Ako vyzerá Bisonova tráva a kde platí?

Vo voľnej prírode rastie veľa rastlín, ktoré majú liečivé vlastnosti. Tento zoznam obsahuje Bisonovu trávu. Rastlina má príjemnú vôňu a sladkú chuť, zhromažďuje sa na použitie v tradičnej medicíne, na varenie a na iných poliach. O prospešných vlastnostiach rastlín a receptov, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s chorobami, sa bude diskutovať v tomto článku.

Opis a oblasť distribúcie bizóna

Botanici klasifikujú kultúru ako trvalú rodinu Myatlikov. U ľudí je známa pod rôznymi menami: snílek, kaplnka je voňavá, turovka. Uvádzame podrobný popis zariadenia:

  1. Rhizome predĺžená, vetvená, plazivá. Zakryté zväzkami tenkých stojatých koreňov zoskupených do uzlov.
  2. Stopka je rovná, hladká a pokrytá hrčkami. Rastie až do 40 - 100 cm.
  3. Listy umiestnené bližšie k zemi, zelené, do 50 cm, kopijovité. Nad kmeňom sa získa šedivý odtieň, ktorý sa skracuje na 3 cm.
  4. Kvetenstvo podnosovvoľný typ.Farba je strieborno-hnedá.
  5. Ovocie s malými semienkami, tmavohnedé.Plodenie nastáva v auguste.
Tráva Zubrovka je trvalka rodu Myatlikov

Obdobie pestovania je koncom mája, do polovice júna semená odpadnú a stonka vyschne.Kultúra je odolná proti chladu.Chuť zeleného koláča zmiešaná s horkosťou.

V našej krajine Zubrovka rastie všade od európskych regiónov po Sibír a Ďaleký východ.Kultúra je bežná aj na Kaukaze a na Ukrajine.Vo voľnej prírode tráva rastie:

  • pozdĺž ciest;
  • v ihličnatých a listnatých lesoch;
  • na brehoch riek;
  • v riedkych húštiny;
  • na svahoch nízkych hôr.
  • ​​

Odrody kultúry

Celkovo sa v prírode vyskytuje približne 30 druhov bizónov, aj keď len 8 druhov je rozšírených.V Rusku sú iba 3:

  • voňavé, tak pomenované podľa vnímateľnej vône;
  • step, rozšírená na území krajiny;
  • južne rastúce v západných oblastiach Ruska - vzácny druh, ale často sa používa pri varení jedla.

Liečivé vlastnosti všetkých známych odrôd kultúry.

Voňavé
Steppe
Juh

Chemické zloženie a užitočné vlastnosti

Iba nadzemná časť rastliny je vhodná na ľudové recepty (nepoužíva sa kvetenstvo a korene).Kmeň a listyobsahujú komponenty ako:

  • vitamín C (kyselina askorbová);
  • celá skupina vitamínov B a PP;
  • organické kyseliny;
  • alkaloidy;
  • 83) horkosť;
  • kumarín;
  • umbelliferon.

Za príjemnú vôňu trávy je zodpovedný kumarín. Okrem toho je kultúra bohatá na stopové prvky, vrátane železa a fosforu, draslíka a vápnika, medi, zinku a mnohých ďalších.

Kvôli prítomnosti kyseliny askorbovej sa rastlina používa ako antioxidant, posilňuje kostné tkanivo a normalizuje metabolizmus. Kyselina ferulová spomaľuje starnutie kožných buniek, chráni pred spálením. Alkaloidy umožňujú svalom zostať vo forme. Horkosť spôsobuje chuť do jedla.

Zubrovka má ďalšie užitočné vlastnosti:

  • stimuluje produkciu mlieka dojčiacich matiek;
  • má antiseptický účinok;
  • stabilizuje činnosť srdca a krvných ciev;
  • pomáha vyrovnať sa so stresom;
  • má tonizujúci účinok;
  • 95) prestane krvácať;
  • odoláva baktériám.
Bylinková kultúra má širokú škálu prospešných vlastností

Škody a kontraindikácie, ktoré sa majú použiť

Hoci lekári nezaznamenali priamy negatívny vplyv bizóna, existuje riziko vedľajších účinkov spojených s predávkovaním.To znamená, že akékoľvek lieky, ktoré obsahujú bison v zložení, sa majú užívať až po konzultácii s lekárom.

Tu je zoznam možných negatívnych faktorov:

  1. Bolesti hlavy.
  2. Vzhľad horkej chuti v materskom mlieku.Parfum by sa nemal používať vo veľkých množstvách na zvýšenie laktácie.
  3. Zhoršenie životných podmienok hospodárskych zvierat kŕmených trávou ako krmivom.

Zubrovka sa v úradnom lekárstve nepoužíva, pri používaní liekov tradičnej medicíny by sa preto malo postupovať opatrne.

Uvádzame zoznam ochorení, pri ktorých je použitie zubra kontraindikované.Nikdy nepoužívajte trávu na:

  • choroby tráviaceho traktu;
  • individuálna intolerancia voči kultúre;
  • problémy so spánkom;
  • nervové poruchy;
  • tehotenstva.

Video „Opis a použitie bylinkovej trávy“

Toto video popisuje prospešné vlastnosti a metódy použitia bylinných trvaliek.

Použitie bizónovej trávy

Príjemná chuť, užitočné zložky a chutná aróma umožnili kultúre stať sa populárnou v rôznych odvetviach národného hospodárstva.Všetky zložky trávy majú svoju vlastnú hodnotu.

V ľudovom liečiteľstve

Znalci už dlho zahrnuli bizón bizona do mnohých receptov.Stonky rastlín a lístie sa považujú za užitočné, na základe ktorých sa vyrábajú infúzie vody a alkoholové tinktúry.Ako surovinu na prípravu liečiv používajte sušený parfum.

Dlhodobé používanie formulácií na báze zubrovka je nežiaduce, pretože kumarín vo veľkých dávkach je toxický, môže spôsobiťpoškodiť pečeň.
Rada autora
Sušený voňavý zvrovka sa používa v tradičnej medicíne

Na posilnenie imunitného systému

Infúzia sa často používa profylakticky ako všeobecné tonikum. Koncentrácia bylín by mala byť minimálna. Z tohto dôvodu:

  • rozdrvených 10 g zelených listov alebo výhonkov;
  • naliať pohár vriacej vody a trvať na tom, 10 minút;
  • filtruje sa cez gázu.

Je potrebné piť prostriedky zahriate, na 1/2 pohári 3-krát denne, do jedla.

Na zvýšenie chuti do jedla

Tu je recept, ktorý pomáha zlepšovať chuť do jedla, zmierňuje únavu a zmierňuje utrpenie v prípade porúch činnosti tráviaceho systému.

Receptúra ​​je takáto:

  • 1 lyžica surovín sa naleje do pohára vriacej vody a naparí sa vo vodnom kúpeli;
  • po 30 minútach sa infúzia filtruje, hustá zmes sa stlačí.

Užívajte liek v 1 lyžici trikrát denne pred jedlom.

S horúčkou

Zubrov vývar pomáha vyrovnať sa s horúčkou. Rovnaký recept je určený na zníženie sekrécie žalúdočnej šťavy. Príprava odvarov takto:

  • 2 polievkové lyžice sušených bylín nalejú 0,5 litra pitnej vody;
  • priviesť kompozíciu k varu a stáť na miernom ohni, zakryté vekom, 10 minút;
  • odstrániť z tepla, nechať vylúhovať 20 minút;
  • odtok.

Odporúča sa odvariť trikrát denne pri 50 - 60 ml.

Vývar dacha pomáha s horúčkou

Pri ochoreniach žalúdka

SPoruchy v gastrointestinálnom trakte pomáhajú pri výrobe pivaTu je niekoľko možností varenia.

  1. 1 polievková lyžica sušených surovín sa naleje do 1,5 šálky vriacej vody, ktorá sa vylúhuje asi hodinu, filtruje sa.Odporúča sa vypiť polievkovú lyžicu trikrát denne, pol hodiny pred jedlom.
  2. 20 g suroviny sa naleje do pohára vriacej vody a potom sa varí pri nízkej teplote 10 minút.Ďalej trvá asi hodinu filtrovaná.Vezmite 2 polievkové lyžice 4-krát denne.

Pri kolitíde a anorexii

Formulácia liečiva je takáto:

  • 50 g sušenej kultúry sa zomelie;
  • naliať 0,5 litra vodky;
  • nechať vylúhovať 10 dní na chladnom tmavom mieste;
  • po vypršaní dátumu exspirácie.

Infúzia sa podáva 2 - 3-krát denne, pričom sa do nádoby vezme 30 - 40 kvapiek a zriedi sa filtrovanou vodou.

Pri tuberkulóze

Infúzia byliny nelieči samotné ochorenie, ale pomáha zmierňovať príznaky.Obzvlášť účinný v pľúcnej forme.Receptúra ​​je nasledovná:

  • 1 lyžica surovín sa rozdrví, potom sa naleje pohár vriacej vody;
  • trvajú približne na polhodine;
  • filter.

Pite 3–4 krát denne po dobu niekoľkých polievkových lyžíc 15 minút pred jedlom.

Pri varení

Rozsah použitia bizóna je široký.Používa sa na:

  • výrobu alkoholických nápojov;
  • pekárske a cukrárske výrobky;
  • moriace výrobky;
  • ​​
  • výroba korenín.

Slávna tinktúra zubrowka založená na bylinkách sa vyrába vo viacerých európskych krajinách.storočia.Vďaka rastline má nápoj bohatú korenistú vôňu, v mnohých rodinách sa používa ako ozdoba pre cirkevné sviatky.

Tinktúra Zubrowka sa pripravuje z byliny Zubrowka

Ďalším využitím je výroba medových likérov, ktoré sa začali pripravovať na území moderného Poľska v 16. storočí.Mali by sme tiež spomenúť slávne poľské martini.

Cukrári ocenili bizón ako užitočnú esenciu, ktorá dáva jedlám osobitnú chuť a arómu.

V konzervovaných rybách sa môžete stretnúť s bylinkovým korením.Lekárne predávajú éterický olej na báze bizóna s vôňou čerstvo pokosenej trávy.

V dietetike

Ľudia s nadváhou často varia a pijú bizónový čaj na dietetické účely.Nepoužívajte však schopnosť kultúry urýchliť metabolizmus a snažiť sa schudnúť.Čaj na báze bizóna, bohužiaľ, nespaľuje tuk, ale iba zvyšuje potenie.Pri častom používaní v tele sa hromadia škodlivé toxíny kumarínu.

V kozmetike

V domácej kozmetike sa často používajú ponorné bujóny, ak si chcú napraviť pokožku.Pomáha tiež posilňovať vlasy.Kúpele napustenej trávy prispievajú k rýchlemu ošetreniu huby nôh.

V poľnohospodárstve

Na priemyselných farmách sa tráva v malých dávkach používa na určený účel - ako krmivo pre hospodárske zvieratá.Dobytok má radosť.Takéto krmivo je užitočné najmä pre mlieko a kozie mliekokravy - výnos mlieka sa výrazne zvýšil.

Pravidlá týkajúce sa prípravy a skladania bizóna

Pri zbere venujte pozornosť časti, ktorá sa týči vysoko nad zemou, bez toho, aby to ovplyvnilo kvetenstvo, panciere a lístie, ktoré sa nachádza na samých koreňoch.,Odrežte zvyčajne bez ovocia výhonky, odstráňte laty.Neskôr sa stonky a listy sušia na otvorenom mieste v tieni, kde je ochrana pred zrážkami.

Môže sa sušiť dvoma spôsobmi:

  • rozprestretými v jednej vrstve na papieri alebo na suchých doskách;
  • zavesením zväzkov rastlín pod striešku.
Sušené strapce zozbierané v strapcoch alebo v pigtaloch

Sušené byliny sa podľa potreby rozomelú a potom sa nalejú do papierových alebo textilných vreciek.Suroviny skladujte najviac 2 roky v miestnosti s dobrým vetraním a nízkou vlhkosťou pri teplote neprevyšujúcej 20 ° C.

Ak je to potrebné, bylinné drevo sa môže pestovať na dache.To umožní majiteľovi mať vždy po ruke primeraný prísun surovín, ktorých použitie pri varení a liečení nemožno preceňovať.