Recepty hroznovej šťavy na zimu s „inteligentným“ vybavením a bez

Je ťažké plne oceniť výhody hroznovej šťavy, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a látok, ktoré zvyšujú imunitu. Okrem toho majú tieto vlastnosti nielen čerstvú šťavu, ale tiež predpripravenú hroznovú šťavu na zimu. Najdôležitejšie je variť bez zhone a starostlivo dodržiavať pokyny.

Všeobecné tipy pre začínajúcich kuchárov

Na úvod je vhodné zvoliť zodpovedný prístup k výberu odrody. V závislosti od toho bude mať nápoj rôzne prospešné vlastnosti a chuť. Vo všeobecnosti je na prípravu nápoja vhodná akákoľvek odroda hrozna. Existujú však „suché“ odrody, z ktorých môžete výrobok získať iba pomocou odšťavovača a potom nie veľmi.

Môžete si pripraviť nápoj z určitých odrôd hrozna, ako aj zo všetkých odrôd.

  1. Zdieľaním tmavých a svetlých odrôd sa získa neobvyklý a voňavý nápoj.
  2. Ak sa varí iba z bielej odrody, je lepšie použiť hrozno muškátového orecha.
  3. Na lisovanie šťavy sa najčastejšie používajú tieto odrody hrozna: Cabernet, Lydia, Bianca, Siegerb, Isabella, Armalaga, Illichivsk Early,Yohaniter, Dove. Z nich môžete získať viac šťavy.
  4. Druhy stolov sa používajú omnoho častejšie, pretože sú suššie a šťava sa z nich dá získať iba v malom množstve.

Video „Recept na hroznovú šťavu na zimu“

Z tohto videa sa pomocou odšťavovača dozviete, ako pripraviť vynikajúcu hroznovú šťavu na zimu.

Chutné recepty

Tradičné

Tajomstvo úspechu výroby šťavy pomocou tohto receptu je jednoduché. Hlavná vec - mať spoľahlivý odšťavovač. Ak je to potrebné, pridajte cukor.

Zložky:

  • 5 kg hrozna;
  • cukor podľa chuti.

Recept:

  1. Zberajte a oddeľte celé bobule od strapca a dôkladne ich opláchnite, potom ich nechajte prejsť odšťavovačom.
  2. Pre hrozno je bežné, že má kože a kamene, preto zariadenie pravidelne zastavujte a očistite od prípadnej kontaminácie.
  3. Šťavu prepláchnite gázovým filtrom na panvici, pretože mleté ​​kosti majú adstringentnú a horkú chuť, ktorú je potrebné odstrániť.
  4. Na tento účel je potrebné zmiešať šťavu s čistou pitnou vodou v pomere 2: 1, ak je voda súčasťou.
  5. Na 1 liter lisovanej šťavy nalejte do panvice 50 gramov cukru.
  6. Pri miernom zahriatí sa objavia prvé bubliny vrenia a varíme 15 minút.
  7. Šťavu opatrne nalejte do pripravených pohárov a okamžite ju zrolovať.
  8. Pred otvorením sa odporúča pretrepať, aby nápoj mal jednotnú konzistenciu.

s ručným odstreďovaním

Takýto recept je zložitý, nie až tak teoreticky ako v praxi, pretože na prípravu šťavy budete musieť bobule lisovať ručne. Avšak domáci nápoj nebude mať viskóznu a nepríjemnú chuť rozdrvených kostí, napríklad po odšťavovači.

Zložky:

  • 5 kg hrozna;
  • cukor.

Receptúra:

  1. Zrelé bobule oddeľte od strapca, opláchnite ich a potom ich rozdrvte rukami alebo lisom.
  2. Šťavu z dužiny namočte do hrnca s gázovým filtrom.
  3. Preveďte do samostatnej nádrže na buničinu.
  4. Nalejte každý kilogram zvyšku filtra gázy do 1 litra čistej vody a nechajte zahriať na stredné teplo.
  5. Buničina sa varí 10 minút a potom sa ochladí.
  6. Odvetvenie buničiny opäť pretlačte cez gázový filter a nalejte ju do hlavnej šťavy.
  7. Na každé 2 litre konečnej tekutiny nalejte pol pohára cukru (voliteľné).
  8. Nápoj nalejte do sterilizovaných pohárov.
  9. Okamžite sa stočte a nechajte vychladnúť.
  10. Takéto uchovávanie môže trvať najviac jeden rok.

koncentrované

Konzervovaná šťava alebo kompot nezahŕňa vždy použitie cukru alebo vody. Koncentrovaná šťava - priamy dôkaz toho.

Zložky:

  • 4-5 kg ​​hrozna.

Recept:

  1. Šťavu vytlačte podľa ktorejkoľvek z metód opísaných vyššie a pretlačte ju cez sito.
  2. Varte na panvici 5 minút.
  3. Ľahko prevarenú šťavu pretlačte gázoufilter.
  4. Fľaškový nápoj a balenie.

V sporáku na džús

Tento recept uľahčuje výrobu akéhokoľvek množstva hroznovej šťavy.Na tento účel je lepšie použiť určitú odrodu - Isabellu. Konzervovaná šťava z Isabelly v zime je mierne sladená, voňavá a môže sa skladovať dlhú dobu.

Zložky:

  • 10 kg hrozna Isabella;
  • voliteľné - cukor.

Recept:

  1. Vyberte zrelé bobule, ktoré nie sú oddelené od strapca.
  2. Hrozno opláchnite umiestnením do špeciálneho oddelenia v sporáku na džús v súlade s pokynmi.
  3. Nedávajte do zberača príliš veľa bobúľ: hrozno by nemalo stúpať nad jeho stranu.
  4. Ak chcete pridať cukor, posypte ho po častiach medzi hrsťami hrozna.To je potrebné na rovnomerné rozdelenie sladkosti v chuti konečného výrobku.
  5. Podľa pokynov odoberte sporák na šťavu, nalejte vodu a varte najviac 1 hodinu.
  6. Šťavu nalejte do pohárov a uzavrite.Chladné a čisté na chladnom mieste.
  7. Po olúpaní môžete pokračovať vo varení ďalšej dávky šťavy.

S jablkami

Šťava z hroznového jablka vám môže spríjemniť chladný zimný večer kombináciou kyslej zmesi.a sladkú chuť, povzbudzujú vôňu a majú tiež priaznivý vplyv na zdravie.Jablko pomáha upratovať tráviaci systém, zatiaľ čo hrozno saturuje telo glukózou.

Zloženie:

  • 3 kilogramy sladkých, kyslých alebo sladkých jabĺk;
  • 3 kilogramy zrelého hrozna akejkoľvek odrody.

Recept:

  1. Jablká umyte a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Hrozno opatrne oddeľte od strapca a opláchnite ho.
  3. Zozbierajte sporák na šťavu podľa pokynov na začatie varenia.
  4. Hrozno najskôr vložte do špeciálneho zberača, potom do kúskov jabĺk.
  5. Obsah tesne uzavrite vrchnákom a šťavu z varu od varu nechajte variť 1-2 hodiny, za občasného miešania bobúľ a jabĺk.
  6. Nalejte nápoj do sterilizovaných pohárov a pevne ich rozvaľkajte.
  7. Ochlaďte ich a uložte ich na chladné miesto.
S mandarínkami

Tento nápoj poteší pravých gurmánov svojou vynikajúcou chuťou a bohatou arómou.

Zloženie:

  • 1,8 kg bieleho hrozna;
  • 0,9 kg mandarínok;
  • 0,25 kg cukru;
  • 0,2 I vody.

Recept:

  1. Hrozno oddeľte od strapca a dôkladne opláchnite.
  2. Preneste ich do samostatnej nádoby, prepláchnite gázovým filtrom a nalejte do hrnca.
  3. Mandarinky očistite a rozdeľte na plátky.
  4. Mandarinky pomelíme odšťavovačom a výslednú šťavu nalejeme do hrozna.
  5. Kvapalinu dobre zohrejte, ale nepriveďte k varu, pridajte vodu a cukor.
  6. Nalejte do plechoviek a pevne ich otáčajte.

Hroznová šťava pripravená podľa ktoréhokoľvek z receptov je typická pre príjemnú chuť a prospešné vlastnosti.Bez ohľadu na to, čimáte ho so sirupom (s prídavkom cukru), iba s vodou alebo bez všetkého, má pozitívny vplyv na trávenie a imunitu.

Zlepšuje tiež prietok krvi a funkciu srdca, zmierňuje neurózu, nespavosť, zabraňuje senilnej krátkozrakosti, katarakte a obličkovým kameňom.Najdôležitejšie je, ak je to potrebné, pripraviť ho s pridaním ďalších zložiek.