Opis a oblasť distribúcie bizóna
Botanici klasifikujú kultúru ako trvalú rodinu Myatlikov. U ľudí je známa pod rôznymi menami: snílek, kaplnka je voňavá, turovka. Uvádzame podrobný popis zariadenia:
- Rhizome predĺžená, vetvená, plazivá. Zakryté zväzkami tenkých stojatých koreňov zoskupených do uzlov.
- Stopka je rovná, hladká a pokrytá hrčkami. Rastie až do 40 - 100 cm.
- Listy umiestnené bližšie k zemi, zelené, do 50 cm, kopijovité. Nad kmeňom sa získa šedivý odtieň, ktorý sa skracuje na 3 cm.
- Kvetenstvo podnosovvoľný typ.Farba je strieborno-hnedá.
- Ovocie s malými semienkami, tmavohnedé.Plodenie nastáva v auguste.
Obdobie pestovania je koncom mája, do polovice júna semená odpadnú a stonka vyschne.Kultúra je odolná proti chladu.Chuť zeleného koláča zmiešaná s horkosťou.
V našej krajine Zubrovka rastie všade od európskych regiónov po Sibír a Ďaleký východ.Kultúra je bežná aj na Kaukaze a na Ukrajine.Vo voľnej prírode tráva rastie:
- pozdĺž ciest;
- v ihličnatých a listnatých lesoch;
- na brehoch riek;
- v riedkych húštiny;
- na svahoch nízkych hôr.
Odrody kultúry
Celkovo sa v prírode vyskytuje približne 30 druhov bizónov, aj keď len 8 druhov je rozšírených.V Rusku sú iba 3:
- voňavé, tak pomenované podľa vnímateľnej vône;
- step, rozšírená na území krajiny;
- južne rastúce v západných oblastiach Ruska - vzácny druh, ale často sa používa pri varení jedla.
Liečivé vlastnosti všetkých známych odrôd kultúry.
- Voňavé
- Steppe
- Juh
Chemické zloženie a užitočné vlastnosti
Iba nadzemná časť rastliny je vhodná na ľudové recepty (nepoužíva sa kvetenstvo a korene).Kmeň a listyobsahujú komponenty ako:
- vitamín C (kyselina askorbová);
- celá skupina vitamínov B a PP;
- organické kyseliny;
- alkaloidy; 83) horkosť;
- kumarín;
- umbelliferon.
Za príjemnú vôňu trávy je zodpovedný kumarín. Okrem toho je kultúra bohatá na stopové prvky, vrátane železa a fosforu, draslíka a vápnika, medi, zinku a mnohých ďalších.
Kvôli prítomnosti kyseliny askorbovej sa rastlina používa ako antioxidant, posilňuje kostné tkanivo a normalizuje metabolizmus. Kyselina ferulová spomaľuje starnutie kožných buniek, chráni pred spálením. Alkaloidy umožňujú svalom zostať vo forme. Horkosť spôsobuje chuť do jedla.
Zubrovka má ďalšie užitočné vlastnosti:
- stimuluje produkciu mlieka dojčiacich matiek;
- má antiseptický účinok;
- stabilizuje činnosť srdca a krvných ciev;
- pomáha vyrovnať sa so stresom;
- má tonizujúci účinok; 95) prestane krvácať;
- odoláva baktériám.
Škody a kontraindikácie, ktoré sa majú použiť
Hoci lekári nezaznamenali priamy negatívny vplyv bizóna, existuje riziko vedľajších účinkov spojených s predávkovaním.To znamená, že akékoľvek lieky, ktoré obsahujú bison v zložení, sa majú užívať až po konzultácii s lekárom.
Tu je zoznam možných negatívnych faktorov:
- Bolesti hlavy.
- Vzhľad horkej chuti v materskom mlieku.Parfum by sa nemal používať vo veľkých množstvách na zvýšenie laktácie.
- Zhoršenie životných podmienok hospodárskych zvierat kŕmených trávou ako krmivom.
Zubrovka sa v úradnom lekárstve nepoužíva, pri používaní liekov tradičnej medicíny by sa preto malo postupovať opatrne.
Uvádzame zoznam ochorení, pri ktorých je použitie zubra kontraindikované.Nikdy nepoužívajte trávu na:
- choroby tráviaceho traktu;
- individuálna intolerancia voči kultúre;
- problémy so spánkom;
- nervové poruchy;
- tehotenstva.
Video „Opis a použitie bylinkovej trávy“
Toto video popisuje prospešné vlastnosti a metódy použitia bylinných trvaliek.
Použitie bizónovej trávy
Príjemná chuť, užitočné zložky a chutná aróma umožnili kultúre stať sa populárnou v rôznych odvetviach národného hospodárstva.Všetky zložky trávy majú svoju vlastnú hodnotu.
V ľudovom liečiteľstve
Znalci už dlho zahrnuli bizón bizona do mnohých receptov.Stonky rastlín a lístie sa považujú za užitočné, na základe ktorých sa vyrábajú infúzie vody a alkoholové tinktúry.Ako surovinu na prípravu liečiv používajte sušený parfum.
Na posilnenie imunitného systému
Infúzia sa často používa profylakticky ako všeobecné tonikum. Koncentrácia bylín by mala byť minimálna. Z tohto dôvodu:
- rozdrvených 10 g zelených listov alebo výhonkov;
- naliať pohár vriacej vody a trvať na tom, 10 minút;
- filtruje sa cez gázu.
Je potrebné piť prostriedky zahriate, na 1/2 pohári 3-krát denne, do jedla.
Na zvýšenie chuti do jedla
Tu je recept, ktorý pomáha zlepšovať chuť do jedla, zmierňuje únavu a zmierňuje utrpenie v prípade porúch činnosti tráviaceho systému.
Receptúra je takáto:
- 1 lyžica surovín sa naleje do pohára vriacej vody a naparí sa vo vodnom kúpeli;
- po 30 minútach sa infúzia filtruje, hustá zmes sa stlačí.
Užívajte liek v 1 lyžici trikrát denne pred jedlom.
S horúčkou
Zubrov vývar pomáha vyrovnať sa s horúčkou. Rovnaký recept je určený na zníženie sekrécie žalúdočnej šťavy. Príprava odvarov takto:
- 2 polievkové lyžice sušených bylín nalejú 0,5 litra pitnej vody;
- priviesť kompozíciu k varu a stáť na miernom ohni, zakryté vekom, 10 minút;
- odstrániť z tepla, nechať vylúhovať 20 minút;
- odtok.
Odporúča sa odvariť trikrát denne pri 50 - 60 ml.
Pri ochoreniach žalúdka
SPoruchy v gastrointestinálnom trakte pomáhajú pri výrobe pivaTu je niekoľko možností varenia.
- 1 polievková lyžica sušených surovín sa naleje do 1,5 šálky vriacej vody, ktorá sa vylúhuje asi hodinu, filtruje sa.Odporúča sa vypiť polievkovú lyžicu trikrát denne, pol hodiny pred jedlom.
- 20 g suroviny sa naleje do pohára vriacej vody a potom sa varí pri nízkej teplote 10 minút.Ďalej trvá asi hodinu filtrovaná.Vezmite 2 polievkové lyžice 4-krát denne.
Pri kolitíde a anorexii
Formulácia liečiva je takáto:
- 50 g sušenej kultúry sa zomelie;
- naliať 0,5 litra vodky;
- nechať vylúhovať 10 dní na chladnom tmavom mieste;
- po vypršaní dátumu exspirácie.
Infúzia sa podáva 2 - 3-krát denne, pričom sa do nádoby vezme 30 - 40 kvapiek a zriedi sa filtrovanou vodou.
Pri tuberkulóze
Infúzia byliny nelieči samotné ochorenie, ale pomáha zmierňovať príznaky.Obzvlášť účinný v pľúcnej forme.Receptúra je nasledovná:
- 1 lyžica surovín sa rozdrví, potom sa naleje pohár vriacej vody;
- trvajú približne na polhodine;
- filter.
Pite 3–4 krát denne po dobu niekoľkých polievkových lyžíc 15 minút pred jedlom.
Pri varení
Rozsah použitia bizóna je široký.Používa sa na:
- výrobu alkoholických nápojov;
- pekárske a cukrárske výrobky;
- moriace výrobky;
- výroba korenín.
Slávna tinktúra zubrowka založená na bylinkách sa vyrába vo viacerých európskych krajinách.storočia.Vďaka rastline má nápoj bohatú korenistú vôňu, v mnohých rodinách sa používa ako ozdoba pre cirkevné sviatky.
Ďalším využitím je výroba medových likérov, ktoré sa začali pripravovať na území moderného Poľska v 16. storočí.Mali by sme tiež spomenúť slávne poľské martini.
Cukrári ocenili bizón ako užitočnú esenciu, ktorá dáva jedlám osobitnú chuť a arómu.
V konzervovaných rybách sa môžete stretnúť s bylinkovým korením.Lekárne predávajú éterický olej na báze bizóna s vôňou čerstvo pokosenej trávy.
V dietetike
Ľudia s nadváhou často varia a pijú bizónový čaj na dietetické účely.Nepoužívajte však schopnosť kultúry urýchliť metabolizmus a snažiť sa schudnúť.Čaj na báze bizóna, bohužiaľ, nespaľuje tuk, ale iba zvyšuje potenie.Pri častom používaní v tele sa hromadia škodlivé toxíny kumarínu.
V kozmetike
V domácej kozmetike sa často používajú ponorné bujóny, ak si chcú napraviť pokožku.Pomáha tiež posilňovať vlasy.Kúpele napustenej trávy prispievajú k rýchlemu ošetreniu huby nôh.
V poľnohospodárstve
Na priemyselných farmách sa tráva v malých dávkach používa na určený účel - ako krmivo pre hospodárske zvieratá.Dobytok má radosť.Takéto krmivo je užitočné najmä pre mlieko a kozie mliekokravy - výnos mlieka sa výrazne zvýšil.
Pravidlá týkajúce sa prípravy a skladania bizóna
Pri zbere venujte pozornosť časti, ktorá sa týči vysoko nad zemou, bez toho, aby to ovplyvnilo kvetenstvo, panciere a lístie, ktoré sa nachádza na samých koreňoch.,Odrežte zvyčajne bez ovocia výhonky, odstráňte laty.Neskôr sa stonky a listy sušia na otvorenom mieste v tieni, kde je ochrana pred zrážkami.
Môže sa sušiť dvoma spôsobmi:
- rozprestretými v jednej vrstve na papieri alebo na suchých doskách;
- zavesením zväzkov rastlín pod striešku.
Sušené byliny sa podľa potreby rozomelú a potom sa nalejú do papierových alebo textilných vreciek.Suroviny skladujte najviac 2 roky v miestnosti s dobrým vetraním a nízkou vlhkosťou pri teplote neprevyšujúcej 20 ° C.
Ak je to potrebné, bylinné drevo sa môže pestovať na dache.To umožní majiteľovi mať vždy po ruke primeraný prísun surovín, ktorých použitie pri varení a liečení nemožno preceňovať.