Pozrime sa, ako postupne vyrobiť tento krásny a zdravý dezert:
- Očistite pomaranče, nakrájajte mäso a časť kôry nakrájajte na tenké prúžky alebo tri na strúhadle.
- Pomaranče nakrájajte na cukor a nechajte ho niekoľko hodín, aby sa vytvorila šťava.
- Nasekanú šupku nalejeme vodou, privaríme a povaríme ju 10 minút, uvarené kôry vytlačíme a necháme vychladnúť.
- Do zmesi citrusov pridajte šupku, citrónovú šťavu, premiešajte a pomaly ju zohrejte.
- Džem uvarte 40 minút, občas zamiešajte a odstráňte penu.
- Nalejte mierne chladené.
s grapefruitom
Pridaním grapefruitu môžete vylepšiť chuť džemu.
Požadované prísady:
- 3 pomaranče;
- 1 grapefruit;
- 1 vápno;
- 450 ml vody;
- cukor podľa hmotnosti citrusovej vlákniny.
Plátky pomarančov a grapefruitu rozrezané na plátky. Vápno rezané kožou. Naplňte citrusovú sochu vodou, varte na miernom ohni 30 minút a nechajte vychladnúť 10 - 12 hodín. Potom pridajte cukor a hmotu varte 1 hodinu za stáleho miešania, až kým mierne nezhustne.
S broskyňami
Požadované prísady:
- pomaranče - 5–6 ks;
- 1 vápno;
- broskyne - 1 kg;
- vlašské orechy - 150 g;
- cukor - 1,8 kg;
- voda - 450 ml.
Broskyne by sa mali naliať do vriacej vody, ošúpať a nakrájať na plátky. Plátky pomarančov nakrájajte na plátky citrusovej kôry. Naplňte ovocnú hmotu vodou a pred zmäknutím ju nechajte pol hodiny variť.broskyne. Počas tejto doby cukor zohrejeme na panvici a pridáme ho k prevarenej hmote. Varte, za stáleho miešania, aby ste rozpustili cukor, potom pridajte nasekané orechy a trochu viac povarte. Zatvorte tradičný spôsob.
Existuje veľa možností na výrobu pomarančového džemu.
Voňavá pomarančová pochúťka vyniká škoricou, koňakom, mletým zázvorom, badyánom a dokonca aj korením.
Vo všeobecnosti experimentujte a užívajte si rôzne príchute.